Jostain luin, että intissä ns. täyspakkaus on n. 45 kg:n luokkaa. Esim:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Täyspakkaus
Noiden ohjeiden mukaan ei millään saada edes kymmentä kiloa.
Kyllä joku on nyt vahvasti liioitellut luullessaan 45 kg todeksi. Ei tuollainen kilomäärä niskassa iso ja roteva mieskään jaksa liikkua marssitahtia muuten kuin vaivalloisesti taapertaen muutaman sata metriä kerrallaan. Ei edes 60-luvun alussa.
Jos täyspakkaukseen kuuluu muutamat sukat ja alusvaatteet kumisaappainen. Lisänä ammuksia , aseet, kypärät ja sun muut rensselit, niin eihän niistä tule kuin 6-7 kg yhteensä. Ei kai siinä ole sentään raskaita sinkoja kainalossa.
Mikähän se totuus mahtaa oikeasti olla ja mitä siihen lasketaan tänä päivänä varsinkin nykynuorison täysin rapakunnon ja ylipainon huomioonottaen.
Punnitkaapa joku intissä oleva ihan piruuttanne paljonko se reppu painaa.
Täyspakkauksen paino
51
25617
Vastaukset
- II/2011
Kyllä se kenttävarustus painaa ihan minimissään sen 45kg. Ainakin meillä santahaminassa pelkkä luotisuojaliivi levyineen painoa jo vajaat 20kg. Siihen kun lisäät muun taisteluvarustuksen ja ison repun täynnä kamaa niin ei kyllä millään riitä tuo 45kg. Voit kuvitella millaista oli marssia 50km asfaltilla 40kg taisteluvarustuksessa (ei siis sentään kenttävarustuksessa). Koko komppanialla jalkapohjat isoa rakkoa.
Ei noissa varustuksissa mitään kuntoa oteta huomioon. Vaan fyysisesti ja henkisesti vahvat niitten kaa pystyy toimimaan. Muut menee sitten varuskuntasairaalaan hakee vapautuksia tai lähtee armeijasta kokonaan. Kyllä niihin kamoihin tosin tottuu jos vaan haluaa, mut ei se mitään herkkua ole.- Anonyymi
"Ei noissa varustuksissa mitään kuntoa oteta huomioon. "
Roskaa. Ei ne mitään idiootteja siellä ole.
- SunshineBoy
Patikoinnissa/vaelluksessa suurin suositeltu rinkan paino vesipulloineen/vesisäiliöineen ym. muu "matkalla vähenevä paino" mukaan laskettuna on 25kg koska se on taakka jota hyväkuntoinen aikuinen jaksaa kantaa pitkiä matkoja yhtäjaksoisesti. Yli 25-kiloinen rinkka rasittaa hartioita ergonomiasta riippumatta ja väsyttää kantajaa tarpeettomasti haitaten sujuvaa etenemistä maastossa.
Tuohon faktaan katsoen armeijan täyspakkaus ei voi olla 45kg, edes kovakuntoiset rautalihaksiset kollit silloin joskus talvisodan aikana eivät olisi jaksaneet marssia sellainen selässä tuntikausia.
Luultavasti täyspakkauksen paino on jotain 20-30kg ja siihen lisätään armeijapuheissa aina ~20 lisää :-) Hauskaa inttiä!- II/2011
Se on armeija eikä mikään saatanan vanhusten hoitola. En tiedä minkä armeijan te vanhukset kävitte, mutta voitte jatkossa miettiä kahdest ennenkuin kuittailette nuorille armeijan käyneille yhtään mistään. Oikein sapettaa tollanen peenjauhanta.
- Huu Haa
Kolme suomalaista kaveria teki Kanadassa noin 500km vaelluksen ja karhujen johdosta he joutuivat kantamaan myös aseita mukanaan. Liikkeellelähtö paino oli heillä yli 40 kg josta suuri osa evästä ym.
Niin vaan kävi että vaikka porukka oli harjoitellut ja valmistautunut tosissaan retkeen niin yli 40kg taakka oli käytännössä huippukuntoisellekin pidemmän päälle ylivoimainen kannettava. He ratkaisivat homman heittämällä pois liikapainon.
Täyspakkaus voi painaa vaikka sen 45kg mutta hyväkuntoisetkaan normijampat eivät sen kanssa mitään kaukopartioretkeä suorita.
Itse olen kantanut noin 30kg rinkkaa rauhallliseen tahtiin alle 15 km päivätaipaleita ollessani kauan sitten parhaassa tikissäni, taistelupaino n. 88kg ja rasvaprossa tuolloin n. 18%. En epäile ettei löydy hemmoja jotka sen 45kg kantaa jonkin matkaa mutta veikkaisin että koko Suomen saa kammata että niistä komppanian saisi kokooon. - Anonyymi
Paskaaa puhut!!! Otappa patikoija selvää :D
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Paskaaa puhut!!! Otappa patikoija selvää :D
Oletko narsisti?
- Anonyymi
Kyllä me valmiusjoukoissa mentiin barettimarssi 45kg varustuksessa 100km
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Kyllä me valmiusjoukoissa mentiin barettimarssi 45kg varustuksessa 100km
Norjan vuoristossa erikoishemmot meni olisko 40 kg repussa, ja se pitää sisällään yli 24h patikat, nousuja, epätasaista ja vaikeaa ja vaarallista maastoa tuntureiden huipuilla puolenkin metrin marginaalilla.
Intissä vähemmän normaalilla varusmiehellä, ja alkuunsa ilman, ja kunto nousee alokaskaudella sen verran, ettei paina enää missään lopussa ja olen juossutkin sillö ilman mitään rasitusvaikutusta siinä vaiheessa, kun alussa (rataa juostiin) se oli helvetistä. - Anonyymi
Mene armeijaan niin näät, täällä sivari pellet pätee, onneks kaikki järkevät käy armeijan ja siten omaa edes jonkinlaisen maan puolustus kyvyn
- Ali K. Eisari
35 kg muistaakseni se olis ollu 90-luvun alun aikoihin kun itte ryynäilin ns. täyspakkausmarsseja ikimettissä....
- Anonyymi
Tuota luokkaa 35-40kg oli täyspakkaus ja sota pakkaus oli minulla lisäksi 2x teamiina + 2x kessi tai 1x Abilas
- soldierboy
Ite en sen täyspakkauksen kanssa paljon onneksi joutunut marssimaan. Yleensä leireille mentiin pasin kyydillä ja täyspakkauksen joutui kantamaan korkeintaan telttapaikalle. Toki muutaman kerran oli näitä marsseja ammuntaradalle tai jonnekin täyspakkauksessa, mutta ne mentiin yleensä aika leppoista tahtia.
Taisteluvarustuksen kanssa sai kyllä sitten ryynätä ihan kiitettävästi. ja kyllä se taisteluvyönkin paino alkaa jossain vaiheessa vituttaa ihan riittävästi. - KinosJotos
Meillä täyspakkaus painoi tosiaan 45 - 55 kg joskus oli telamiinoja mukana useampikin.
Oli muuten hauska mennä lautalle ja laittaa vielä pelastusliivi päälle - paljon olis pinnalla pysynyt, hah.- PST jyrää
Jos olet normaalin pullea läskiä mättäny ja mamman pulla syönyt suomalainen maalaisjuntti, niin painosi on 55 -65 kg ja pituus 164cm. Noilla pakkauspainoilla et olisi päässyt normaalituolilta edes seisomaan. Puhumattakaan jos istuisit maassa. Ja ihan sama oliko liivejä päällä tai alla. Ja vaikka edellä oleviin numeroin lisätään 20, niin aivan sama tilanne.
- codepic
Juuri palasin 80km lapin vaellukselta jossa varusteiden paino oli yhteensä 40kg. Itse painan 64kg. Lunta oli kesäkuussa eniten sitten vuoden 1963 ja soseeseen upottiin paikoin puoleen reiteen. Että kyllä se iso roteva mies jaksaa kantaa sen 45kg.
- Anonyymi
Et tiedä mitä puhut. Yhtälö ei sovi.
- sepäsiitäkin
Heh, ne painot on paunoja (pound= abt o.45kg) ) eli kokonaispaino noin 16kg.
- puistosissi123
Aluksi menin armeijassa kiväärikomppaniaan jossa pidettiin tetsareita, ja kyllähän nekin painoi vesipulloineen ihan helvetisti morttileirille taapertaessa. Tuntui kuin joku olisi kiveksistä puristanut. Hain siirron sissikomppaniaan koska sinne halusin alunperinkin ja siellä käytetään rinkkoja. Pahimmillaan rinkka oli niin painava, etten saanut sitä omin käsin nostettua edes selkään, vaan se piti kammeta selkään puun kautta tai sitoa se selkään maassa ja nousta kontalleen, josta seisaalleen. Siihen voi esim. leirillä siirryttäessä tulla lisäksi päiväreppu, rynkky, saha, kirves, ylimääräisiä miinoja ja täysi vesikanisteri kumpaankin käteen. Tottakai joku kantaa kaminaakin ja joku telttakangastakin. Märkyys lisää painoa ja pysähtyessä tulee kylmä. Siitä vaan suolle sitten ja mäkiin. Jos joku varuste on huonosti, niin ei ole aikaa jäädä korjailemaan. Kannattaa katsoa ettei mikään hierrä, ja ottaa energiageelejä tai juomia mukaan, vaikka salaa.
- PoikienMaailma
Lisään vielä:
Sissikoulutuksessa jossa kannetaan raskaita painoja on hyötyä tietynlaisesta tukevuudesta. Huipputulos cooperissa on tarpeeton, jos oma halu on tarpeeksi voimakas, mutta "hiki säästää verta". - Anonyymi
PoikienMaailma kirjoitti:
Lisään vielä:
Sissikoulutuksessa jossa kannetaan raskaita painoja on hyötyä tietynlaisesta tukevuudesta. Huipputulos cooperissa on tarpeeton, jos oma halu on tarpeeksi voimakas, mutta "hiki säästää verta".2/1980 Rauk tukikomppania hiukkavaara. Pioneerijoukkueessani kaksi telamiinaa plus reppu ja tst varustus. Marssi alkoi aamulla ja loppui seuraavana aamuna. Matkaa tuli 50-70 km. Painoin silloin 54kg ja 173 cm pitkä. Selvittiin kunnialla, mutta lopussa juostiin kilpaa ja ryhmän voimamies pökertyi. Kannoin loppumatkasta myös hänen aseensa. Kaveri sai kuntoisuuslomaa kun oli niin sinnikäs ja antoi kaikkensa....Mietittiin että olisi pitänyt tekopyörtyä.
- Anonyymi
Nyt pitää tajuta ero täyspakkauksen ja koko varustuksen välillä. Se on koko varustus eli maiharit, ase, reppu, ym ym. yhteensä 45 kg. Menkää salille, pistäkää 40 kg tanko hartioille ja kyykkyyn. Onko painava? Ei ole. Tai jos on niin lisää treeniä. Ei intissä koko kuormaa eka päivänä metsässä kanneta. Ensin on taisteluharjoituksia kevyemmällä varustuksella.
Tuon painon kanssa oppii liikkumaan. Jalat vahvistuu nopeasti ja tasapaino kehittyy. Löytyy taloudellinen tapa liikkua.- Anonyymi
Tuota painoa voi heitellä käsillä. Jotku oikeasti väittää ettei tuollaista painoa jaksa kantaa pitkiä matkoja. Päästä se on kiinni.
- Anonyymi
Kaikissa armeijoissa on 1800-luvulta lähtien tavaramäärä lisääntynyt. Talvisodassa sisseillä oli varusteena vaatteiden lisäksi kivääri, patruunat, puukko ja repussa ruokaa ja joku vaihtovaate.
Rooman legioonissa oli varustuksen paino suunnilleen tuon nykyisen 45 kg luokkaa. Eli kilpi, keihäs, miekka, kypärä, rengashaarniska sekä "rinkka". Taisivat kuskata jotain leiriytymistavaraakin. Kovia poikia, kova koulutus ja kovat ajat. - Anonyymi
Täyspakkaus on se mitä ökölle jaetaan varusvarastosta ekapäivänä. Se sisältää kaiken mitä alokas tarvii alokasaikanaan. Siitä sitten tungetaan suurin osa kaappiin ja sängynpeitteiksi. Ei niitä mukana kanneta harjoituksissa. Harjoituksissa ei niistä muutamasta villasukkaparista repussa mitään vauhdin estettä löydy.
- Anonyymi
Juuri näin. Meillä täyspakkaus painoi ehkä jonkun 15-20 kg. 40 kg täyspakkausmarsseista puhuvat valehtelevat. Joillekuille aika on tuonut lisää kiviä reppuun ja wincapita alkaa vaikuttaa hyvältä idealta.
- Anonyymi
Vittu et oo armeijaa käyny oot joku itu sivari pitkätukka hippi ,jos sota tulee toivottavasti joudut etulinjaan
- Anonyymi
Kun sotaromaaneissa kuvataan kaukopartion valmistutumista vaikkapa parin viikon partiomatkalle, niin partiomiehet pakkasivat reppuihinsa ja ripustivat vyötäisilleen niin paljon tavaraa, että heidän täyspakkauksensa painoksi tuli vähintään sata kiloa.
- Anonyymi
Jossain sotamuseossa (olikohan jossain Raatteentien museossa) oli kaukopartiomiesten tavanomainen reppu. Painoa oli noin 50kg. Reppu oli pöydällä ja sitä sai kokeilla miltä tuntuu olkapäissä. Kyllä sen jaksoi selkäänsä ottaa mutta sitkeä ja kovakuntoinen pitää olla jos sellainen reppu selässä patikoidaan pitkin metsiä kymmeniä kilometrejä ...oma ase vielä mukana ja lippaat.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Jossain sotamuseossa (olikohan jossain Raatteentien museossa) oli kaukopartiomiesten tavanomainen reppu. Painoa oli noin 50kg. Reppu oli pöydällä ja sitä sai kokeilla miltä tuntuu olkapäissä. Kyllä sen jaksoi selkäänsä ottaa mutta sitkeä ja kovakuntoinen pitää olla jos sellainen reppu selässä patikoidaan pitkin metsiä kymmeniä kilometrejä ...oma ase vielä mukana ja lippaat.
Tuo kaukopartioreppu ei nyt olekaan mikään täyspakkaus vaan paljon enemmän. Ovat kyllä olleet ihan huiman kovia äijiä tuohon aikaan..no onhan kaukopartioon valittu urheilijat ja niitä jotka työkseen on metsässä liikkuneet.
- Anonyymi
Varustuksen paino nykyvermeillä on paljon mukavampi kantaa, kuin vielä 80-luvun kapearemmisillä taisteluliiveillä. Painopiste on suunnilleen alaselän kohdalla. Koska kantamisen ja liikkumisen rasitus kohdistuu kehon isoihin lihasryhmiin, niin lihaksisto myös vahvistuu harjoituksen myötä nopeasti.
- Anonyymi
Totta! Minulla vanha armeijan reppu. Karmea lousku..ostin eräästä Etelä-Suomalaisesta erä/armeijatuotteiden liikkeestä ison rynnäkkörepun. Sama tavaramäärä, noin 10-12 kg tuntuu huomattavasti kevyemmällä tässä uudessa repussa, siis huomattavasti kevyemmällä ja vielä paremmalle tuntuu lantiovyö kun sen säätää sopivan tiukalle, se helpottaa olkapäihin kohdistuvaa painoa.
Suosittelen tuota reppua..eikä maksa paljoa ja yllättävän jämäkkää tekoa.
- Anonyymi
Kohta ei tarvi kantaa kun se 10-15 kg välttämättömintä, kun robottikoira kantaa loput.
- Anonyymi
Missä lienet inttisi käynyt, jos kannettavaa oli täyspakkausmarsseilla vain parikymmentä kiloa...
Taisteluvarustus ml. täyspakkausmarsseilla oli ainakin omana inttiaikanani jääkärijoukkueessa suuruusluokkana 35-40 kiloa. Tässä toki mukana myös mm. tst-liivi, kenttälapio, 7.62 RK 62 tykötarpeineen, mutta hei, kyllä nekin piti ihan itse kantaa.- Anonyymi
Kakarat jotka ei ole vielä inttiä edes nähneet täällä uhoilevat ja pelottelevat uusia asevelvollisia. Olkaa huoleti siellä pidetään nykyään parempaa huolta kuin joskus 60-luvulla jolloin saattoi joutua kantamaan jopa 15 kg kun piti siirtyä tuliasemasta toiseen eli noin 20 metriä. Harva silloin siihen pystyi upottavassa hetteikössä ja risukossa.
Tänä päivänä kaikki on lasten päiväkodin omaista kepeää hyppelyä ilman tuoliin kiinnitettyjä pakkoliinoja joita käytetään alle 4-vuotiaille. - Anonyymi
Mä kannoin repussa itkoa ja apilasta sit ku Leopardista katkes tela ketju raahasin sitä perässä hangosta Petsamoon oli armeijassa kovaa aikaa se siks mulle puolustusvoimat aina soittelee ja kysyy ohjeita operaatioihin kun oon ku kommando tai rambo niinku
- Anonyymi
Nykyinen ensilinjan taisteluvarustus, eli siis se mikä päällä pitäisi jaksaa tetsata ja liikkua ripeästi, painaa sotilaan roolista riippuen 25-40 kiloa:
- suojaliivit ja kypärä n. 10kg
- rynkky + 6 lipasta n. 8kg
- käsikranut n. 1kg
- tetsari: lapio, nasse, vesipullot, sadeviitta jne. n. 6kg
Tuohon päälle tulee sitten ryhmäkohtainen varustus (KES, kk-patruunat, miinat, murtovälineet, radiot jne.), eli pyöreästi 3-7kg.
Kk-taistelijan tst-parilla on kannettavana omien 25kg lisäksi vielä14 kg kk-patruunoita (2 x 200ptr peltikannu), eli yhteensä lähes 40kg. Pst-taistelijalla (NLAW tai Apilas) paino on samaa luokkaa. Ja tuon kanssa pitäisi siis jaksaa taistella, ei pelkästään löntystellä rauhassa omaan tahtiin tietä pitkin.
Tuon päälle tulisi sitten marssilla vielä se täyspakkaus tms., jossa vaihtovaatteet, ruoka jne, eli pyöreästi noin 10-15kg.
Sotilaiden kantama paino on nykyaikana lähtenyt aivan lapasesta. Tämän vuoksi Afganistanissa sotimisesta ei meinannut tulla oikein mitään, kun eihän kukaan jaksa tuollaisen taakan kanssa sinkoilla ylös alas vuorenrinteitä ohuessa ilmassa. - Anonyymi
45 kg? Varusmiesten kunto on rapautunut koko ajan eikä 30-ikäistä suuri osa enää kykene juoksemaan edes kantamuksia. Hyvin harva jaksaa 45 kg kuormaa kantaa kilometriä enempää. Täyspakkaukset kuormataan ajoneuvoihin, se on ainoa selitys.
Viikon metsässä pärjää jo 25 kg repulla ja siinä on teltta tai laavukin mukana. Kesällä. Mitä parempi erämies, sitä kevyempi rinkka.- Anonyymi
Nykyvarusmies tetsaa painavemmalla kantamuksella kuin isänsä ja isoisänsä marssia löntösteli täpömarssinsa aikaisemmin.
En todellakaan huutelisi puskista jollain menneiden vuosikymmenten inttikokemuksilla. Erityisen surkeita on nuo vertaukset metsäilyyn ja vaellukseen, jolla ei ole mitään tekemistä sen kanssa jaksaako juosta, hyppiä, syöksyä ja tapella sen kymmenien kilojen kantamuksen kanssa. - Anonyymi
Ei sitä 45 kg kuormaa ole ikinä kukaan jaksanut kantaa, ei edes 20 vuotta sitten. 45 kg kuorman kantoon ei tarvita hyvä kuntoista henkilöä vaan erinomaisessa kunnossa olevaa henkilöä joita löytyy 1 tuhannesta henkilöstä nykyään ja kaksikymmentä vuotta sitten. Hiljaiset, jääräpäiset puurtajat jaksoivat kantaa täyspakkauksen yli 10 km marssit alusta loppuun kiroilematta ja purnaamatta.
- Anonyymi
Katsoin filminpätkää kun miehet nousivat laivaan täyspakkaus edessä että selässä Lapin sotaharjoituksissa? On vaikea kuvitella naisia tässä formaatissa?
- Anonyymi
Jenkeillä piti olla tietysti lämpimät varusteet kun tiesivät tulevansa Lappiin. Sellaiset pakkaukset näyttävät isoilta että ne ei mahdu yhdelle puolelle . Pakatkaapa itse paksut untuvatakit ja makuupussit patjoineen pieneen tilaan
niin huomaatte että tilaa vaativat vaikka ei painoa tule enempää kuin muutama kilo. - Anonyymi
Kyllä vaan naisetkin jaksaa mielellään kantaa untuvatakkeja.
- Anonyymi
No naiset kiipeilee vuorilla ja tekee pitkiä vaelluksia vaikeassa maastossa 20-30 kilon rinkoilla, joten miksikäs ei marssisi laivaankin täpön kanssa?
- Anonyymi
Hyvä jos nykyajan vellisukupolvi jaksaa edes kantaa kännykkää.
- Anonyymi
Käytännössä 25-30 kg:n kannettava kokonaispaino on optimikoko, jos se on ergonomisesti oikein sijoitettu. Isommat painot aiheuttavat pitkillä marsseilla keskimääräiskuntoisten reserviläisten nääntymistä, marssirivistöjen venymistä ja erinäisiä tuki- ja liikuntaelimistöön kohdistuvia vaivoja.
Erikoisjoukot, jotka ovat vakinaispalveluksessa voivat olla eri asia, jos ne ovat tottuneet ylikuormitettuina marssimiseen. Esim. muinaisen Rooman aikoina jatkuvassa palveluksessa olevan sotilaan itse kannettavan varustuksen kokonaispaino oli n. 50-60 kg., mutta ne olivat niitä aikoja ja tietenkin, mitä enemmän kannettavaa taakkaa on, niin sitä hitaampaa marssiminen on.- Anonyymi
Ai niin, noiden lisäksi legioonalaiset kantoivat kaiketi mukanaan myös leirin varustamiseen tarvittavia päästään teroitettuja parruja ym. ansalaitteita, sillä roomalaisillahan oli marssilla ollessaan tapana rakentaa paaluvarustettu leiri joka ilta päivämarssin päätyttyä. Parrujen painosta ei ole tarkkaa tietoa, mutta kyllä ne lisätaakka olivat ja kokonaistaakka voi hyvinkin olla ollut 60-70 kg.
Ne eivät kuitenkaan kaiketi olleet niitä leirin paaluvarustuksen isoja paaluja, vaan jonkinlaisia sellaisia uudelleenkäytettäviä pienempiä teroitettuja parruja, jotka sijoitettiin ansakuoppiin paaluvarustuksen ulkopuolelle. Aamulla leiri purettiin ja sitten taas marssille ja kaikki taas uudestaan… Marssiminen oli erilaista kuin marssiminen nykyään siinä merkityksessä, että marssit voivat kestää viikkoja tai jopa kuukaudenkin matkattaessa laajan imperiumin eri osiin ja lienee siis selvää, että legioonalaiset olivat paremmassa kunnossa, kuin nykyreserviläiset. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Ai niin, noiden lisäksi legioonalaiset kantoivat kaiketi mukanaan myös leirin varustamiseen tarvittavia päästään teroitettuja parruja ym. ansalaitteita, sillä roomalaisillahan oli marssilla ollessaan tapana rakentaa paaluvarustettu leiri joka ilta päivämarssin päätyttyä. Parrujen painosta ei ole tarkkaa tietoa, mutta kyllä ne lisätaakka olivat ja kokonaistaakka voi hyvinkin olla ollut 60-70 kg.
Ne eivät kuitenkaan kaiketi olleet niitä leirin paaluvarustuksen isoja paaluja, vaan jonkinlaisia sellaisia uudelleenkäytettäviä pienempiä teroitettuja parruja, jotka sijoitettiin ansakuoppiin paaluvarustuksen ulkopuolelle. Aamulla leiri purettiin ja sitten taas marssille ja kaikki taas uudestaan… Marssiminen oli erilaista kuin marssiminen nykyään siinä merkityksessä, että marssit voivat kestää viikkoja tai jopa kuukaudenkin matkattaessa laajan imperiumin eri osiin ja lienee siis selvää, että legioonalaiset olivat paremmassa kunnossa, kuin nykyreserviläiset.Juu ja edelleenkin marssi ja taistelu on kaksi aivan eri juttua. Kun jo pelkkä marssi tekee nykyisin ongelmia monelle, on aivan utopiaa että lähes 30 kilon taakalla pystyisi kovasykkeiseen taisteluun. Kokeilkaapa juosta 100m ja vetää välillä maahan ylös, kun päällä on 30kg tavaraa.
Rooman aikoina tosiaan jo havaittiin ettei sotilaita kannata liialla taakalla kuormittaa. Mariuksen muuleiksihan legioonalaisia kutsuttiin silloisen keisarin mukaan, kun reformit teki heistä kuormajuhtia.
- Anonyymi
Täyspakkauksen kanniskelu selässään teillä ja poluilla marssittaessa on usein typerää, koska energiatehokkuuden kannalta olisi paljon järkevämpää kiskoa sitä täyspakkausta perässään pienissä rattaissa tai talviolosuhteissa pulkassa tai kiinnittää se polkupyörään.
Jos käytettävä polkupyörä on sellainen, että se varastoi osan alamäissä vapautuvasta potentiaalienergiasta käytettäväksi pyörien pyörittämiseen seuraavassa ylämäessä, niin marssinopeutta voidaan parantaa huomattavasti etenkin erittäin epätasaisilla tieosuuksilla.
Jos käytetään em. rattaiden yhteydessä valjaita, niin paljon isompikin paino on siirrettävissä paljon helpommin, kuin selässä kanniskellen, sillä niinhän rekikoirienkin tapauksessa toimitaan. Jos rattaissa on suhteellisen suuret, mutta keveät pyörät ja siten hyvä maavara, niin niitä on mahdollista käyttää osin maastossakin.
Ainoastaan poikkeuksellisen hankalassa ryteikössä on todellista tarvetta siihen, että sitä täyspakkausta kanniskellaan ja jos sitä kanniskellaan, niin oikea tapa on sijoittaa sen paino mahdollisimman lähelle omaa painopistettään, eli mahdollisimman vähän ulkonevia painokertymiä. - Anonyymi
Tuo 45 kg ei ole se repun paino, vaan mukana on kaikki eli jalkineista kypärään. Jalkojen "päällä" on siis reilu 40 kg lisäpainoa. Jos ajattelee 40 kg tankoa salilla, jokainen terve 18-75 v ihminen pystyy istuutumaan jakkaralle ja nousemaan ylös se harteillaan. Varustus on lisäksi lähempänä vartalon painopistettä. Jalkojen isot lihakset ja keskivartalo harjaantuvat nopeasti.
- Anonyymi
Sotahommissa pitäisi vaan pystyä tekemään muutakin kuin nousemaan tuolilta. Oletko yrittänyt taistella 20-30 kiloa päälläsi? Kiivetä aidan yli? Juosta portaat ylös? Miten onnistuu 100m juoksu, välillä maastoutuen ja siitä ylös nousten? Miten onnistuu ampuminen tuon punnertamisen jälkeen? Entä käsikähmä lähitaistelussa?
Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta
https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi1132943Olen tosi outo....
Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap302405Vanhalle ukon rähjälle
Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen232369Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!
https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/15256631082006- 1141650
Hommaatko kinkkua jouluksi?
Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k1711368Aatteleppa ite!
Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.2881198Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi
Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi2511057- 711044
- 801044