Äiti on maailman tärkein tissiä imevälle pikkuvauvalle

kesää ootellessa

...sen jälkeen alkaa itsenäistyminen.

Ootteko täällä samaa mieltä? Ranttalikka sanoo tolleen.

9

152

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • amaliasijari

      Jaahas, ettei lapsi sitten enää rinnasta vierottamisen jälkeen äitiä tarviskaan, et pärjää ihan omillaan.
      Niinhän sitä vissiin sitte monet luulee.
      Entäs ne lapset, jotka eivät rintaa saa juuri lainkaan, vaan ovat pulloruokinnassa.
      He eivät sitten varmaan äitiä ole tarvinneet koskaan, et ihan itsekseen vaan pärjäilevät.

      Miten paljon siitä varhaisesta kiintymyssuhteestakin on puhuttu ja sen puuttumisesta.
      Vieläkin sitten tuollaisia väitteitä heitellään.

      Monet lapset itsenäistyvät vasta aikuisina, jos silloinkaan.

    • ranttalikka

      Hetkinen. Äläpä irrota lauseita asiayhteydestä. Kyseisessä ketjussa oli 15-vuotias teini-ikäinen tyttö, joka tuntee edelleen olevansa symbioosissa äitinsä kanssa, äiti on kaikki mitä hänellä on ja hän tuntee jopa syyllisyyttä kun joutui äidiltään pois. Miten äiti nyt pärjää ilman häntä. Teini kantaa vastuuta (mitä ilmeisimmin rikkinäisestä) äidistään aivan liikaa, ei ole lapsen tehtävä kannatella aikuista vaan pikku hiljaa ajatella myös itseään ja irrota symbioosista.

      Tissijuttu meni överiksi kun se otettiin irti viestistä. Kyse on symbioottisesta vaiheesta, joka imeväisellä on yleensä äitiinsä tai miksei muuhunkin ensisijaiseen hoitajaan. Se on sivuseikka tuleeko ravinto tuttipullosta vai äidin rinnasta (älkää viitsikö takertua tällaiseen...), mutta vauva kokee olevansa yhtä äidin kanssa ja tuntee samoin kuin äiti, äiti todella on koko maailma. Onhan hän ruoka, turva ja lohtu.

      Noin yksivuotiaana vauva alkaa vierastaa, tulee separaatiovaihe, ensimmäinen itsenäistymisen virstanpylväs, eriytyminen. Vauva ymmärtää ettei äiti olekaan osa häntä itseä ja vauvaa ahdistaa tämä, äiti onkin itsenäinen yksilö ja myös vauva on itsenäinen yksilö. Tässä on se kohta jossa voidaan mennä pieleen. Äiti ei anna lapsen mennä, ei anna tutkia maailmaa eikä kokea omia tunteita, vaan äiti jatkaa symbioosia. Hän ei halua päästää irti ollenkaan vaan sitoo lapsen itseensä. Lapsi on hänelle jatke, ehkä ystävä, terapeutti, eikä itsenäinen yksilö. Äiti ei tue lapsen terveitä ja normaaleja itsenäisyyspyrkimyksiä.

      Lapsi joka ei saa irrottautua vähitellen, fyysisesti ja emotionaalisesti, on vaurioitunut. Äiti on edelleen hänen koko maailmansa ja hän elää äitiä varten, kannattelee häntä ja myötäelää äidin pahaa oloa. 15-vuotias nuori nainen jonka pitäisi oikoa jo omia siipiään pesän reunalla, elää edelleen elämäänsä äidilleen ja huolehtii äidin mielialasta.

      Amalia, tiedän ettet ole tyhmä ja ymmärrät mitä tarkoitan. Tissiruokinnan pituudella tai sylissä pitämisellä ei ole mitään tekemistä tämän kanssa. Minä pidän sylissä vielä 16-vuotiaitakin, hieron, silittelen jos tahtovat. Läheisyys säilyy läpi elämän, nyt puhumme hyvin varhaisen vaiheen, ensimmäisen ikävuoden symbioosista äidin kanssa, joka voi jäädä päälle äidin itsensä toimesta.

      • ranttalikka

        http://www.psykoterapia-lehti.fi/tekstit/hyrck106.htm Tässä hyvää luettavaa, artikkeli käsittelee lähinnä narsismia ja autistista käyttäytymistä, mutta kelatkaa alaspäin väliotsikkoon "Erillistymisestä voi tulla sietämätöntä". Siinä kerrotaan tarkemmin normaalista eriytymisvaiheesta ja siitä mikä voi mennä pieleen äidin tai ensisijaisen hoitajan puolelta, ja miten se lapsessa näkyy.


      • ymmyrkäinen

        Tuo oli ketjun aloitus, johon Amalia vastasi, en minä ainakaan lukenut siinä mitään 15-vuotiaista? Minusta Amalia vastasi ihan asiallisesti. Jos täällä jossain on ketju jostain 15-vuotiaasta, niin ainakin minulta se on mennyt ohi, enkä osaisi tuota aloitusta sellaiseen yhdistää.


      • amaliasijari
        ymmyrkäinen kirjoitti:

        Tuo oli ketjun aloitus, johon Amalia vastasi, en minä ainakaan lukenut siinä mitään 15-vuotiaista? Minusta Amalia vastasi ihan asiallisesti. Jos täällä jossain on ketju jostain 15-vuotiaasta, niin ainakin minulta se on mennyt ohi, enkä osaisi tuota aloitusta sellaiseen yhdistää.

        ymmyrkäiselle!

        Niin todella vastasin vain tuohon aloitukseen ja siihen väittämään.

        Tiesin kyllä mistä oli kysymys, koska olin seurannut keskustelua biopuolella.

        Koska aihetta ei tosiaan ollut tällä puolella käsitelty, niin vastasinkin vain todella kysymykseen mikä täällä esitettiin.


      • amaliasijari

        Aika rumasti ja tylysti hyökkäsit siellä toisessa ketjussa tuota 15-vuotiasta kohtaan.

        Mistä noin päättelet, että ko. henkilö elää edelleen symbioosissa äitinsä kanssa.
        Ei hän mistään sellaisesta puhunut.

        Hän vain sanoi ikävöivänsä äitiään ja että äiti on hänelle maailman tärkein ja paras ihminen.
        Eikös se vielä tuossa iässä noin pitäisikin olla. Hän on ehkä vasta oikein oivaltanut kuinka tärkeä äiti hänelle onkaan, kun hänet on revitty irti äidistään ja kodistaan.

        Ei myöskään mistään käynyt ilmi etteikö äiti olisi antanut lapsen itsenäistyä ja kasvaa omaksi persoonakseen.

        Lapset ovat kovin yksilöllisiä, kuten tietty äiditkin. Jotkut äidit ei oikeesti haluais päästää lapsesta irti, mutta on myös niin, että jotkut lapset roikkuvat äidissä kiinni, vaikka äiti jo yrittäisi irrottaa otettaan. Sitä irrottautumista ei voi pakottaa, se tulee
        vähitellen ja pienin askelin ihan lapsen omaan tahtiin.
        Siihen ei onneksi ole olemassa mitään lakia, missä vaiheessa viimeistään irrottautuminen pitää tapahtua.

        Kyllä kaikki lapset tarvitsevat vanhempiaan kaikin tavoin vuosia, eikä sitä voi ajallisesti määritellä rintaruokintaan, milloin itsenäistymisen pitäisi alkaa.
        Sinä siinä toisessa ketjussa oikeesti väitit noin, kuin tuo aloittaja kirjoitti. Se tuntui tosi tylyltä ja siksikin vastasin tuohon, kuten vastasin, vaikka tiesin mistä oli kysymys.


    • ranttalikka

      Kiitos vastauksesta ja näkemyksestäsi amalia. Olin varmasti tyly, mutta kuten sielläkin kirjoitin, en toivo tälle teinille muuta kuin hyvää elämässään. Silti, nuorenkin pitäisi vähän opetella hillitsemään itseään ja katsoa mitään näppäimistöltään päästelee, nuoren kirjoitukset olivat täynnä kiroiluja ja noitumista, samalla kun hän oli sitä mieltä että kasvattaa itse itsensä eikä apua tarvitse. Apua tulee tarvitsemaan aivan varmasti, ja viesteistä paistaa suoraan rajattomuus, sääntöjen puute. Tietenkin harmittaa kun sijoituspaikassa vallitseekin kuri ja järjestys, se herättää luonnollisesti suunnattoman raivon jos ei ole tottunut sääntöihin ja rutiinien rytmittämään arkeen.

      Ei rajoilla ja rakkaudella kasvatettu tuolla tavoin käyttäydy kuten tämä 15-vuotias bloginsa mukaan. Ei ne jutut ole normaalinuoren töpeksintää vaan jotain siellä takana on, häikkää kotioloissa. Sen takia minusta on surullista että hän näkee äitinsä absoluuttisena hyvänä ja isänsä absoluuttisena pahana kun tämä hyväksyi huostaanoton. Ei ole olemassa täydellisen hyvää eikä täydellisen huonoa vaan värejä on muitakin kuin musta ja valkoinen. Yritin kai herätellä nuorta miettimään tätä asiaa, kaikissa meissä on vikoja hyvien puolien lisäksi. Nuoren ajatusmaailma on usein hyvin mustavalkoinen, mutta sitäkin voi pikku hiljaa alkaa värittää tuossa iässä, ettei jämähdä sinne vauva-asteelle.

      • myötähäpeää...

        "nuorenkin pitäisi vähän opetella hillitsemään itseään ja katsoa mitään näppäimistöltään päästelee, nuoren kirjoitukset olivat täynnä kiroiluja ja noitumista, samalla kun hän oli sitä mieltä että kasvattaa itse itsensä eikä apua tarvitse."

        "Ei rajoilla ja rakkaudella kasvatettu tuolla tavoin käyttäydy kuten tämä 15-vuotias bloginsa mukaan."

        ---minkä takia nuoren pitää opetella säästämään sanojaan, jos nuoren olo on hirveän paha? Kun se kirjoittaminen häntä itseään nimenomaan auttaa ja ihan varmasti monia muitakin nitistettyjä, jotka lukevat hänen mietteitään.

        "Nuoren ajatusmaailma on usein hyvin mustavalkoinen, mutta sitäkin voi pikku hiljaa alkaa värittää tuossa iässä, ettei jämähdä sinne vauva-asteelle."

        ---hei: väritätkö vähän omaa ajatusmaailmaasi, itsenäisesti, kirjoita vaikkapa blogia, ettei tule noin ala-arvoista kommenttia toisten silmille jooko...tää nuori kärsii mutta silti taistelee rohkeasti ja sinä et edes ymmärrä "mitä näppäimistöltä päästelet". Osaatko hävetä???


      • amaliasijari

        En ole tämän nuoren blogia käynyt lukemassa, mutta mielestäni hänen tekstinsä on
        yllättävänkin siistiä, jos ajattelee mikä hänen tilanteensa on ja kuinka katkeroitunut hän on.

        Eipä meidän täällä kannata ruveta toisten lapsia kasvattamaan, tai mitään opettamaan, etenkään, kun kirjoituksista tulee läpi suuri ahdistus.

        Nuorten tapana on kiroilla ja hyökätä, kun on paha olo.

        Minusta meidän aikuisten tehtävänä on olla enempikin vaan kuulolla ja yrittää ystävällisessä mielessä auttaa, tukea ja kannustaa.

        Olen törmännyt elävässä elämässä paljon pahempaan kielenkäyttöön, kun tilanne on mennyt tiukaksi.

        Sitä paitsi, jos veljellä on todettu ADHD, niin voi hyvinkin olla mahdollista, että hänelläkin on, mutta ei ehkä ilmene yhtä voimakkaasti.

        ADHD nuoret eivät aina hallitse mitä sanovat, koska tekevät ensin ja ajattelevat vasta myöhemmin.
        Joutuvat usein sitte perumaan puheitaan, tai pyytelemään anteeksi, koska sanat vain pääsee suusta, kun hermostuvat, etenkin jos joutuvat puolustautumaan, vaikkapa vääriä syytöksiä vastaan.

        Ei kovin pitkälle vietyjä johtopäätöksiä pysty muutaman kirjoituksen perusteella tekemään tuollaisessa tilanteessa.
        Muutenkaan ei pitäisi ruveta ihmisiä mitenkään täällä analysoimaan, jätetään se ammattilaisille.
        Saattaa mennä arviot pahasti pieleen ja muutenkin aiheuttaa sillä vain toisille paljon mielipahaa.
        Jokaisella on oikeus kertoa tarinaansa ja omiin mielipiteisiinsä ja niihin pitäisi pystyä vastaamaan rakentavasti ja asiallisesti aiheessa pysyen, eikä lähdetä henkilökohtaisuuksiin. Sellanen on mielestäni aikuismaista hyvää käytöstä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      5065
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      32
      3187
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1827
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1790
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1655
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1511
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      11
      1305
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1276
    9. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1257
    10. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1257
    Aihe