Slovenian kevät

2 viikkoa huhti 2012

Asuin Ljubljanassa hotelli Emonec. Hotelli on aivan keskustassa lähellä bussipysäkkejä ja vanhan kaupungin nähtävyyksiä. Hotelli on siisti ja henkilökunta todella mukavaa ja palvelualtista. Huoneet ovat yksinkertaisia.

Ljubljanasta käsin matkasin Blediin. Sitä mainostetaan ykköskohteeksi. Onnettoman oloinen pikku järvi ei vaikutusta suomalaiseen tee. Linnassa ei ole juuri mitään nähtävää vaan paras anti on näköala. Ainoa todellisen ihastuttavan elämyksen koin Bledistä 4km päässä sijaitsevassa Vintgar Gorge. Raivoisasti ja välillä vaimeasti virtaava syvän kanjonin pohjalla oleva joki. Patikkamatkaa yhteen suuntaan puisia polkuja pitkin kertyy 1,6 km. Paikkaan ei ole julkista liikennettä. Käytin taksia.

Maribor oli sunnuntaina lähes kiinni. Skofja Lokan vanha kaupunki on ihastuttava ja sijaitsee hyvin lähellä pääkaupunkia. Sloveniassa junat ja linja-autot ovat kohtuuhintaisia ja käteviä taittaa välimatkat. Ihmiset ovat siistejä ja rehellisiä.

Koper on täynnä venetsialaistyylisiä palatseja. Koko vanha kaupunki on mahtava elämys. Linja-autoasemalta lähtee busseja Portoroziin ja Piraniin. Portoroz on tekemällä tehty turistiranta-alue, mutta Piranissa on mahtavaa kuljeksia.

Ptuj lienee vanhin kaupunki maassa. Erityisesti vanha linna on tutustumisen arvoinen. Oppaiden ystävällisyys oli ylitsevuotavaa. Linnan museot ja näkymä yli kaupungin vaikuttivat matkalaiseen.

Ljubljanassa Tivoliin, alueen keskusmetsään, kannattaa mennä patikoimaan. Roznik hill on alueella lähes 400m korkea. Vuoren laella on punainen kirkko ja sen lähellä mainio kansan ravintola.

Ljubljanasta on vain vajaa kolmen tunnin junamatka Kroatian Zagrebiin. Tein tuon matkan ja olin ihastunut näkemääni ja kokemaani. Kevät kukkeimmillaan ja ihmiset ystävällisiä.

Hotellit ovat Ljubljanassa hintavia. Muu hintataso oli osittain vähän alhaisempi kuin Suomessa.

Kaiken kaikkiaan suosittelen matkaa Sloveniaan. Finnair lentää suoraan Helsingistä Ljubljanaan.

2

496

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kosser5

      Moroja

      Kuun lopussa olis lento Kmo - Ljub - Kmo. Olen ajatellut lähteä katsomaan Slovenia ja mixen kroatiaa ja italiliaakin??. Olen käynyt euroopassa jo noin 30 eri maassa, joissakin kieltämättä pikaisesti;-).
      Edellisen kirjoittaja kuvaus motivoi lähtemään Ljublankaan/Portorozaan majoitukseen. Portoroziin ois ryhmämatka Ljublankaan omatoimi sellainen. Majoitusvaihtoehdoja löytyy Booking.com:sta. Eivät kuitenkaan kaikki.

      Olisiko jollakin antaa hyviä vihjeitä???

    • sokol

      Ei ole Ljublankaa vaan Ljubljana.
      Portoroz on tyypillinen turistirantakohde, Piran, Izola ja Koper ovat mielenkiintoisempia kohteita rannikolla, ks. vaikka helmikuun Mondo-lehti.

      Slovenia on ollut vasta parikymmentä vuotta itsenäinen, mutta se on ollut Euroopan historiassa monessa mukana.
      Roomalaisilla oli siellä kaupunkeja ja leirejä kuten Ptujssa ja Ljubljanassa, jonka roomalaisajan nimi oli Emonec. On ollut venetsialaisia ja vaikka mitä ruhtinaita jo ennen Habsburgien 600 vuotta kestänyttä aikakautta. Sen rinnalla Jugoslavian kuningaskunnan ja tasavallan aika olivat tosi lyhyitä. Slovenia on ollut Balkanin Sveitsi, nyt on aika kovat ajat, kuten muuallakin Euroopassa.

      Siellä on kuitenkin kuin Suomessa, kaikki toimii, asiat ovat niin kuin on luvattu, siistiä, puhdasta, ystävällisiä ihmisiä, hyvää ruokaa jne. Erona Suomeen on se, että siellä tosiaan on siistiä, levähdyspaikalla ei ole roskaröykkiöitä eikä hylättyjä sohvia vaan ihan puhdasta, kaunista luontoa.

      Slovenia on Uudenmaan läänin kokoinen, mutta sinne mahtuu lumihuippuisia vuoria, noin 70 linnaa, viinitarhoja, paljon metsiä, karhuja ja myös sitä Välimeren rantaa. Ja vaikkapa Lipican hevosia.

      Ljubljanassa voi majoittua myös huoneistoon (google löytää) tai pienempiin hotelleihin, esim. Pri Mraku. Postojnan luolille pääsee myös tavallisella bussilla.
      Jos lähtee Blediin, joka on minun mielestäni maailman kauneimpia paikkoja, kannattaa käydä myös Bohinj-järvellä ja sen ympäristössä. Ei kyllä löydy Suomesta sellaisia henkeäsalpaavia maisemia.

      Slovenia-seuran sivuilta kannattaa katsoa lisätietoja suomeksi, suomalaisilta Slovenian asiantuntijoilta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      63
      6163
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      25
      3936
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      255
      2319
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      1920
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      26
      1373
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1296
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1077
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      1040
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      77
      986
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      951
    Aihe