Ei kutsua synttärijuhliin

mikä juttu?

Kyselen tässä kokemuksia muilta kyseisestä asiasta.
Eli siis, jos yksi lapsi jätetään ryhmän ulkopuolelle, kutsumatta synttäreille.
Mitkä asiat olleet syynä?

Ymmärrän toki sen, jos kutsuttujen määrä on pakko rajata tarkkaan, syystä ja toisesta, mutta jos jo useamman kerran alkaa alaluokalla toistua se, että esim. vain yhtä tyttöä porukasta ei kutsuta, niin...

Meidän nuorimmainen on pienessä koulussa ja asumme siis myös pikkupaikkakunnalla.
Aiemmin tyttö on kutsuttu aina synttäreille, mutta nyt on jo muutaman kerran käynyt niin, että hän onkin jäänyt ainoaksi, jota ei ole kutsuttu.

Kaverisuhteissa ei ole ollut mitään vikaa, tulee toimeen muiden kanssa ja opettajan mielestä ei ole mitään huolta mistään. Ei ole luonteeltaan mikään kiusaaja, päinvastoin ottaa muut huomioon, eikä ole mitenkään hankala, on kiltti ja ehkä hieman ujohko, mutta kavereita on kuulemma koulussa silti, eli ei liian ujokaan.

Jokin aika sitten kävi vaan jo toistamiseen niin, että ei ollut saanut kutsua (kaikki muut luokan tytöt kuitenkin kutsuttu) luokkakaverinsa synttäreille. Nämä synttärisankarit olivat kyllä keväällä meillä tyttömme synttäreillä ja tuntuivat viihtyvän hyvin keskenään.

Nyt oli sitten juuri yhden luokkakaverin (pojan) synttärit, joihin oli kutsuttu koko luokka, kuten edellisenäkin vuonna. Näissä tyttö siis oli mukana.
Siellä oli sitten kuulemma jaettu kutsut yhden toisen luokkakaverin juhliin (tytön, jonka kanssa tyttöni on ollut ihan hyvä kaveri ja on aiemmin ollut aina tämän synttäreillä), mutta nyt meille ei sitten kutsua tullutkaan. Kyseinen tyttö oli kuulemma itse jakanut kutsut.
Talon emäntä oli hänkin vähän ihmeissään, kun ilmeisesti oletti, että tyttömme oli ilman muuta saanut kutsun, mutta näin ei sitten ollutkaan. Kutsulappua ei vaan ollut ollenkaan meidän tytölle, kävi ilmi, kun lähtiessä alettiin sitä hakemaan.
Mitään järkevää syytä ei siinä hetkessä löytynyt ja lähdimme aika nopeasti menemään.
Tytöt olivat kuulemma kuitenkin leikkineet juhlissakin keskenään kuten ennenkin, ihan hyvinä kavereina, että mitään riitaakaan ei pitäisi olla.

Tyttöni ihmetteli sitten vaan, miksi hän ei saanut kutsua ja sanoi vähän haikealla äänellä, että olisi surkeaa jäädä pois kaverin synttäreiltä, mutta asiasta ei sitten sen enempää puhuttu.

Itseänikin jäi asia jokseenkin vaivaamaan.
Tytön äidiltä en kuitenkaan viitsisi alkaa tällaisesta asiasta vartavasten kyselemään, kun en ole häneen missään yhteydessä noin muuten.
En halua ylireagoidakaan, mutta kiinnostaa vaan, että mitä kaikkea tällaisessa voi olla takana, vai onko sittenkään...mahdollisesti vain sattumaa? Vai onko kyseessä jonkinlainen orastava kiusaaminen ja vallankäyttö tytön joidenkin luokkalaisten taholta?

13

2822

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hän halusi barbin

      Luulen hänen tietäneen. PSHän ei tule synttäreille!

    • .........

      En osaa sanoa, ei ole omia lapsia vielä vaikka raskaana olenkin. Olen 23-vuotta ja muistan itse lapsuudesta, että hyvin pienenä saattoi olla samanlaisia juttuja. On vähän naurettavaa tuon synttärijuhlien järjestäjän äidiltä olla kutsumatta tytärtäsi ainoana, jos hän on sen huomannut. Valitettavasti vanhemmissakin on kaikenlaisia.

      Kannattaa varmaan olla ns. noteeraamatta asiaa, koska itse muistan että en saanut yläasteella kutsua samalla tavalla. Äitini ihmetteli asiaa aika suurestikin, mikä sai minut häpeämään ja aloin piilottelemaan sitä, etten saanut kutsuja. Kannattaa tukea tyttöä. Minulla tuo vaihe oli yläasteella, vaikka siis minulla oli kavereita, niin en joidenkin tyttöjen mieleen ollut. Ei ole toistunut sama kuvio koskaan sen jälkeen, kavereita on aina ollut. Ei asia vaivaa minua millään tavalla. Kannattaa kääntää asia voitoksi, tuollaisten pientekin juttujen jälkeen lapsesta on mahdollista kasvaa parempi ihminen, koska tietää miltä esim. yksinjättäminen tuntuu. Minusta tuli sairaanhoitaja ja olen varmasti aika oikeamielinen ja reilu noiden kokemusten vuoksi. Tsemppiä!

    • kaikki mukaan

      Valitettavasti tytöillä on joskus tapana harrastaa tuota. Se on yksi tapa kiusata ns. epäsuorasti. Ja mikä erikoisinta, jotkut vanhemmat sallivat oman lapsensa näin tekevän.

      Kun omat muksut olivat pieniä, olin tosi tarkka siitä, että koskaan ei jätetä yhtä tai kahta kutsumatta, vaan kutsutaan kaikki. Myös ne vähemmän reilut kaverit kutsuttiin. Eri asia on, jos haluaa pitää pienet kutsut, jolloin kutsutaan vain muutama. Mutta yhdenkään kodin tilat eivät ole niin pienet, että ne olisivat kiinni yhdestä lapsesta!

      • ap.

        Niin, kun asutaan vielä maaseudulla, niin tilaa on ihan eri tavalla kuin jossain pienessä kerrostaloasunnossa. Täällä vietetään juhlia tähän aikaan vuodesta paljon ulkona.
        Aiemmin ei ainakaan ole näköjään ollut kutsuttujen määrä tiloista kiinni.


    • Näin se alkaa...

      Kaikki merkit viittaavat kyllä siihen että kyseessä on (koulu)kiusaamistapaus. Joskin vielä alkuvaiheessa. Ryhmästä pois jättäminen on todella yleinen kiusaamisen muoto varsinkin tyttöjen keskuudessa. Omalla kohdallani kiusaaminen alkoi juuri samalla tavalla, lisäksi oli myös selän takana juoruilua mitä eivät aikuiset huomanneet. Usein vanhempien ja opettajien on todella vaikea sitä havaitakkaan. Eikä kiusattukaan välttämättä uskalla myöntää/kertoa aikuisille mitään.
      Kerroit että tyttäresi ei ole "mitenkään hankala, on kiltti ja ehkä hieman ujohko". Tällaisen henkilön koulukiusaajat ottavat usein uhrikseen kun hän ei uskalla sanoa vastaan tai puolustaa itseään. Suosittelen nyt kyllä nopesti puuttumaan tähän ennen kuin homma menee pahemmaksi!

    • 13-vuotiaan tytön ä.

      Periaatteessa olen sitä mieltä, että lapsella on oikues valita kutsuvieraansa siinä missä aikuisellakin.

      Kuitenkin luokkayhteisö on rinnastettavissa työyhteisöön. En siis koskaan tekisi niin, että kutsuisin kaikki muut osastoni kollegat puutarhajuhliin ja jättäisin yhden (minulle vastenmielisen henkilön) pois listalta.

      Jos tosiaan kaikki muut tytöt on kutsuttu ja vain sinun tyttäresi on jätetty pois, on se moukkamaista ja äärettömän epäkohteliasta. Äitinä puuttuisin, jos oma tyttäreni tekisi näin.

      Tuli mieleen, että onko lapsellasi jotain sosiaalista kyvyttömyyttä kuitenkin? Ehkä hän ei jotenkin havaitse tulevansa syrjityksi muissakin tilanteissa? Esim. huumorintajuttomat, tosikkomaiset lapset eivät aina omaa tilannetajua, vaan luulevat olevansa samalla viivalla muiden kanssa, vaikka takana puhutaan pahaa ja "inhotaan" tyyppiä.

      On nimittäin tosi vaikea yhtälö ymmärtää, että juuri synttärikutsuissa näkyisi syrjintä, muttei koskaan muulloin.

      Minkä ikäinen tyttäresi muuten on?

    • kateutta?

      Muistan lapsuudestani samanlaisia asioita. Se johtui vanhempieni paremmasta asemasta yhteisössä. Miten teillä?

      • hele

        joo,syy voi olla juuri se että vanhemmat eivät tunne toisiaan..eli kun on pakko rajata vieraat niin syitä keksitään sitten mitä ihmeellisimmistä asioista..kenties?mutta tosi julmaa jättää vain yksi kutsumatta,meillä ongelmia kanssa kun on vielä yhdistelmä luokat eli 1-2.3-4,5-6,joten joka vuosi on uusiakin luokkakavereita ja sitten ne vanhat,onneksi luokkakoot on pieniä joten vielä ollaan selvitty,eka,tokan jälkeen jätettiin pojat pois,(siis meillä tyttö:)nyt on kutsuttu koko luokan tytöt kun mukana on pari tyttöä jotka eivät kutsusta huolimatta koskaan pääse kenenkään synttäreille,mutta meillä heidät kutsutaan kuitenkin,niin heidän "tilalleen" voi sit kutsua pari muuta kaveria jotka ovat sitten toisella luokalla eli näin meillä kutsuttuja on noin 8 ja heitä tulee noin kuusi yleensä paikalle:)


    • Tuttu juttu

      Niin no kyllä tuo hiukan kiusaamiselta vaikuttaa, mutta toisaalta tyttäresi luokkakaverilla ei ole mitään velvollisuutta kutsua tytärtäsi. Onhan vain yhden kutsumatta jättäminen hieman töykeää jonkun mielestä, mutta ei se laitonta ole.

    • 1+ 2 + 3 + 4

      Minä ainakin lapsena mietin, että ketkä kutsun - en sitä, keitä en kutsu. Kutsuin ne, joiden kanssa olin tekemisissä. Kerran yksi tyttö suuttui, kun oli jäänyt kutsumatta, vaikka ei se edes pitänyt minusta eikä koskaan tullut esimerkiksi soittamaan ovikelloa ja hakemaan ulos leikkimään. Aikuiset päättivät sitten, että sekin olisi kutsuttava, kun muutkin "samantapaiset" on pyydetty, ja kyllä se minulle sopi, yksi lahjakin tuli enemmän. :) En mitenkään kummemmin inhonnut sitä ihmistä, en vain tullut edes ajatelleeksi sitä, koska ei se ollut niin hyvä kaveri. Myöhemmin se tyttö oli mulle ilkeä, mutta niin se taisi olla muillekin.

      Mun mielestäni luokka taas on niin selkeästi samaa ryhmää, että siitä ei oikein voi jättää vain yhtä kutsumatta olematta töykeä. Lapset ei välttämättä hahmota sellaista, niin että aikuisten pitäisi puhua asiasta. Meidän ala-asteen luokalla, joka oli iso suurin osa tytöistä kutsui vain muutaman parhaan kaverinsa, jotkut kutsui kaikki tytöt, toiset koko luokan. Joillekin ei olisi kovin monta vierasta mahtunutkaan. Yksi tyttö kutsui kaikki muut luokasta, paitsi ihan muutaman ihmisen, joita se kai piti luusereina, mikä oli aika erikoinen ratkaisu kylläkin. Mm. minua ei kutsuttu. Ei harmittanut, etten ollut siellä, varsinkin kun paras kaverikaan ei ollut. Mutta se harmitti, että poika, jonka kanssa oli silmäpeliä oli leikkinyt siellä pullonpyörityksen tyyppisiä juttuja ilman mua. Laskin sen uskottomuudeksi ja en luottanut siihen poikaan enää ikinä sen jälkeen.

      Mutta puhukaa kutsuasiasta aikuisten kesken.

    • Kokemustajuu

      Oisko kotain mitä lspsesi on jättänyt kertomatta ja sen asian vuoksi muut syrjisivät

    • Totuuttakehiin

      Miksi kukaan ei tajua näin yleistä syytä?

      Äiti: "Äläpäs ole enää sen korhosen kanssa."

      tai

      Äiti: "Korhosen penskaa et sitten kutsu"

      Ja syitähän voi sitten olla. Yleinen varmaan, jos ovat pahojakin spurguja, mutta nykyään myös ihan se, että jos vanhemmat ovat pitkäaikaistyöttömiä, niin heitä voidaan alkaa vähän karsastaan. Siinä ei lapsen kivuus ja rehellisyys paljon auta.

      Vanhemmilla on valtaa.

      Ja jos eivät noin suoraan määrittelekään, niin saattavat manipuloida hyvinkin. Korhosista puhtaan aina pahaa, ei koskaan hyvää jne.

      Mutta luonnollisesti myös kiusaaminen on mahdollista, jopa todennäköisempää, mutta myös maintisemaani valitettavasti tapahtuu.

    • Kulttuurin.kääntöpuoli

      Pitäkää omat, paljon paremmat juhlanne jonne pääsee vain sukulaiset ja naapurit. Ottakaa paljon kuvia onnistuneista juhlista niin lapsesi voi näyttää kuvia luokkatovereilleen. Ehkä he sitten tajuavat, miltä tuntuu olla saamatta kutsua.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1843
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      43
      1406
    3. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1401
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      14
      1372
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1355
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1334
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1307
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1260
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1210
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1183
    Aihe