Rottafarmari

kyosheerakesy

Alottaisin rottien kasvatuksen myyntitarkoituksessa,onko se kannattavaa? Duunikaveri sanoi että olisi kysyntää sillä saralla.

4

84

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • geh

      Ainahan voit kokeilla. Rotat homehtuu eläinkaupoissa usein montakin kuukautta. Ruokaeläimille varmaan kysyntää voi vähän ollakin, eniten koossa 100-200g. Syövät kokoonsa nähden paljon. Yksi poikue vetää helposti viisikin kiloa siemensekoitusta ennen kuin poikasten painot ovat tuossa sadassa grammassa n. 5vko ikäisinä (hyväsukuiset, hyvinruokitut poikaset. Muutoin tulee vielä pari viikkoa lisää ennen kuin ollaan sopivassa painossa). Tuoreruoka auttaa, ja vähentää siemenseoksen/pelletin kulutusta.
      Ruokaeläimillä on aika huonot katteet. Eläinkauppaan ja lemmikiksi saa myytyä paremmalla katteella (mutta niille ei tosiaan ole niin paljoa kysyntää).

      Vaativat tosi paljon työtä ja alkupanostus asumuksiin ja virikkeisiin on suuri. Suomessa ei taida hirveästi kannattaa, mutta kai siitä jotain ropoja voi saada...

    • ei kannata

      Menetät itse vain rahaa siinä. Rotilla ei ole isoa menekkiä.

    • suski-87

      Rottien kanssa alkuhankintoihin kuluu paljon rahaa, etenkin häkkeihin. Häkkejäkin kun tarvitsee kasvatuskäytössä useita: uroksille, naaraille, synnyttäville naaraille, poikasten vieroitukseen. Muihinkin alkahankintoihin menee rahaa, mutta ei niin paljon (juomapullot, jotain virikettä, hiilidioksidikammio mikäli eläimiä ei ole tarkoitus lopetuttaa eläinlääkärillä). Myöhemminkin rottien ylläpitoon kuluu rahaa, aikaa ja vaivaa, vaikka kustannuksissa pystyy jonkin verran tinkimään eläinten oloista tinkimättä, kun hankkii ruuat ja kuivikkeet mahdollisimman isoissa erissä.

      Pakasteiden kohdalla myyntialue on laajempi, koska niitä voi toimittaa myös matkahuollolla. Silloin kuitenkin halutut erät ovat isompia, eli niiden tuottamiseen tarvitaan enemmän eläimiä (=mikä tarkoittaa enemmän häkkejä, ja ruuan ja kuivikkeen kulutuksen kasvua). Aikuisista pakasterotista saa 3-5€/kpl, eli jos häkkien hinnat pyörivät 80-300€/kpl, niin jo pelkkien alkukustannusten kattamiseksi saisi myydä niitä hyvin paljon (etenkin kun ruoka- ja kuivikekulut juoksevat koko ajan).

      Lemmikiksi menevistä rotista voi laskea saavansa 25-30€/kpl, mikäli ne myy suoraan ostajille. Niiden kohdalla edellytetään kuitenkin enemmän panostusta käsittelyyn ja luonteisiin. Lemmikkirotista on moninpaikoin ajoittaista ylitarjontaa, eli osilla alueilla poikasia voi jäädä käsiin, tai pidemmäksi ajaksi luovutusiän jälkeen etsimään omaa kotiaan. Lemmikkirottia menee myös yleensä vain 1-3 rottaa samaan paikkaan, eli yhteydenpitoon ostajien kanssa kuluu enemmän aikaa. Moni ei myöskään halua ostaa eläintä tehtailijalta, eli eläinten oloihin pitää panostaa, eikä poikasten tuottamista liukuhihnalta katsota hyvällä. Tehtailijan maineen saa nettiaikana helposti, jos ilmoituksia on eri puolilla jatkuvasti eri poikueista ja muunnoksista, ja jos sen maineen saa, se karkoittaa osan ostajista.

      Eläinkaupan kautta myytävistä rotista kasvattaja saa itselleen vähemmän käteen (yleisimmin käsittääseni jotain 7-15 euron luokkaa per rotta), mutta käsittelyyn ja luonteisiin tulisi samaan tapaan panostaa. Nykyään yhä useampi eläinkauppasta eläimensä hankkiva on kiinnostunut myös niiden alkuperästä, ja saattavat olla kiinnostuneita myös niiden suvuista ja taustoista, eli eläinkauppaanmenevillekin olisi asiallista täyttää kasvattajan tiedoilla varustetut sukutaulut (ja varautua siihen, että joku saattaa joskus kysellä tarkempia tietoja ostamastaan eläimestä). Kaikki eläinkaupat eivät ota rottia yksityisiltä, tai heillä on jo sovittuna vakiokasvattajat. Rotissa kun on harvemmin yhtä suuri kysyntä kuin "söpömmissä" eläimissä, kuten kaneissa ja hamstereissa.

      Joitakin rottapoikueita kasvattaneena sanoisin, että poikueilla on usein mahdollista saada vähän harrastuskustannuksia takaisin, mikäli muutenkin tykkää rottien kanssa touhuta. Mutta voitolle pääseminen tai edes plus-/miinusnolla tilanteeseen pääseminen on sitten paljon hankalampaa, vaikka kuinka koittaisi koittaisi laskea kustannuksia, mikäli samalla meinaa hoitaa eläimet asiallisesti. Itsensä elättäminen touhulla on Suomessa todennäköisesti mahdotonta.

    • Joskus kasvattanut

      Joskus vuonna nakki ja makkara tuli kasvatettua vähän aikaa ja lopetin koko touhun koska 10-15 poikasesta jäi aina joku 5-7 joita en saanut myytyä mitenkään. Että ei todellakaan kannata rahallisesti!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Terveystalo paljasti yksityisen sairaanhoidon empatia puutteet

      Yksityisellä puolella raha ratkaisee, jos ei ole rahaa potilas ei saa empatiaa eikä siten apuakaan: Poliisi teki rikosi
      Maailman menoa
      132
      1308
    2. Ehdin aamulla

      ajattelemaan sinua. Olit ensimmäisenä mielessäni. Avasin silmäni tähän uneen, jota elämäksi kutsutaan. Kuuntelin lintuje
      Ikävä
      139
      1175
    3. Mä todella toivon että

      Sulla on nyt kaikki hyvin sun elämässä, olet sisukas nainen sen näki jo ensimmäisestä hetkestä.
      Ikävä
      24
      804
    4. Puhuuko Orpo niin totta kuin osaa?

      Vai osaisiko "en muuta keksinyt" -Orpo edes vähän paremmin puhua totta? https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/f8d5241f-
      Maailman menoa
      147
      798
    5. Katselimme pitkään ja se merkitsi minulle paljon

      Sinulle se ei merkannut näköjään mitään.
      Ikävä
      41
      736
    6. Naiselle kysymys

      Oletko rakastunut minuun?
      Ikävä
      54
      723
    7. Olen ollut pois täältä neljä kuukautta

      Neljä kuukautta sitten olin tosiaan psykoottinen, ja jouduinkin osastolle hoidettavaksi kahdeksi kuukaudeksi. Ystävyys-
      Ikävä
      149
      705
    8. Laita viestiä?

      Sitten kun on sinulle hyvä hetki, minä odotan. Jotain jäi kesken ja haluan viedä sen loppuun 😘
      Ikävä
      48
      698
    9. Ymmärräthän, että sun katkeruus ajaa mut pois

      Sä olet niin itseriittoinen, ettet edes tajua mitä myrkkyä suollat ympärillesi. Olet harhaisessa päässäsi kuvittellut et
      Ikävä
      27
      578
    10. Sun pitää mies unohtaa

      Minut jo. Tiedän että se on sulle tosi hankalaa. Mut sun pitää unohtaa mut jo. Älä kirjoita mulle tänne viestejä enää.
      Ikävä
      36
      551
    Aihe