kokeneemmat äidit huom!!

UUsi äiti

Kysyisin muutaman kysymyksen:

Koska lapsen saa laittaa istumaan tuettuna syöttötuoliin?

Koska lapsi siirtyy omaan huoneeseen nukkumaan? vauvaikäisenä?

Koska vettä lapselle? tai no varmasti lämpimänä päivänä voi jo antaa?

14

836

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • mamamamma

      Olen itsekkin uusi äitinä, mutta kokemusta on kuitenkin.

      Terveen, kehitykseltään ikätasoisen voi laittaa puolivuotiaana syöttötuoliin.

      Lapsen saa laittaa omaan huoneeseen juuri silloin, kun tuntuu siltä. Jos vauva on vielä tosi pieni, laitat tietysti itkuhälyttimen tms vauvan huoneeseen.
      Turvallisempaa ja itsellesi helpompaa kuitenkin on, jos lapsi nukkuu samassa huoneessa vauvaikäisenä.

      Vettä saa antaa milloin vain, 80% ihmisestä on vettä. Siinä ei ole mitään ylimääräistä mikä voisi aiheuttaa allergiaa tms. Vauva ei (kokemukseni mukaan) juo vettä tai itkee, kun tarvitsee veden sijasta ruokaa.
      Pienelle vauvalle kuitenkin yleensä kaikki neste annetaan äidinmaitona/korvikkeena.

    • 5+13

      moikka!

      juurikin kuten ed sanoi, siinä puolenvuoden iässä alkaa treenailla syöttötuolia, toki jos tuntuu että ihan holtintonta vielä ni älä kiirehdi!

      ja nukuttaa voi omassa huoneessa tosiaan kun hyvältä tuntuu, meillä se oli 9kk iässä, yöheräilyt väheni tosi paljon ja kaikkien uni parani :)

      mä oon antanut vettä ihan vauvasta asti, joi korviketta ja annoin aina pikku huikan pullon päätteeksi. nykyisin 1v4kk juo mielellään vettä, esim nyt kun alkanu kelit lämmetä niin ei kanneta puistoon pillimehuja vaan vesipulloa, tietty joskus mehutellaan mut vesi kelpaa mainiosti!

    • ytj5

      No niitähän on kaikkia suosituksia, eriasia sitten kuka niitä noudattaa ja miten :D

      Neuvolassa yleensä katsovat vähän sitä selän asentoa ja sen mukaan istuttamista sitten syöttötuoliin tmv. Jotakuinkin ne 6kk neuvolassa meidän lapsille on "luvan" antaneet, kun selkä alkaa olla suorempi.

      Oma huone.... Siitä olen lukenut suosituksia, että alle 6kk:n kehitykselle paras paikka olisi siinä äidin vieressä samassa huoneessa. Meillä esikoinen siirtyi omaan huoneeseen 9kk iässä, kun häiriintyi isin kuorsaamisesta. Mutta kukin tavallaan, tärkeintä on hyvä yöuni kaikille.

      Vesi... Siitä olen kuullut montaa mielipidettä. Vedestä ei ole mitään hyötyä ainakaan imetysmyönteisten kannalta vauvalle. Se vie vain tilaa maidolta mahassa. Rintaruokittu vauva ottaa nesteensä äidinmaidosta. Toiset käyttää sitä jo kiinteiden alottamisesta suun huuhteluun ja toiset ihan juottaa kuumalla helteellä. Itse en ole kummallekaan tarjonnut sitä ennenkuin nokkisharjotteluissa. Vesi on aina parempi kuin mehu ja oma maito parempi kuin vesi :D

      • näinmeillämennään

        Syöttötuoliin: 6 kk ->

        Omaan huoneeseen: ennen rippikoulua kai... meillä nukkuu vielä 4-vuotias samassa makuuhuoneessa, samoin 7-kuinen.

        Vettä: mun mielestä ainakin kiinteiden kanssa on kiva tarjota hörppyjä ihan lasin/mukin reunalta.


      • vastauksia sulle
        näinmeillämennään kirjoitti:

        Syöttötuoliin: 6 kk ->

        Omaan huoneeseen: ennen rippikoulua kai... meillä nukkuu vielä 4-vuotias samassa makuuhuoneessa, samoin 7-kuinen.

        Vettä: mun mielestä ainakin kiinteiden kanssa on kiva tarjota hörppyjä ihan lasin/mukin reunalta.

        Niinpä, syöttötuoliin ehkä 6 kk ->
        Kuitenkin sen mukaan, että miten lapsi itse pystyy pitämään selkäänsä suorana. Meille hankititin syöttötuoli vasta vauvan ollessa 8 kk, jolloin lapsi istui muutenkin jo itsenäisesti ilman tukea. Sitä ennen oli syöttöpaikkana syli tai sitteri, jonka selkänoja oli asetettu pystyimpään asentoonsa.

        Lapsi kävi omassa huoneessa nukkumassa vajaan vuoden ajan. Taisi olla hiukan alle vuoden ikäisestä ehkä 1,5-vuotiaaksi asti. Huomasin sitten, että yöt olivat kaikilla levottomampia niin. Vauva sai yöllä itkukohtauksia ja vaati rauhoittelua sekä välillä myös yöjuomista. Ja sitten tähän taloyhtiöön ja juuri siihen vauvan huoneeseen (joka oli parvekkeen puolella) tuli parvekeremontti minkä aikana remonttimiehet ravasivat liian aikaisesta aamusta alkaen vauvan huoneen läpi parvekkeelle. Näistä syistä siirsimme lapsen ensin muka tilapäisesti takaisin omaan huoneeseemme. Sitten hän jäikin sinne toistaiseksi, koska huomattiin saman tien että kaikkien yöuni oli siten yhtenäisempi. Lapsi nukkui yönsä paremmin läpi, jolloin mekin saimme paremmin nukuttua. Erityisesti minä huono-unisena äitinä arvostin tätä asiaa. Lapsi on nyt 3-vuotias ja nukkuu yhä samassa huoneessa. Eipä siinä mitään ongelmaa meille ole. Eiköhän tuo viimeistään teini-iässä halua muualle nukkumaan.

        Vesi ei kelvannut vauvallemme vaikka sitä joskus tarjottiin, joten emme lähteneet väkisin sitä tyrkyttämään.


    • jmfk

      Syöttötuoliin kun lapsi pystyy istumaan tuettuna selkä suorassa, eli selkä ei pyöristy ja lapsi ei roiku syöttötuolissa. Yleensä siis siinä 6kk tienoilla. Ilman tukea lasta ei kannata opettaa istumaan ennen kuin lapsi itse nousee istumaan, ja tuettu istuminenkin kannattaa siihen asti pitää minimissä.

      Lapsi siirtyy... silloin kun on sopivaa :) Joissain perheissähän vauva nukkuu alusta pitäen omassa huoneessa, joissain lapsi siirtyy lähempänä kouluikää. Ei tarvitse siirtää yhtään aiemmin kuin vanhemmille tai lapselle tulee olo että omassa huoneessa nukkuminen voisi parantaa perheen unta.

      Vettä voi alkaa antaa sitten kun lapsi syö kiinteitä, pieni tilkka syönnin päätteeksi suun huuhtomiseksi ja mukiharjoittelun nimissä. Soseita syövä vauva ei yleensä kaipaa vettä juotavaksi, kiinteämmässä muodossa ruokansa saava (sormiruokaileva) vauva saattaa pieniä määriä ihan juodakin. Kesäkuumalla korviketta juovalle vauvalle voi antaa pieniä määriä vettä, lapsentahtisesti täysimetetty saa tarvitsemansa äidiltä kunhan äiti huolehtii juomisista ja syömisistä.

    • täällä uus äiti kans

      Mua kiinnostaisi myös toi syöttötuoliin istumaan laittaminen... Meillä vauva on 5kk ja nousee itse istumaan, jos hänen antaa ottaa aikuisen sormista kiinni ja olenkin miettinyt, että voisiko hänet laittaa jo tuettuna syöttötuoliin vai vieläkö odotan, että nousee istumaan ilman tuota, että aikuisen sormista kiinni pitämistä?

      Tuosta vedestä, meillä kesäkuumalla vauvalla oli ikää 6vko (meillä vauva oli osittaisimetyksellä ja neuvolasta sanottiin, että vettä voi antaa, mutta se pitää muistaa keittää), kun ekan kerran vettä annoin.. Alkuun vauva irvisteli, eikä tykännyt veden mausta, mutta nyt ottaa ihan mielellään vettä esim. soseen jälkeen.

      • .............

        Siinä voi mennä vielä jonkin aikaa että vauva itse nousee istumaan. Varmaan kovin moni puolivuotias ei vielä itse nouse... Mutta puolivuotiaana siis voi tukea vasten istuttaa. Onko teillä jo ollut 5kk neuvola? Silloinhan voi kysyä.
        Kun vauva alkaa viemään tavaroita suuhun, vettä ei tarvi enää keittää.


      • 123123

        Meillä on viisikuinen vetänyt väkisin itsensä istumaan, sitterissäkin nousee istuma-asentoon riippumatta sitterin selkänojasta. Siksipä olen antanut olla syöttötuolissa, jossa siis pehmusteet ja tukee hyvin vauvaa. Ei pitkiä aikoja tietenkään vaan sen syöttöhetken. Näin olen toiminut myös edellisten kanssa, en ole ajatellut vauvan ikää vaan kehitystä joka tietty jokaisella yksilöllistä.


      • 5kk asti
        123123 kirjoitti:

        Meillä on viisikuinen vetänyt väkisin itsensä istumaan, sitterissäkin nousee istuma-asentoon riippumatta sitterin selkänojasta. Siksipä olen antanut olla syöttötuolissa, jossa siis pehmusteet ja tukee hyvin vauvaa. Ei pitkiä aikoja tietenkään vaan sen syöttöhetken. Näin olen toiminut myös edellisten kanssa, en ole ajatellut vauvan ikää vaan kehitystä joka tietty jokaisella yksilöllistä.

        meillä on kans viiskuisena poika ollut jo hyvin tukeva istuma-asennossa ja selkä suorassa, siinä pysynyt itsekin jo jonkun aikaa. Meillä kans ainakin 5kk asti ollut syöttiksessä, jossa on hyvin tukevat ja pehmeät pehmusteet.


    • muistanko ihan

      väärin että vettä ei kyllä suomessa tarvitse keittää missään vaiheessa?

      • ............

        Kyllä me saatiin (tänä vuonna) ohjeeksi että vastasyntyneelle vesi pitää keittää.


      • vesijuttuja
        ............ kirjoitti:

        Kyllä me saatiin (tänä vuonna) ohjeeksi että vastasyntyneelle vesi pitää keittää.

        se, pitääkä vettä keittää, voi riippua siitä, missä asuu. Eri kunnat puhdistavat vettä eri tavalla. Helsingissä ei ainakaan tarvitse keittää. Näin sanoo neuvola sekä veden puhdistukseen erikoistunut mieheni. :)


      • Vedenkeitosta
        vesijuttuja kirjoitti:

        se, pitääkä vettä keittää, voi riippua siitä, missä asuu. Eri kunnat puhdistavat vettä eri tavalla. Helsingissä ei ainakaan tarvitse keittää. Näin sanoo neuvola sekä veden puhdistukseen erikoistunut mieheni. :)

        Vastasyntyneille vettä ei yleensä edes anneta, rintamaito tai korvike myös esim.helteellä. Ja sitten, kun alkaa syödä kiinteitä, ei vettä normaalisti tarvitse keittää (voi varmistaa neuvolasta vielä oman alueen tilanteen). Sama pätee tuttipullojen puhdistukseen, vastasyntyneillä ne pitäisi keittää pesun jälkeen, mutta lisäruokien aloittamisen jälkeen voi keittämisestä luopua.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      138
      1955
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1908
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1858
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1650
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1448
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1266
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1163
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1160
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1158
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1137
    Aihe