Oma ampumarata?

-oma rata-

Minulla on vanha maatila jonka rakennuksia korjailen eläkepäivien asunnoksi. Olen ajatellut että jospa rakentaisi sinne oman 50 m ampumaradan. Taustaksi on sopiva jyrkkä mäenrinne ja ampumapaikan voisi tehdä katon alle vanhaan aittaan. Radan molemmilla puolilla on omaa maata joka on ihan joutoromelikkoa. Mäen takanakin oma maa jatkuu monta sataa metriä. Ampumalinjaa pitää raivata mutta se onnistuu velipojan kaivurilla ja samalla voi viedä muutaman kuorman joutomaata taulun taakse johon luodit uppoavat. Naapurit ovat satojen metrien päässä. Aidan teko ampumasektorille mäen päälle ei ole iso homma ja voihan sinne laittaa isoja varoituskylttejäkin.
Tarvinneekohan tuohon jotain lupia. Mitenkähän viranomaiset suhtautuvat lyijyyn joka kerääntyy taulun takakasaan.
Saanhan ampua muutenkin omalla maallani kun aseet ovat luvallisia. Viralliselle radalle on melkein 30 km matkaa.

8

4029

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ammuskelija.

      Kyllä tuollainen onnistuu hyvin. Juttele kuitenkin naapureittesi kanssa ja sovi ampuma-ajoista. Ei tule turhaa suukopua. Käytä änkkäriä kun se on mahdollista.
      Virallinen ampumarata tarvitsee kaikenmaailman luvat, mutta oma ei käsittääkseni juuri mitään. Ympäristöjutut ovat siitä mielenkiintoisia, että ne koskevat maaperää. Eivät sitä mitä on kasattu maanpäälle. Jos läjäät taustavallin maanpäälle, niin se ei ole maaperäää eli ei ole ympäristöasia. Lyijy ei ole kuitenkaan missään ampumaradoilla muidostunut varsinaiseksi ongelmaksi. Se sitoutuu varsin tehokkaasti maaperän mikrohuokosiin. Käsittääkseni missään ei ole pystytty osoittamaan lyijyn kulkeituneen esim. pohjavesiin. Itse levittäisin taustavallin muovikelmun päälle, josta maa on tarvittaessa helppo kaapia pois.

    • lyijytalteen

      Miksipä ei oma rata onnistuisi, eikö kannata rakentaa vahvasta teräksestä sellainen "kuuppa" taulun taakse joka kerää luodit, ei tarvitse kovinkaan iso kooltaan olla sillä kai nyt kiväärillä osuu aika pieneen kasaan..niin jos aioit kiväärillä ampua radallasi.

      Hieman pähkäilyä niin osaa rakentaa sellaisen kuupan johon luoti pysähtyy..osumapinta kaarevaksi alaspäin niin luodin vauhdin jarruttaa eikä kimpoile.

      • -oma rata-

        Kuuppa onkin hyvä ehdotus. Pitää kysellä tutulta metallimieheltä aihioita ja kahella valmiita romuja sillä silmällä. Hitsailu onnistuu itseltäkin.
        Piekkarillahan siinä ammutaan ja yleensä vaimentimen kanssa. Kuuppa kuitenkin kolahtaa luodista enemmän kuin multakasa.
        Ampumisen ei kuitenkaa tarvitse ihan äänetöntä olla.


      • ammuskelija.
        -oma rata- kirjoitti:

        Kuuppa onkin hyvä ehdotus. Pitää kysellä tutulta metallimieheltä aihioita ja kahella valmiita romuja sillä silmällä. Hitsailu onnistuu itseltäkin.
        Piekkarillahan siinä ammutaan ja yleensä vaimentimen kanssa. Kuuppa kuitenkin kolahtaa luodista enemmän kuin multakasa.
        Ampumisen ei kuitenkaa tarvitse ihan äänetöntä olla.

        Lapioi 200 litran tynnyri täyteen savea. Kippaa tynnyri nurin sopivalle korkeudelle ja kiinnitä taulu tynnyrin aukon päälle. Savi pysyy kostena massana tynnyrissä ja luodit pysähtyvät siihen tehokkaasti ilman kimpoiluja. Ja on läjähdystä lukuunottamatta paljon hiljaisempi kuin metallinen takalevy, johon murskautuvat lyijyluodit tahtovat levitä aika laajalle alueelle.


      • lyijytalteen
        ammuskelija. kirjoitti:

        Lapioi 200 litran tynnyri täyteen savea. Kippaa tynnyri nurin sopivalle korkeudelle ja kiinnitä taulu tynnyrin aukon päälle. Savi pysyy kostena massana tynnyrissä ja luodit pysähtyvät siihen tehokkaasti ilman kimpoiluja. Ja on läjähdystä lukuunottamatta paljon hiljaisempi kuin metallinen takalevy, johon murskautuvat lyijyluodit tahtovat levitä aika laajalle alueelle.

        Jos piekkarilla ammut niin ei kuuppa kolahtele kun vielä kuupan muotoilee niin että luoti siihen osuessaan kaartaa seinämään myöten maanrajassa olevaan "keräyskaukaloon" eli luodin osumakohta ei ole kuupassa kohtisuora seinämä vaan sillä tavalla vino että kääntää luodin jouhevasti kohti maata..kaareva, alaspäin kääntyvä seinämä ja piekkarille ei tarvitse olla edes kovinkaan vahvaa rautaa..kaarevaan seinämään ei lyijyluotikaan murskaannu vaan litistyy ja kerääntyy talteen..hieman suunnittelua niin ei lentele lyijyn kappaleet.

        Jos ei saa teräslevystä kaarevaa niin suora teräslevy vinoon taulun taa niin että yläreuna on ampujaan päin ja vinous niin suureksi että läjähtävää ääntä ei synny.


    • Maalla asuva

      Siis ei kannata haaveilla AMPUMARADASTA... Siinä on hirveä lupa-prosessi.
      Ihan laillisesti voit omalla maallasi ampua, ja vaikka tehdä kyseiseen tarkoitukseen AMPUMAPAIKAN...
      Ampumapaikan käyttö ei vaadi lupia (mutta kohteliastahan on kysyä naapureilta muutaman kerran jälkeen onko ollut häiriötä. Etukäteen kysyessä joku voi periaatteellisista syistä väittää että häiritsee sellainen jatkuva ja kauhea pauke).
      Tosin ampmapaikka on sellainen että sinne ei voi ihan jokaviikko kutsua kovin isoa joukkoa kavereita mukaan ampumaan, mutta sehän ei ilmeisesti ollut kysyjän tarkoituskaan.

    • rumpparumppa

      Ampumarata..ampumapaikka..no eikö tuo lie yks hailee mitä sanaa käyttää, eikös männä vuosina ollut laki selainen että jos ampujia oli tietty määrä niin ei tarvinnut hakea erikseen lupia, tottahan omankin ampumaradan voi perustaa jossa on ampumakatokset ja taulun pidikkeet eikä siihen lupia tartte kunhan ottaa huomioon naapuritkin etteivät paukkeesta häiriinny. .."jatkuva ja kauhea pauke"..sellaisella itse käsitän ympäri vuorokautista pauketta ja laukausten ääni on jotakuinkin tykin laukauksien luokkaa ;)..mikä on oikeasti kauhea pauke, minusta ei esim haulikon laukaus ole vielä kauheaa.

    • tekijämies

      Eli oman radan voi maillensa tehdä, jos naapurisopu on kohdillaan. Minulla on kunnolla maata ja lähinaapureihin matkaa. Ajattelin tehdä kiekkoradan haulikkoa varten, pari automaattiheitintä olisi hankinnassa niin voi yksikseen mennä nautiskelemaan ruudin hajusta. Ei kai tässä sen ihmeempää ongelmaa ole ketjun keskusteluun verrattuna?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      697
      5619
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      480
      3601
    3. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      160
      3405
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      170
      2633
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      10
      2439
    6. 270
      2055
    7. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      23
      1517
    8. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      107
      1442
    9. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      100
      1399
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      89
      1180
    Aihe