Endoako? Vaiko normaalia?

Linnea

Moi!

Epäilen(pelkään!), että minulla saattaa olla endometrioosi, koska ollaan yritetty saada raskaus alulle 7 kiertoa, siinä onnistumatta, sekä minulla on myöskin kovat kuukautiskivut, on aina ollut. Kuukautistuntemukset (ei siis tässä vaiheessa vielä kivuliaat) alkavat minulla yleensä 4-5 päivää ennen varsinaisia vuotoja, tosin vuotopäivä ja sitä seuraava päivä ovat ainuita kun oikeasti olen tosi kipeä ja joudun turvautumaan särkylääkkeisiin. Lähisuvussani ei ole kai endometrioosia, kivuliaista kuukautisista kärsiviä taas on. Kipuihin on heillä kuulemma synnytys auttanut. Kannattaisiko silti tehdä esim. sisäultraus, vai kannattaisiko vielä yrittää vaikka vuosi ja sen jälkeen hakeutua tarkempiin tutkimuksiin? Missä vaiheessa kannattaa huolestua, jos raskaus ei ala? Kun syön e-pillereitä, niin silloin kipuja ei juurikaan ole. Ovuloin ainakin testien ja lämmönnousujen mukaan säännöllisesti. Kiertoni on myös säännöllinen. Oho, tulipas nyt paljon asiaa! Alkaa vaan pikkuhiljaa huolestuttamaan, kun alkaa ikäkin jo lähestyä uhkaavasti 30 :D Kiitokset jo etukäteen vastauksesta!

5

112

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • n25

      Ei varmasti ole mitään haittaa, vaikka tiedustelisit lääkäriltä pitäisikö asiaa tutkia. Hehän sen parhaiten osaa arvioida, tai ainakin paremmin kuin monet täällä keskustelupalstoilla.. ;) Itselläni on endometrioosi, ja kipuilen siitä huolimatta, että syön e-pillereitä 3 laatan syklillä. Ultrassa ei ole koskaan näkynyt mitään, ja lopullinen dg selvisi vasta laparoskopiassa, vaikka epäilys olikin jo vuosia sitä ennen. Saas nähdä miten itsellä käy sitten joskus, kun ehkäisy jätetään pois. Mutta tosiaan, normaalista tilanteesta huolimatta voi mennä pitkään, että raskaus alkaa. Tiesitkö muuten, että tulehduskipulääkkeet saattavat vaikeuttaa raskaaksi tulemista? Tuli vaan mieleen, kun tuossa mainitsit särkylääkkeiden käytöstä kuukautisten aikana, että käytätkö niitä paljon muutenkin. Parasetamoli parempi vaihtoehto kuin tulehduskipulääkkeet, käytä sitä jos on tarvis. :) Ja tosiaan, syitä voi olla monia tai olla olematta, jos asia vaivaa niin käy lääkärillä.

    • Linnea

      Kiitoksia vastauksestasi!

      Täytyy tosiaan alkaa harkitsemaan sitä lääkäriä, jos ei pikkuhiljaa ala tärppäämään. Olen vaan käsittänyt, että laparoskopiaan ei kauhean helposti laiteta/pääse..? Vai miten mahtaa olla? Harmi kyllä, jos ei ultrassa näy ollenkaan :/ Voisikohan joissain tapauksissa näkyä?

      Onko sinulla muuten ollut kk-kipuja aina vai alkoivatko myöhemmin? Minulla on tosiaan aina ollut, niin mietin että voiko endometrioosia sairastaa 13-vuotiaasta asti? Olisi kauhean kauan kerinnyt tehdä tuhojaan, hui :/ Aika monta kertaa olen käynyt lääkärilläkin, varsinkin nuorempana ja aina vaan lykätty särkylääkkeet kouraan sen kummempia tutkimatta..

      Itse käytän kk-kipuihin tällä hetkellä ainoastaan parasetamolia, joka valitettavasti ei toimi ko. kipuihin kauhean hyvin :/ Huomattavasti tehokkaammat tulehduskipulääkkeet lopetin silloin, kun aloimme yrittämään lasta. Muutenkin olen yrittänyt minimoida lääkkeiden käyttöä, vaikka kipujen kanssa aika hankalaa onkin.

      No mutta toivon vielä, että kuitenkin tärppäisi ja kaikki olisi muutenkin kunnossa :) Joskushan tosiaan voi kestää, vaikka ei olisikaan mitään vialla. Ja kyllähän endosta huolimattakin saattaa tärpätä piankin, varsinkin e-pillereiden jälkeen!

    • endotar34

      "Ja kyllähän endosta huolimattakin saattaa tärpätä piankin, varsinkin e-pillereiden jälkeen! " Kuinka niin, siis varsinkin e-pillereiden jälkeen???

      • Linnea

        Olen käsittänyt, että e-pillerit ehkäisisivät endometrioosin syntymistä ja näin ollen heti pillereiden lopetettua voisi tärpätä aika hyvin..En tosiaan varma ole, että onko tosiaan näin, mutta näin minä olen sen käsittänut..Ehkä jollain olisi tarkempaa tietoa tai kokemusta?


    • n25

      En kanssa tiedä, onko heti e-pillerien lopettamisen jälkeen helpompi tulla raskaaksi, mutta tosiaan, endometrioosin hoidossahan ne on ihan peruslääkkeitä.

      Itse olen aina kärsinyt kovista kuukautiskivuista sekä runsaista ja pitkäkestoisista (10-12 vrk) kuukautisista. Kierto ennen pillereitä n. 30 vrk, jos en ihan väärin muista. Kuukautiset alkoivat 11-vuotiaana, ja e-pillerit aloitin 14-vuotiaana, juuri noiden kipujen ym. takia. Pillereillä kesto lyheni niin, että on nykyisin n. 5-7 vrk. Kivut ovat siedettävät, särkylääkkeillä pärjää. Ikävintä on kuukautisten yhteydessä esiintyvä migreeni. Mutta tosiaan, endometrioosia minulla epäiltiin ensimmäisen kerran muistaakseni -04 tai -05, olin siis jotain 17-18-vuotias. Silloin määrättiin e-pillerit jatkuvana jollei ilmene välivuotoja, mutta kuten aiemmin sanoin, joudun pitämään tauon 3 laatan välein. -07 sain lähetteen naistentautien polille kovien kipujen takia, jossa ultrattiin ym. eikä taaskaan näkynyt mitään. Samalla tehtiin sitten lähete laparoskopiaan, jossa haluttiin selvittää, onko kyse tosiaan endometrioosista. Tähystys meni hyvin, yksi ylikireä ligamentti katkaistiin ja pari näkyvää endometrioosipesäkettä poltettiin. Edelleen jatkan e-pillereitä kuten ennen toimenpidettä.

      Olen käsittänyt, että isommat endometrioosipesäkkeet voisivat näkyä ultrassakin. Minulla nuo oli ilmeisesti liian pieniä näkymään. Mutta joo, ei sitä laparoskopialähetettä ihan huvikseen laiteta, mutta sitten kyllä jos on todella aihetta.

      Ja tosiaan, ei itsellänikään parasetamoli auta yhtä hyvin kuin esim. ibuprofeeni, mutta kyllä sillä pärjää. :)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      333
      3261
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      225
      2017
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      59
      1622
    4. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      5
      1447
    5. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      82
      1329
    6. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      284
      1243
    7. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      81
      1074
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      52
      1061
    9. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      81
      1018
    10. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      146
      888
    Aihe