Chihuahua puree puree ja puree

sormet veressä

Heippa!

Minulla on chihuahuan pentu- 10vk. Minulla ei ole koskaan ennen ollut koiraa perheeni allergioiden vuoksi, mutta aikuisiällä mieheni kanssa päätimme hankkia. Eli siis kokemus koirista on jäänyt aika vähäiseksi. Valmistauduin pennun tuloon lukemalla useita kirjoja chihuahuasta rotuna, koiranpentujen kasvatuksesta, koulutuksesta ja yleisesti koirakirjoja. Luulin että kaikki hoituu kirjallisuuden tuoman tiedon ja maalaisjärjen tasapainoituksella mutta nyt olen kyllä umpikujassa...

Ymmärrän että pentu on pentu ja pureminen kuuluu pentuikään. Ongelmana ei olekkaan leikin yhteydessä oleva näykkiminen tai kynsiä leikatessa murhatelu vaan seuraava; pentu joko nukkuu tai se puree. Sitä ei kiinnosta lelut, kaikkia on koitettu (palloa, puruluita, pehmoleluja, talouspaperin pahvirullaa, "aktivointileluja" jnejnejne.) Se haluaa vain roikkua minun tai mieheni housuissa , käsissä, hiuksissa, sormissa ihan missä vain. Se puree ja ärisee kovaa ja kunnolla eikä lopeta. EI:n sanominen, toistaminen, äänen kohottaminen tai huutaminen ei yksinkertaisesti auta. Pahimmassa tapauksessa olen selättänyt.. ei auta. Ulkona pitkien lenkkien tekeminen energian purkamiseksi ei auta. Olen toivoton. Se on jo kerran repäissyt ranteestani ihon auki niin että veri lensi. Jalkani on täynnä raapimisjälkiä, puremia ja mustelmia kun pentu on hyökkäillyt kimppuun. Viimeksi tänään sain kädet veressä koittaa ottaa koiraa syliin kun se yritti syödä lattialle pudonnutta c-vitamiiniani. (Joka muuten putosi koska pentu yhtäkkiä hyökkäsi takaapäin polvitaipeeseeni kiinni)

Pentu siis tosiaan saa tällaisia hysteerikohtauksia jatkuvasti... Melkeinpä koko ajan ellei se nuku. Ulkona se on melko nätisti, nukkuessa haluu syliin ja pelottavissa tilanteissa hakee aina minusta turvan. Uusissa paikoissa se on utelias, sosiaalinen, kiltti ja pelottaessa kiinni minussa... Onko tämä nyt sitten vain sitä normaalia pentuaikaa? Kun koira kiilto silmissä juoksee minun lihani perässä? Alkaa olla itku koko ajan kurkussa kun oikeasti joka paikkaan vaan sattuu ja pentu jatkaa jatkaa ja jatkaa. Alusta asti ollaan kielletty kun tietty raja menee yli ja ollaan tehty sille selkeitä sääntöjä, joita se jotenkuten tottelee.

Myötätuntoa, kokemuksia, neuvoja, mitä vaan kaikki otetaan vastaan... Kiitos.

19

2267

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • eiwoajfifkdl,

      Muista se, että pentu on vasta pienen pieni pentu ja opetteluun menee oma aikansa, ei ne heti opi parista kerrasta vaan toistoja, toistoja ja toistoja.

      Touhua pennun kanssa kaikkea, teillä on vissiin oikea puuha-petteri jolla energiaa riittää enemmänkin. Kiellä näykkimästä ja lopeta leikkiminen siihen, jos roikkuu lahkeissa, niin pysähdy ja jatka sitten vasta kun irrottaa.

      10vkon ikäinen koira vauva on todellakin vielä niin pentu, että tuo näykkiminen kyllä "kuuluu" ikään. Kärsivällisyys on hyve kouluttaessasi pentuasi, tee se hyvällä, älä pahalla. Palkitse namilla kun on käyttäytynyt haluamallasi tavalla.

      Käytä kieltoäänenä napakkaa ää-ää, se tehoaa melkeinpä jokaiseen koiraan ja palkitse kun lopettaa esim näykkimisen.

      Meillä roikuttiin lahkeissa aika kauankin, enkä tuntenut sen olevan paha asia, pentuhan vain leikkii. Näykittiin pitkäänkin mutta se jäi vain pois yhdessä vaiheessa.

      Oliko teidän pentu ainoa siitä pentueesta?

      Muista kuitenkin että pentu on vasta niin pieni, että hän leikkiin noin ja tahtoo teidän huomion. Leikkikää sen kanssa ja laita vaikka pennun suun eteen joku pehmolelu, kun se yrittää näykkästä kädestä.

    • Sormet veressä

      Kiitos vastauksestasi. Henkinen tuki ja se että joku sanoo tämän kaiken olevan normaalia parantaa mieltä ja motivoi:)
      Eli pentueessa oli 6 koiraa ja kasvattaja kyllä kertoi kun hain koiran että kyseessä tosi aktiivisia pentuja. Ja sitä nimenomasn tuo meidän pentu on.
      Tuntuu siltä että ääntelyistä huolimatta pentu jatkaa- sen saa välillä repiä ihan tosissaan irti ah niin maukkaasta jalastani. Eräs tuttavani kenellä on ollut koira kertoi etttä itse käytti pentuajalla EI- sanan tukena taputusta. Pieni taputus kuulemma tehosi. Äsken kun oli taas tilanne että pentu piti varpaitani suussaan ja kielloista ja lelun ehdottamista vaihtoehtona huolimatta ei päästäny irti päätin kokeilla taputusta ja se tehosi. Pentu lopetti ja jatkoi touhujaan lelunsa kanssa. Toisella kerralla pentu kuitenkin pelästyi ja meni piiloon. Eli taputuskaan ei ole hyvä vai?

    • Kasvattaja voisi

      Pistäpä mailia sille kasvattajlle, hän osaisi varmasti parhaiten kertoa vinkin miten puremisen saa loppumaan :)

    • eiwoajfifkdl,

      Kiljaise kimeästi, kuten koirat tekevät kun sattuu, se saattaa olla parempi vaihtoehto jos pikkuinen pelästyy taputusta. Jospa pentu ymmärtäisi koirien kieltä ;)

    • 11+19

      Koira on aivan vauva, se ei pure vaan leikkii. Lopettaa ajallaan. Älä hermostu, vaan jatka koulutusta määrätietoisesti. Oma ranskis harrasti samaa; ensin loppui lahkeessa roikkuminen, nyt ei enää pure ollenkaan. Silloin kun pentu puree niin että sinua sattuu, kannattaa peli viheltää poikki. Sama miten parkaiset tai komennat, kunhan pentu huomaa menneensä liian pitkälle. Sitten olet huomioimatta pentua. Ja tiedän, että se on vaikeinta silloin kun hermot on jo menny... Chihu on kuitenkin niin pieni, ettei se nyt suurta vahinkoa tee.

    • ;:)

      Olen samaa mieltä kuin eiwoajfifkdl,. Pennun täytyy tietää mikä on väärin ja mikä ei. Aina kun koira puree, voit vaikka rauhallisesti ottaa sen syliin ja viedä pariksi minuutiksi jäähylle. En tiedä miten tämä toimii, itse en ole kokeillut, mutta joissakin koiraohjelmissa olen nähnyt.. (Ei tosin ole ollut näin nuori koira) Niin, kuten tässä joku sanoikin, niin sitten ois toinen vaihtoehto vaan jättää huomiotta. Vaikka se vaikeeta varmasti oliskin. Mutta kun harjottelet tätä, voit vaikka käyttää kumisaappaita jos ei muu auta :D Onnea yritykseen! :)

    • On toki ihan vauva kyseessä mutta ei emokoirakaan anna pentujen tehdä mitä vaan. Pois kääntyminen on rauhoittava ele joka kertoo siitä että sinua ei huvita, yritä ensin olla reagoimatta jos pentu jatkaa puremista sinulla on oikeus ärähtää jo senkin perusteella että olet jo yrittänyt kehoittaa pentua rauhoittumaan. Voisit kokeilla ei:n tilalle esimerkiksi "riittää" siihen saa enemmän syvyyttä. Äänenpainolla on väliä.

      Pennut ovat toki ihania mutta niiden on hyvä oppia heti että leikkiminen tapahtuu sinun ehdoillasi. Teidän pentunne ei sitä vielä ole sisäistänyt.

    • oiskohan tästä apua?

      Tee jotain todella yllättävää, hyppää, käänny nopeasti, kiljaise, ja kun koirasi ihmettelee reagointiasi, eikä jatka puremista, nopea kehu ja herkku. Naksutin olisi tässä tilanteessa hyvä. Kärsivällisyyttä, kyllä se siitä. Ei kannata ryhtyä käyttämään fyysisiä otteita. Yritä ensin jotain muuta. Helposti koirasi vain rupeaa aristamaan sinua, tai pelkäämään.

      Olen "kärsinyt" monen koiran pentuajan. Meillä kiljaisu oli tehokas keino. Tai sitten kun koira puraisee, käyttäytyy ei toivotusti, muutu tylsäksi. Istahda lattialle, elä välitä koirasta mitään, tai vaikka mene huoneeseen. Kun koira on nätisti, kehu ja herkku. Koiralle negatiivinenkin huomio on parempi, kuin huomioimattomuus, se kannattaa muistaa.

    • napakkuutta

      Meillä ainakin aikuiset koirat on aina napanneet hiukan pennun nahkasta kiinni jos tämä riekkuu liikaa. Pennut ovat totelleet välittömästi. Mikäli pentu ei tottele välittömästi niin aikuinen kurittaa lisää kunnes pentu rauhoittuu.
      Itse olen ottanut pentua riittävän napakasti niskasta kiinni ja samaan aikaan sanonut vain kerran _EI_. Niskanappaisu on riittävä jos koira havahtuu. Sitten voi tarjota sen lelun koiralle. Ei jäädä harmittelemaan koiran puremaa tai sitä, että piti nyt ottaa ihan kiinni. Kertakielto napakasti ja kiinnostus leluun.

      Sinun pitää opettaa koiraasi leikkimään leluilla. Hanki solmulelu tai vaikka sellainen "tyhjä" pehmolelu, josta pieni koira saa helposti otteen. Sitä lelua sitten liikutellaan innokkaasti ja innostavasti niin kyllä useat koirat oppii siten leikkimään.

      Hoidan tällä hetkellä 5-vuotiasta vierasta koiraa, jota ei juuri ole leikitetty kotonaan, eikä sille ole opetettu _EI_ sanaa. Koira on kahden vuorokauden jälkeen rauhoittunut ja oppinut, että minulle ei hampaita näytetä ja kuitenkin minun kanssa voi leikkiä ja riehuakin. Alkaa oppia jo luoksetuloakin. Omistajat puhuvat tästä koirasta, että se on ongelmakoira. No ainoa ongelma on se, että koiraan ei ole saanut koskea napakasti mutta koira on saanut raadella kaikkia ja kaikkea ja ihmiset vain voivottelee. Selätys ei ole useinkaan toimiva konsti, vaikka koirilla keskenään se voi toimiakin. Yleensä koira vain puree toista kevyesti mutta rähinä on hurjaa. Mitään kiljahteluja ei meillä aikuiset koirat harrasta. Koirat on koiria, koitetaan muistaa se. Alistuva koira kiljuu, dominoiva puree ja ärisee.

      Tuo teissä roikkuminen ja pureminen on myös huomion hakua. Kannattaa opettaa pentu leikkimään yksinkin ja harvalle koiralle on hyväksi se, että sille annetaan jatkuvasti huomiota. Esim. koira ei anna katsoa telkkaria, koira ei anna olla netissä, koira ei anna vieraiden olla rauhassa...
      Näitä tilanteita saa rauhoittumaan sillä, ettei aina reagoi koiran hellään huomion hakuun. Toinen hyvä konsti on opettaa koiralle oma peti, johon sen on hyvä rauhoittua.

      • Huh huh huijaa......

        "Mikäli pentu ei tottele välittömästi niin aikuinen kurittaa lisää kunnes pentu rauhoittuu. "

        En tiedä että keksitkö tuon kaiken omasta päästäsi, mutta minulla ei yksikään vanhempi koira ole koskaan ottanut kiinni pennusta, komentavat kyllä sen lopettamaan mutta yksikään viidestä aikuisesta koirasta ei kyllä kiinni käy pentua.

        Saman lauman koirat sietävät yllättävän kauan pennun riekkumista, mutta meilestäni jos aikuinen nappasee kiinni pennusta, on kyse jostain muusta kuin "komentamisesta", itse menisin heti väliin. Muutaman vkon ikäistä pentua ei kuulu kurittaa ruumiillisesti, ei kyllä aikuistakaan.

        Meillä on jokainen koira koulutettu ja ovat tottelevaisia, mutta sen teemme hyvällä, ei pahalla.


      • Huh huh huijaa...... kirjoitti:

        "Mikäli pentu ei tottele välittömästi niin aikuinen kurittaa lisää kunnes pentu rauhoittuu. "

        En tiedä että keksitkö tuon kaiken omasta päästäsi, mutta minulla ei yksikään vanhempi koira ole koskaan ottanut kiinni pennusta, komentavat kyllä sen lopettamaan mutta yksikään viidestä aikuisesta koirasta ei kyllä kiinni käy pentua.

        Saman lauman koirat sietävät yllättävän kauan pennun riekkumista, mutta meilestäni jos aikuinen nappasee kiinni pennusta, on kyse jostain muusta kuin "komentamisesta", itse menisin heti väliin. Muutaman vkon ikäistä pentua ei kuulu kurittaa ruumiillisesti, ei kyllä aikuistakaan.

        Meillä on jokainen koira koulutettu ja ovat tottelevaisia, mutta sen teemme hyvällä, ei pahalla.

        Minä taas olen nähnyt omin silmin kun aikuinen koira kurittaa itsepäistä pentua joka ei usko hyvällä. Vahvoja, luupäisiä rotuja kyseessä ja pennun ikä kuukausissa. Käytännössä aikuinen puri pentua niskasta ja painoi sitä alas ja tasan niin kauan kunnes penikka otti ohjeen vastaan.


      • .....-----------....
        looney- kirjoitti:

        Minä taas olen nähnyt omin silmin kun aikuinen koira kurittaa itsepäistä pentua joka ei usko hyvällä. Vahvoja, luupäisiä rotuja kyseessä ja pennun ikä kuukausissa. Käytännössä aikuinen puri pentua niskasta ja painoi sitä alas ja tasan niin kauan kunnes penikka otti ohjeen vastaan.

        Chihun pentu on kuitenkin niin pieni ja hauras, ettei sitä kannata lähteä painamaan niskasta alas sekä nappasemaan kiinni, tai voi olla että chihua ei enää ole.......................................!


      • .....-----------.... kirjoitti:

        Chihun pentu on kuitenkin niin pieni ja hauras, ettei sitä kannata lähteä painamaan niskasta alas sekä nappasemaan kiinni, tai voi olla että chihua ei enää ole.......................................!

        Joo, rodun mukaan tässäkin. Sanotaanko että chihuahua joka kurittaa toista on huomattavasti parempi asia kuin bokseri joka kurittaa chihuahuaa. Näin esimerkkinä.


    • dj

      Ooh Chihuahua!

    • enkelinsilmämeikit

      Kyllä monet chihut puree myös ihmisiä. Melkosia rähipettereitä kun ei ole mitään rajoja laitettu.

      Kurittaminen on ilmeisesti sana, joka koetaan väkivaltana kuten lyöminen tai hakkaaminen. Kyllä itsepäinen pentu saa aikuiselta rähinää osakseen. Kaikki koirat ei ole arkoja ja säyseitä. Johan koirat leikeissään kolhii toisiaan ja ei aina niin hellästi.

      • Hmmmmmmmmmmmmmmmmmm*

        "Kyllä monet chihut puree myös ihmisiä. Melkosia rähipettereitä kun ei ole mitään rajoja laitettu."

        Tämä pätee koiraan kuin koiraan, ei vain chihuun kuten annoit käsityksen. Jos koiraa ei kouluteta, se kyllä näkyy sen käytöksestä, mutta se ei todellakaan tarkoita sitä, että 10vkon ikäistä ja alta kilon painoista chihun pentua aletaan nappasemaan niskasta jotta tämä lopettaa näykkimisen.....

        Tapoja on monta, ja hyviä sellaisia. Jokainen chihuni olen kouluttanut hyvällä ja hyväkäytöksisiä myös ovat. Samaa en voi sanoa muista lähitienoolla olevista isommista koirista, räköttävät ohi kuljettaessa, eivät tottele omistajaansa, vetävät ja poukkoilevat sun muuta. Olen ylpeä chihujen omistaja ja omani käyttäytyvät todella mallikkaasti.


    • nimettä´ömänä

      Kyllä minunkin pentuni puree, nyt jo 9 kk, toivottavasti lopettaa jossakin vaiheessa. Edellinenkin pentu puri,mutta lopetti. Ihmettelen miten 10 vk vanha chihupentu saa purtua niin että veri roiskuu, ne hampaathan on niin mitättömän pienet.
      Mutta kyllä pureminen pitäisi saada lopetettua, kokeilepa murista pennulle silloin kun puree, emokin opettaa murinalla.

    • ...,.

      Meidän chihu 12viikkoa on jo alkanut ymmärtää pikkuhiljaa että vain leluja ja purutikkuja saa purra. Jos yrittää innostuksissaan napata sormista tms. sanotaan napakka hyi ja lopetetaan leikki hetkeksi. Hampaat kasvaa ja suuta kutittaa ja siksi on hyvä työntää purutikkua suuhun kun koira on puremassa jotain kiellettyä :)
      Näin se oppii mitä saa ja mitä ei saa purra :p

      TSEMPPIÄ :)

    • Minä......

      Eka viestistä on jo aikaa, mut niille, joilla on vastaavia ongelmia: pennun naaman puhaltaminen tai veden suihkaisu (vaikka suihkepullosta) naamalle on hyviä konsteja kun pentu puree. Koira kokee sen epämiellyttävänä ja yhdistää sen puremiseen nopeasti. Tarjotkaa tarpeeksi muuta pureskeltavaa...

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      71
      5062
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      17
      2347
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1857
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1561
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      44
      1558
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1348
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1267
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1187
    9. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      3
      1185
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1173
    Aihe