Slovenian kevät

2 viikkoa huhti 2012

Asuin Ljubljanassa hotelli Emonec. Hotelli on aivan keskustassa lähellä bussipysäkkejä ja vanhan kaupungin nähtävyyksiä. Hotelli on siisti ja henkilökunta todella mukavaa ja palvelualtista. Huoneet ovat yksinkertaisia.

Ljubljanasta käsin matkasin Blediin. Sitä mainostetaan ykköskohteeksi. Onnettoman oloinen pikku järvi ei vaikutusta suomalaiseen tee. Linnassa ei ole juuri mitään nähtävää vaan paras anti on näköala. Ainoa todellisen ihastuttavan elämyksen koin Bledistä 4km päässä sijaitsevassa Vintgar Gorge. Raivoisasti ja välillä vaimeasti virtaava syvän kanjonin pohjalla oleva joki. Patikkamatkaa yhteen suuntaan puisia polkuja pitkin kertyy 1,6 km. Paikkaan ei ole julkista liikennettä. Käytin taksia.

Maribor oli sunnuntaina lähes kiinni. Skofja Lokan vanha kaupunki on ihastuttava ja sijaitsee hyvin lähellä pääkaupunkia. Sloveniassa junat ja linja-autot ovat kohtuuhintaisia ja käteviä taittaa välimatkat. Ihmiset ovat siistejä ja rehellisiä.

Koper on täynnä venetsialaistyylisiä palatseja. Koko vanha kaupunki on mahtava elämys. Linja-autoasemalta lähtee busseja Portoroziin ja Piraniin. Portoroz on tekemällä tehty turistiranta-alue, mutta Piranissa on mahtavaa kuljeksia.

Ptuj lienee vanhin kaupunki maassa. Erityisesti vanha linna on tutustumisen arvoinen. Oppaiden ystävällisyys oli ylitsevuotavaa. Linnan museot ja näkymä yli kaupungin vaikuttivat matkalaiseen.

Ljubljanassa Tivoliin, alueen keskusmetsään, kannattaa mennä patikoimaan. Roznik hill on alueella lähes 400m korkea. Vuoren laella on punainen kirkko ja sen lähellä mainio kansan ravintola.

Ljubljanasta on vain vajaa kolmen tunnin junamatka Kroatian Zagrebiin. Tein tuon matkan ja olin ihastunut näkemääni ja kokemaani. Kevät kukkeimmillaan ja ihmiset ystävällisiä.

Hotellit ovat Ljubljanassa hintavia. Muu hintataso oli osittain vähän alhaisempi kuin Suomessa.

Kaiken kaikkiaan suosittelen matkaa Sloveniaan. Finnair lentää suoraan Helsingistä Ljubljanaan.

2

439

  Vastaukset

  • Moroja

   Kuun lopussa olis lento Kmo - Ljub - Kmo. Olen ajatellut lähteä katsomaan Slovenia ja mixen kroatiaa ja italiliaakin??. Olen käynyt euroopassa jo noin 30 eri maassa, joissakin kieltämättä pikaisesti;-).
   Edellisen kirjoittaja kuvaus motivoi lähtemään Ljublankaan/Portorozaan majoitukseen. Portoroziin ois ryhmämatka Ljublankaan omatoimi sellainen. Majoitusvaihtoehdoja löytyy Booking.com:sta. Eivät kuitenkaan kaikki.

   Olisiko jollakin antaa hyviä vihjeitä???

  • Ei ole Ljublankaa vaan Ljubljana.
   Portoroz on tyypillinen turistirantakohde, Piran, Izola ja Koper ovat mielenkiintoisempia kohteita rannikolla, ks. vaikka helmikuun Mondo-lehti.

   Slovenia on ollut vasta parikymmentä vuotta itsenäinen, mutta se on ollut Euroopan historiassa monessa mukana.
   Roomalaisilla oli siellä kaupunkeja ja leirejä kuten Ptujssa ja Ljubljanassa, jonka roomalaisajan nimi oli Emonec. On ollut venetsialaisia ja vaikka mitä ruhtinaita jo ennen Habsburgien 600 vuotta kestänyttä aikakautta. Sen rinnalla Jugoslavian kuningaskunnan ja tasavallan aika olivat tosi lyhyitä. Slovenia on ollut Balkanin Sveitsi, nyt on aika kovat ajat, kuten muuallakin Euroopassa.

   Siellä on kuitenkin kuin Suomessa, kaikki toimii, asiat ovat niin kuin on luvattu, siistiä, puhdasta, ystävällisiä ihmisiä, hyvää ruokaa jne. Erona Suomeen on se, että siellä tosiaan on siistiä, levähdyspaikalla ei ole roskaröykkiöitä eikä hylättyjä sohvia vaan ihan puhdasta, kaunista luontoa.

   Slovenia on Uudenmaan läänin kokoinen, mutta sinne mahtuu lumihuippuisia vuoria, noin 70 linnaa, viinitarhoja, paljon metsiä, karhuja ja myös sitä Välimeren rantaa. Ja vaikkapa Lipican hevosia.

   Ljubljanassa voi majoittua myös huoneistoon (google löytää) tai pienempiin hotelleihin, esim. Pri Mraku. Postojnan luolille pääsee myös tavallisella bussilla.
   Jos lähtee Blediin, joka on minun mielestäni maailman kauneimpia paikkoja, kannattaa käydä myös Bohinj-järvellä ja sen ympäristössä. Ei kyllä löydy Suomesta sellaisia henkeäsalpaavia maisemia.

   Slovenia-seuran sivuilta kannattaa katsoa lisätietoja suomeksi, suomalaisilta Slovenian asiantuntijoilta.

  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. 175 pakolaista tulossa Suomeen

   Sisäministeriö vahvisti IL:n tiedot: Suomi ottaa Välimeren pakolaisleireiltä enintään 175 alaikäistä tai yksinhuoltajaperheiden jäseniä https://www.il
   Maailman menoa
   259
   4472
  2. Suomeen tarvitaan minimipalkkalaki

   Suomesta on tulossa yhä enmmän kurjien palkkojen ja nollatuntisopimusten maa. "Kansainvälisen kilpailukyvyn" nimissä erityisesti sisämarkkinoilla toim
   Maailman menoa
   173
   3604
  3. Kesämökkien hinnat romahtaneet

   koska nuoret aikuiset eivät ole kiinnostuneita mökkeilystä. https://www.iltalehti.fi/asumisartikkelit/a/d0e0b3ed-85bf-4388-ac02-3d6d1ef5a79b
   Maailman menoa
   104
   3539
  4. MOT mustamaalaa ja valehtelee.

   Olen hetken jo katsellut näitä YLEN MOT ohjelmia ja olen huomannut kuinka paljon he antavat väärää tietoa ihmisille. Väärän informaation antamiseen r
   Yhteiskunta
   69
   2515
  5. Taas on yksityisautoilija paha ihminen

   Taas on yksityisautoilija paha ihminen Traficomin tutkimus: ”Polttoaineen tulisi maksaa ainakin 2,26 euroa litralta, jotta autoilijat alkaisivat vähe
   Maailman menoa
   121
   1259