Kari Häkämies: Poliittinen ruumis

alvari.raappavaara

Kirjan nimi ei itseironiasta huolimatta tarkoita Häkämiestä itseään. Vallan huippukerroksesta pikkuisten kunnantalojen kulmahuoneisiin pudonneen Häkämiehen puolueveljet lopulta pelastivat lähes maaherraksi, Ely-keskuksen kansliapäälliköksi. Kuntajohtajavuosinaan Kari-setä on nakutellut dekkarin vuodessa. Saapi nähdä onko uusi virka yhtä leppoisa sivuhommien suhteen, tai jätkä poikkeuksellisen ahkera.
Tässä uusimmassa liikutaan tutuissa ympyröissä, eduskunnassa, tv-yhtiössä ja kapakoissa. Ylikomisario Söder toimii yhä KRPn tutkinnajohtajana, työpari Joroinen on noussut o.t.o. persuryhmän kaupunginvaltuutetuksi.
Koko juttu käynnistyy, kun tunnettu tv-toimittaja, kriittisen talkshown vetäjä Mirja Mustio löytyy kotipihastaan ammuttuna ja kurkku auki viillettynä. Paikalle jätetty viestilappu kertoo islamistirintaman olleen asialla.
Täysin pimeä tapaus saa karmean jatkon, kun toinen julkkistoimittaja kokee saman kohtalon kadulla. Tosin valvontakameroiden alla, joten varsinainen käytännön murhaustyön tekijä löytyy kohtapuoleen ja juttu siten ratkeaa kirjan ensimmäisen kolmanneksen lukemisella.
Varsinaisesti ydinjuttu alkaakin vasta tästä. Kuka välitti käskyt suoritusportaan luuserireppanalla? Ja kenen toimeksiannosta? Soppaan on sattumiksi heitetty kertakäyttökansanedustaja, jonka putoamisen parlamentista aiheutti toimittaja Mustio. Ja joka sattumoisin ja vankalla tarkoituksella lenkkeili toimittajan viimeisen kotimatkan reitillä. Tämän ex-edustajan, menestyvän huippukirurgin ympärillä Häkämies pyörittelee toistuvasti suurta teemaansa: vallassa pysymisen vimmaa, putoamisen hirveyttä, ja keinoja joilla pysytään korkeimmilla portailla. Vaikka identiteettiä vaihtamalla ja juuret katkomalla. Sekä tietennii toista lempilastaan, juoruteollisuuden välineiden suhdetta päättäjiin. Niin taloudellisiin kuin poliittisiin. Mustion kohuohjelma on herjannut suurta perheyhtiötä, jonka kolmen sukupolven miehistä piirtyvä kuva jää hieman haamumaiseksi. Vaikka äijät ovat keskiössä Mustion viimeisen illan juhlien järjestäjänä. Lisämausteiksi ja sivumääräksi kaivellaan tapahtumiaa kaukaa 80-luvulta, vanhimpien lukijoiden ehkä muistamaa vakooja Arne Treholtin juttua. Hieman etäistä, vaikka juonisokkelosta jokin linkki sinnekin yltää. Sen sijaan Häkkis on tiukasti ajassa kuvaillessaan persuryhmän sisällä vaikuttavaa Suomalainen Voima-ryhmittymää, jonka esikuvaa ja toimintatapa ei tartte kaukaa hakea.
Selviäähän tämäkin juttu lopulta, ja yksi poliittinen ruumis lisää syntyy.
Häkämiehen kerronta on kehittynyt. Repliikit ja havainnot ajan ilmiöistä ovat hetkittäin jopa riemastuttavia. Henkilökuvaus on parantunut edellisistä, vaikka vaikkapa Söderin yksityiselämästä ei muuta kerrota kuin tyttären välivuosi oikiksen pääsykokeiden välillä ja kanapastan valmistustaidon oppiminen.
Toki vanha syvä kumarrus Kotkan suuntaan on mukana. Väkinäiseltä tuntuu linkittää niin monen romaanihenkilön synty sinne ja monet Kotkan mökillä käynnit tutkinnan kiivaassa vaiheessa. Kyllä valistuneet lukijat olisivat tunteneet Kairo-kapakan taustan ja museomurtaja Tarmon ilman luennointia. No, sivut olisivat jääneet tiivistäen kahteepuoleensataan, sekin olisi riittänyt. Tai sitten kirjailija olisi voinut valottaa syvemmin eduskunnan ja hyvin tuntemiensa ministeriöiden käytännön työn sisältöä, ohi tavallisen lukijan tunteman lööppimaailman virtuaalitodellisuuden. Avata valiokuntakokouksia, joissa todellista valtaa käytetään ohi suuren salin teeveedraaman. Vai kummitteleeko arkuuden taustalla ajatus paluusta vielä kerran Arkadianmäen vallan temppeliin?
Rohkenen suositella valtapolitiikasta ja mediasuhteista kiinnostuneille.

0

144

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Nykynuoret puhuu nolosti englantia suomen sekaan, hävetkää!

        Kamalan kuuloista touhua. Oltiin ravintolassa ja viereen tuli 4 semmosta 20-25v lasta. Kaikki puhui samaan tyyliin. Nolo
        Maailman menoa
        203
        4902
      2. 57-vuotiads muka liian vanha töihin?

        On tämä sairas maailma. Mihin yli 55-vuotiaat sitten muka enää kelpaavat? Hidasta itsemurhaa tekemään, kun eläkkeelle ei
        Maailman menoa
        288
        3019
      3. 134
        1787
      4. Haluatteko miellyttää kumppaninne silmää?

        Entä muita aisteja? Mitä olette valmiita tekemään sen eteen että kumppani näkisi teissä kunnioitettavan yksilön? Olette
        Sinkut
        228
        1607
      5. Luovutetaanko nainen?

        En taida olla sinulle edes hyvän päivän tuttu. Nauratkin pilkallisesti jo selän takana.
        Ikävä
        67
        1431
      6. J-miehelle toivon

        Hyvää yötä. Voisiko nykyistä tilannetta uhmaten vielä pienintäkään toivetta olla, päästä kainaloosi joskus lepääämään.
        Ikävä
        84
        1206
      7. Miten olette lähestyneet kiinnostuksen kohdettanne?

        Keskusteluita seuranneena tilanne tuntuu usein olevan sellainen, että palstan anonyymit kaipaajat eivät ole koskaan suor
        Ikävä
        64
        1164
      8. By the way, olet

        mielessäni. Olet minulle tärkeä, niin suunnattoman tärkeä. En kestäisi sitä jos sinulle tapahtuisi jotain. Surullani ei
        Ikävä
        75
        1149
      9. Onko kaivattunne suosittu?

        Onko teillä paljon kilpailijoita? Mies valitettavasti näyttää olevan paljonkin naisten suosiossa :(
        Ikävä
        78
        1109
      10. Haluatko S

        vielä yrittää?
        Ikävä
        59
        1107
      Aihe