Kuurosokeus

Schreiber

Millaisia ovat kuurosokeat?
Kuurosokeus ei tarkoita aina täydellistä kuuroutta ja sokeutta - suurin osa kuurosokeista näkee ja/tai kuulee jonkin verran. Kuurosokealla voi esimerkiksi olla putkinäkö, eli hän näkee vain suoraan eteenpäin ja näkökentästä puuttuu reunat. Kuurosokeus tulee ymmärtää omaksi vammakseen, eikä vain kuulo- ja näkövamman yhdistelmäksi. Tavallisesti aistivammaa korvataan terveellä aistilla, mutta kuurosokealle tämä on vaikeampaa tai mahdotonta. Kuurot käyttävät viittomakieltä, mutta sokea ei sitä näe. Sokeat käyttävät äänikirjoja, mutta kuuro ei niitä kuule.
Osa kuurosokeista on syntymästään näkövammaisia, joiden kuulovamma on syntynyt myöhemmin. Osalla näkövamma on syntynyt myöhemmin elämässä ja osa on taas syntynyt täysin terveenä ja molemmat aistit ovat heikentyneet myöhemmin elämän aikana. Osa kuitenkin on syntymästään kuurosokeita.

Mikä aiheuttaa kuurosokeutta?
Yleisin kuurosokeuden aiheuttaja Suomessa on Usherin oireyhtymä. Se on perinnöllinen sairaus, johon kuuluu verkkokalvorappeuma ja yleensä etenevä kuulovamma. Osa ushereista syntyy kuurona ja osalla kuulovamma syntyy vasta kouluiässä. Pahimmillaan sairaus johtaa täydelliseen kuurosokeuteen.
Kuurosokeutta voi aiheuttaa myös monet muut oireyhtymät, onnettomuudet tai sairaudet. Myös näkövamman aiheuttajat kuulovammaisilla ja kuulovamman aiheuttajat näkövammaisilla voi johtaa kuurosokeuteen.

Kuinka kuurosokeat kommunikoivat?
Täysin kuurosokea käyttää taktiilia viittomakieltä. Siinä kuurosokea pitää käsiään viittojan käsien päällä ja tulkitsee viestin tuntoaistin avulla. Myös muita tuntoaistiin perustuvia kommunikaatiokeinoja on: esim. selkäänpiirtäminen tai sosiaaliset pikaviestit. Sos. pikaviestit ovat merkkejä, joita voidaan tehdä kuurosokean selkään tai olkapäähän nopeuttamaan viestintää.
Kuurosokeiden kommunikaatiokeinot ovat moninaiset: jos kuuloa tai näköä on tarpeeksi, voidaan käyttää myös puhetta, viittomakieltä, kirjoitusta, viitottua puhetta, ahtaaseen tilaan viittomista (= viittomia pienennetään, niin että ne mahtuvat kapeaan näkökenttään), sormiaakkosia jne.

Millaisia apuvälineitä kuurosokeat käyttävät?
Kuulon apuna voidaan käyttää kuulolaitetta tai sisäkorvaistutetta. Sisäkorvaistute on laite, joka asennetaan leikkauksella syntymästään kuurolle tai kuuroutuneelle. Parhaimmillaan laite mahdollistaa jopa kännykän käytön. Sokeat taas käyttävät pistekirjoitusta, opaskoiraa tai valkoista keppiä.
Tietokoneiden kanssa voidaan käyttää ruudunlukijaa, ruudunsuurentajaa tai pistenäyttöä.

1

382

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Sinnepäin jotain.

      Minun yksi sukulainen on nyt kuurosokea.Oli melko lapsena että näki ja kuuli hyvin,mutta jotain teini-ikäisenä menettänyt näön ja ei näe enää.Kuurosokea kyllä viittomalla kun pitää käteen kädessä tunnustella viittomamerkit ja semmoista myös kuurosokean kirjaimet aakkosilla,mutta aivan eri täysin se on.En itse ymmärtänyt mitä kuurosokean kirjaimet tarkoittaa "onko A tai B".Se vaatisi paljon harjoitusta ja oppia vie aikaa.Olen nähnyt joilla putkinäön takia käytetään keppiä tai opaskoiraa.On sokea henkilö käytössä opaskoiran kanssa aina.Niin on totta usherin oireyhtymä kyllä,mutta ei se voi pelastaa.Voi olla aiheuttaa silmävamma sokeutta tai jopa äkillinen sokeutta syistä.Ai niin usherin oireyhtymän päätyypit on 1,2 ja 3.Kolmen päätyyppi on aika harvianaista suomessa kuin satunnaisesti. 2 pääluokka on yleisempi kyllä suomessa.Luulenpa niin,että kuurosokealla aistii joskus esimerkiksi kehon kautta tuntemaan "äänisignaalin kaikua" vaikka kovalla metelillä jostakin tavalla.Minun sukulainen kuurosokea elää samassa talossa,koska hän tuntee paljon hyvin talosta missä on wc tai mihin pitää mennä eli hän tunnustella seiniä "opas" oikeaan paikkaan.Hänellä oli ennen käyttänyt kuulolaitetta,mutta ei ikävä voi enää kun ei pysty kuulemaan sen avulla enää.On olemassa myös vihurirokon aiheuttaa sokea koska vihurirokon kolmesta aiheuttama iskee joko sokea tai aivotulehdus tai kuuroutunut.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 197
      2782
    2. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      253
      2749
    3. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      66
      2382
    4. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      206
      1875
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1364
    6. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      12
      1338
    7. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1307
    8. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      23
      1275
    9. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      49
      1245
    10. Nesteen bensapumput pois, tilalle latausasemat

      Näin se maailma muuttuu, kun Suomessakin liikenneasemat lopettavat polttoaineiden myynnin ja tarjoavat enää sähköä autoi
      Maailman menoa
      158
      1142
    Aihe