Lopputarkastamattoman talon osto?

Miten on

Pohdimme omakotitalon ostamista, johon ei ole tehty lopputarkastusta. Myyjän mukaan se on vain "tekninen" juttu, joka voidaan hoitaa kaupan yhteydessä.

Kun katson talon piirustuksia, niin taloon ja piirustuksiin on seuraavia poikkeamia:

- neliöt täsmäävät, mutta talon tuulikaappi on eri paikassa ja erimuotoinen kuin piirustuksissa piirustuksissa on kaksi ulko-ovea, talossa neljä
- keittiö ja sauna kodinhoitohuoneineen ovat vaihtaneet paikkaa
- takka on eri paikassa kuin piirustuksissa
- yläkerta on ns kylmätilaa, mutta siellä on makuuhuoneita ja kylpyhuone

Tontilla olevaan talousrakennukseen on rakennettu keittiö ja se on vuokralla.

Talousrakennuksen keittiön voi helposti purkaa ja palauttaa se entiseen käyttöönsä, mutta miten näiden muiden muutosten kanssa?

12

2558

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 5151

      Tämähän on tämä klassinen selitys: asia on "helposti", "pikkuvaivalla", "ei maksa paljoa mitään" hoidettu, josta herää kysymys, että jos kerran on niin läpihuutojuttu niin miksei sitä sitten tehdä itse? Varmasti olisi mukavampi myydä taloakin kun voi sanoa lopputarkastuksen olevan valmis.

      Ottaisin yhteyttä rakennusvalvontaan ja kysyisin onko noin merkittäville muutoksille haettu muutoslupaa ja onko ne hyväksytty. Tuossa on mielestäni aika suuria muutoksia nimittäin kyseessä. Yleensä muutokset jotka on ihan ok ilman erillistä ilmoitusta/lupaa on tyylillä: rännien väri on hieman muuttunut, pihaportaat ovatkin eri paikassa tason juttuja.

    • asdasda4

      Minä vaatisin omistajaa teettämään lopputarkastuksen ennen kauppaa. Rakentamisaikaiset muutokset on sallittuja mutta isommista muutoksista täytynee toimittaa uudet kuvat. Kylmän ullakon rakentaminen asuintilaksi herättää suurimman kysymyksen (talousrakennuksen lisäksi) eli onko rakennusoikeus ylitetty? Ja onko putkityöt tehty asianmukaisesti eli niillähän pitää olla hyväksytty ns putkivastaava (en muista virallista termiä). Putket on koestettava jne.

    • 1+2

      Unonda kohde. Ensinnäkin, miksi hankkia itselleen toisen ihmisen tekemät ongelmat lopputarkastuksen loppuunsaattamisesta. Toiseksi, kun kerran rakennuslupaa on suhtauduttu noin hövelisti, niin todennäköisesti rakentamisen laadussakin on fuskattu, ja talossa on piileviä rakennusvirheitä yms.

    • Miten on

      Kiitos vastauksista. Hyviä pointteja kaikki.

      Talo on itse rakennettu.

      Pyysin rakennusvalvojalta talon pohjapiirustukset ja niissä oli vain kuva alakerrasta. Talo on poikkeusluvalla rakennettu ja haja-asutusalueella.

      Tuo yläkertakin mietityttää, jos rakennuslupa on ylitetty, niin jos (hypoteettisesti) asian hoitaisi kuntoon: Saisiko sitä rahalla hoidettua (luvat ja muutoskuvat), paljonko maksaisi ja entä jos sitä ei voisi käyttääkään asumiseen? Pitäisikö kylppäri purkaa ja pitää tilaa ullakkona? Rakennusvalvojalta en tässä vaiheessa viitsinyt asiaa kysyä...

      Vaikeaksi menee, ehkä parasta unohtaa koko kohde. Harmi sinänsä koska ympäristö metsän keskellä on mahtava.

    • asdasda4

      Jos se myyjän mukaan on tekninen juttu niin sano sille että pistää lopputarkastuksen käyntiin ja kauppa syntyy heti kun luvat on kunnossa.

      Vaikka luvan saisikin kaikelle mitä on tehty niin ongelmia voi tulla jos rakentaja on rakentanut ilman kunnon suunnittelijaa ja dokumentteja.

    • dldldldldldl

      Noista muista muutoksista tulee mieleen, että jos rakennusaikaisille muutoksille ei ole haettu lupaa (pitäisi löytyä jotkut muutoskuvat joissa kunnan leima), niin voi olla että lopputarkastus ei onnistu kun talon julkisivut (ne ulko-ovet ja sisäänkäynnin paikka) ja sisätilat eivät vastaa niitä piirustuksia joilla rakennuslupa on myönnetty. Tuo takan paikkakin on siitä vekkuli, että takka hormeineen vaikuttaa moneen paikkaan perustuksista vesikatolle asti (kattotuolit, välipohja, 2. kerroksen runko jne). Jos takka nököttää nyt eri paikassa kuin kuvissa, niin milläs osoitat että sen alla on riittävät perustukset (jos muutoskuvia ei ole)?

      Voi toki olla, että homma menee ongelmattomasti. Itsellenikin on pelkkä kunnan rakennustarkastajalta puhelimessa saatu suullinen lupa muutamaan julkisivumuutokseen. Täytyy vain yrittää saada talo valmiiksi niin, että tarkastaja ei ehdi vaihtumaan ennen lopputarkastusta...

      Kirjoitit myös, että talon neliöt täsmäävät. Miten neliöt voivat täsmätä jos yläkerta on lupakuvissa kylmää ullakkotilaa, mutta todellisuudessa se on muutettu lämpimäksi asuintilaksi jossa on makuu- ja kylpytiloja? Silloinhan talon huoneistoala kasvaa sen yläkerran verran. Minkäverran lupakuvien mukaan laskemalla on käyttämätöntä rakennusoikeutta ja mahtuvatko yläkerran neliöt tähän käyttämättömään rak-oikeuteen? Jos ei mahdu, niin muutosten hyväksyntä lopputarkastukseen voi olla haastavaa.

      Sitten oli vielä joku navetta (tjsp) pihalla mihin oli rakennettu keittiö jota vuokrattiin. Puuh. Jos keittiötä käytetään elintarvikkeiden valmistukseen tai käsittelyyn (kuten voisi olettaa kun se kerran on vuokrattu jollekulle, ei kai kukaan yksityinen vuokraa keittiötä naapurista?) niin luokitellaanko se elintarvikehuoneistoksi?

      Kts http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/valmistus_ja_myynti/elintarvikehuoneistot_/

      Jos tilanne on sellainen, että keittiö on vuokrattu esim paikalliselle pitopalveluyrittäjälle ruokien valmistusta ja säilyttämistä varten, niin tuleeko sinusta rakennuksen omistajana myös vastuullinen siitä, mikäli tilaa ei ole asianmukaisesti hyväksytetty elintarvikekäyttöön?

    • Miten on

      Rakennusvalvonnasta kerrottiin suullisesti neliöt rakennusluvalle ja saamani pohjapiirustus talon alakerrasta vastaa näitä neliöit. Eli yläkerta ei ole näissä neliöissä mukana. Talousrakennus on muutettu asuinkäyttöön.

      Jos muutoskuvat olisi toimitettu rakennusvalvontaan kaipa ne olisivat sitten nämä viimeisimmät piirustukset lähettäneet? Rakennuslupa on vanhentunut vuosia sitten, sitä ei ole koskaan uusittu. Tästä ymmärtääkseni selviäisi korotetuilla maksuilla jos asiat ovat muuten kunnossa.

      Mutta...joo...ollaan juteltu ja päädytty siihen, että taidetaan jättää tämä kiinteistö tällä kertaa väliin. Menee aivan liian hankalaksi. Omistajan mukaan kaikki asiat hoituvat...aivan, miksei sitten ole hoitanut jo vuosia sitten....rakennusvalvonnasta ei viitsi tarkemmin kysellä kiinteistön muutoksiin liittyvistä asioista, jos kerran eivät ole siellä niistä selvillä.

      Hoitakoon itse omat sotkunsa. Jos on edes tarkoitus hoitaa, vähän tuntuu siltä, että yrittää siirtää hyvällä rahalla vastuun uusille omistajille.

      • Krmfldldkd

        Näillä tiedoilla ainoa järkevä ratkaisu on jättää tuo kohde väliin.

        Jos kerran "kaikki hoituu" niin miksi myyjä ei ole itse hoitanut asioita kuntoon? Sehän nostaisi talon myyntiarvoakin ja ylipäätään helpottaisi myyntiä.

        Tuossahan ei ole ikinä mitään rakennuslupaa ollutkaan sen asuinkelpoisen yläkerran ja piharakennuksem osalta, ja sekin osa talosta mihin on ollut luvat on tehty luvasta poiketen ja nyt sekin lupa on vanhentunut... Huh huh.

        Ehkä tuon saa "katsastettua" pienellä vaivalla, mutta ihan turha ottaa moista riesaa itselleen ellei kohde ole todella halpa.


    • kylsesiitä.....

      Laittakaa kauppakirjaan merkintä "Myyjä vastaa lopputarkastuksen aiheuttamista kuluista", ja osa kauppasummasta laitetaan tilille joka sitten vapautuu kun lopputarkastus on tehty. Yhtäkään taloa ei ole vielä jäänyt lopputarkastamatta.

      • Jhgg

        "Yhtäkään taloa ei ole vielä jäänyt lopputarkastamatta"

        Aika hauska kommentti kun threadissa nimenomaan on kyse talosta joka on jäänyt lopputarkastamatta...

        Mutta pitäähän tuo siinä mielessä paikkansa, että lopulta ne luvattomat rakennelmat puretaan (ellei lupaa voida myöntää jälkikäteen).


    • asdasda4

      Ongelmia voi tuottaa myös se että rakennusluvalle ei ole haettu jatkoa ennen määräajan päättymistä ja joudutaankin hakemaan kokonaan uusi lupa. Vaihtoehto tuntuu hyvinkin todennäköiseltä kun ottaa huomioon lukuisat omavaltaiset muutokset.

    • Jarppeee

      Älä

      Missään

      Nimessä

      Osta.

      Rakennettu poikkeusluvalla jota ei noudatettu, rakennuslupaa ei noudatettu, rakennuslupa vanhentunut.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      99
      2860
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      104
      2420
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      91
      2200
    4. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      17
      2002
    5. 171
      1842
    6. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      42
      1836
    7. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      45
      1787
    8. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1736
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      133
      1529
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1314
    Aihe