Viettäisinkö talven Azoreilla?

masseur

Vaikka suomalaisia matkailijoita on viimeisen seitsemän vuoden aikana Azoreilla käynyt kenties parisen kymmentä tuhatta, saariryhmä tuskin tulee ensimmäisenä mieleen talvehtimis- tai eläkepaikkana. Useimmat haaveillevat Espanjasta, harva harkitsee edes Manner-Portugalia, Azoreista puhumattakaan.

Ponta Delgadan vuotuinen lämpötilahaarukka on 11 ºC – 25 ºC, jossa 11 ºC on helmikuun keskimääräinen minimi yölämpötila ja 25 ºC elokuun keskimääräinen maksimi päivälämpötila. Vettä Ponta Delgadassa sataa vuodessa keskimäärin 1000 mm (Helsingissä noin 650 mm). Ilmaston luonteeseen kuuluu pilvisten ja aurinkoisten jaksojen vuorottelu ja korkeahko ilman suhteellinen kosteus, joka saa lämpötilan tuntumaan astelukua korkeammalta. Pitkäaikaiset yhtenäiset sateet ovat harvinaisia. Tuulen nopeudet liikkuvat keskimäärin haarukassa 3-11 m/s.

Vuoden viilein kuukausi on helmikuu, jonka keskimääräinen maksimipäivälämpötila on hieman alle 17 ºC; vastaava joulukuun lukema on vajaa 18 ºC, marraskuun runsaat 19 ºC. Suomen mittapuun mukaan Azoreilla on vain kaksi vuoden aikaa, joko kesä tai leuto syksy. Keskitalvella Azorit ovat maantieteellisen Euroopan lämpimin paikka. Lämpötilat ovat varsin tasaisia; päivä- ja yölämpötilojen välinen ero on pieni. Keskivertotalvena on lämmitys tarpeeton.

Kaamos on Azoreilla tuntematon. Talvellakin voi olla kesäisiä päiviä.

Meriveden lämpötila liikkuu vuositasolla keskimäärin lukemissa 16 ºC-24 ºC.

Noin 1500 km:n päässä Portugalin mantereesta länteen sijaitsevasta Ponta Delgadasta on säännöllisiä lentoyhteyksiä ympäri vuoden Lissaboniin, Portoon ja Funchaliin sekä Kanadaan ja Yhdysvaltoihin. Näillä reiteillä lentää Azorien oma lentoyhtiö SATA (www.sata.pt). Välillä Ponta Delgada – Lissabon on vuoroja myös Portugalin lentoyhtiöllä TAP:illa. Talvella 2012-2013 SATA lentää Kööpenhaminaan kerran viikossa.

São Miguel kokonaisuudessaan ja varsinkin Ponta Delgadan kunta tarjoavat suurenmoisen luonnon lisäksi runsaasti kulttuurielämyksiä ympäri vuoden. Azorit ovat vehmaan vihreät kautta vuoden elokuun loppua-syyskuun alkua lukuun ottamatta, jolloin niukkasateisuus saattaa ruskettaa nurmikoita ja lehmänlaitumia. Talvisaikaan kukkivat mm. atsaleat (helmikuu-huhtikuu) ja kameliat (marraskuu-toukokuu).

Ponta Delgada on kauppojen ja palvelujen suhteen kohtuullisen hyvin varustettu. Suuremmista marketeista saa mm. kylmäsavulohta ja suomalaista näkkileipää ympäri vuoden. Elinkustannukset ovat noin neljänneksen halvemmat kuin Suomessa. Kaapeli-TV ja Internet-palvelut toimivat moitteettomasti.

Talviasukas pärjää Ponta Delgadassa englannilla; pidempiaikaista oleskelua suunnittelevalle on jonkinasteinen portugalin kielen taito erittäin hyödyllinen. Azorien yliopisto Ponta Delgadassa tarjoaa portugalin opetusta ulkomaalaisille ympäri vuoden.

Kohtuuhintaisia kalustettuja huoneistoja on tarjolla niin lyhyemmäksi kuin pidemmäksikin ajaksi. Kun asuntojen sijainti, ominaisuudet ja kunto vaihtelevat kovasti, viisainta on vuokrata asunto paikan päällä ja asua kodin löytymiseen saakka tilapäismajoituksessa. Tärkeintä on varmistautua, että huoneistossa ei ole kosteusvahinkoja, että ikkunat ja ovet ovat tiiviit ja että tarvittaessa on käytössä kosteuden poistaja ja/tai siirrettävä lämmitin ja/tai takka.

Azoreille pysyvästi muuttava siirtyy mahdollisesti jo muuttovuonna verosopimuksen perusteella Portugalin verotuksen piiriin. Verotus autonomisilla Azoreilla on mannerta edullisempi ja merkittävästi alhaisempi kuin Suomessa.

Azoreilla on julkinen terveydenhoito (Serviço Regional de Saúde) järjestetty samaan tapaan kuin Suomessa. Julkinen sektori kärsii kuitenkin lääkäripulasta. Niinpä ei-akuuttien vaivojen hoito on sen piirissä hidasta. Äkilliset sairaudet hoidetaan Ponta Delgadan kansainvälisesti akreditoidun sairaalan (Hospital do Divino Espírito Santo) poliklinikalla (Urgências). Ennakolta ehkäisevät hoidot ja avun ei-kiireellisiin vaivoihin saa parhaiten yksityisillä lääkäriasemilla, joilla palvelevat niin yleis- kuin erikoislääkäritkin. Viimeksi mainituista jotakuinkin kaikki antavat hoitoja myös sairaalassa. Julkisen sektorin sairaalan lisäksi Ponta Delgadassa on yksityissairaala. Yksityislääkärien palkkiot ovat hieman edullisempia kuin Suomessa. Sairauskuluja voi vähentää rajoitettu määrä verotuksessa. Portugalin kela (Segurança Social) korvaa laboratoriokustannukset täysimääräisesti. Myös eräät yksityissektorilla suoritetut kuvaukset, kuten tomografia, korvataan kokonaisuudessaan pysyvälle asukkaalle. Korvauksen saaminen edellyttää Segurança Socialin jäsenyyttä.

Ulkomaan kansalaisia yhdeksällä saarella asuu noin 8000, joista eläkeläisiä lienee muutama sata, valtaosa heistä väkiluvultaan (140 000) ja pinta-alaltaan (750 km2) suurimmalla São Miguelin saarella. Kansallisuuteen perustuvia yhteisöjä on todennäköisesti vain saksalaisilla.

Annan mielelläni lisätietoja.

21

1145

  Vastaukset

  • Portugalin kuluttajajärjestön Decon juuri julkistamassa elämisen laatua koskevassa tutkimuksessa Terceiran saarella sijaitseva Angra do Heroísmon kaupunki sijoittui kolmanneksi ja Ponta Delgada São Miguelilla viidenneksi. Tähän kyselytutkimukseen osallistui edustava otos asukkaita Portugalin 18 piirikunnan pääkaupungeista sekä Funchalista Madeiralta Angra do Heroísmon ja Ponta Delgadan lisäksi. Funchal ylsi pisteillään tutkimuksessa toiseksi. Sama tutkimus tehtiin myös Espanjassa. Italiassa, Belgiassa ja Brasiliassa. Tulokset Decon sivustolla osoitteessa http://www.deco.proteste.pt/casa/qualidade-de-vida-em-124-cidades-de-5-paises-s714001.htm.

  • Azoreilla kesä jatkuu.

   Elämme nyt vuoden lämpimintä kuukautta Azoreilla. Syyskuukin on vielä täyttä kesää. Sademäärät vain hieman lisääntyvät, mutta vesi on tarpeen niukkasateisen kesän jälkeen, jotta saaremme pysyisivät vihreinä.

   Oikeastaan koko vuosi on Azoreilla lähes tulkoon kuin Suomen kesä. Ei tarvitse pelätä kylmää, mutta ei myöskään kuumaa. Lukemattomat huhut netissä talven sateista ja tuulista ovat vailla perää. Niitä ovat laskeneet liikkeelle henkilöt, jotka eivät ole koskaan käyneet Azoreilla talvella tai viipyneet korkeintaan viikon. Harva azorilainen omistaa sadetakin eikä sateenvarjoakaan käytä kaikki. Kumpparit ovat tarpeen korkeintaan maatöissä.

   Azoreilla luonto on lähellä, elämä on rauhallista ja ilma raikasta hengittää. Azorilaiset elävät ja antavat naapurinsakin elää. Heihin voi luottaa. Asuntoja löytyy.

   Nyt on aika päättää talven vietosta. Azorit on hyvä vaihtoehto.

   • Mikä on keskihinta vuokrilla ? ja mistä niitä voi etsiä esim. netistä?


   • ACOREILLA ON ERITTÄIN KOSTEAA TALVELLA....

    HANKI LÄMMITETTY ASUNTO


   • PULTERI kirjoitti:

    ACOREILLA ON ERITTÄIN KOSTEAA TALVELLA....

    HANKI LÄMMITETTY ASUNTO

    Onko PULTERI kenties viettänyt talven Azoreilla?

    Ilman suhteellinen kosteus Azoreilla liikkuu vuositasolla keskimäärin lukemissa 70-90 %, ääripäät ovat 50-100 %. Kosteudesta on puhuttu tällä palstalla useasti ja olen kertonut siitä kotisivuillani. Olen myös kertonut niistä vaatimuksista, joita asunnon tulisi täyttää. Niitä ovat mm. tiiviit ikkunat ja ovet (alumiinipokat kumitiivistein) ja ikkunaluukut, ilman kosteuden poistaja (desumidificador), takka, jos mahdollista, lämpöpuhallin (halpa hankkia), vuoteenlämmitin ((edullinen ja saatavilla). Näillä pärjää. Lämmitystarve Azoreilla on keskivertotalvena olematon. Ilman lämmitystä huonelämpötilat liikkuvat talvisaikaan asutussa huoneistossa välillä 20 C - 15 C (aamulukema viileimmillään). Lämmitettyja huoneistoja tai taloja ei yleisesti ole tarjolla. Joissakin huoneista saattaa olla laite, joka viilentää ja lämmittää. Taloissa voi olla takka. Polttopuita on saatavilla edullisesti. Viime talvi oli niin leuto, että ainakin meillä takkapuut säästyivät täysin. Vuoden 2011 talvella saatoimme lämmittä pari kertaa, vuoden 2010 talvi oli keskimääräistä viileämpi ja sateisempi.

    Muistan ikuisesti sen, kun olin täällä kuusi vuotta sittten ensi kertaa ja kun suomalainen, muutaman kuukauden täällä viettänyt nuori opas kertoi elävästi tarinan siitä, miten hän kenkänsä homehtuivat, lievätkö olleet sängyn alla vai vintillä. On mahdollista, että kosteana talvena esim. juuri vintillä kenkiin ja joihinkin luonnonkuituvaatteisiin tule hometta. Ei se merkitsi maailmanloppua. sillä homeen saa melko helposti pois.

    Azorien lämpötiloissa kostea ilma tuntuu kuivaa lämpimämmältä ympäri vuoden. Ilman suomalaisittain korkeaa ilman kosteutta Azorit olisivat paljon viileämpi paikka. Kaikista kosteuspuheista huolimatta pyykkimme kuivaa ympäri vuoden ongelmitta raikkaassa merituulessa ja ilma on poikkeuksetta raikasta hengittää. Kiitos onneksi vielä melko säännöllisten sateiden luonto on aina vihreä ja metsäpaloriksi on olematon.


  • Varaisin kelvolliseen 2 makuuhuoneen huoneistoon 500 e/kk. Asumiskulut (sähkö, kaasu, vesi jätemaksu, Internet ja kaapeli-tv) ovat arviolta luokkaa 100-150 e/kk. Lyhytaikaisissa vuokrauksissa asumiskustannukset saatetaan käytännön syistä sisällyttää vuokraan. Portugalissa makuuhuonetta merkitään isolla T:llä. Kahden makuhuoneen huoneisto ilmoituksissa on siten T2. Yhden makuuhuoneen, T1, vuokrat alkavat suurin piirtein 300 eurosta. Yksiö on T0 tai studio. Huoneistot vuokrataan yleensä kalustettuina. Kunto vaihtelee, samoin sijainti ja varustuksen taso.

   Vuokrattavana olevia huoneistoja voi katsella netissä esim. eri Ponta Delgadassa toimivien kiinteistövälittäjien sivuilla, http://www.houselife.pt/, http://www.habimax.pt/pt/default.htm, http://www.remax.pt/, http://www.era.pt/, http://www.amachado.pt/localidade.php?l=Ponta Delgada, http://www.mcfreitas.com/, http://www.mundicasas.net/. Lyhytaikaisia vuokrauksia saattaa olla tarjolla joillakin kansainvälisillä sivustoilla, esim. http://pt.rentalia.com/, http://www.homelidays.pt/. Yksityishenkilöt Azoreilla ilmoittelevat vuokrattavista huoneistoista paitsi paikallisissa lehdissä myös Acoresnetissä, http://www.acores.net/classificados/index.php?cat=6, http://www.acores.net/classificados/index.php?cat=12. Kieli on valtaosaltaan portugali. Ilmoittajat saattavat osata englantia.

   Vähänkin pitempiaikaisen (alkaen muutamasta viikosta) vuokraussopimuksen kannattaa löydä kiinni vasta kun on nähnyt huoneiston. On tärkeää, että ovet ja ikkunat ovat tiiviit ja että ei huoneistossa ole kosteusvahinkoja.

  • Hiukan off topic: mistä löytyy vastaavat linkit Madeiralta?

   • Näköjään noista samoista linkeistä. Suomeksikin. Hyvä (kiitos taas Masseur). Saa nähdä, tullaanko tämänvuotisen reissun jälkeen Azoreillekin. Lissabon - Madeira - Azorit voisi olla ajatuksena hyvä reissu.


   • eemeli10_ kirjoitti:

    Näköjään noista samoista linkeistä. Suomeksikin. Hyvä (kiitos taas Masseur). Saa nähdä, tullaanko tämänvuotisen reissun jälkeen Azoreillekin. Lissabon - Madeira - Azorit voisi olla ajatuksena hyvä reissu.

    Lämpimästi tervetuloa ja tervetuloa myös ottamaan yhteyttä, kun olette paikan päällä.

    Olemme heränneet kauniiseen kesäpäivään. Lämpöennuste 25 C. Huomiseksi luvassa sadetta, joka on tarpeen, jotta luonto viheriöisi. Sunnuntaina jälleen poutaa.

    Matka-Atlas myy Azoreille paketteja, joihin voi sisällyttää muutaman päivän oleskelun Lissabonissa. Lenot TAPilla.


  • Pidetään mielessä Masseur. Ei kuitenkaan tänä vuonna vielä. Nyt vielä ainakin kerran pelkästään Madeiralle joulukuussa. Arvaanko oikein/väärin: tänä "syksynä" on Azoreilla/Madeiralla ollut normaalia lämpimämpää?

   • Kohtahan se on uusi vuosi käsillä.

    Azoreilla viime vuoden syksy ja tämän vuo´den talvi olivat keskimääräistä lämpimämpiä ja vähäsateisempia - talvea (joka on aika lähellä Suomen viileitä kesäpäiviä ilman pakkasöitä) ei oikeastaan tullutkaan. Kesä on ollut melko normaali.

    Madeiralla on satanut erittäin vähän, esim. tammi ja helmikuun sademäärä oli vain nelisen prosenttia keskimääräisestä sademäärästä eli kymmenisen milliä eikä vettä ole tullut normaaleja määriä sen jälkeenkään. Kesä on Madeiralla keskimääräistä merkittävästi lämpimämpi, jopa vuoristolalueilla ja pohjoisrannikolla, joilla on mitattu lämpötiloja 25 C:n ja 30 C:n välillä. Funchalissa lukemat ovat olleet useasti 30 C:n tuntumassa.


   • masseur kirjoitti:

    Kohtahan se on uusi vuosi käsillä.

    Azoreilla viime vuoden syksy ja tämän vuo´den talvi olivat keskimääräistä lämpimämpiä ja vähäsateisempia - talvea (joka on aika lähellä Suomen viileitä kesäpäiviä ilman pakkasöitä) ei oikeastaan tullutkaan. Kesä on ollut melko normaali.

    Madeiralla on satanut erittäin vähän, esim. tammi ja helmikuun sademäärä oli vain nelisen prosenttia keskimääräisestä sademäärästä eli kymmenisen milliä eikä vettä ole tullut normaaleja määriä sen jälkeenkään. Kesä on Madeiralla keskimääräistä merkittävästi lämpimämpi, jopa vuoristolalueilla ja pohjoisrannikolla, joilla on mitattu lämpötiloja 25 C:n ja 30 C:n välillä. Funchalissa lukemat ovat olleet useasti 30 C:n tuntumassa.

    "Azoreilla viime vuoden syksy ja tämän vuo´den talvi olivat keskimääräistä lämpimämpiä ja vähäsateisempia"

    Tämä johtunee ns. kutsusta Azorien alueen korkeapaineen muutoksista. Oikea nimitys tuolle on Pohjois-Atlantin oskillaatio. Nämä muutokset mitä on ollut aiheuttavat rankkasateita Länsi-Euroopassa talvisin sekä myös runsaslumisia talvia Suomeen.


  • Tiedätkö, onko Madeiran kuivuudesta ollut suurta haittaa esim. viljelyksille/kasveille? Taisi siellä olla joku suurehko metsäpalokin tänä vuonna.

   • Kuivuuden vaikutuksista ei ole kummenmin tietoa kantautunut Madeiran ulkopuolelle. Johtuneeko siitä, että maatalouden kokonaismerkitys Madeiralla on varsin vähäinen, noin 80 prosenttia saariryhmän elintarvikkeista kun on tuontitavaraa. Ylivoimaisesti tärkein lienee rypälesato. Ainakin laadun pitäisi olla hyvä tänä vuonna, kuivuus rokottanee määrää. Toinen tärkeä hyötykasvi on banaani, sen lisäksi tulevat muut hedelmät, esim. passiohedelmä ja anona, ja perinteinen sokeriruoko. Kuivuus on on alentanut veden pintaa tekoaltaissa.

    Metsäpalot olivat mitä todennäköisemmin sytytettyjä, sillä niitä syttyi samoihin aikoihin useita eri paikoissa. Uutiset kertoivat jokin aika sitten, että niistä epäiltynä olisi mies pidätetty. Nyt aihe näyttää vaipuneen unholaan.

    Tämän päivän ennuste Funhalissa oli 28 C. Ilmatieteen laitos on viime aikoina lähettänyt melkein päivittäin varoituksia korkeista lämpötiloista Funchalissa ja/tai pohjoisrannikolla. Tämä kuuluu tilaamaani palveluun.


  • Itselläni Salo näyttää 4 astetta plussa ja Funchal 25 astetta klo 23.45 illalla. Meillä saattaa mennä nollaan yöllä ensimmäistä kertaa.

   Ihmettelen noita metsäpalojen sytyttämisiä. Niitä on ollut useana vuonna useassa maassa (lämpimissä maissa).

  • Vielä ehtii talvenviettoon Azoreille!

   Ryhmämatkojen peruuntumisesta huolimatta Ponta Delgadassa kuulee suomenkieltä matkailijoiden suusta viikottain, mikä on ilahduttavaa. On ilo elää ilmastossa, jossa ei ole koskaan todella kylmä eikä kuuma ja jossa ilma on raikasta hengittää. Aamukahvin voi juoda ulkona ympäri vuoden. Joka talvi ei takkapuille ole käyttöä. Elämä on suomalaisen kukkarolle edullista, elämänmeno aitoa, rauhallista, ihmiset ystävällisiä eikä kaupallisuus kiusaa. Azoreista lisää kotisivuillani.

   Tervetuloa!

  • hei masseur! kovasti kiinnostaisi tulla lomailemaan azoreille. tai vaikka muuallekin...
   mitä suosittelisit ekaa kertaa sinne tulevalle keski-ikäiselle naiselle?

   • Kun pohjoisella pallonpuoliskolla Europassa ollaan, niin kesä on ilman muuta kauneinta aikaa. Kesäistä säätä (meidän mittapuun mukaan) Azoreilla riittää marraskuulle saakka. Syksyllä sademäärät luonnollisesti lisääntyvät.


  • Arvoisa masseur on oikein ansiokkaasti tuonut palstalla Azoreita esiin matkakohteena. Itsekin Sao Miguelin saarella ja Ponta Delgadassa kymmenkunta kertaa käyneenä haluaisin tuoda hieman realistisempaa totuutta esiin, ettei nyt kuva muodostuisi saarelle matkaa suunnitteleville liian ruusuiseksi. Itse olen käynyt saarella vain tapaamassa sukulaisia, mutta ilman sitä funktiota en varmasti olisi rampannut siellä niin usein. Kaikki matkani olen tehnyt talvikuukausina.

   Talvikuukausina Azorien lämpötila on aivan muuta kuin Portugalin mantereella. Kosteus, runsaat sateet ja kylmyys ovat ankara yhdistelmä. Esimerkiksi joulukuussa voi varautua 12 asteeseen, kylmään tuuleen ja viikkokausia jatkuvaan tihkusateeseen. Tätä on turha kaunistella, sijaitseehan saariryhmä keskellä kylmää Atlanttia. Sää on siis kaikkea muuta kuin nautinnollinen, mutta kukapa lähtisi aurinkolomalle saarelle, jossa ei ole uimarantoja.

   Entäpä aktiviteetit? Hiljaista on. Azorien kanssa samoista turisteista kilpailevat Madeira ja Kanariansaaret ovat turistien viihdyttämisessä vuosikymmeniä edellä. Paikallisten mukaan turisteja ei välttämättä edes kaivata saarelle, koska silloin heidän lintukotonsa rauha menee. Tämä on selvästi aistittavissa jopa palveluammateissa toimivilta, joilta on hyvin vaikea saada ystävällistä hymyä edes isolla tipillä. Jos korkeat maisemat ja vaellusmahdollisuudet riittävät nähtäväksi ja tekemiseksi, niin Azorit on ok. Muutoin aika käy todella pitkäksi, koska virikkeellistä tekemistä ei kerrassaan ole tarjolla. Päänähtävyydet ovat keskellä saarta olevat järvet sekä kuumiin lähteisiin upotetut ruokapadat. Siinäpä se.

   Aktiivilomaa kaipaavalle Euroopasta löytyy monin verroin parempia kohteita kuin Azorit.

   • Onpa mukava kerrankin lukea realistista kuvausta Azoreilta. Azorien (ja muidenkin kohteiden ) kävijöillä on ikävä tapa romantisoida omaa lomakohdettaan. Inhimillistä. Kukapa se helposti myöntää, että on huonoja valintoja tehnyt. Azoreilla olen pari kertaa käynyt, en talvella. Kovin ovat ilmat epävakaisia muulloinkin. Azorit ei missään tapauksessa sovi auringonpalvojille ja rannalla makaaville. Mutta luontokohteena se on hieno ja erilainen moneen muuhun verraten. Mutta sitä turistin kaipaamaa näkemistä ja kokemista on yllättävän vähän. Matkatoimistot, myös suomalaiset, järjestävät erinomaisen hyviä retkiä. Mutta kaikilla ne ovat lähes samoja. Ja kolmella retkellä kaikki saaren päänähtävyydet on koettu. Sitten ei ole enää mitään uutta. Mutta jos vaeltamisesta tykkää, niin hienoissa maisemissa voi kuljeskella useita päiviä, jopa viikkoja. Toki on siihen varauduttava, että tuuli piiskaa ja vettä sataa ja mitään ei näe sumun läpi. Kokemus sekin. Mutta todellakin; aktiivilomaa kaipaavalle löytyy esim Alpeilta monin verroin parempia kohteita ainakin ilmojen suhteen. kaikesta huolimatta kannattaa käydä vilaisemassa Azoritkin. Mutta tuskin talvehtimista kannattaa suunnitella, sillä eihän siellä menestyneet edes lampaat, vaan menehtyivät sorkkatauteihin hirveän kosteuden takia.


  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. MOT mustamaalaa ja valehtelee.

   Olen hetken jo katsellut näitä YLEN MOT ohjelmia ja olen huomannut kuinka paljon he antavat väärää tietoa ihmisille. Väärän informaation antamiseen r
   Yhteiskunta
   196
   8519
  2. Kesämökkien hinnat romahtaneet

   koska nuoret aikuiset eivät ole kiinnostuneita mökkeilystä. https://www.iltalehti.fi/asumisartikkelit/a/d0e0b3ed-85bf-4388-ac02-3d6d1ef5a79b
   Maailman menoa
   291
   7193
  3. Matkustaja ilmoitti omasta koronavirusepäilystään

   VR tehosiivosi junavaunuja. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/a2da2794-58ae-4dbe-807c-83622f985a4c
   Maailman menoa
   129
   5533
  4. Putous-Martina

   Eikö kukaan huomannut viime lauantaina sketsiä Putoksessa jossa Malla Malmivaaran esittämän Martinan olisi pitänyt antaa selkään Shirley Karviselle. H
   Kotimaiset julkkisjuorut
   46
   603