Vauva hylkää rinnan?

mietteliäs äiti

Eli meillä tilanne on se, ettei minulta tullut alkuun tarpeeksi maitoa ja jouduimme antamaan vauvalle lisänä korviketta pullosta hänelle viikon ikäisestä lähtien.. Hän on nyt 3 viikkoinen ja alkanut saamaan hirveitä raivareita rinnalla ollessa, kädet ja jalat viuhtoo ympäriinsä ja hän karjuu, eikä suostu syömään rinnasta... Rintakumeja olen myös joutunut käyttämään melko alusta saakka, koska rinnanpäät olivat nii rikki, ettei imetyksestä tullut ilman niitä yhtään mitään, sillä kipu oli niin sietämätöntä... Nyt kun viime yönä sitten taas tarjosin vauvan nälkään rintaa, sai hän taas raivarin, eikä suostunut imemään, hain rintakumit ja johan kelpasi.. Alkaako vauva siis hylkimään rintaa ja on tajunnut nyt, että pullosta heruu ruokaa helpommin? Tuota korviketta ei voida lopettaa, kun minulta yksinkertaisesti ei vaan tule tarpeeksi maitoa.. Pumpulla saan hädin tuskin molemmista rinnoista yhteensä noin 50ml päiväsaikaan ja jos aamulla pumppaan niin parhaimmassa tapauksessa tulee yhteensä pumpulla 80ml maidonkerääjistä samaan aikaan pumpatessa herunutta maitoa lisäksi 80ml... Korviketta vauvalle joutuu antamaan kerrasta riippuen imetyksen perään 80ml-160ml tai sitten annan sitä pumppaamaani maitoa...

6

1871

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • mietteliäs äiti

      Ainiin ja kyllä vaan vielä noin viikko sitten rinnasta maito kelpasi ilman noita rintakumejakin, eikä mitään raivareita ollut..

    • koetan auttaa

      Kuule: sinä saat pumppaamalla tulemaan varsin hyvin, jos tuollaisia määriä saat. Ja sitten yksi toinen juttu: siitä pumpulle herumisen määrästä ei voi yhtään päätellä, kuinka paljon vauva saa maitoa tulemaan rinnasta. Jotkut eivät heru pumpulle, kuin muutamia millejä, mutta vauva on silti täysimetyksellä.

      Kuinka usein vauva on rinnalla? Ja kuinka pitkään hän imee? Missä vaiheessa annat korviketta imetyksen päälle?

      Kyllähän vauva pian tajuaa, että pullosta maito tulee paljon vähemmällä vaivalla, joten sikäli osittaisimetys voi joillekin olla haastavaa. Vauvasi on kuitenkin vielä niin pieni, että suosittelen tarjoamaan hänelle rintaa ihan aina, kun hän sitä huolii. Rintakumeja voit käyttää aivan mainiosti, jos ne auttavat noihin raivareihin. Lisäksi raivareihin kannattaa kokeilla eri imetysasentoja, koettaa lypsää maitoa vähän vauvan suuhun imetyksen aluksi (jos saat lypsettyä), sekä erityisesti imettää silloin, kun vauva on uninen ja torkkuu.

      Voi olla mahdotonta päästä enää täysimetykseen, mutta suosittelen, että yrität lopettaa hokeman "minulta ei vaan tule tarpeeksi maitoa". Mitä enemmän vauva on rinnalla, sitä enemmän maitoa tulee. Voit ottaa pari sellaista päivää, että olet mahdollisimman paljon vauvan kanssa ihokontaktissa, rakennat vaikka tyynyistä pesän sängylle tai sohvalle ja oleilette siinä vauvan kanssa niin paljon kuin mahdollista. Tarjoa rintaa joka kerta, kun hän sitä huolii. Näin rintasi saavat viestiä, että maitoa pitää tuottaa enemmän. Kokeile varovasti vähentää myös korvikemäärää tuona päivänä, jotta vauva olisi usein nälkäinen ja imisi siis useammin rintaa.

      Paniikki siis pois, korvike ei ole maailmanloppu, mutta halutessasi voit vielä kokeilla monia kikkoja maidontuotannon lisäämiseksi. :) Imetystuki.net on ihan hyvä sivusto (vähän yli-imetysmyönteinen ehkä, mutta vinkkejä sieltä löytyy), josta voit katsoa mitä kaikkea voi tehdä maidontuotannon lisäämiseksi ja millä noita raivareita voi suitsia. Ja vielä lohdutukseksi: myös täysimetyksellä olevat vauvat saavat raivareita ja ne ovat tosi turhauttavia, mutta menevät onneksi lopulta ajallaan ohi. Tsemppiä!

    • mietteliäs äiti

      Vauva on päivisin 2-3h välein rinnalla ja yleensä annan molemmat rinnat noin 15min per rinta, jossain välissä olen kokeillut antaa vauvan olla niin kauan kuin haluaa, mutta siitä ei sitten näytä tulevan enää loppua, vaan vauva voi viihtyä rinnalla jopa 2h putkeen ja sitä eivät kyllä minun rintani kestä.. Menivät jo ekalla viikolla nännit haavoille sen vuoksi ja tottakai imetys olikin sitten ERITTÄIN kivuliasta haavaisista rinnoista, suurinpiirtein kiljuin ja itkin kun vauva söi ja aina pelkäsin seuraavaa imetyskertaa, koska tiesin, miten paljon se sattuu (melkein mielummin oisin synnyttänyt uudestaan!).. Nyt rinnanpäät ovat parantuneet ja jatkan edelleen tuota, vauva rinnalla maks 30min yhteensä ja sen jälkeen perään korviketta, jos vauva ei itse ole lopettanut syömistä ja itkee nälkäänsä (erotan jo nälkäitkun muusta itkusta)... Neuvolasta siis tullut nuo ohjeet, siellä sanottiin että 10min per rinta ja 3h välein, niin vähän itse oon sitä sitten tihentänyt, kun joskus jos vauva haluaakin syödä uudelleen jo 2h päästä, niin annan rintaa... Toisinaan vauva syö rinnoista ja sitten pullosta, ja haluaa jo alle 2h päästä lisää, jolloin annan pullosta...

      Synnytykseni oli käynnistetty, joten tiedä sitten, voiko se vaikuttaa jollain tapaa tähän maidon tuloon...

      Rinnalla ollessa vauva ei tosiaan enää huoli rintaa ilman rintakumia ja vaikka oisi tuo rintakumi, niin joskus hän itkee, potkii ja huitoo käsillä oikein raivoissaan, tarrautuu kiinni rintaan jne vähän aikaa ennenkuin tarttuu imemään.. Sekin on alkanut jo stressata minua, kun väkisinkin sitä välillä miettii, että mitähän tästä syötöstä taas tulee.. Niin ja oon koittanut lypsää maito suuhun, mutta sekään ei huutokohtauksen aikana oikein toimi, kun ei vauva sitä sitten meinaa niellä ja välillä yskii sen takia.. Mulla on lisäksi suihkutissit, eli maito oikein välillä lentää, jos kuulenkin vaan että vauva itkee.. Sitä oon koitanut hillitä lypsämällä välillä käsin pois vähäsen ennen imetystä, mut ei sekään aina auta.. Ja niin, toinen tissi valuttaa maitoa aina kun vauva imee toisesta...

      Mutta mutta, on alkanut usein jo käymään mielessä siirtyminen kokonaan korvikkeeseen ainakin melko pian... :/ Mutta tuskin on ainoa lapsi, joka korvikkella kasvaisi :)

      • vinkvink!

        Neuvolasta on kyllä annettu todella vanhanaikaisia ohjeita sinulle. :( Täysimetyksen onnistumiseksi vauvan pitää antaa imeä aina, kun hän haluaa ja kolmen tunnin välit ovat kolmeviikkoisella kyllä tosi pitkiä. Jotkut haluavat tuossa iässä rinnalle puolenkin tunnin välein, joten en kyllä ymmärrä, mitä siellä neuvolassa on ajateltu, jos imetystä halutaan tukea. Lisäksi vauva voi nautiskella rinnalla todella pitkään. Onko imuote varmasti hyvä? Nimittäin alun kivuliaisuuden jälkeen rinta kyllä kestää pitkääkin imemistä ilman, että menee verille, jos imuote on oikeanlainen. Ovatko rintasi sitten niin kipeät, ettet voi antaa rintaa uudelleen, jos vauva haluaa sitä kahden tunnin päästä? Siis että onko pakko antaa pullosta? Toki, jos ovat, niin anna pullosta, mutta noin muuten sitä maidontuotantoa lisää vain imetys, imetys ja imetys. Mitä vähemmän vauva imee, sitä vähemmän maitoa tulee, niin yksinkertaista se on.
        Käynnistys ei sinällään maidontuloon vaikuta, vaan tosiaan se, kuinka paljon vauva siinä rinnalla on. Sektiokaan ei vaikuta maidontuotantoon, joten ei tarvitse huolehtia, onko synnytystapa jollain tapaa vaikuttanut.

        Käytätkö muuten maidonkerääjää toisessa rinnassa silloin, kun imetät toisesta? Sillä tavalla saat valuvan maidon talteen ja voit tarjota sen vauvalle pullosta myöhemmin. Suihkutisseihin on monenlaisia apukeinoja, käypä lukemassa imetystuen sivuilta vinkkejä niihin. Silläkin perusteella, että sinulta maitoa tulee suorastaan suihkuamalla, epäilen kyllä, että korviketta ei välttämättä teillä tarvittaisi. Älä käsitä väärin, jos olet todella väsynyt koko hommaan, niin ilman muuta on parempi tarjota korviketta sen verran kuin tarjoaa ja säilyttää oma mielenterveys, mutta teidän tilanne kuulostaa enemmän siltä, että vauva ei saa imeä niin usein, kuin haluaisi ja on sen takia nälkäinen. Noin pieni saattaa haluta olla rinnalla ihan jatkuvasti. Rinnanpääsi saattavat kestää sen jo paljon paremmin, joten suosittelen ainakin kokeilemaan, että annat vauvan tissitellä niin usein ja niin pitkään,kuin hän haluaa. :)


    • osin imettävä äiti

      Meillä lapsi ollut myös osittain korvikkeella koko ajan. Alkuun oli rinnalla tunnin välein tuntikausia, ilman rintakumeja ja bebanthenia (ja isoa kirosanavarastoa ;)) siitä ei olisi tullut mitään, niin kipeää teki. Tästä huolimatta maitoa ei vaan yksinkertaisesti koskaan alkanut tulla niin palljon, etteikö lapsi olisi nälkää itkenyt rinnan jälkeen pariin kertaan päivässä. Nyt 3kk vanha ja syö aktiivisesti rintaa ja pulloa saa 4x vrk, noin desin annoksina. Pulloraivoa yhä välillä, rintaraivarit jäi ekan kuukauden juttuihin.

      Pohdin kanssa jo jossain vaiheessa imetyksen lopettamista kokonaan mutta mikään ei tee lastani onnellisemmaksi ja rauhoita paremmin kuin rinnallle pääsy, joten oolen onnellinen että olen osaimetystä pitänyt yllä :) Mutta varmasti terve ja hyvinvoiva lapsi tulee vaikka imetyksen päättäisitkin lopettaa :)

      Niin ja yösyöttö kannattaa hoitaa rinnalta, se auttaa maidontuottoa kovasti!

    • mammuliiiiii

      Aikuinen iso ihminen mustakin tuli, vaikka rintamaitoa olen saanut vain ekat 3 viikkoa elämästäni. Mulla itellä on nyt 2,5kk poika. Suurin haave oli imettää,imettää ja imettää ainakin 6kk. 3viikkoa täysimetystä. Sit alkoi rintaraivarit ja niiden kanssa tapeltiinkin muutama viikko, tuloksetta. Välillä itki poika, välillä äiti. Aloin imetyksen ohella antamaan korviketta, vähän aikaa toimi ja sitten taas kaikki meni pieleen. Minä olin henkisesti poikki ja stressaantunut kun ei onnistunut ja vauvaakin stressasi. Varmasti olisi onnistunut jos olisin vaan tarpeeksi yrittänyt, mutten jaksanut. Pojan ollessa 2kk tein päätöksen, että nyt loppuu taistelu. Lopetin imetyksen ja korvikkeella mennään. Minä oon tyytyväinen, ja poikakin niin helkkarin tyytyväinen nykyään. Molemmat voidaan hyvin. Ja nyt oon tyytyväinen päätökseeni. Vaikka olin niiiiiiin sitä mieltä että pelkkää tissiä. Ja vaikka rintamaito on vauvalle parasta, niin kyllä hän korvikkeellaki kasvaa. Arvostan imettäviä naisia, itse en pystynyt, ehkä parempi onni seuraavan lapsen suhteen. Gefilustippoja poika saa nyt lisänä, että on edes vähän vastustuskykyä. Tsemppiä imetykseen!!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 104
      1939
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      54
      1867
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      15
      1855
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1657
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      18
      1573
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      10
      1360
    7. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      26
      1310
    8. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      11
      1306
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      14
      1291
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      6
      1242
    Aihe