Pitkä talo tuntuu tilavammalta

Eikö näin ole

Kaksi taloa, aivan yhtä paljon neliöitä. Kumpikin yksikerroksisia omakotitaloja, toisen pohjapiirros on lähes neliö, toinen pitkä suorakulmio, kapea mutta pitkä, "rivitalo".

Pitkä talo tuntuu suuremmalta koska talon päästä päähän kävely kestää pitempään. Se on myös käytännöllinen, kovaääniset teinit on helppo äänieristää talon toiseen päähän, vanhemmat saavat olla toisessa päässä rauhassa. Eikö kannata suunnitella pitkä ja kapea talo?

16

1388

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tilanne ei ole aivan noin yksioikoinen. Eikä useimmiten edes noin päin. Pohjaratkaisun "luontevin" muoto on jossain määrin riippuvainen talon koosta. Useimiten tuo pitkän mallinen pohjaratkaisu johtaa käytävätilojen suhteellisen osuuden kasvuun - se saattaa antaa tilavuuden tuntua, mutta yleensä myös syö hyötyneliöitä.

      • Eikö näin ole

        Sellainen vähän suurempi asunto, vähintään 180 neliötä. Kyllä pitkä talo tuntuu isommalta. Verrataan vaikka akvaarioita, parinsadan litran kuutio tai pitkulainen, suorakaiteen muotoinen on isomman näköinen ja kalatkin pitävät, on enemmän uimatilaa.


    • teiniongema

      Rauno on oikeilla jäljillä! Lisäksi ajatus teinien eristämisestä muusta perheestä on erittäin huolestuttavaa.

      kaikilla talomalleilla on puolensa mut nyt peruste oli hälyyttävä! Ehkä kannattaisi olla mukana teinien elämässä, niin ne pysyvät yhteiskuntakuntoisina?

      • Minä näen asian hieman toisin. Mielestäni hyvä suunnittelu mahdollistaa perheenjäsenille MYÖS riittävän määrän yksityisyyttä. Teinien karkoittaminen talon toiseen päähän saattaa olla hyväkin ajatus, kunhan yhteiset tilat toimivat ja houkuttavat yhdessä oloonkin.


      • Eikö näin ole

        Vitsailet? Eihän ketään minnekään "karkoiteta" vaan sitä että jokaisella on yksityisyyttä. Teinit voivat kuunnella musiikkia kovaa kun ovat pitkän talon toisessa päässä parin paksun oven takana.


    • Vastuullinen

      Just, teinit eristetään tekemään juttujaan... Sitten ihmetellään, ei hyvähä päivää! Vanhemmuus on muutakin!

      Jos tuo on oikeasti ykkösjuttu, niin olisko ollu parempi ku ei ois lisääntynyt?

      p.s. Oon pitänyt Raunoa täyspäiseni...

      • Ehkä missasit pointtini...

        Mielestäni perheellä tulee olla yhteistä aikaa ja aktiviteetteja, mutta myös yksityisyyttä. Kysyin muutama päivä sitten kuopukseltamme, että onko hän tyyttyväinen tilanteeseen, jossa emme ole facebook-kavereita keskenämme - sanoi olevansa. Kummallakin on omat kaverinsa facebookissa - keskenämme tapaamme livenä ainakin jääkaapilla.


    • Vastuulinen

      Ehkä en missanut? Tai siis todellakaan en!

      Oikein kysyit lapseltasi, just...

      Pysy rauno teknisissä neuvoissa!

      • Pieni "tekninen" neuvo kaikille oman kodin suunnittelijoille aiheesta "voiko lapset eristää toiseen päähän taloa": Jatkuva läheisyys ilman jatkuvaa LÄSNÄOLOA lienee paras tapa olla äiti - saattaa päteä myös isyyteen. Sovellettuna talon suunnitteluun tuo tarkoittaa sitä, että on vähintäänkin suotavaa pyrkiä siihen, ettei nuorison huoneet rajoitu suoraan vanhempien huoneisiin - nuoret kaipaavat edes hitusen yksityisyyttä (ja vanhemmatkin ;-)

        Ja lopuksi vielä hieman talonsuunnittelufilosofiaa - kun olen talosuunnittelija ja kotien tekijä, en voi todellakaan rajoittua pohtimaan pelkästään teknisiä kysymyksiä. Mun täytyy ihan tosissaan pyrkiä ymmärtämään myös "elävää elämää".


    • Luki.

      Pitkä talo on kaikista hankalin,jos vanhempi talo on kyseessä,imurointi vaatii jatkuvaa siirtoa,kävely wc:hen on hermoja raastavaa etenkin kun on hätä.

      Vanhemmalle ihmiselle ongelma talo kävellä toisesta päästä toiseen.

      pitkässä talossa rasittava asua,kävellä toiseen päähän aukaisemaan vieraalle ovea,jos keittiö taas sijaitsee kaukana ulko ovesta se on suuri ongelma ja kyseessä on jo huono suunittelu.

      Jopa huoneistoissa ennen kaksikerroksisissa oli keittiö joskua ylhäällä ,sellaista ei tahdo kukaan ostaa enään se ratkaisee paljon se käytettävyys.


      Juuri pitkää ja kapeaa ei kannata suunitella jo pelkästään lämmityksen kannalta se huonoin mahdollinen kallein pidettävä.

      Jos on vielä lokerikkoinen ettei ole avaran väljä niin ainekset on kaikki kasattu yhteen.


      Pitkässä talossa on suuremmat kulut,ongelmaisempi asua.

      • Ei ongelmia

        Pitää olla aika helvetin iso ja pitkä talo jos imurin liikuttelu käy voimille. Jos on varaa niin iso talo hommata on varaa kerran viikossa maksaa siivoojalle. Kolme vessaa, kummassakin päässä ja keskellä taloa niin ei tule vessanreissut pitkiksi. Nuorisolle oma sisäänkäynti, toinen sisäänkäynti keskellä taloa.


    • Voi yrittää

      Onko se nyt lyhyt vai pitkä? Molemmilla on tietty puolensa.
      Näiden omasuunnitelmien kanssa ei mielestäni kannata hirveästi sooloilla. Onhan se kivaa kun itse suunnittelee.
      Sähkökeskus tulee jonnekin sinne toiseen päähän ja piuhaa kuluu. Vesipisteet on onnellisesti suunniteltu että niihin menee kolmenkin ammattisuunnittelijan putkimäärä. Kiintokalusteet ei oiken sovi kun mitoituksessa ei ole mitään tietoa moduuleista, 12,5 senttiä liikaa tai 7,5 senttiä liian vähän tilaa. Väliovet kolkkaa toisiinsa kun sijaitsevat väärin tai aukeavat väärään suuntaan. Huoneita on vaikea kalustaa kun ikkunat ja ovet sijaitsevat miten sattuu.
      Näitä on nähty senverran että jo harmittaa rakennuttajan puolesta kun loppupelissä virheitä on liki mahdoton korjata.

      • älä nyt viitsi

        Sähkökeskuksen voi laittaa keskelle taloa, vai estääkö sen joku asia? Piirrustuksia itse suunnitellessa useimmat joutuu kuitenkin piirrättämään suunnitelmansa puhtaaksi asiantuntijalla joka osaa korjata ongelmapaikat. Turhaa mollaat omasuunnitelmien tekijöitä.


    • fjkdlsöa

      Miksi "yleistilat" eivät voi olla pitkän talon keskellä, vain makuuhuoneet ja muut tällaiset sitten ääripäissä?

      Esimerkiksi pääsisäänkäynti keskellä. Oikealle mentäessä olohuone ja sen jälkeen "lasten" makuuhuoneet, vierashuone/ työhuone. Ulko-ovesta suoraan eteenpäin on khh, sauna, suihku. Ulko-ovesta vasemmalle avautuu keittiö ruokailutila ja näiden jälkeen vanhempien makuuhuone, jossa oma wc ja suihku.

      Se, että lapset nukkuvat toisessa päässä taloa, ei tee heistä ongelmanuoria.

      En tiedä mitään niin ällöttävää, kuin lasten ja vanhempien makuuhuoneet vierekkäin. Lapsetkin kasvavat teineiksi. Teinitkin haluavat omaa rauhaa.

      Vaikka onhan se rasittavaa huudella toisesta päästä taloa ja kulkea edestakaisin.

      • Hyvin pelaa

        "Vaikka onhan se rasittavaa huudella toisesta päästä taloa ja kulkea edestakaisin."

        Vaikka teinit ovat parin paksun oven takana ratkaisu on sisäpuhelin, ei tarvitse huudella!


      • makuasioita

        Taisit kuvailla oman talosi piirrustuksia, ylpeys kuultaa tekstistäsi. Minä vain en haluaisi olla vastakkain kodinhoitohuoneen oven kanssa sisään mennessäni, olohuone tms näyttää paljon paremmalta vieraankin silmään


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      78
      1805
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1689
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1504
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1193
    5. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1184
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1182
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1136
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1131
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      6
      1119
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1104
    Aihe