YLE vero & rajoitetusti verovelvollinen

YLE vero

En ole sen tarkemmian asiaa seurannut kuin sen, että Suomessa kaikki maksavat ( 2013? ) Yle-TV-veroa riippumatta siitä onko heillä TV:tä (?).

"Uusi vero on 0,68 prosenttia puhtaan ansiotulon tai pääomatulon määrästä, mutta kuitenkin enintään 140 euroa. "

- http://www.iltalehti.fi/uutiset/2012040415415661_uu.shtml

Toivottavasti nuo "viisaat" ovat toteuttaneet sen edes niin, ettei rajoitetusti verovelvollinen ulkosuomalainen tuota veroa joudu maksamaan. Muutoinhan se olisi varsinainen byrokratian kukkanen.

10

389

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • fghfdhd fff sdh

      En tiedä ulkosuomalaisista, mutta työtön paluumuuttaja joutuu sen kuulemma korvauksistaan maksamaan, kunhan ne lopulta suvaitaan antaa. En ole kuunnellut radiota, paitsi kaupoissa, missä sitä melusaastetta tulee mättämällä. En omista radiota enkä televisiota. Todella epäreilua, että köyhiltä kiskotaan suhteessa enemmän kuin rikkailta palvelusta, jota kumpikaan ei ehkä käytä. Mitenkähän muissa maissa on järjestetty yleisradion kustannusten kattaminen?

      • YLE vero

        Onhan se täysin kohtuutonta ja epäoikeudenmukaista, että TV:tä omaamattomienkin tulee maksaa tuo vero.

        Suomen kanavia en ole yli vuosikymmeneen katsellut, joten en ole tietoinen saako maksulle vastinetta. Usein ohjelmat tahtovat olla samaa kukkua vain eri paketissa, joitakin dokumentti- ja kulttuutriohjelmia lukuunottamatta. Urheilun ystävät lienee saavat jotakin, mutta moottoriurhelun kohdalla taasen lienee kyse lisämaksuista.

        Ongelmana on myös se, että lupamaksun maksajalla ei ole vaikutusvaltaa siihen mitä ja mihin aikaan kanavilta syötetään. Lisäksi lienee melko usein tilanne niin, että joitakin poikkeuksia lukunottamatta alkuillasta tulee potaskaleffoja ym. soopaa kuten kaikenkirjavaa "kakka-reali-TV":tä ja sitten vasta myöhemmin yseissivistävät ja älyllisemmät ajankohatisohjelmat, dokumentit ja kultturiohjelmat, eli TV toimii kansan typerrytäjänä ja siitä pitää vielä maksaa. Suunnilleen näin tilanne ainakin Ranskassa.

        Ilmeisesti kuitenkin tulevaisuuden TV toimii aika lailla à la carte periaatteella ja illan ohjelman voi koostaa haluamallaan tavalla [ suoria lähetyksiä lukuunottamatta (?) ].

        Ranskassa maksu kerätään nykyisin vuosittain asumisveron yhteydessä ja ne joilla ei TV:tä ole voivat ko. kohdan lomakkeessa ruksata ja maksua ei tule. Muistaakseni jotkin vähävaraiset ryhmät ovat maksusta vapaita. Summaa en nyt jaksa muistaa.


    • yx tyhmä vaan

      Anteeksi nyt tyhmyyteni, mutta siis pitääkö meidän ulkosuomalaisten maksaa tuota veroa? Jos pitää, miten tuo sitten muka käytännössä toteutuisi?

      • YLE vero

        Itselleni juurikin heräsi kysymys, että olisiko asian suhteen ko. mahdoton kukkanen voinut tapahtua, sillä Suomessa TV:tä omaamattomatkin joutuvat tuon veron maksamaan.

        Osalla Suomeen rajoitetusti verovelvollisista on kuitenkin erilaisia tuloja Suomesta.


    • se sama tyhmä edellä

      Niin, edelleen ihmettelen juttua; en omista Suomessa mitään, en ole suom. yhtiöllä töissä, eikä minulla ole siellä ansio- tai pääoma tuloja eikä edes osoitetta... joten en voi ymmärtää, miten minua voitaisiin verottaa, ja kun asun ei-suomalaisen puolisoni kanssa yhdessä, niin pitäisikö hänenkin maksaa veroa, kun samaa telkkaria katsellaan? Ainoa ohjelma, jonka säännöllisesti katson on linnanjuhlat netin kautta. Niistä tulisikin kalliit bileet minulle, jos pitäisi siitä veroja maksaa.

      • 8+8

        En ole asiantuntija, mutta lukemani perusteella se kait pitää maksaa, mikäli Suomesta on tuloja sen verran, että tuolla prosentilla laskettuna veron määrä ylittää 50 euroa. Jos sinulla ei ole mitään tuloja Suomesta, niin sitten ei tarvitse mitään maksaakkaan.


    • tietoa verosta

      Tässä tiedote, jonka kävin nyysimässä Verohallinnon sivuilta:


      Yle-vero voimaan 2013 alussa

      Verohallinnon tiedote, 21.6.2012

      Televisiolupamaksun korvaava Yle-vero tulee voimaan vuoden 2013 alusta. Maksimissaan 140 euron suuruinen Yle-vero ei aiheuta toimenpiteitä, koska se sisältyy automaattisesti ennakkoperintään. Televisiolupamaksu maksetaan normaalisti vuoden 2012 loppuun saakka.

      Uusi Yle-vero perustuu tuloihin toisin kuin aiempi tasasuuruinen televisiomaksu. Esimerkiksi pienituloisimmat, joiden vuositulot jäävät alle 7 353 euron, eivät maksa Yle-veroa lainkaan.

      Yle-vero näkyy ensi vuoden alusta lähtien verokortin ennakonpidätysprosentissa tai ennakonkantona maksuun pantavassa summassa esimerkiksi yritystuloa tai maataloustuloa saavien osalta. Yle-veron maksamiseen ei vaikuta se, omistaako henkilö television tai käyttääkö hän muutoin yleisradion palveluja vai ei.

      Yle-veron maksavat kaikki, jotka ovat viimeistään kalenterivuoden aikana täyttäneet 18 vuotta. Yle-veron suuruus on 0,68 prosenttia tulojen yhteismäärästä, mutta enintään 140 euroa. Alle 50 euron määrää ei tarvitse maksaa.

      Kuolinpesä maksaa Yle-veroa vain kuolinvuodelta. Perusteena ovat tällöin vainajan ja kuolinpesän yhteenlasketut tulot.

      Yritysten Yle-vero määräytyy verotettavan tulon mukaan. Veron määrä on 140 euroa, jos verotettava tulo ylittää 50 000 euroa. Rajan ylittävältä osalta veroa peritään 0,35 prosenttia niin, että veron määrä on enintään 3 000 euroa vuodessa.

      Ahvenanmaan maakunnassa asuvia Yle-vero ei koske. Myös valtio ja sen laitokset, kunnat, seurakunnat, uskonnolliset yhteisöt ja asunto-osakeyhtiöt on vapautettu Yle-verosta.
      Esimerkkejä Yle-veron suuruudesta

      Jos tulot ovat alle 7 352,95 euroa vuodessa, ei Yle-veroa makseta.
      Jos tulot ovat 20 588,24 euroa tai enemmän, Yle-veron määrä on 140 euroa.

      Jos eläketulot ovat 8 000 euroa vuodessa, on Yle-vero 54,40 euroa eli 0,68 % x 8 000.
      Jos palkkatulo on 8 000 euroa ja maatalousyrittäjän työtulo 25 000 euroa vuodessa, määräytyy Yle-vero työtulojen yhteismäärän mukaan ja on 140 euroa.

      • yleverosta

        "Ahvenanmaan maakunnassa asuvia Yle-vero ei koske."

        Koskeepa. Ahvenanmaalla asuville maksetaan 0,45 prosenttia YLE-veron tuotosta, eli reilut 2 miljoonaa euroa vuosittain. He itse eivät veroa kuitenkaan maksa, vaan muun Suomen YLE-veron maksajat maksavat laskun. Tästä todettiin YLE-verolain vaikutusarviossa aikoinaan näin:

        "Muutoksen johdosta Ahvenanmaan maakunnan kuntien yhteisövero-osuudet alenisivat yhteensä noin 20 000—30 000 eurolla. Toisaalta, kun valtion tulot yleisradioveron johdosta nousisivat 502 miljoonalla eurolla, itsehallintolain 45 §:n nojalla valtion varoista maakunnalle itsehallinnosta aiheutuvien menojen kattamiseksi suoritettava tasoitusmäärä, joka on 0,45 prosenttia valtion tilinpäätöksen mukaisista tuloista lukuun ottamatta uusia lainoja, nousee 2,25 miljoonalla eurolla."

        http://www.finlex.fi/fi/esitykset/he/2012/20120028

        Ja nykyisin Ahvenanmaa saa siis tuon noin 2 miljoonaa euroa vuodessa YLE-veron tuotosta, mutta Ahvenanmaalla YLE-veroa ei silti peritä.


    • YLE vero

      Taannoin olin yhteydessä veroviraston ulkomaanyksikköön ja samalla kysyin avauksenkin asiaa ja kävi ilmi etteivät rajoitetusti verovelvolliset ulkosuomalaiset ole YLE-veron alaisia. En enää muista tarkemmin millä termein virkailija asian ilmaisi ja mitä tekijöitä siihen liittyi.

    • jkhbkjbjb

      rajoitetusti verovelvollinen ///mina olen..kaavake tulee joka vuosi.. mutta yle veroa ei perita..

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En usko et meistä tulee jotain

      Se ei kuitenkaan estä toivomasta et tulisi. Toivon et voitas suudella ja se sais asioita loksahtamaan paikoilleen. Jutel
      Ikävä
      10
      2880
    2. Kuvaile itseäsi

      Kaivatullesi, niin että hän sinut tunnistaa.
      Ikävä
      115
      2145
    3. Eini paljastaa nuorekkuutensa salaisuuden - Tämä nousee framille: "Se on pakko, että jaksaa!"

      Discokuningatar Eini on täyttänyt upeat 64 vuotta. Lavoilla ja keikoilla nähdään entistä vapautuneempi artisti, joka ei
      Suomalaiset julkkikset
      43
      1554
    4. Huomenta keskipäivää

      Kivaa päivää mukaville ja söpösille. 🐺🫅❤️☕☀️
      Ikävä
      260
      1398
    5. Oletko koskaan katunut kun

      elämäsi tilaisuus jäi käyttämättä? 💔
      Ikävä
      70
      1013
    6. Olen J-mies

      Jos kerrot sukunimeni alkukirjaimen, ja asuinpaikkakuntani. Lupaan ottaa yhteyttä sinuun.
      Ikävä
      47
      911
    7. Sinusta näkee että

      Kaipaat paljon.
      Ikävä
      55
      884
    8. Ei sitten, ei olla enää

      Missään tekemisissä. Unohdetaan kaikki myös se että tunsimme. Tätä halusit tämän saat. J miehelle. Rakkaudella vaalea na
      Ikävä
      77
      880
    9. Haluaisin ottaa sinut syleilyyni mies

      Olet suloinen...
      Ikävä
      44
      795
    10. Ma 30.9 tosiko tv klo 18 suorana Tikkalanmäeltä

      Virastolta suorana. Äänestyksistä sitten puhutaan illalla ja huomenna, onko kepuvasemmisto kuntalaisten tahdon mukaan to
      Pyhäjärvi
      93
      736
    Aihe