kumpi ensin

täävaakySsyy

Tiedän millaisen talon haluan, mutta arkkitehti sitä saisi hieman hioa vielä. Talo vaatii tietynlaisen tontin. Menenkö ensin arkkitehdille suunnittelemaan kaiken ja sitten vasta tontin etsintään?

kun tontti löytyy, sitten hankin rakennusvalvojan ym. Muut työntekijät?
(esim. Lvis asentaja)

5

179

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Aina tontti ensin. Tontilla on niin suuri vaikutus suunnittelun kulkuun, ettei kannata paljoa taloa suunnitella ennen tontin tuntemista. Tokihan, jos teillä on visio, niin tontin valinnassa sitä visiota kannattaa seurata, mutta itse sanoisin tontin sijainnin tärkeämmäksi kriteeriksi kuin sen tontin sopimisen omaan visioon...

      Sitten talolle etsitään luonnossuunnittelija. Tässä kohtaa usein luullaan arkkitehti ainoaksi vaihtoehdoksi, mutta erityisesti pientalosuunnittelussa menestymiseen ei välttämättä tarvita arkkitehdin koulutusta muiden kuin arkkitehtien mielestä ;-)

      Luonnoksien perusteella valitaan toteuttajat, joihin se vastaava työnjohtaja kuuluu. Toteuttajista vastaava olisi hyvä valita ensimmäisenä, koskapa hänestä voi olla muiden tekijöiden pestaamisessa suurta apua.

      Jos haluatte yksilöllisesti toteutetun talon, on tontin hankinnan tai jopa ennen sitä tärkein valintanne tuo luonnossuunnittelija - joka varmaan luontevasti tulee myös kohteenne pääsuunnittelijaksi. Hänen ensimmäisten viivojensa jälkeen on pääosa kustannuksista määräytynyt (budjettiriski) ja ensimmäisen päivän piirrettyään hän on jo saattanut karkottaa kaikki hyvät rakentajat piirtämällä jotain toteuttamiskelvotonta (toiminnallinen riski). Hyvä luonnos-/pääsuunnittelija:
      * aloittaa aina huolellisella tutustumisella tonttiinne, budjettiinne ja tarpeisiinne (visionne)
      * huolehtii siitä, että kaikki haluamanne mahdotetaan taloon,
      * mutta samalla huolehtii talonne toteuttamiskelpoisuudesta
      * ei suunnittele itselleen taideteosta vaan teille kotia (teosoikeus)

      Tuo viimeinen kohta "unohtuu" monilta luonnossuunnittelijoilta. He kun ihan oikeasti saavat piirroksiinsa teosoikeuden. Ja se teosoikeuden käyttäminen jakaa suunnittelijat asiakaspalvelijoihin ja suuriin taiteilijoihin. Suurien taiteilijoiden perikunta sitten aikoinaan ratkaisee, saatteko peruskorjauksen yhteydessä vaihtaa seinämarmorit graniittiin ;-)

    • Rak.inssi

      "Tuo viimeinen kohta "unohtuu" monilta luonnossuunnittelijoilta. He kun ihan oikeasti saavat piirroksiinsa teosoikeuden. Ja se teosoikeuden käyttäminen jakaa suunnittelijat asiakaspalvelijoihin ja suuriin taiteilijoihin. Suurien taiteilijoiden perikunta sitten aikoinaan ratkaisee, saatteko peruskorjauksen yhteydessä vaihtaa seinämarmorit graniittiin ;-)"

      Jos on erehtynyt käyttämään sellaista taiteilijaa kuten Jyväskylä, loppuu rakentajalta rahat, tai ainakin perikunnalta. Siellä on eräs vanha Suojeluskunnan talo, joka pitäisi ehdottomasti laittaa maan tasalle, ja rakentaa jotain tervettä tilalle. Nyt kiinteistöstä kiistellään ja rahaa palaa.

      • Totta puhut. Itse en pidä lainkaan järkevänä tuota teosoikeutta, joka on joskus jopa niin vahva, että kaikki laskunsa maksanut asiakas ei saisi itsenäisesti "modifioida" omistamaansa taloa.
        Pientalorakentamisessa tuollainen on aika harvinaista, mutta aina silloin tällöin sattuu kohdalle tapauksia, että luonnossuunnittelija ei haluakaan päästää irti vallankahvasta edes toteutusvaiheessa vaan vääntää kättä jopa yksittäisistä verhouslautadetaljeista. Tuosta johtuen tiedän joillain talopakettikauppiailla olevan kammo "arkkitehdin suunnittelemiin" kohteisiin. Ja itsekin toteuttaisin sellaiset lähinnä RYS-menetelmin (arkkitehti pomottaa myös rakennesuunnittelua ja joku rakennusliike sitten nysvää noitten detaljien toteutuksen kanssa) - sellaiset ei oikein sovi yhteen talopakettitoiminnan kanssa.


      • Kokemus-K
        rauno_kangas kirjoitti:

        Totta puhut. Itse en pidä lainkaan järkevänä tuota teosoikeutta, joka on joskus jopa niin vahva, että kaikki laskunsa maksanut asiakas ei saisi itsenäisesti "modifioida" omistamaansa taloa.
        Pientalorakentamisessa tuollainen on aika harvinaista, mutta aina silloin tällöin sattuu kohdalle tapauksia, että luonnossuunnittelija ei haluakaan päästää irti vallankahvasta edes toteutusvaiheessa vaan vääntää kättä jopa yksittäisistä verhouslautadetaljeista. Tuosta johtuen tiedän joillain talopakettikauppiailla olevan kammo "arkkitehdin suunnittelemiin" kohteisiin. Ja itsekin toteuttaisin sellaiset lähinnä RYS-menetelmin (arkkitehti pomottaa myös rakennesuunnittelua ja joku rakennusliike sitten nysvää noitten detaljien toteutuksen kanssa) - sellaiset ei oikein sovi yhteen talopakettitoiminnan kanssa.

        "Totta puhut. Itse en pidä lainkaan järkevänä tuota teosoikeutta, joka on joskus jopa niin vahva, että kaikki laskunsa maksanut asiakas ei saisi itsenäisesti "modifioida" omistamaansa taloa."

        Tuo "teosoikeus" on ihan höpöhöpöä. Ei kellään, edes Alvar Aallolla, ole mitään teosoikeutta suunnittelemiinsa rakennuksiin. Kuka vaan saa pystyttää uuden Finlandiatalon tontilleen jos niin haluaa. Kopioida saa ihan niin paljon kun haluaa ja moraali kestää. Se ei toki ole eettistä mutta ei kiellettyäkään. Arkkitehtuurissa ei ole tekijänoikeuksia.
        Ainoa poikkeus ovat suojellut rakennukset joita saa muuttaa ja korjata vain museoviraston valvonnassa.

        Ihan toinen asia on se että jotkut suunnittelijat voivat olla mustasukkaisia omista suunnitelmistaan ja haluavat välttää kaikkia muiden tekemiä muutoksia. Samoin jotkut eivät halua jatkaa jonkun muun tekemistä luonnoksista eteenpäin. Mutta nämä ovat vain inhimillisiä heikkouksia, eivät mitään lakiin tai vastaavaan perustuvia oikeuksia.


    • sunair500

      Ota vastaava mestari ensiksi, jolle kerrot millaisen talon haluatte ja esittelet hänelle tontti tarjonnan. häneltä saat hyviä neuvoja tontin valintaan. Ps ota vastaava mestari jolle maksetaan palkkaa älä tutuntuttua.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      80
      1847
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1709
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      17
      1543
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1243
    5. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1204
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1202
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1166
    8. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      9
      1150
    9. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1141
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1124
    Aihe