Lampolan perustaminen

Landeleidi(ko)

Elikkäs tarkoituksenani olisi perustaa pienimuotoinen lampola. Ei siis edes n. 50 lampaan vaan n. max. 10 lammasta, ainakin alkuun! :)

Lampola tulisi tod.näk. vanhaan navettaan. Kesäisin lampaiden on mahdollista päästä isommalle alueelle, mutta keväällä ja syksyllä pienempi aita ja talvi sitten navetassa.

Mitä olette käyttäneet pehkuissa? ensimmäisenä tulee mieleen tuo yleisin turve, olki systeemi. Onko ollut toimiva? Kuinka se pidetään talven yli kunnossa? Paljon mitäkin tulee laittaa? Auttaako pohjan kalkitseminen ammoniakin hajun ja kosteuden vähentämiseen?

Ihan normi kuivaheinää saisivat, Mitä muuta olette antaneet lampaillenne lisänä? Paljon teillä on olleet heinä muut ruoka, turve, olki yms. kulut vuodessa?

Jos haluan pienimuotoisesti myydä karitsoita ja lampaita, tuleeko siitä minulle lisämaksuja, jos en sitä "yritys" muotoisesti tee? mutta kuitenkin jonkun verran niitä myisin. Tarkoituksena ei kuitenkaan ole mitään varsinaista tuottoa niistä saada!

Mikä on astutettavan uuhen ikä? kauan lammas kantaa karitsaa? Milloin on paras astutus-aika?

Kokemusta on lampaista pienimuotoisesti. eli sukulaisilla olen ollut hoitamassa lampaita, mutta varsinaisesti en mitään tiedä. Mutta kokemus kasvaa kokeillessa!

Kun näitä lampaitakin on erirotuisia, niin mikä on teidän mielestänne se "paras" ? mitä eroja on eri lammasroduilla? Kuinka paljon kyseiset lampaat maksavat karitsoina? tai parinvuoden ikäisinä?

KIITOS, jo etukäteen :)

5

3470

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • navettapiika

      Tulee muuten työllistävä vaikutus aika suurena yllätyksenä. Kannattas hakea tietoa ihan oikeilta lampureilta, itellä ollut juuri tuo kymmenkunta lammasta. Sen opin parin vuoden talostelun jälkeen, että helpompi hankkia kuin päästä eroon. Keritseminenkin kannattaa sitten opetella ja hankkia kone siihen hommaan. Ne pehkuketat on sitten lysti talikoida keväällä, voi sitä hien määrää. En oikein osaa positiivisesti kannustaa tähän ideaan, koska näin sen muun työn ohessa olevan melkoisen rankkaa. Karitsoimiset meni pääosin hyvin ja terveitä olivat, mutta kuitenkin jäi päälimmäisenä mieleen nuo talikointi urakat ja keritseminen. Niin ja paperisota, muista ilmottautua lammastilaksi ja korvamerkit tilata, pidä kirjaa lääkitsemisemisistä ja kaikesta muusta. Tosi simppelli hommaa. Mietippä uudestaan ja juttele oikean lampurin kanssa ennenkuin ostat ensimmäistäkään halpaa karitsaa,sillä kohta niitä saa kun kesälampaista yritetään eroon päästä.

    • niiimpäniiin

      Noin pienen yksikön pyörittäminen on siinä mielessä huono idea, että melkein samalla työajalla ja kuluilla pyörittää isompaakin yksikköä.

      Kun niitä lampaita ruokkii, niin se on loppujenlopuksi ihan sama onko siinä aidassa kymmenen vai viisikymmentä lammasta, samajuttu kaikissa muissakin työvaiheissa.

      Alkuperäisroduille saa omia tukia, joten tuloja tulee kyllä siltäkin puolelta.

    • Landeleidi(ko)

      Joo siis asiasta on keskusteltu tuttavieni kanssa joilla on lampola ja kyllä olen niitä pehkuja kävisin purkanu! :D hevosenkin omistan, että tiedän kyllä mitä nua työt tarkoittavat!
      en käy töissä! olen viimeistä vuotta peruskoululainen!

      haluaisin nyt tietää OIKEASTI että miten te olette tässä perustamisessa toimineet?? neuvoja kiitoos!

      • navettapiika

        Ensin maataloustoimistoon ilmoitus lammastilaksi ryhtynmisestä ja olikohan vielä evirallekin, kyllä se sieltä toimistosta selviää, ja se ei onnistu jos olet alaikäinen. Sitten kunnostat tilat ja hankit ruuat, heiniä ja viljaa, kivennäistä. Laitumet pitää aidata myös, jos yöjuoksu kiinnostaa niin halvempikin paimenpoika välttää. Sitten vain kyttäämään myynti-ilmoituksi ja mahdollisimman halvat karitsat kehiin ja pässi myös. Syksyllä muistat hankkia kuivikkeita ja heiniä talveksi. Korvamerkit tilaat sitten kun karitsoja alkaa olla luvassa. Joka päivä ruokit ja siivoat myös kouluaamuina, karitsoinnit voivat olla joskus työläitä, mutta kyllä se maksaa vaivan, voit jopa parikymppiä saada niillä kappale vierotettuna. Ja muista, kirjanpito on kaiken a ja o. Karitsat on ilmoitettava rekisteriin ja kuolleet toimitettava kait honkajoelle. Myös eläinlääkärin numero kannattaa lisätä puhelimen muistiin, saattaa joskus tarvita. Ei muuta kuin onnea uudelle yrittäjälle.


    • akka vaan

      yks vinkki, ei ainakaan kutterinpurua tai turvetta karsinoihin. Ne murat menee lampaan villan sisään ja aiheuttaa elikoille tukalan syyhyn (kokeile sahajauhoa paidan alla). Siis pitkää pehkua kuivikkeeksi. Niin ja unhoda se lampola vähäksi aikaa ja mene maatalouskouluun. Saat paremman lähdön ja kunnon tiedot.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      60
      2464
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      284
      2118
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      86
      2050
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      57
      1771
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      4
      1681
    6. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      4
      1649
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1554
    8. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      5
      1377
    9. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      7
      1341
    10. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      109
      1259
    Aihe