Voiko lapsi olla narsisti?

juuuuuuuuuuulia

Tämän pikkutytön puuhailut ovat vaivanneet minua jo pitkään. Hänellä on taito suututtaa ihmisiä, mutta toisaalta myös loistaa täydellisen söpönä pkkutyttönä ihailevien katseiden alla. Minut hän on esimerkiksi saanut parikin kertaa purskahtamaan itkuun melko henkilökohtaisilla asioilla, vaikka ikää onkin vasta noin vähän. Olenkin alkanut vihaamaan tätä pikkupäivnsädettä.

Ensinnäkin serkkuni on kova valehtelija, manipuloiva, laskelmoiva pikku huomionkerjääjä ja tehnyt kaikkea tätä pienestä pitäen. Ensinnäkin tyttö pitää itseään ylempiarvoisena kuin muita, myös aikuisia, manipuloi sekä lapsia että aikuisia päivittäin, yllyttää muita lapsia toimimaan itsensä puolesta, valehtelee, esittää loukkaantunutta saadakseen huomiota ja haukkuu eittämättä muita välittämättä seurauksista, koska niistäkin pääsee vain murjottamalla. Ja murjottamisella tarkoitan taukoamatonta dramaattista mutrunaamaa ja kyynelten virtaa poskilla, joka voi kestää jopa monta päivää kunnes äippä suostuu pyytämään anteeksi.

Tyttö puhuu myös erittäin loukkaavaan sävyyn muista ja on todella epäkohtelias esim kaupan myyjää tai ravintolan tarjoilijaa kohtaan (tässä näkyy taas kuika hän pitää itseään ylempiarvoisena), mutta odottaa itselleen erityiskohtelua, ja haleja ja pusuja.

Tyttö saa kaiken haluamansa läpii, ennemmin tai myöhemmin. Häntä ei todellakaan saa käskeä, eikä hän niistä välitäkkää.
Hän myös käyttäytyy julkisilla paikoilla erittäin huomionhakuisesti puhuen kovaan ääneen lapsenomaiseti. Myös serkkuni perhe ja muu suku on huomannut kuinka mahdoton hän on, mutta silti hänelle annetaan periksi, koska kukaan ei jaksa kuunella verestävää tekoitkua joka ilta yläkerrasta. Tyttö myös valehtelee usein opettajalle ja koulussa. Voin vakuuttaa että ainoa kuritus mitä hän saa on käsky mennä omaan huoneeseensa. Tyttö pitää myös joka ilta peitellä sänkyyn halien kera ja odottaa kunnes hän nukahtaa.

En todellakaan voisi sanoa, että vika on vanhemmissa muulta osin kuin lepsuilussa ja lellittämisen suhteen. Muutkin lapset ovat perheessä melko lelliteltyjä, mutta osaavat sentään käyttäytä. Vika löytyy ennemminkin tytön korvien välissä. Narsistiksi epäilen ja toivon, etten enää koskaan joudu hänelle lastenvahdiksi.

13

4532

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kuulostaa tutulta

      Kyllä lapsikin voi olla narsisti. Kuinka tämä lapsi käyttäytyy, kun jää kiinni valheestaan? Pyytääkö anteeksi vai pitääkö kivenkovaa kiinni kannastaan? Muuttaako puheenaihetta, jos hänen sanotaan valehdelleen? Yrittääkö kiinnittää huomiota muualle? Kostaako, jos joku sanoo hänestä totuuksia?

      • aloittaja:)

        Tyttö kostaa ja muistaa sen pitkään, jos joku on kohdellut häntä epäoikeudenmukaisesti. Joskus vaatii anteeksipyytöä muilta ja pitää mykkäkoulua/syömislakkoa kunnes häneltä pyydetään anteeksi.

        Ja jos jää kiinni valheesta, muuttaa puheenaihetta tai pitää kiinni kannastaan. Ei voi koskaan olla väärässä/tuhma vaan muut ovat olleet hänelle. Pyytää anteeksi hyvin harvoin, ja silloinkaan anteeksipyyntö ei ole vilpitön.

        Olen niin monta kertaan katsonut tytön touhuja sormien läpi, koska hän osaa toisinaan olla hyvinkin hurmaava. Mutta tytön koko asennoitumisesta näkee, kuinka hän luulee olevansa ylempiarvoisempi kuin muut ja kuinka juuri hän muka saa tehdä niitä juttuja mitä muut lapset eivät saisi. Valehtelusta voin kertoa sen verran, etten useimmiten usko sanaakaan hänen kertomistaan jutuistaan, eivätkä muutkaan jotka hänet tuntevat. .


    • Me Lapset

      Aikamoinen pikkutyttö. Minkä ikäinen hän on tuo alkaa kuulosta jo teiniltä (paria asiaa lukuunottamatta).

      • aloIttaja11

        Täyttää kohta 8 vuotta.


    • the end

      kyllä kuulostaa tutulta.tyttöystävällä myös kotona 8v toisia,siskoja.veljiä,äitiä manipuloiva kitisevä nariseva pikku keisarinna joka saa kaiken tahtonsa läpi ennemmin tai myöhemmin.ei mitään tajua oikeasta ja väärästä tai mitä seuraa jos ei tottele.ja tämä kaikki tapahtuu vielä osittain äidin avustuksella,mmjos lapsi haluaa siskon johonkin mukaan pakottaa äiti jonkun lapsen seuraksi,yksin ei halua tehdä mitään,wcssä käynti onnistuu jo yksin. kotoa ei poistuta mihinkään ja ollaan jatkuvasti äänessä ja lässytetään.äiti on paras kaveri,lapsi on kuin teipattu äidin jalkaan,ruinaa kokoajan jotain ja jos ei saa alkaa valitus ja kitinä joka päättyy riitaan jonka jälkeen äiti tavalla tai toisella hyvittää asian ja asia unohtuu heti,kunnes hetkenpäästä tilanna sama ja äiti ei edes suutu lapselle.äiti ruokkii lapsen jo hieman kieroonkasvanutta luonnetta.siistii,ja minä olen kuulemma narsisti joka ei tajua lapsen etuja..terveisin 5 lapsen uusioperheen ex pelle.

    • Suomi on tyhmien maa

      Vapaan kasvatuksen tulos jälleen.

      :DDD vähänkö säälittää. Ihmiset tekee lapsia ja sitte ei osaa ees kasvattaa niitä silleen että ne kunnioittais vanhempia.

      Kattokaa jos osaatte koiran kouluttaa, ennen ku alatte lapsia hommaamaan.

    • yhdyn edelliseen. ihmiset jotka eivät osaa pitää kuria lapsille, eivät lapsia ansaitse. kerrankin olin kävelemässä tuossa läheisen koulun ohi koirien kanssa ja n. 6-7 vuotiaat pojat olivat kiipeämässä katolle, ystävälliseen tyyliini sanoin pojille et tulkaahan alas sieltä niin ei satu vahinkoa ja pojat vastasivat minulle että haista vittu lehmä.. heidän äitinsä veti röökiä vieressä eikä kiinnostanut ollenkaan mitä pojat teki tai sanoi, hyssytteli vain että jotkut tädit on tyhmiä.. ei taida pojille kelvata kukaan nainen kun aikuiseksi kasvaa? välinpitämättömät vanhemmat eivät kurita lastaan ja noin istuttavat narsismin siemenen jokaiseen kullannuppuunsa.

    • peruslapsi

      Lähes kaikki lapsethan tuollaisia ovat. Siksi en siedäkään lapsia, vaan melkein jopa vihaan niitä. Manipuloivia itsekkäitä paskiaisia kaikki.

    • Äiti Ankka

      Meidän 9-vuotiaan tytön luokalla on taitava tyttö manipuloimaan ja patologinen valehtelija.Tyttö on pyörittänyt kaikki tytöt sormensa ympärille ja opettaja uskoo tyttöä kun vähän itkee teko itkua niin syyt saadaan muitten niskaan.Vanhempiaan tyttö käskyttää muiden aikuisten kuullen ja puhuu vanhemmilleen rumasti.Kohtelee muita lapsia kun esineitä repii vaateista,potkii ja läpsii kun jos joku ei tee niin kun kuningatar haluaa.Käskyttää muita valehtelemaan ja puhumaan toisista pahaa.Itse olen saanut kaikki 3 lasta kasvamaan rajoilla ja rakkaudella.Joskus on ottanut koville kasvattaa lapsia kuitenkin kaikesta ollaan selvitty.Kouluissa on henkilökuntaa jolta saa apua kasvatukseen liittyvissä ongelmissa.

    • Vanhemmuutta paossa

      Nykyisin perheen lapsi monesti on se kenen mukaan mennään. Etenkin kun hänelle on annettu valtaa tehdä miten haluaa, niin lopulta sitten asiat tehdäänkin hyvin pitkälle hänen mielensä mukaan. Ja jos varsinkin perheessä on vain tuo yksi ainokainen, jota sitten suojellaan kaikelta pettymykseltä ja mielipahalta vaikka ostamalla jotain mieltäpiristävää vastoinkäymisen sattuessa ja asian korjaamiseksi.

      Ajatellaanko sitten että näin joudutaa ojasta allikkoon. Eihän kaikkea etenkin mielihyvää voida ostaa, unohtaa sääntöjä, perua ennalta sovittuja asioita joita noudatetaan ja joiden mukaan eletään. Pian lapsi on se joka määrää perheessä, ja se ei ole oikein. Lapsi ei ole vanhemman kaveri, siitä pitää muistaa pitää kiinni. Ja rajat ovat rakkautta. Pelisäännöt ovat lapsen hyväksi ja mahdolliset seuraamukset matkan varrella vaan kasvattavat niitä mahdollisestikin ja monestikin elämässä tulevia suurempia ylämäkiä varten.

      Jos lapsi saa vallan, vaikka pikkuhiljaa niin auta armias sitä hän kyllä osaa käyttää hyväkseen. Varsinkin kun murrosikö tulee. Silloin viimeistään halutaan kaikki asiat, ku muillakin on ja tehdään jos vaikka mitä temppuja, mielistellään, ollaan ihania itsekeskeisiä, ja osataan miellyttää silloin kun ollaan jotain vailla, unohdetaan sovitut säännöt, unohdetaan puhua totta, valehdellaan ja käyttäydytään muutenkin kuin ketään muuta ei olisi.

      Aikuisen vanhemman tehtävä on tottakai olla lapsen tukena, mutta ei ostaa tai muuten kiieroilun kautta antaa periksi - ei sen helpoimman kautta. On vaan uskallettava sanoa EI. Ei saa pelätä lapsen käytöstä jos kaikki ei menekään lapsen tahdon mukaan. On osattava katsoa asioita ulkopuolelta. Tottakai me rakastetaan lastamme, mutta rajansa siinäkin mitä sen eteen tehdään. Nimittäin viimeistään jossain vaiheessa tulee eteen se arki ja totuus siitä villistä ja vapaasta kasvatuksesta jossa ei ole ollut rajoja riittävästi, sääntöjä noudatettavaksi ja johdonmukaisuutta. Ja voi olla että tuo aikuistunut lapsi ei enää silloin kiitä siitä miten kaikki asiat tulevat eteen. Emme nimittäin voi loputtomasti olla lapsen suojana ja mielipahan korjaajana. Lapsen on itse osattava kohdata vastoinkäymiset parhaalla mahdollisella tavalla tulevaisuutta varten.

      Uskalletaan hakea apua ajoissa. Ei tehdä lapsistamme narsisteja, manipulaattoreita ja itsekeskeisiä pintaliitäjiä. Annetaan heille mallia, arvostusta, opetetaan kunnioittamaan elämän perusarvoja, noudattamaan sääntöjä, kantamaan vastuuta, kohtaaman seuraukset jne.

      Tämä ei ole se helpoin tie, mutta varmasti parempi tapa tulevaisuutta varten, huomista silmälläpitäen.

    • Narsut

      Monesti kun luullaan että kaikki johtuu rakkaudettomuudesta, mutta kasvatuksen rakkaudettomuus ei yksin varmaankaan ole syy narsistiseen persoonallisuushäiriöön ja sen syntyyn, vaan myös rajattomuus. Tulisihan lapsen kestää myös narsistisia loukkauksia, mm. vastoinkäymisiä ja etenkin ettei omaa tahtoa nimenomaan aina voi toteuttaa.

      Yhtenä syynähän pidetään liian vapaata ja rajatonta kasvatusta. Tällöin lapsi saattaa helposti alkaa kuvitella muiden ihmisten olevan vaikka tarkoitettu nk. hyötymiskäyttöön, josta johtuen sitten kasvava lapsi/nuori/aikuinen voi elää loppuelämänsä "kieroonkasvaneella" minä-kuvalla jolla hän samalla paikkaa omaa huonoa itsetuntoaan.

      On käsityksiä jonka mukaan narsismi saattaa saada alkunsa varhaiskehityksen vaiheessa myös lapsen huoltajan toimimista vaikka ylihuolehtivaisesti. Varmasti kaikessa on muistettava, että kun kyseessä on "psyykkinen sairaus" niin se on useimmin oletettavastikin monen eritekijän yhteenlaskettu summa. Näin ollen ei varmaankaan voida vetää viivaa ja olettaa automaattisesti kaikilla lapsuudessaan ongelmia olleilla olevan vaikeuksia vanhempana.

      Jotkut narsistiset pystyvät mm. valehtelemaan kirkkain silmin tuntematta tunnontuskia, tiedostaen sen tai sitten ei edes ymmärrä puhuvansa vastoin totuutta. Röyhkeyttä löytyy, ja tilannetajua toimia sen mukaan, kyseessä ei ole tyhmä henkilö. Parhaimmillaan tai sitten pahimmillaan narsistiset pystyvät suunnittelemaan asioita pitkäjänteisesti jopa johdonmukaisesti. Ja tämä tarkoittaa usein sitä, että asioiden ollessa vielä ns. hyvin, hän muokkaa maaperää joskus hyvinkinn pitkiä aikoja ennen varsinaista iskua saaden näin olosuhteet itselleen mahdollisimman edullisiksi etenkin toisen osapuolen edes tajuamatta, missä mennään ja kuka ohjaa. Ja usein saattaakin olla kyse mielipiteen vääryydenmukaisesta muokkauksesta, manipuloinnista, monesti ehkä myös ulkopuolisten mielen ja käsityksen muokkaamisesta. Ja sitten valitettavan monesti käykin että sen kertomusta uskotaan, joka pääsee sen "ensimmäisenä" kertomaan.

      Ajattelemisen aihetta, kohtuudesta kaikessa.

      >>Narsistiperheet http://keskustelu.suomi24.fi/node/11230743

    • kuritusilmanväkivalt

      No, vapaan kasvatuksen muovaama narsistihan se on tytöstä tullut. Vielä voisi joku pelastaa rakkaudella ja oikeanlaisella kasvatuksella, murrosikään päästyään on jo mennyttä koko tilanne.

      Juuri siksi vastustan erityisen kovasti vapaata kasvatusta. Pelkällä lepertelyllä ei pysty ihan jokaista naperoa kasvattamaan.

    • mumminakin

      Kyllä aikuinen lapsi voi olla narsisti ja pilata oman lapsensa ja lapsuuden perheensä ja lukemattomien avio- ja avomiestensä elämän. Vapaana saa kulkea koska ei ole vaarallinen, vaarallisuus mitataan vain fyysisesti, hänen aiheuttamat henkiset kärsimykset ovat ikuisia tuskallisia arpia meille kaikille hänen uhreilleen ja hän vain jatkaa voittokulkuaan tuhoten kaiken mitä elämänpolkujen varrelle tulee. Jokainen uusi ihminen on hänelle leikkikalu jonkin aikaa, kyllästyttyään viskaa pois ja syyttää väkivallasta ja raiskauksesta. Pahinta kaikessa, hän lisääntyy ja typeriä lankaan meneviä miehiä tuntuu löytyvän elättäjäksi. Töihin hän ei suostu menemään, osaa käyttäytyä tavalla joka takaa työttömyyden.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      37
      1575
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1331
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1275
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      8
      1267
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1248
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      4
      1243
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1224
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1200
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1170
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1146
    Aihe