Pieleen menee

Ikuinen epäonnistuja

Miksi kaikki tekemäni neulepaidat ja villatakit menevät aina pieleen. Välilä olen tehnyt ohjeiden mukaan, välillä yrittänyt tehdä omien mittojeni mukaan. Lopputuloksena on aina liian tiukka, liian iso tai jotenkin muuten epäsopiva neule jota en voi pitää.

Nytkin sain valmiiksi suurella innolla monta kuukautta vääntämäni, ohjeen mukaan tehdyn valkoisen puuvillanelutakin - LIIAN TIUKKA. Kai tuo pitää purkaa, ei sillä mitään muuten tee.
Olen nyt pikkuhiljaa tullut johtopäätökseen, että neuletakin onnistuminen ON minulle mahdottomuus. Kai tässä on pakko luovuttaa. Halusin vaan niin kovasti oppia tekemään itse jotain, mutta ei. Vaikea on luovuttaa, että ei tästäkään mitään tullut...

10

3740

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ,,,,

      Katso perusohje, vaikka tavallisen sukkalangan paksuiselle nallenovitalle.
      Minä olen kokoa 40, ja aloitan takakappaleesta 100 silmukalla.
      Jos sinulla on samankokoinen tuttava, kysy neuvoa.
      Ei kannata purkaa, tee kiila sivusauman kohdalle.
      Harvoin olen minäkään saanut neuletta onnistumaan että olisin itse tyytyväinen, vaikka ei varsinaista vikaa löydy.
      Ohjeessa mainittua lankaa ei aina ole saatavillakaan.

    • Vertaa ensimmäiseksi

      omia ja mallineuleen mittoja, ja valitse oikea koko sen mukaan. Tee seuraavaksi mallitilkku, ja vertaa sitten oman tilkkusi tiheyttä ohjeessa ilmoitettuun tiheyteen. Jos neulot liian tiukkaa, ota isommat puikot. Ja vastaavasti tietysti, jos neulot liian löyhää, vaihda pienempiin puikkoihin.

      Tuolle puuvillaneuletakille et juurikaan voi tehdä yhtään mitään. Kiilat sivuilla kuulostavat kamalilta, eivätkä edes välttämättä paranna tilannetta. Jos kiiloista voi tehdä kolmion malliset, niin käytännössä homma toimii, vaikkakin muuttaa radikaalisti neuleen ulkonäköä. Kokeneempi neuloja todennäköisesti pystyy hoitamaan tämänkin homman tyylikkäästi, ja jopa siten että kiilat ikäänkuin kuuluisivatkin malliin. Aloittelijan lopputuloksesta en olisi niin varma :) Ja entäpä sitten jos neule kinnaa rinnankohdalta? Joudut jatkamaan kiiloja kädentielle asti. Tämä taas vaikuttaa hihan istuvuuteen, sillä hiha-aukko suurenee kiilan verran. Kehottaisin hylkäämään tämän kiilaidean heti alkumetreillä.

      Voiko jakkuun ajatella leveämpää etureunusta, vai onko se neulottu yhtäaikaa etukappaleen kanssa? Onko sinulla lähipiirissä ketään kokeneempaa neulojaa, joka voisi katsoa neulettasi yhdessä kanssasi, ja miettiä ongelman ratkaisua?

      Jatkoa ajatellen, hakeudu paikallisen käsityöliikkeen asiakkaaksi. Käsityöliikkeiden omistajat ovat paljon enemmän kuin liikkeenharjoittajia, he ovat alansa ammattilaisia, ja varsinaisia tietopankkeja. Osta langat käsityöliikkeestä, älä marketista, sillä käsityöliikkeestä ostetuille langoillesi voit aina käydä kysymässä apua ja neuvoa kauppiaalta. Hän kävelee rinnallasi koko neuleen valmistumisen ajan. Osa on jopa niin asialleen omistautuneita, että auttavat vaikka olisit ostanut lankasi marketistakin. Mielestäni on vain aika noloa mennä hyväksikäyttämään kauppiaan aikaa markettilankojen kanssa. Fiksu asiakas hakee neuvot sieltä, mistä ostaa lankansa. Vaan kyllähän sitä kentällä kaikkea näkee: Olin itse aikoinani harkkarina käsityöliikkeessä. Samassa korttelissa asui vanhempi rouva, joka oli uudestaan innostunut neulomisesta. Hän päätti neuloa lapsenlapselleen kirjoneulevillapaidan purkulangasta. Ainoa ongelma vain oli, että hän ei osannut (eikä oppinut!) lukea ja ruutupiirroksen np:n kerroksia. Hän sitten ilmestyi monen monituista kertaa päivässä liikkeeseen neuleensa kanssa ja neulotutti meillä nurjat kerroksensa. Ja me kiltisti neuloimme, ajatuksena, että ehkä seuraavalla kerralla rva valitsee omille taidoilleen paremmin sopivan mallin ja kenties ostaa langatkin meiltä. Pusero valmistui aikanaan, ja vaivanpalkaksi hän toi meille keksipaketin 'jonka voitte jakaa keskenänne'. Sen koomin ei rouvaa ainakaan siinä käsityöliikkeessä nähty.

      Ja lopuksi vielä kommentti ''''':lle: Nykyään lähes kaikissa ohjeissa, poissulkien jotkut esim. italialaiset ostokuvat (= ovat yleensä virkattuja liinoja tms), on ilmoitettuna lankojen ostopaikka, joten en aivan ymmärrä viimeistä lankojen saatavuutta koskevaa lausettasi. Käsityölehtien toimittajatkin ovat hyvin tarkkoja siitä, että lankoja tosiaankin on myynnissä. Eri asia on sitten vanhemmat lehdet. Niissä saattaa esiintyä lopetettuja lankalaatuja, kuten esim. Novitan langat joissa laadut vaihtuvat niin viuhuen, ettei hitaampi pysy perässä. Mutta silloinkin pulmaan löytyy yksinkertainen ratkaisu: puhelinta kouraan, soitto Novitalle, sieltä kyllä neuvotaan mikä olemassa olevista laaduista sopii korvaamaan ap:n. Tai marssi ohjeesi kanssa käsityöliikkeeseen, myyjän avustuksella löydät varmasti sopivan vaihtoehdon.

      Älä anna periksi! Neulominen on ihana harrastus, ja taidot kehittyvät tekemisen myötä. Oletko muuten tsekannut löytyykö paikkakunnaltasi käsityöporukoita, jotka kokoontuvat kerran, pari kuukaudessa neulomaan yhdessä? Nämä ryhmät ovat tosi hyviä paikkoja aloittelijoille, sillä ryhmässä yksi hallitsee yhden jutun, toinen toisen. Ideoita jaetaan, ja kumppaneita neuvotaan ja autetaan.

    • Ikuinen epäonnistuja

      Kiitos neuvoista, molemmille vastaajille! Tuo kiilalevennys ei onnistu, koska neule on neulottu yhtenä kappaleena, pyöpuikoilla. Se on auki vain edestä. Puran sen kainaloihin asti ja alan leventämään siitä kohtaa, koska yläosasta se on sopiva.
      Voinko lisätä silmukoita "sinne tänne", vai pitääkö lisäykset tehdä tiettyihin kohtiin?

      Tuo olikin hyvä idea mennä käsityöliikkeen asiakkaaksi. Asun Hämeenlinnan seudulla ja täällähän on tuo Wetterhoffin liike, joka tekee yhteistyötä artesaaniopiskeljoidenkin kanssa.
      Haluaisin niin kovasti oppia neulomaan vaikka ihan perusmallin puseroita/takkeja, niin saisi ainakin siitä väristä ja langasta kun itse haluaa.Alkaa tässä vaan tuntumaan, että se on täysi mahdottomuus.

      • Tässä vielä

        muutama vinkki sinulle ennen kuin ryhdyt tuumasta toimeen.

        Jos olet neulonut villatakkisi ylhäältä alaspäin (= aloitus olata kohti helmaa), niin purkaminen on helppoa. Mikäli olet aloittanut helmasta, niin purkaminen ei olekaan aivan niin yksinkertaista. Alkuun se vielä jotekin toimii, mutta jatkossa kerä on pujotettava reunimmaisen silmukan läpi, ja mitä suuremmaksi puretun langan kerä kasvaa, sitä hankalammaksi homma muodostuu. Niinpä on parempi katkaista työ halutusta kohdasta, ja poimia silmukat puikolle. Tässä vaiheessa neuleeseen tulee 1 s vähemmän kuin mitä alkuperäisessä työssä oli. Ohuessa langassa siitä ei ole ratkaisevaa haittaa, mutta paksumman langan kanssa sen luonnollisesti huomaa. Kannattaa lisätä 1 s jommassa kummassa reunassa tai takakappaleen keskellä. Mikäli villatakkisi on sileää oikeaa neuletta, niin katkaisukohta jää näkymään valmiissa työssä 'raitana', sillä nyt kun neulontasuunta muuttuu, neulot itse asiassa varsinaisen silmukan sijaan silmukan pohjan. Jos haluat häivyttää tämän ilmiön, niin neulo vaikka 3-6 krs sileää nurjaa (krs:ten määrä riippuu langan paksuudesta, ja tietysti mikä levyisen kohoraidan haluat neuloa).

        Mieti minkä mallisen villatakin haluat olevan. Jos lisäleveyttä ei tarvitse paljoa, niin voit tehdä lisäkset 'sivusaumojen' kohdalla. Laita mol. sivuille silmukkamerkit/merkkilangat yhden tai kahden silmukan ympärille. Lisää 1 s mol. reunassa silmukkamerkkien mol. puolin. Toista lisäyksiä tasavälein. Tässä yhteydessä on mahdotonta sanoa kerrosväliä, kun en tiedä minkä paksuisesta langasta on kysymys. Ennen kuin aloitat, mittaa lantionympäryksesi lisää väljyysvara n. 5 cm. Määritä valmiin villatakin haluttu pituus, ja laske siitä kuinka monen cm/krs:n välein lisäykst pitää tehdä, jotta leveyttä tulee riittävästi.

        Jos haluat A-linjaisen villatakin, on sinun sijoitettava useampi lisäyskohta pitkin kerrosta. Muuten toimit samoin kuin yllä, paitsi että A-linjaiseen neuleeseen tulee tietysti leveämpi helma kuin kevyesti sivuiltaan viistottuun.

        Hämeenlinnasta sinulla on suhteellisen lyhyt matka kahteen käsityöliikkeeseen, joita voin omien kokemusteni pohjalta lämpimästi suositella.
        Tervakoskella on sellainen kuin Tervakosken Coconut. Paikkakunnalla kokoontuu aivan mahtava joukku käsitöitä harrastavia naisia, ja porukasta löytyy monenlaista osaajaa. Käy katsomassa nettisivuilta aikataulut.
        Toinen on Käsityöliike AnnLiis Arte Hyvinkäällä. Omistajarouva on pitkäaikainen työväenopiston opettaja, ja omassa liikkeessään hän on järjestänyt vaikka minkälaisia alan tekniikkakursseja. Kursseilla on yleensä neulottu/virkattu jotain vähän pienempiä töitä, mutta ajatuksena on ollutkin tehdä tietyt perustekniikat tutuiksi. Omistaja miettii tosin vieläkö hän jatkaa kursseja ensi syksynä, mutta neuletapaamiset ainakin ilmeisesti jatkuvat. Pitkämielisempää ja mukavampaa opettajaa saa todellakin hakea. Voin varmastikin esittää kiitokseni ihan kaikkien kursseille osallistuneiden puolesta - ja mehän tietysti toivomme aina vain lisää kursseja!
        Molemmissa liikkeissä on sitä paitsi poikkeuksellisen virkistävän erilainen lankatarjonta. Markettilankoja näistä ei kannata hakea, mutta muuten valikoimat ovat hyvät.

        Onnea villatakin muokkaukseen!
        Terveisin se, joka suositteli käsityöliikkeitä


      • ,,,
        Tässä vielä kirjoitti:

        muutama vinkki sinulle ennen kuin ryhdyt tuumasta toimeen.

        Jos olet neulonut villatakkisi ylhäältä alaspäin (= aloitus olata kohti helmaa), niin purkaminen on helppoa. Mikäli olet aloittanut helmasta, niin purkaminen ei olekaan aivan niin yksinkertaista. Alkuun se vielä jotekin toimii, mutta jatkossa kerä on pujotettava reunimmaisen silmukan läpi, ja mitä suuremmaksi puretun langan kerä kasvaa, sitä hankalammaksi homma muodostuu. Niinpä on parempi katkaista työ halutusta kohdasta, ja poimia silmukat puikolle. Tässä vaiheessa neuleeseen tulee 1 s vähemmän kuin mitä alkuperäisessä työssä oli. Ohuessa langassa siitä ei ole ratkaisevaa haittaa, mutta paksumman langan kanssa sen luonnollisesti huomaa. Kannattaa lisätä 1 s jommassa kummassa reunassa tai takakappaleen keskellä. Mikäli villatakkisi on sileää oikeaa neuletta, niin katkaisukohta jää näkymään valmiissa työssä 'raitana', sillä nyt kun neulontasuunta muuttuu, neulot itse asiassa varsinaisen silmukan sijaan silmukan pohjan. Jos haluat häivyttää tämän ilmiön, niin neulo vaikka 3-6 krs sileää nurjaa (krs:ten määrä riippuu langan paksuudesta, ja tietysti mikä levyisen kohoraidan haluat neuloa).

        Mieti minkä mallisen villatakin haluat olevan. Jos lisäleveyttä ei tarvitse paljoa, niin voit tehdä lisäkset 'sivusaumojen' kohdalla. Laita mol. sivuille silmukkamerkit/merkkilangat yhden tai kahden silmukan ympärille. Lisää 1 s mol. reunassa silmukkamerkkien mol. puolin. Toista lisäyksiä tasavälein. Tässä yhteydessä on mahdotonta sanoa kerrosväliä, kun en tiedä minkä paksuisesta langasta on kysymys. Ennen kuin aloitat, mittaa lantionympäryksesi lisää väljyysvara n. 5 cm. Määritä valmiin villatakin haluttu pituus, ja laske siitä kuinka monen cm/krs:n välein lisäykst pitää tehdä, jotta leveyttä tulee riittävästi.

        Jos haluat A-linjaisen villatakin, on sinun sijoitettava useampi lisäyskohta pitkin kerrosta. Muuten toimit samoin kuin yllä, paitsi että A-linjaiseen neuleeseen tulee tietysti leveämpi helma kuin kevyesti sivuiltaan viistottuun.

        Hämeenlinnasta sinulla on suhteellisen lyhyt matka kahteen käsityöliikkeeseen, joita voin omien kokemusteni pohjalta lämpimästi suositella.
        Tervakoskella on sellainen kuin Tervakosken Coconut. Paikkakunnalla kokoontuu aivan mahtava joukku käsitöitä harrastavia naisia, ja porukasta löytyy monenlaista osaajaa. Käy katsomassa nettisivuilta aikataulut.
        Toinen on Käsityöliike AnnLiis Arte Hyvinkäällä. Omistajarouva on pitkäaikainen työväenopiston opettaja, ja omassa liikkeessään hän on järjestänyt vaikka minkälaisia alan tekniikkakursseja. Kursseilla on yleensä neulottu/virkattu jotain vähän pienempiä töitä, mutta ajatuksena on ollutkin tehdä tietyt perustekniikat tutuiksi. Omistaja miettii tosin vieläkö hän jatkaa kursseja ensi syksynä, mutta neuletapaamiset ainakin ilmeisesti jatkuvat. Pitkämielisempää ja mukavampaa opettajaa saa todellakin hakea. Voin varmastikin esittää kiitokseni ihan kaikkien kursseille osallistuneiden puolesta - ja mehän tietysti toivomme aina vain lisää kursseja!
        Molemmissa liikkeissä on sitä paitsi poikkeuksellisen virkistävän erilainen lankatarjonta. Markettilankoja näistä ei kannata hakea, mutta muuten valikoimat ovat hyvät.

        Onnea villatakin muokkaukseen!
        Terveisin se, joka suositteli käsityöliikkeitä

        Kyllä näitä nettikaupoista on löytynyt. Hain liikkeestä ex tempore.
        Kärsivällistä opettajaa olisin itsekin kaivannut.
        Eräs tuttu söhli myös kaiken mahdollisen, sitten kun hän sai jonkun ahaa-elämyksen, hänestä tuli todella taitava. Itseluottamus pääsi kehittymään kun hän löysi oman ideansa.


      • ,,, kirjoitti:

        Kyllä näitä nettikaupoista on löytynyt. Hain liikkeestä ex tempore.
        Kärsivällistä opettajaa olisin itsekin kaivannut.
        Eräs tuttu söhli myös kaiken mahdollisen, sitten kun hän sai jonkun ahaa-elämyksen, hänestä tuli todella taitava. Itseluottamus pääsi kehittymään kun hän löysi oman ideansa.

        Se mallitilkun teko kannattaa.Ota valitsemasi puikot ja lanka.Luo esim. 40 s ja
        kudo sileää tai mallineuletta neliön muotoinen lappu. Levitä se neulojen avulla
        alustalle ja merkkaa neuloilla 10x10 cm neliö.Voit höyryttää halutessasi sen.
        . Laske silmukkaluku ja kerrosluku.
        Esim. 27 silmukkaa kymmenellä sentillä tarkoittaa 2,7 s/cm.Siitä on helppo
        kertoa ympärysmittasi tai etu/takakappaleen silmukkaluku. Esim. 60x2,7 = 162 s.
        Samoin kerrosluku pystysuunnassa. Esim.22krs/10cm on 2,2 krs/cm.
        50cm tekee 50 x 2.2 = 110 krs.
        Tuntuu hankalalta alkuun, mutta on avuksi myöhemminkin.
        Itse kirjaan kudontavihkooni kaikista neuleista langan nimen ja puikkojen paksuuden, samoin senttimitat ja kierrosluvut voi laskea jo etukäteen.


      • Ikuinen epäonnistuja
        ,,, kirjoitti:

        Kyllä näitä nettikaupoista on löytynyt. Hain liikkeestä ex tempore.
        Kärsivällistä opettajaa olisin itsekin kaivannut.
        Eräs tuttu söhli myös kaiken mahdollisen, sitten kun hän sai jonkun ahaa-elämyksen, hänestä tuli todella taitava. Itseluottamus pääsi kehittymään kun hän löysi oman ideansa.

        "Eräs tuttu söhli myös kaiken mahdollisen, sitten kun hän sai jonkun ahaa-elämyksen, hänestä tuli todella taitava."

        Mikähän tuo ahaa-elämys oikein oli? Olisi kiva tietää, että itsekkin tässä valaistuisi.
        Olen alkanut epäilemään, että neulelehtien ohjeet ovat tahallaan pielessä, että joutusi ostamaan aina vaan uudet langat kun pieleen menee.


      • Voin vakuuttaa,
        Ikuinen epäonnistuja kirjoitti:

        "Eräs tuttu söhli myös kaiken mahdollisen, sitten kun hän sai jonkun ahaa-elämyksen, hänestä tuli todella taitava."

        Mikähän tuo ahaa-elämys oikein oli? Olisi kiva tietää, että itsekkin tässä valaistuisi.
        Olen alkanut epäilemään, että neulelehtien ohjeet ovat tahallaan pielessä, että joutusi ostamaan aina vaan uudet langat kun pieleen menee.

        että eivät varmastikaan ole tahallaan pielessä :) Varmaan olisi aika nopeasti lappu luukulla, jos tahallaan julkaisisivat virheellisiä ohjeita!

        Yksi ongelma piilee siinä, että joukossa on paljon käännösohjeita. Esim. Italialaisilla on ikävä tapa käyttää vanhoja malleja, joihin he vain vaihtavat jonkin uuden langan joka on vähän sinne päin. Korkeintaan vaivautuvat muuttamaan puikkokoon, aina eivät edes sitäkään. Lopputulos saattaa pahimmillaan olla tosi kaukana kuvan mallista!

        Joissakin maissa taas alkuperäiset neuleohjeet ovat kovin suurpiirteisiä, ja vaativat kääntäjältä kielitaidon lisäksi vankkaa käsityön tuntemusta, jotta niistä saa tolkullisia ohjeita neulojia varten.

        Kääntäessä ohjeita joutuu tosiaan olemaan skarppina, ja niin kuin jo joskus aikaisemmassa kirjoituksessani sanoinkin, pitää kyetä neulomaan työtä mielessään samalla kun kääntää, sillä niin pystyy huomaamaan mahdolliset virheet alkuperäistekstissä. Joukkoon mahtuu monenkirjavaa kääntäjää, osa hallitsee hommansa paremmin kuin toinen, ja helposti joukosta erottuvat ne, jotka eivät käsitöistä ymmärrä yhtään mitään.


      • ,,,,
        Ikuinen epäonnistuja kirjoitti:

        "Eräs tuttu söhli myös kaiken mahdollisen, sitten kun hän sai jonkun ahaa-elämyksen, hänestä tuli todella taitava."

        Mikähän tuo ahaa-elämys oikein oli? Olisi kiva tietää, että itsekkin tässä valaistuisi.
        Olen alkanut epäilemään, että neulelehtien ohjeet ovat tahallaan pielessä, että joutusi ostamaan aina vaan uudet langat kun pieleen menee.

        Hänellä oli kauhea kiire saada valmiiksi, sitten hommasta tuli susi, tämä koski muutakin kuin käsitöitä. Omassa rauhassaan hänestä tuli hyvä kokki ym.
        Olihan hän vielä nuori.
        Hän ei tykännyt kun käskettiin, omasta aloitteestaan vasta.


    • Anonyymi

      Miksi niitä ohjeita ei vaan kirjoiteta selkeästi.. lukee helppo ohje ja sitten oletetaan että sä osaat soveltaa. Joo tämä tappaa mun halun neuloa vaikka kiinnostusta ja jonkinlaisia taitojakin on

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Onks sulle väliä, jos jokin kaivattusissa

      ei ole täydellistä? Esim. venytysmerkit, arvet, selluliitti, epäsymmetriset rinnat, vinot hampaat jne?
      Ikävä
      85
      4520
    2. Ei sinussa ollut miestä

      Selvittämään asioita vaan kipitit karkuun kuin pikkupoika.
      Ikävä
      124
      3919
    3. Shokkiyllätys! 31-vuotias Hai asuu vielä "kotona" - Anna-vaimon asenne ihmetyttää: "No ei tämä..."

      Hmmm, mitenhän sitä suhtautuisi, jos aviomies/aviovaimo asuisi edelleen lapsuudenperheensä kanssa? Tuore Ensitreffit-vai
      Ensitreffit alttarilla
      33
      2471
    4. Eikö Marin ollut oikeassa kokoomuksen ja persujen toiminnasta

      Ennen vaaleja Marin kertoi mitä kokoomus tulisi hallituksessa tekemään ja tietysti persut suostuu kaikkeen, mitä kokoomu
      Maailman menoa
      196
      1473
    5. Wiisaat Lappajärvellä iät.

      Nyt nimiä listaan menneistä ja nykyisistä Wiisaista Lappajärveläisistä. Itseäkin voi tuoda esille kaikessa Wiisaudessa.
      Lappajärvi
      12
      1286
    6. Missä Steffe hiihtää?

      Missä reppuli luuraa? Ei ole Seiskassa mitään sekoiluja ollut pariin viikkoon? Onko jo liian kylmä skulata tennistä ulko
      Kotimaiset julkkisjuorut
      22
      1233
    7. Olet elämäni rakkaus

      On ollut monia ihastumisia ja syviäkin tunteita eri naisia kohtaan, mutta sinä olet niistä kaikista ihmeellisin. Olet el
      Ikävä
      36
      1178
    8. Ratkaiseva tekijä kiinnostuksen heräämisessä

      Mikä tekee deittikumppanista kiinnostavan? Mitä piirrettä arvostat / et arvosta?
      Sinkut
      62
      1173
    9. Milloin nainen, milloin?

      Katselet ja tiedän, että myös mieli tekee. Voisit laittaa rohkeasti viestin. Tiedät, että odotan. Ehkä aika ei ole vielä
      Ikävä
      61
      1143
    10. Olen menettänyt yöunet kokonaan

      Nytkin vain tunnin nukkunut. En tiedä johtuuko se sinusta vai tästä palstasta. Olis mukava nähdä oikeasti eikä arvuutel
      Tunteet
      17
      1045
    Aihe