Voiko koiran ajaa puliksi?

Mover

Tuolla Keski-Suomessa kaupan edustalla kuumalla ilmalla eräs rouva kertoi omasta koirastani jutellessamme, että hän on tiannut ajan ajaakseen koiransa puliksi, kun on niin kuuma. Kasvaa karva kuulemma vuodessa takaisin.

Voiko noin tehdä? Kuulin, että toisalta turkki eristääkin? Eikä koira voi hikoilla - onko sillä merkitystä?

16

2584

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ite ajan aina koirille kesäkarvat ja mun mielest koirat eivät hikoile

      • koiriaturkkia

        Koirat hikoaa tassuista :)

        Samaa miettinyt meillä tolkuttoman paksuturkkinen koira ja aivan puhki kesähelteillä, talvesta tykkää kun on vilpoista. Kesällä ei jaksa mitään turkin takia ja yrittää etsiä viilennystä koko ajan . :(

        Aiempi koira omasi trimmiturkin (karkkari)ja rakasti köllötellä auringossa. :)


    • vm24

      kyllä koiralleki kuumatule

    • todella typerää!!!

      Ei muuten välttämättä kasva takas, ja muutenkin täysin turhaa ja idioottimaista! (vähän voi riippua tietty rodustakin)

      Tuttuni keri sekaroituisen vahtikoiransa karvattomaksi tässä joku vuosi sitten, koiralla tosi paksu ja pitkä, ihana karva, eristävä alusvilla ja hyvälaatuinen turkki. No, tämä idiootti leikkasi kaikki pois. Eikä kasvanut takaisin kunnolla. Nykyään, monta vuotta myöhemmin, turkki on ihan hirveän näköinen. En tiedä miksei se koskaan kasvanut ennalleen tai mikä siinä on oikein vialla. Näyttää vähän, kuin pelkkä alusvilla olis kasvanut takaisin eikä sitä peittävää karvaa olis enää ollenkaan. Tosi surkean näköiseksi meni kaunis koira!

      • näin se vaan on

        Juurikin noin siinä käåy.

        Eli karvan laatu muuttuu sellaiseksi pehmeäksi, huopamaiseksi ja sen jälkeen takkuuntuu kahta nopeammin ja helpommin.

        Koiran karvakerrokset ovat luonnostaan muokkautuneet sellaisiksi, että ne jopa vilvoittavat - pitävät koiran viileenä- vaikka ihmiset kuvittelee muuta.

        Ja kun ihminen typeryyksissään leikkaa karvt pois, niin koiralle ei ikinä tule enää niitä suojaavia oikeita karvoja turkkiinsa.

        Koira hikoilee kielellään, ei turkillaan .


    • tutkitaan ja sitten

      Jos koira kuuluu trimmattaviin rotuihin, eli sellaisiin joilta muutenkin pitää leikata turkkian niin silloin voi leikata vaikka kaikki pois. Tuttuni leikkasi bichonilleen aina kesäturkin niin ei sitten metsästä kantanut kaiken maailman oksia ja puita mukanaan ja punkit oli myös helpompi paikallistaa eikä kuumakaan ollut. Vaalean ihon palamista piti vain varoa.
      Mutta jos koiralla on sellainen turkki että sitä ei tarvitse leikata eli se lopettaa kasvun tietyssä vaiheessa, lyhyeksi leikkaus pilaa turkin. Tässäkin tietenkin vaihteluita turkin laadun mukaan mutta yleisesti näin: jos koiralla on pohjavilla, älä leikkaa!
      Tässä lähelläni asuu nainen joka keksi todella hauskan idean! Hän asuu kerrostalossa(!) ja hänellä on kaksi(!) malamuuttia(!) ja koska koirilla oli kesällä aina niin kuuma eivätkä ne päässeet ulos vilvottelemaan kun ei parvekettakaan ole niin hän leikkasi koiriltaan turkit pois. Ja vielä sillä tavalla söpösti että jätti päähän kuitenkin karvan, koirat näyttivät ihan tikkareilta! Todella hirveän näköisiä olivat silloinkin molemmat ja nyt vuosi myöhemmin ne ovat vaalean untuvakarvan peitossa pieniä harmaita karvatuppoja lukuunottamatta. Ja täti tietenkin ihan kauhuissaan, kun ei hän aavistanut että näin kävisi.. No tekevälle sattuu, kannattais ensiksi ottaa selvää asioista!

    • Puliksi??

      Hmm.. harhaanjohtava otsikko.. Pulihan on koirarotu, jolla on karvoja.. Puli on myös juopotteleva ihminen.. Voiko koiran ajaa puliksi x)
      Mulia ehkä käytetään, jos esim. ihminen vetää pään kaljuksi -> mulipää.
      Hassua.

      • Harvemmin kuulee

        käytettävän tuota mulia tai mulipäätä >>> oikea muoto on kylläkin puli tai pulipää, joka tarkoittaa yhtä kuin kaljua ihmistä.


      • ...
        Harvemmin kuulee kirjoitti:

        käytettävän tuota mulia tai mulipäätä >>> oikea muoto on kylläkin puli tai pulipää, joka tarkoittaa yhtä kuin kaljua ihmistä.

        Koli tai kolipää... Täällä päin suomea.

        "Körö körö kirkkoon, papin muorin penkkiin. Ruskealla ruunalla, valkealla varsalla, kirjavalla kissalla, kolipäällä koiralla..."


    • rot ja ran

      Koira hikoilee läähättämällä sekä tassuista.Onhan se hullua ,kun nuo koirat tuolla etelän mailla pärjäävät ihan pitkäturkkisinakin.Pitkällä turkilla on myös viilentävä vaikutus kun ilmavirta kiertää karvojen ympärillä.Kuka hullu sitä koiraansa sitten helteellä auringossa pitäisikään,saatikka kuumassa autossa.
      Vaiks mää kuin koirani ajelisin ei niistä puleja silti tulis ;D ;D

      • navettapiika

        Minulla on islanninpaimenkoira ja armottoman paksuturkki. Viime kesänä minulta paloi hihata, kun herra keksi ruveta kuraojassa uimaan, niin leikkasin karvat pois. Loppui kurauinti ja koira tykkäs. Jouduin leikkaamaan vielä uudestaan ennen syksyä niin hyvin kasvoi karvat. Nyt operaatio on taas edessä. Kysyin myös eläinlääkärin mielipidettä, totesi vain, että parempi karvattomana ja kehotti leikkaamaan uudestaan jos kasvaa huonot karvat. Koiran oli myös helpompi vilvoitella vedessä, kun turkki oli kevyempi.


      • Mistäsenkoskaantietä

        Ilmavirtahan ei todellakaan kierrä karvojen ympärillä! Eristävyys perustuu siihen, että karvojen ympärillä on seisovaa ilmaa, joka eristää ihon ulkoilmasta. Jos ilma kiertäisi karvoissa, niin koirallahan olisi hitonmoinen vilu pakkasella, kun se pakkasilma siellä kiertelisi. Liian lämmin ilma pysyy samalla systeemillä ihosta irti, mutta vain tiettyyn rajaan asti, koska koiran iho tuottaa koko ajan lämpöä, vaikka se ei hikoilekaan. Paitsi tassunpohjista. Mikä ihana tuoksu, koiran tassuhiki :) oikeesti.

        Toisille koirille tulee huono turkki leikkaamisesta, toisille ei. Mistä se sitten johtunee? Mistä se karva tietää muuttua erilaatuiseksi, kun sen latva katkaistaan?

        Nypittävillä terriereillä pysyy turkki karkeakarvaisena niin kauan, kun sitä trimmataan nyppimällä, mutta kun se ajellaan (esim. vanhoilta koirilta) niin se menee pehmeäksi ja takkuuntuvaksi.


    • mummon lemmikki

      Minulla on Shih-zu joka on nyt 8kk. Turkki on nyt trimmattu kaksi kertaa,ensimmäisellä kerralla ei leikattu ihan lyhyeksi,mutta tänään leikattiin sentin mittaseksi.Kyllä ainakin ensimmäisen trimmauksen jälkeen turkki kasvoi kahdessa kuukaudessa entiselleen.

    • Cockeripoju

      Meillä löytyy cockerspanieli, trimmaamme aina kesäksi ihan lyhyeksi turkin, ja koira viihtyy paremmin, on helpompi olla ja turkkiin ei tartu risuja tai muita roskia ja turkki ei takkuunnu. Koiran turkki myös kasvaa takaisin hyvin, mutta talvellakin trimmataan, mutta jätetään vähän paksummaksi. Mielestämme koira näyttää paremmalta ja turkkia on helpompi hoitaa, myös punkit löytyy heti :) Viimeksi kun trimmattiin, koiralle jätettiin lyhyt mohikaani, näyttää tosi kovalta! :3

    • Voihan sen ajella

      Mutta karvapeite myös suojaa koiraa liialta kuumuudelta. Itse en ikinä ajelisi koiralta karvoja pois tuolla tavalla.

      • tukka pois vai ei

        No onhan niitä lyhyt karvaisiakin koiria ja ihan hyvin nekin pärjää! :D Minulla on koira jolla on ihan lyhyt turkki (kuin esim. dobermannilla) ja läähättää kesällä vain silloin kun makoilee keskipäivän auringossa tai ollaan lenkillä eikä se ikinä läähätä sisällä. Kun taas anoppini koiralla on pitkä turkki (kuin partacollie) ja se läähättää kesällä koko ajan vaikka ei aurinko paistaisikaan ja talvisinkin sisällä ollessaan. Sama homma naapurin samojedin kanssa joka on aivan läkähdyksissään kesäisin jolloin naapurini on pakko viilentää sen oloa suihkuttamalla sitä vesiletkulla.
        Jotenkin minusta tuntuu että tuo sinun "karvapeite suojaa kuumuudelta" -teoriasi ei ihan toimi, ei ainakaan yhdelläkään koiralla jonka minä olen tavannut!
        Kyllähän se karva suojaa auringolta että koira ei pala mutta kyllä pitkäturkkisilla koirilla on selvästi kuumempi kuin lyhyt turkkisilla!

        Trimmattavilta koirilta voi leikata kaikki karvat pois mutta pohjavillaisilta ja muiltakin ei trimmattavilta en lähtisi ilman parempaa tietoa napsimaan turkkia.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      69
      1325
    2. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      106
      1227
    3. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      113
      1155
    4. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      73
      1080
    5. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      61
      906
    6. IS viikonloppu 18-19.5.2024.

      Laatija Toni Pitkälä on itse laatinut ja kuvittanut 3- arvoista ristikkonsa. Nihkeästi tuntuu löytyvän ensimmäisiä var
      Sanaristikot
      76
      762
    7. Oliko vähä sometettu taas vai?

      Tuli aiva liika nopiaa traktorin perä vastahan. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/2b3857b3-f2c6-424e-8051-506c7525223a
      Kauhava
      9
      692
    8. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      41
      691
    9. Kristityn megahyökkäys idän palstoilla on kauhistuttava

      Terroristikristityn megahyökkäys joka puolella on kauhistuttava, hänen viesteissään on järjetön määrä vihaa. Hän on idän
      Idän uskonnot
      362
      669
    10. S on minun etunimen kolmas kirjain.

      Mikä sinun etunimen kolmas kirjain on?
      Ikävä
      53
      656
    Aihe