kissa pois tasoilta + hiekkaongelma ?

kissankanssa

Olen lukenut keskusteluja ko. aiheesta, mutta niissä eksytään aina aiheen viereen. Haluaisin nyt tietää, onko oikeasti jotain keinoa, millä saisi kissan pysymään pois pöydiltä ja tasoilta.
Kyseessä on 1v. uros sisäkissa.

Meidän kissa käy päivittäin levittämässä tassunjälkiään ja kissanhiekkaa mm. keittiön ruokapöydälle. Mihinkään keittiön tasolle ei voi jättää hetkeksikään ruokaa, koska kissa käy järsimässä sitä. Usein myös tiskialtaasta löytyy hiekkaisia jälkiä. Keittiössä ei siis saisi olla periaatteessa koskaan esillä esim. tiskejä tai ruoantähteitä, -muruja, jne, ja tiskiallas pitäisi aina putsata hyvin vähänkin käytön jälkeen. En pidä yhtään ajatuksesta, että kissa pyöriskelee ensin likaisessa lavuaarissa ja kävelee käytettyjen astioiden päältä ja menee sitten vaikka sohvalle tai syliin makailemaan.

Pahempi ongelma lienee kuitenkin kylppärissä, missä sijaitsee myös se kaiken pahan alku ja juuri - hiekkalaatikko.
Kissamme on aina osannut käydä hienosti laatikolla, vaikka usein innostuukin menemään sinne myös huvikseen kuopsuttamaan hiekkaa ja heittelemään sitä pitkin lattiaa. Meillä on matto laatikon alla, mutta hiekat leviävät kyllä taidokkaasti ympäri asuntoa, kylppäristä puhumattakaan. Laatikko on pöntön vieressä ja aina vessassa käydessä saa jalkapohjansa täyteen pieniä hiekanmuruja ja -paakkuja. Muualla kylppärissä hiekka muuttuukin lähinnä savivelliksi, joutuessaan tekemisiin suihkuveden kanssa.
Kissalla on ilmeisesti tapana hypätä suoraan laatikosta pöntön kannelle, koska siinä on monesti hirveät kasat hiekkaa. En ymmärrä miten kissa saa jaloissaan kulkemaan sellaisia määriä. Siitä kissa tykkää jatkaa matkaansa lavuaariin, joka on kyseisen reissun jälkeen aina ihan järkyttävässä kunnossa. Kissan karvoja, hiekkaklimppejä, välillä jotain keltaista (siis kuseeko kissa lavuaariin?) ja kaikkea muuta epämiellyttävää mitä nyt kissasta vain suinkin tarttuu pyöriessään kosteassa käsienpesualtaassa (johon myös syljeskellään mm. hampaita pestessä). Tämä ongelma on periaatteessa saatu ratkaistua pitämällä aina lavuaarissa vettä. On kuitenkin rasittavaa vekslata sen tulpan kanssa, koska itse ainakin pesen usein käsiä.
Kissa on keksinyt myös, että likapyykkikorin kannelle voi hypätä ja siitä pääsee mukavasti myös päältä avattavan pesukoneen päälle. Ne eivät ole niin suuri ongelma, mutta likapyykkikoriin pääsee muutenkin jo tarpeeksi hiekkaa sivun rei'istä, ja nyt myös siis kannesta. Eikä ne iänikuiset kissanhiekkapaakut ole kivaa katseltavaa myöskään siinä kannen päällä.
Eilen kissa oli löytänyt vielä yhden uuden paikan, nimittäin vauvan kylpyammeen! Argh.

Nykyään sentään sänkymme on hiekkavapaata aluetta, koska kissalla ei ole enää mitään asiaa makuuhuoneeseen. Vauvan sängyn lisäksi muutkin vauvantarvikkeet, kuten sitteri ja vaunut on pidettävä suljettujen ovien takana, ettei kissa mene niihin makaamaan ja levittämään hiekkojansa.

Sanomattakin selvää, että sohva ja siinä olevat viltit ovat aina yltäpäältä hiekoitettuja. Myös olkkarin lasipöytä on todettu kiinnostavaksi alustaksi tassunjälkien jättämiseen.
Nämä kuitenkin ovat aika pientä ja harmitonta.

Mutta tuo kylppäri ja keittiö! Mikä avuksi?

Kissalla on raapimispuu, missä se pääsee kiipeilemään ja lisäksi mm. hylly ja sohva, josta on hyvät näkymät ulos. Kissalla on virikkeitä ja ihmisseuraa. Se saa hellyyttä ja huomiota. Se on todella kiltti ja mukava kissa. Ongelmana on juuri tämä tasoilla hyppiminen ja nimenomaan se hiekkojen vieminen ympäriinsä. Öisin se maukuu monesti yksinäisyyttään ja on se joskus johtojakin syönyt ja seinää(!?). Ja vauvan kanssa täytyy olla äärimmäisen tarkka, koska tämä kissa viihtyy hyvin mm. (aikuisen) rinnan päällä nukkumassa.

Kissa on kuitenkin kissa. Muun annan anteeksi, mutta tälle sotkulle pitäisi saada piste. Ruokapöydän ja keittiön tasot pyyhin kyllä aina ennen ruoanlaittoa ja syömistä, mutta tuntuu niin turhauttavalta esimerkiksi siivota kylppäri, koska se on yksi kerta kun kissa käy siellä ja se on taas yhtä hirveässä kunnossa kuin ennen siivousta.

Olisiko kenelläkään mitään neuvoja?
Eikä mitään 'muuta asennettasi' -vastauksia.

Kiitos!

6

333

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kissankanssa

      Vielä sen verran, että käyttämämme kissanhiekka on todella hyvää, emmekä mielellämme lähde sitä vaihtamaan, ellei löydy jotain, jolla saisi tehokkaasti ja varmasti tämän ongelman pois. Ei esim. puupellettejä.

      • Ei hiekka leviä

        Ei ole käyttämänne kissanhiekka hyvää.Hyvä kissanhiekka ei kulkeudu kissan hiekkalaatikolta eteenpäin mitä hieman laatikon ympärille mahd kuopsuttaa.Kissat tykkäävät kulkea muuallakin kuin lattialla ja olla korkeilla paikoilla.Zooplussasta kissanhiekka arvosteluja lukemaan ja hiekkaa tilaamaan.Ongelmanne ydin on huonossa kissanhiekassa.
        Asiaan ettei kissa ja koirakodit ole mitään sterilipaikkoja pitää tottua.


    • hyvin toimii

      Itsekkin kyllästyin hiekkaan ja tassunjälkiin jokapaikassa. Vaihdoin hiekan silikoni rakeisiin jonka vaihdan kahden tai kolmenviikon välein, pussissa lukee että kestää n.kuukauden, mutta vaihdan useammin, ei ole tassunjälkiä enää ja kaupasta pyysin matalan tomaattilaatikon tai kurkkulaatikon, se on juuri sopivan levyinen, josta leikkasin päätyosan reunan ja laitoin hiekkakopan oviaukon alle lattialle näin sain reunallisen laatikon ja hiekka ei leviä jokapaikkaan kun kissa peitelee tarpeensa ja on myös helppo kipata pahvilaatikosta takaisin sinne lennellyt hiekka. Tasoilla hyppiminen on aika vaikea saada hallintaan kun kissa tykkää olla korkeilla paikoilla. Jos pahvilaatikon nurkissa on reiät, laitan teippiä.

    • Kissan puolella

      Teillä on huono kissanhiekka.Kokeneena kissaihmisenä voin kertoa, että kissat ovat saaneet aina tepastella tasoilla ja hyllyillä, mutta sotkua (näkyvää) niistä ei ole koskaan tullut.
      Kissanhiekkaa ei pyöri lakanoissa tai muuallakaan.
      Sisäkissan elämä on lähtökohtaisesti tylsää, vaikka omistaja mielestään leikkisikin kissan kanssa. Minulla on sisäkissoja, jotka ulkoilevat valjaissa.siltikin ne ovat välillä turhautuneita.
      Mainitsen tämän sisäkissan tylsyyden siksi, että en lähtisi ratkomaan tuota ongelmaa rajoittamalla kissan kiipeily-ja hyppimisentarpeen vain sen omaan raapimapuuhun, vaan vaihtaisin kissanhiekan.

    • Kissus

      En käy tuota hiekka-asiaa sen kummemmin ruotimaan, kuitenkin suosittelisin puu pellettejä hiekan sijaan. Eivät sottaa läheskään niin pahasti.

      Mutta, mutta... Varsinainen ongelma on että kissa hääräilee pöydillä, työtasoilla ja yleensäkin paikoissa missä ei saisi, ja sotkee ja rikkoo paikkoja?

      Kissa tulee aina menemään pöydälle jos se siinä on kerran saanut olla.

      Kissa on kuitenkin mahdollista opettaa välttämään ei-toivottuja oleilupaikkoja, kunhan on johdonmukainen ja järjestää sille myöskin korvaavia oleilupaikkoja. Jos kissa nousee pöydälle, sano rauhallisesti, mutta napakasti EI, ja nosta se alas. Hanki pöytää tai muita tasoja korkeammalla ja kissalle "paremmalla" paikalla sijaitsevia korvaavia oleilutasoja ja vaikka nosta kissa sinne itse, kunnes se oppii että ne ovat sille tarkoitettuja. Jatka kieltämistä ja pois siirtämistä kunnes kissa oppii ettei se saa mennä pöydälle.

      Yllä kuvailtu toimi meillä. Olen myös kuullut, mutta en ole kokeillut, seuraavaa: Teippiä liimapinta ylöspäin paikkoihin joissa kissa oleskelee ilman lupaa. Kissa ei pidä siitä kun tahmea teippi takertuu turkkiin ja tassuihin ja oppii ajan kanssa pysymään pois epämiellyttävistä paikoista.

      Ja vielä kertauksena: Kissa tulee aina nousemaan pöydälle jos se on siinä kerran saanut olla.

      Että pelletit voisivat kuitenkin olla vaihtoehto, ne eivät ainakaan kulkeudu tassuissa yhtä hyvin kuin pölyävä hiekka.

    • kissankanssa

      Siis joo, hiekassahan se ongelma mitä ilmeisimmin piilee.
      Hiekka, jota käytämme on tähän asti kokeiltuista paras. Se peittää hajun sataprosenttisesti, paakkuuntuu hyvin ja pienet mikrorakeet ovat jalkapohjissakin mukavemman tuntuisia kuin epämääräiset hiekanmuruset, varsinkin jouduttuaan tekemisiin veden kanssa.
      Silikonirakeisiin siirtyminen on houkuttanut kyllä kovasti. Olen vain kuullut, että kissat eivät välttämättä suostu tekemään tarpeitaan niiden päälle, vaan tykkäävät mennä makoilemaan sinne ja käydä asioillaan jossain muualla, esim. sängyssä. Toki kissat ovat erilaisia, mutta tämä on se syy, miksei meille ainakaan vielä ole tätä hiekkalaatua hankittu. Muita negatiivisia kommentteja olen kuullut mm. siitä, että silikonirakeet saattavat tukkia viemärin, jos niitä sinne paljonkin kulkeutuu kissan mukana. Tosin ne eivät ehkä tartu kovin hyvin kissan jalkoihin? Itse olisin kyllä valmis kokeilemaan silikonirakeita heti!

      Kai siihen kissan tepasteluun on jo vähän tottunut, mutten koe sitä enää niin suureksi ongelmaksi. Kissakarkote auttaa pahimpaan hätään ja hiekkalaatua voisi vaihtaa kokeilun vuoksi.

      Kiitos vinkeistä ja keskustelusta! :)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 189
      2188
    2. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      53
      2012
    3. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      161
      1776
    4. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      156
      1662
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1334
    6. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1257
    7. Naisten tyypilliset...

      Naiset ei varmaan ymmärrä itse miten karmealle heidän tavara haisee. Miehet säälistä nuolevat joskus, yleensä humalassa
      Ikävä
      12
      1239
    8. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1195
    9. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      13
      1164
    10. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      3
      1158
    Aihe