Vasikoitten ripuliepidemia

13

Mitä tehdä kun melkein kaikki vasikat sairastuvat ripuliin? Monta on jo kuollut. Ja kummallista kyllä, pahemmin sairastuvat tyttövasikat. Nyt vuorokauden ikäinen sairastui ja se nesteytettiin. Näyttää voivan hyvin mutta ripuli jatkuu. Viikko sitten kuoli 4 viikkoa vanha vasikka. 2 ja puol viikkoa oli niin reipas ja kasvoi vinhaa vauhtia. Sitten iski ripuli ja viikon se kesti kunnes mussukka kuoli.

Vasikka syntyy, annamme heti ternimaitoa. Ennen sai olla emänsä mutta nyt varmistetaan että vasikka varmasti saa ternimaitoa, joten lypsämme äidin ja juotamme vasikan. Karsina on vedoton ja olkipohja. Juotamme 2-3 litraa maitoa kolmesti päivässä.

Millä saamme epidemian hallintaan?

4

124

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • navettapiika

      Onko varmasti virusripulia? Voi johtua monesta muustakin.Ensinnäkin eihän ole luomutila, ettei olisi selenin puutosta? Minä olen siirtynyt seuraavaan juottosysteemiin: ternimaitoa heti ja kunnolla lämmintä, siihen hivenlisä samoin vitamiinia, juotto 3 kertaa päivässä 2 litraa kerralla. Jos ripuli alkaa juottoa starttisuolan ohjeen mukaa, jos ei juo niin letkutus.Maidon sekaan lisään oreganoa noin pari ruokalusikallista, sieltä maustehyllystä. Voi tuntua hullulta, mutta on auttanut monta vasikkaa. Oregaanolla on desifioiva vaikutus, eli uskon sen tappavan sieltä mahastakin niitä ylimääräisiä pöpöjä. Juotto on kaiken a ja o, mutta on varottava ettei sillä juotolla saa ripulia aikaseksi eli juota liikaa.Vähennän aina pikkuhiljaa ripulijuomisen määrää ja jos vasikka näyttää uupuneelta lisään sitä. Kokeileppa tuota hivenlisää ja sitä oreganoa, k-kaupan halvin mauste toimii todella hyvin ja kulkee letkussakin ripulijuoman seassa. Muista myös puhdistus ja eristäminen, ettei tule turhaa tautipainetta.

      • Ei haittavaikutuksia

        Todella mielenkiintoinen juttu tuo oregano! Varmasti on koto Suomessakin hyviä yrttejä kun vain olisi tietoa. Oreganosta uusimmassa Voi hyvin-lehdessä(s.94), Oreganon sisältämä karvakroli pystyy tappamaan 96tunnin sisällä kaikki soluviljelmässä olevat eturauhassyöpäsolut, väittää Yhdysvalloissa julkaistu tutkimus. Havainto voi johtaa merkittäviin sovelluksiin syöpälääkkeiden kehityksessä. Oreganolla tiedetään olevan monia hyötyjä, kuten esimerkiksi antibakteerisia ja tulehdusta estäviä vaikutuksia jne.

        Oreganoa hyvällä ruokahalulla! Myös miehille ...ja vasikoille;D


    • Ap.

      Kiitos vastauksestasi! Paljon hyviä vinkkejä. Tuo oregano on mielenkiintoinen ja sitä pitää ensi kerralla kokeilla. Mistä kuulit oreganon hyvistä vaikutuksista?

      Meillä on ollut koko talven ongelmia vasikoiden kanssa. Otimme näytteet ja ripulin aiheuttaja on rotavirus, ainakin syksyllä. Tammikuussa oli lehmillä RS-virus ja maaliskuussa virusripuli. Oletamme että emien vastustuskyky on ihan nollassa ja näin ollen vasikat ovat herkkiä saamaan kaikenlaisia pöpöjä.

      Jokaisella vasikalla on oma ämpäri ja ne huuhdellaan kuumalla vedellä. Antibioottitabletit ovat ihan huuhaata. vasikkasuolaa ovat saaneet mutta olemme ehkä liikaakin luottaneet eläinlääkärin piikkeihin ja yhden sonnipojan kyllä saimmekin välitysautoon lopulta kun ripuli meni ohi. Tämä näyttää olevan enempi tyttöjen tauti koska tänä vuonna meillä on mennyt vain 1 sonnivasikka ja 5 tyttövasikkaa. Ja vuosi ei ole vielä puolessakaan.

      • navettapiika

        Tuo oregaano juttu oli jossain traktorilehdessä, amerikkalaiset oli tutkineet oregaanon ja antibiootin eroja yskän hoidossa. Ja se oregaano oli jopa auttanut paremmin kuin antibiootti, joten aloin kokeilemaan ja puhuin eläinlääkärillekin, joka oli sitä mieltä, että tukihoitona voi käyttää kunhan juotto ja tarvittaessa antibiootti on käytössä. Tuoreena ne syötti sitä rehuna, mutta eihän täällä se kasva niin hyvin, joten olen päätynyt tuohon kuivattuun tavaraan ja se iso purkki riittää yleensä yhdelle, hinta 1.53 euroa eilen ostin lisää. Hommaa noille lehmille niitä hivenaine kiviä, ei suolakiviä, niillä saatiin helpotusta tilanteeseen meillä, muun kivennäisruokinnan lisänä. On mennyt tosi paljon talven aikana,50 lehmää 50 kivee. Lehmävasikat pienempiä ja siksi kuivavat helposti, ei mitään outoa, pienemmät kuolevat helposti ripuliin.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      60
      2484
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      288
      2145
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      89
      2067
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      57
      1781
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      4
      1691
    6. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      4
      1649
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1554
    8. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      5
      1377
    9. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      7
      1341
    10. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      110
      1271
    Aihe