7.62x54r ja 53r

sama vai ei

Hankin mosin nagant kiväärin.USA:ssa valmistettu ja myyjä ilmoittaa kaliiperiksi 7.62x53r.Kysymys kuuluukin onko nuo 53r ja 54r yksi ja samapatruuna vai ei?Oman käsityksen mukaan kyseessä ei minkään järjellisen selityksen mukaan voi olla sama patruuna jos kerran merkintä eri.Yleensähän nuo venäläiset mosin nagantit ilmoitetaan 54r ja Suomalaiset versiot nagantista 53r(Myös suomessa myytävät venäläistä alkuperää olevat nagantit esim M91-30)

Erilaisia teorioita olen lukenut netistä ja kuullut harrastajilta:
1. 53r suomalainen merkintä ja 54r venäläinen mutta sama patruuna siis
2.toinen selitys on että tuota 53r olisi olemassa jokin vanhempikin kaliiperi ja sekaannuksen välttämiseksi olisi vaihdettu merkintä tuohon 54r


Mutta kertokaa te jotka paremmin tiedätte onko kyseessä sama patruuna vai ei ja ennenkaikkea uskallanko ampua molempia nagantillani?

Minkä merkkistä patruunaa suosittelisitte tuollaiselle vanhalle(vuoden 1915) nagantille ihan taulun puhkomiseen?Ostin tsekkiläisiä sellier & bellot 7.62x54r patruunoita 50kpl mutta tiedä sitten uskaltaako noita ampua vai ei?Jatkossa ajattelin ostaa jonkin isomman erän ylijäämäpatruunaa,mutta ovatko nuo yleensä minkä laatuisia?Onko piippu entinen 100 patruunan jälkeen???

47

12902

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • -

      7,62x54R on käytännössä sama patruuna kuin 7,62x53R. En muista ulkoa merkintöjen eron taustaa, mutta voit lukaista asian jostain alan kirjasta.

      Eli voit huoletta ampua ostamiasi patruunoja Mosin Nagantilla, jos ase on ehjä.

      Kannattaa kokeilla eri merkkisiä patruunoja, niin saat selville, mikä on paras sinun aseellesi. Mosineissa on paljon yksilöllisiä eroja. Jos piippu on nyt kunnossa, kyllä se on kunnossa myös 100 laukauksen jälkeen. Mosinin piippua on aika vaikea saada ampumalla rikki.

      • mosin nagant

        7.62x53r on nykysanonnan mukaan 308.eli suomalaisten käyttämä patruuna.venäläinen mosin nagant on 7.62x53 tai 54r.kaliperi 311 eli piippu on isompi.itsellä sakontekemä piippu 7.62 potkii vähän enemmän tarkkuus ei ole niin hyvä kuin izevskin tehtaan tekemässä aseessa.molemmista lentää 13 g harjoitus kuula ulos.sakolaiseen piippuun ei käy kaikki hylsyt ja panokset.kun itse lataan kokeilen meneekö lukko kiinni jos ei mene ammun kyseiset panokset venäläisellä.minulta saa myös berdan nallin poistajia tilaamalla.eli vpt hylsyt jotka kahdella tulireijällä itse poistan noin 100kpl puolessa tunnissa.tori.fi metsästys siellä on berdan nallin poistaja.ainoastaan kuparivaippaluotia muuten on heinolan sulattamo aseen osoite eli kuusankoski ja sulatukseen.t.mosin nagant 1934


      • trastuitse
        mosin nagant kirjoitti:

        7.62x53r on nykysanonnan mukaan 308.eli suomalaisten käyttämä patruuna.venäläinen mosin nagant on 7.62x53 tai 54r.kaliperi 311 eli piippu on isompi.itsellä sakontekemä piippu 7.62 potkii vähän enemmän tarkkuus ei ole niin hyvä kuin izevskin tehtaan tekemässä aseessa.molemmista lentää 13 g harjoitus kuula ulos.sakolaiseen piippuun ei käy kaikki hylsyt ja panokset.kun itse lataan kokeilen meneekö lukko kiinni jos ei mene ammun kyseiset panokset venäläisellä.minulta saa myös berdan nallin poistajia tilaamalla.eli vpt hylsyt jotka kahdella tulireijällä itse poistan noin 100kpl puolessa tunnissa.tori.fi metsästys siellä on berdan nallin poistaja.ainoastaan kuparivaippaluotia muuten on heinolan sulattamo aseen osoite eli kuusankoski ja sulatukseen.t.mosin nagant 1934

        hiltin naulasta saa smirklattua,alapuoli kuin vanhassa mummon puukelkassa jalas.yläpuolelta smirklaa puortävän kolon.ja sivuilta pois molemmilta puolilta,nokka jää kaksi milliä paksuksi pää terävä.sorvarilla teetin hylsyn kokoisen reiän ja kannalle syvennys.viilapenkkiin kiini alasin ja reikän pieni puutappi jolla nostaa hylsyn ylös.vasaralla nallin ulkopintaan naputtaa varovasti siihen tulee reikä.naulalla vääntämällä nalli lähtee pois.suomalainen mosin nagant on pienempi reikä piipussa eli 308 ja potkii kuin vanha berdaani enemmän.venäläinen on tuumamitoilla milleissä 311.minulla on molemmat venäläisiä huippuaseita 311 mutta milisi malli potkii enemmän on tiukempi piippu ja lyhyempi.luodin lähtönopeuskin on kovempi.pitemmällä piipulla ampuu kiikarin kanssa ruskon vielä 350 metrin päästä,en tunne ketään joka olisi ampunut 13g d166 luodilla samalla lailla.koeilin nyt radalla 10 laukausta ja oli 8 kymppiä ja kaksi ysiä,vapaaltakädeltä seisältaan pienoskiväritauluun joka on tarkoitettu 50 metrin ammuntaan pienoskivärillä.naapuri itzevskin tehdas on vanha tehdas ja tekee maailman huiput aseet.


      • kilpapyssy54r

        ei ole.suomalainen kaliperi on 7.62x53r,ja vastaa 308 lukuaeli kuulaa voi ampua kyseisillä asemerkinnöillä.vastaavast d166 13g kuula on 7.82mm.voi ampua 7.62x54 kaliperisella joka on kaliperi 311.eli piipun reikä on venäläisessä isompi.kyseinen luoti käy molempiin aseisiin.tiukkapiippu potaisee vähän enempi olkapäähän.kaikkia voi ampua sekaisin asella joka on merkinnältään 7.62x53r tai 7.62x54r.suomalasisessa on kaliperi millimitoilla ja 54r tuumamitoilla.eli ampumaan vain.


      • itchvsk

        venäläinen itchevsk tehtaan tekemä oikea mosin nagant on kaliperi 311.siihen paras kuula on d166 13g..itse käytän kilpaaseena,ja pokalia on tullut kultamitali eli ykköpalkintoja.muut kuulat lentää kuin varpusparvi haukan edessä sinne tänne.itselataamalla saa parhaat laukaukset aikaan.suomalainen ase ei ole mosin nagant,vaan pystykporva,tai tikkakosken mannekiini.kysessä on vain saman näköinen ase.ei pidä sotkea aseiden nimiä.osatkaan ei käy keskenään.ainakaan lukkopesän alapuoliset osat.


      • ratsumiesrakunamiliesi

        trast tuit.valitettavast kaliperi ei ole sama.on helppo tarkistaa .mauseri käteen ja mittaamaan.suomalainen tikkakosk kuula on hoikempi.venäläinen alkuperäinen on paksumpi kuula.suomi kuula menee hyvin läpi venäläisestä eli on 308. venäläinen kaliperi isompi 54r,311 kaliperi.suomalaisille kävi möhli mitassa.teki pienemmät piiput,kun kopioivat venäläisen aseen itselleen.itselläni venäläiset mosin nagant kivärit.tarkkaampujan ase.ja toinen milisimalli


      • karhukaataja

        mosin nagant 7.62x53r on kaliperiltaan 308.venäläinen mosin nagant 7.62x54r on kaliperiltaan 311.piipunhalkaisia on venäläisessä isompi.milisi mallin aseessa vielä isompi.kuula menee noin 1.5mm syvempään piipunpäästä,kaliperi on joku 320,ja kovia panoksia että potkii kun lämminverihevonen rautakengällä.


    • sakolainen

      kunhan katsot etteivät ole teräsluoteja..kauppaavat toisinaan niitä halvalla ja huonolla tuurilla lukko räjähtää silmille kun luoti jää piippun...

    • -

      Jos jokin ase kestää, niin se on Mosin Nagant.

      • ratsujouk.rakuuna

        kyllä se on oikein.kuparivaippa luoti 13g eli täysivaippaluoti.itsellä on venäläinen tarkkaampujan kiväri on tähän mennessä paras mitä olen kokeillut ja toimii.en osta muuta kaliperia tuntuu kuin olisi leikkikalun kanssa muilla kun olen kokeillut.tarkkuus on mahtava 1 sentin ringissä, 150metrin radalla kaikki jos ei itse tumpeloi.


    • ressu.

      7,62 on luodin halkaisija ja 53 hylsyn pituus. Joissain erikoistapauksessa eli erittäin tiukkaan pesitetyissä patruuna ei mahdu pesään. Mosineissa tästä ei ole huolta.

      Sellieri on hyvä ja kohtuuhintainen paukku. Halvat bulkkipaukut ovat pääsääntöisesti vanhaa ylijäämää ja pehmytterasluotisia ja rautahylsyisiä. Tarkkuus vastaa hintaa ja kuluttavat piippua aavistuksen nopeammin. Vanhalle sotaratsulle kyllä kelpaavat etkä pysty ampumaan niitä niin paljoa, että piipun tarkkuus nykyisestä merkittävästi kärsisi.
      Itse ammun M39 varikkokunnostetulla perinnekiväärillä sellieriä. Ase ja ja paukku pystyy 150m matkalta viidellä laukauksella noin viiden sentin kasaan. Oma ennätys on 96 pistettä /10 laukausta ja kolmiasennossa 252 pistettä.

      • 13g r mosin nagant

        messinki hylsy ja 13g kupari kuula on ainoa oikea yhdistelmä.minun aseeseen ei muita laiteta,ammun kilpaa venäläisellä mosin nagantilla.ja eipä nuilla muilla ole sanomisen varaa.kolmen parhaan joukossa pyörin ja välillä 1 palkintoja napsin.vanhassa vara parempi.


    • aseseppä

      Sama patruuna on kyseessä. Eikös Sellir&Bellotilta löydy ko.patruunaa? On halvin varmaan, mutta halpispaukkuja ei kannata ostaa, sillä ne voivat olla teräs vaippaisia(venäl.) ja aseesi piippu tuhoutuu rihlojen harjojen pyöristyessä ja tarkkuus on menetetty.Olen ampunut MAXIM kk:lla kertaus harjoituksissa ja sillonkin vyö täytettiin Suomi patruunoilla.Vuosi oli-90 ja paikka Rovajärven ampumaleiri.

    • kk-miäs

      Kukaan ei tee teräsvaippaisia kiväärin patruunoita. Ne eivät yksinkertaisesti tiivistyisi riittävästi piippuun, jotta saataisiin edes jonkinlaisia lähtönopeuksia.

      Halpispaukut ovat pehmytrautavaipallisia, sillä se on paljon halvempaa kuin kupari. Halpispaukuissa saattaa olla lyijysydämmen tilalla myös rautaydin ohuessa lyijyvaipassa. Itäpuolen kivääreissä tastä ei ole juuri haittaa, sillä rihlat ovat matalat, mutta suomikoneissa rihlat ovat syvät ja rautakeerna saattaa puristua liikaa rihloihin.

      Se miksi maximillä ammuttiin suomi paukuilla, johtui siitä, ettei varastossa ollut muuta paukkua. Vanhentuneita paukkuja on niin paljon, että ne on pakko paaksaa taivaalle keinolla millä hyvänsä.

      Itse olen työntänyt maximilla ja emmalla sekä pokemonilla ym. kaikkea mahdollista. Koneaseissa paukun tarkkuus ei niin ratkaise vaan pikemminkin sopiva hajonta, jolloin peittoalue tulee luonnostaan laajaksi.

    • harrastelija vaan

      Cip standardissa ovat 7,62x54r ja 7,62x53r erilliset kaliiperit. Niistä löytyy patruuna kuvaukset erillisinä ase- ja arpajaishallintoyksikön (kauhea nimi) nettisivuilta. Suomessa sekoillaan jatkuvasti asialla, johtuen suomalaisten mosin-nagant pohjaisten aseiden laajankäytön vuoksi. (tarkoitan sotilaskivääriä). Hylsyissä on eroa pituuden ja kaulan kartioisuuden kohdalla. 54r aseiden isokalliiperi on 7,91mm ja 53r aseiden cip-standardin mukainen isokaliiperi on 7,83 mm. Asian tekee monimutkaiseksi vielä se, että suomalaisilla sotilasaseilla isokaliiperi 7,88mm (0.310 tuumaa) voi ampua sekä 53r että 54r patruunaa. Asiaa sotkee vielä se että on olemassa sotilaskivääri malli 28-30(suojeluskuntamalli) joka on 0.308 isokaliiperinen(tarkka ase) ja jolla ammutaan 53r patruunaa. Jos sinulla on jokin asesepän piiputtama 53r kivääri tarkista sen isokaliiperi ennenkuin ammut 54r patruunaa. Voi potkaista tanakasti, jos on 0.308 piiputettu aseen ja piippu kuluu pilalle nopeasti.

    • -

      Sodassa kuitenkin käytettiin sekä isompireikäisiä (7,91mm tai venäläisissä aseissa jopa isompi) että pienempireikäisiä (kotimaiset 7,85mm tms) kiväärejä.

      Ymmärtääkseni käytössä olevia omia ja sotasaaliiksi saatuja patruunoja käytettiin kaikissa kivääreissä valikoimatta. Aseet kuitenkin enimmäkseen kestivät ja toimivat hyvin rintamalla.

      Joten käytännössä ei liene isoa merkitystä, mitä luotia tai patruunaa käyttää. Toki yksi patruuna (luoti, lataus) on tarkempi kuin toinen.

    • ambuja

      Mulla on AV3:sella vuonna 1970 korjattu ukko-pekka silloin on laitettu uusi piippu ja tukki.Sitä minkä valmistama piippu on en tiedä koska ei ole valmistajan leimaa. Olen ampunut sillä kumpaakin näistä 7,62x53R ja 7,62x54R eikä ole ollut ongelmia. Olen mittaillut näiden luotien vahvuuksia ja sakolainen on 7,75mmja ylijäämäpatruuna 7,62x54R on 7,80mm kuten myös 7,62x54R kynoch vuodelta 1917 on 7,80mm Eli oli valmistusvuosi sitten vaikka 100 vuotta vanhempi on siinä se 5 sadaosaa eroa.

      • yönsudet

        trastuit.mistä saa venäläisiä.tokarev 7.62x54r patruunaa.saako suomesta.ainakin venäjältä löytyy 7.62x53r ja 308 patruunaa.mutta mistä tokarev suomi


    • soft point

      Kävin paripäivää sitten ampumassa ensinmäistä kertaa mosin nagantillani.Patruunoina oli sellier bellotin full metal jacket ja soft point patruunoita.Ensiksi ammuin 20kpl noita kokovaippapateja ja pelittivät oikein hyvin,mutta soft pointtien kanssa tuli ongelmia enkä oikein tiedä mistä johtui???
      Lukko tuntui ensinnäkin huomattavasti tiukemmalta kiinnilaitettaessa ja iskurin piikki lyö melkein nallista läpi vaikka lukossa samat asetukset kuin noitten kokovaippaluotien kanssa,joilla ei siis samaa ongelmaa ollut.Itse asiassa katselin noita ammuttuja hylsyjä valoa vasten ja nallista näkyi vähän valoa eli saa sanoa että läpi lyö.Lisäksi lukkoa oli hankala saada auki(piti oikein kunnolla lyödä kampea ylöspäin että aukesi)En ampunut kuin 2kpl noita soft pointteja...

      Eli mistä moinen voi johtua?Samankokoisiahan ne patruunat on eli miten on mahdollista että lyö soft pointeissa nallista läpi.Pitänee ensikerraksi siirtää iskurin piikkiä kierroksen verran taaksepäin,mutta mitenköhän sitten mahtaa nuo kokovaippapatruunat toimia...

      Onko muilla samoja kokemuksia?

      • Anonyymi

        Vaarallinen ylipaine! Älä ammu noita enää...v. 2012 postaus, mutta silti. Olis voinu käydä huonosti, mutta vahva ase...harasoo vintovka.


    • KM 0..

      Mulla taas mosarissa lukko on sellainen että ponnahtaa auki esim kävellessä, ase siis on ladattuna niin lukon kampi ponnataa auki, lukko ei ole väljä mielestäni koska ase on ns. ampumaton ja osiltaan numerotarkka eli jokaisessa osassa on sama sarjanumero. Sarjanumero alkaa nollalla?? neljänumeroinen.

      • gnn

        Aika erikoista jos lukko todella aukeaa kävellessä.Ensinmäisenä tulee mieleen että lukko on kasattu väärin,mutta vaikea sitä on väärinkään kasata ja ammuttaessahan sen viimeistään huomaisi.Toinen mikä tulee mieleen on että lukko olisi niin kulunut jostain kohtaa että aukeaa,mutta ei sekään oikein ampumattomaan aseseen täsmää...


    • KM 0..

      Ei aukea aivan kokonaan vaan noin kolmanneksen, ei todellakaan ole kulunut sillä työstöjäljet näkyvät niissä kohdin missä kulumista esiintyisi.

      No ei sitä oikein tuota lukkoa voi väärin kasata.

      Ilman patruunaa ei kylläkään aukea, olisikohan liian tiukka koska ilman patruunaa ai aukea.

      • jorsepiippa

        Mistä tiedät että ase tai lukko ovat ampumattomia? Jos asevoimien käytössä ovat olleet, niin eivät taatusti ole. Voivat olla säilyneet hyvässä kunnossa, jos eivät ole rintamalla olleet, mutta joka tapauksessa täysin ampumattoman mosin-nagantin löytämistä voi pitää mahdottomuutena. Lukkolaitehan ei silminnähden käytössä kulu, mutta löystymistä ja välystä varmasti tulee.

        Omassa pystykorvassa (m/28), lukko heiluu alas painettuna kuin tamburiini, ja napsahtaa pienestäkin töminästä ylös. Ei siis ihan yläasentoon, vaan siihen stoppiin ennen sitä. Aseen varmistin luonnollisesti estää ongelman. Aseen lukkoaktio on merkattu kaksipäisellä kotkalla ja Tulan tunnuksilla, eli se on tavalliseen tapaan paljon vanhempaa tekoa kuin ase itse (käytetty siis todennäköisesti jo ensimmäisessä maailmansodassa ja Suomen sisällissodassa, ehkä Venäjän-Japanin sodassakin). Muuten pyssy onkin sitten loistokunnossa, puut lähes naamuttomat ja piipun sisäpinta moitteeton.


    • KM 0..

      Itselläni oleva ase rakennettu v. 1954.

      Sanoit että lukkolaitehan ei silminnähden käytössä kulu mutta löystymistä ja välystä tulee..no kyllä todentotta kulumisen näkee kun osaa oikeista paikoista katsoa ja myös lukkorungon puolelta eikä pelkästään lukon osista.

      Itselläni ei lukko heilu kun on alas painettu, hyvin tiukka paianaa kiinni kun on patruuna piipussa..oli muuten syynä kuusen neulaset sekä muu lika, putsasin huolellisesti niin huomattavasti tiukemmassa lukko alas painettuna, edellä en tarkoittanut että lukko ponnahtaa aivan yksikseen vaan jos osuu esim risuun tms..ponnati herkemmin kuitenkin kuin esimerkiksi tikan lukko..ovathan toki aivan erilaisiakin rakenteeltaan.

    • Molempiinvoi

      Venäläiseen ja suomen mosin-naganiin voi kiinnittä kiikarin takatähtäimen paikkalle.

      Long Eye Relief Scope Mounts, Finn m/39 Mosin-Nagant ...
      dutchman.rebooty.com/ler.html
      Översätt den här sidan
      6 juni 2013 - L.E.R.. Long Eye Relief Scope Mounts For Vintage Military Rifles A Study in ... It's a 1908 Carl Gustaf with a like-new bore and overall a very nice rifle. ... It'll put 5 cast bullets into 1" at 50 yds but it won't do any better than that.


      LER mount for the Finn m39 Mosin-Nagant rifle.

      Long Eye Relief Scope Mounts, Finn m/39 Mosin-Nagant ...
      dutchman.rebooty.com/ler.html
      6 juni 2013 - Update June 6, 2013: I am now making a LER mount for the Finn m/39 Mosin-Nagant rifle. This is the only mount I'm currently making.

    • bor307

      Jos magneetti tarttuu luotiin, älä ammu.

    • koirulainen

      Tuo lukon osittainen herkkä aukeaminen saattaa johtua siitä lukon vasemmalla puolella olevasta patruunannousun rajoittajajousesta. Jos se on vanhaa yksiosasísta mallia niin se tekee kuluneena tuota. Kannattaa yrittää löytää kotimaassa tehty kaksiosainen jousi niin vaiva loppuu.

    • aserunkkari

      ammu vaan 54r jos haluat lukon ottaan.:) t: kokemusta on asiasta

    • westinghouse

      Lukko ottassa on varmaan ainutkertainen kokemus! Mosinin lukko kestää mitä vain, piippu voi kyllä mennä pilalle, jos on vaikka puhdistuspuikko unohtunut piippuun, mutta silmille se ei tule. Jos iskurin piikki on säädetty liian pitkäksi, saattaa ruutikarstaa tulla taaksepäin, ja jos on varastorasvat lukossa, saattaa näkökenttä sumentua

    • Anonyymi

      Meillä armeijassa ammuttiin pitkää patruunaa, kova ääni oli jos ampui heti aamusta. Siellä sai kahvia.

      • Anonyymi

        Mene pois, jos et osaa mitään asiaan liittyvää kirjoittaa.


    • Anonyymi

      7.62x54r ei ole sama kaliperi kuin 53r.jos lataa 54r patruunaa se ei mene 53r lukkopesään eli piippuun.53r kaliperi on 7.62 eli 308.54r kaliperi on 311.eli isommalla piipulla.siihen 54r patruunaan käy d166 kuula jos lataa itse.pienemmät kuulat lentää kuin varpusparvi eikä osumia tule kunnolla kuin vahingossa.itse käytän itzevck asetehtaan tekemää 54r kilpailuissa ja pokalia hyllyt täynnä.terveisin itselataaja.

      • Anonyymi

        Tuohan on jo selitetty täällä moneen kertaan.

        Itse ammun perinnekilpailuissa M39 kiväärillä sellierin 54R paukkua. Pesittyy täysin ongelmitta ja käy kymppirinkiin jos osaa ampua ja aseen käynti on kunnossa.


      • Anonyymi

        ei ola7.62x54r kaliperi sama kuin 53r kyseesa.itse kytän istveck asatehtaan tekemää 54r.kilpauilusa hyvaksi havaituut aseet ja patruunit tekevät maailman huiput aset. vuosimali on 1934. D166 13g kuula lentää piipusta lujaa ja tekee aina reiän pahviin, on mailman huiput aset, terv tikakosken mannekini ps.pokalia tullut 8 kymppiä kuusi 9:iä ja ja viisi seiskaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        ei ola7.62x54r kaliperi sama kuin 53r kyseesa.itse kytän istveck asatehtaan tekemää 54r.kilpauilusa hyvaksi havaituut aseet ja patruunit tekevät maailman huiput aset. vuosimali on 1934. D166 13g kuula lentää piipusta lujaa ja tekee aina reiän pahviin, on mailman huiput aset, terv tikakosken mannekini ps.pokalia tullut 8 kymppiä kuusi 9:iä ja ja viisi seiskaa.

        trastuits, milisimalli ja d166 on ainoa oikea yhdistelmä, kultamitaletaj tulklut ja ns. pakaleja löytyy hylystä. 7.62x54r on .311 .potkii ku lämminvesivaraja kesälaitumela.suomalaisilla tuli mittavv virhe siksi 53r.terv hylsynkerääjä itzveckistä vm.1934


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        trastuits, milisimalli ja d166 on ainoa oikea yhdistelmä, kultamitaletaj tulklut ja ns. pakaleja löytyy hylystä. 7.62x54r on .311 .potkii ku lämminvesivaraja kesälaitumela.suomalaisilla tuli mittavv virhe siksi 53r.terv hylsynkerääjä itzveckistä vm.1934

        Moniko edes tietää 53R kaliberin historian?Ensimmäisen maailmansodan jälkeen Suomessa oli paljon huonokuntoisia venäläisiä kivääreitä 54R kaliberissa. Näiden piiput korvattiin .308 kaliberin piipulla (7,83mm). 53R patruuna sopii 54R patruunapesään, mutta ei aina toisinpäin. Jos 54R patruunan laittaa tiukkapesäiseen 53R aseeseen, niin lukon sulkeminen on vaikeaa. Tiukkapesäsillä aseella ei ole suositeltavaa ampua 54R patruunaa.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Moniko edes tietää 53R kaliberin historian?Ensimmäisen maailmansodan jälkeen Suomessa oli paljon huonokuntoisia venäläisiä kivääreitä 54R kaliberissa. Näiden piiput korvattiin .308 kaliberin piipulla (7,83mm). 53R patruuna sopii 54R patruunapesään, mutta ei aina toisinpäin. Jos 54R patruunan laittaa tiukkapesäiseen 53R aseeseen, niin lukon sulkeminen on vaikeaa. Tiukkapesäsillä aseella ei ole suositeltavaa ampua 54R patruunaa.

        ei ole sam 54R ja 53r. patruuna. 54r on .311 ja 53r .308. d166 ja mesinhylsy on ainoa oikea yhdistlmä.kapeat kuulat lentää kuin varpushaukat ja tuurilla osuu. nimim. pokaleja tulluit ja itzhevcs 54r vm.34.


      • Anonyymi

        onko pokali suorassa?


      • Anonyymi
        Futureal_82 kirjoitti:

        ei ole sam 54R ja 53r. patruuna. 54r on .311 ja 53r .308. d166 ja mesinhylsy on ainoa oikea yhdistlmä.kapeat kuulat lentää kuin varpushaukat ja tuurilla osuu. nimim. pokaleja tulluit ja itzhevcs 54r vm.34.

        Luetko kirjoituksia lainkaan?

        Ei kai kukaan ole väittänyt 54R ja 53R patruunan olevan saman. Nr ovat kuitenki niin lähellä toisiaan, että siviili 54R toimii useimmissa 53R aseissa. Rautakuulaisia ja hylsyisiä 54R ei kuitenkaan ole suositeltavaa ampua. Kotimaisessa piipussa on järeät rihlat verrattuna naapurin piippuihin. Vähän liian tiukka rautaluoti kuluttaa rihlat nopeammin.

        53R patruunoille on on pesitetty useampia erimallisia patruunapesiä. Mainitun D16 lisäksi on D47, suoeluskunnan käyttämä D-108A ym. Jos tarkkoja ollaan, niin käytettäessä eri luotia kuin mille patruunaperä on suunniteltu palaa ylimenokartio nopeammin pilalle.

        Kaliberien erot eivät ole vain luodin ulkohalkaisijassa vaan myös hylsyn mitoissa. Patruunoiden erottaminen silmämäärin toisistaan on melkein mahdotonta.


    • Anonyymi

      Luin täysin kirjoituksesi. 53r ja 54r ei ole sama kaliiperi. mittaa vaikka itse????

    • Anonyymi

      USA valmisteinen Mosin?

      • Anonyymi

        Remington ja Westngtonhous tekivät ensimmäisen maailmansodan aikana useampi miljoonaa 91/10 MN kivääriä Venäjälle.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Remington ja Westngtonhous tekivät ensimmäisen maailmansodan aikana useampi miljoonaa 91/10 MN kivääriä Venäjälle.

        Samoin Ranskassa Chateleraultin asetehtaalla valmistettiin n. puoli miljoonaa Mosin Nagant kivääriä viime vuosisadan alussa Venäjän tilauksesta. Ko. kivääriä on valmistettu monissa muissakin maissa esim. useissa ns. entisissä itäblokin maissa, sekä Kiinassa. Eiköhän tuo liene kappalemääriltään maailman eniten valmistettu sotilasase? Tuskin kukaan tietää paljonko niitä on todellisuudessa tehty.


    • Anonyymi

      Mistä tietää missä sit tehty?

      • Anonyymi

        Mm piippuun ja lukon osiin lyödyistä leimoista ja muista merkinnöistä.


    • Anonyymi

      Muistan kun kauan sitten eräs aselehti räjäytti mosinin lukon. Ei onnistunut virhelatauksilla, väärillä ruudeilla. Tarvitsi dynamiittia ja sähkönallin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En ole rakastunut

      Tai ihastunut sinuun. Kiinnostuin kyllä heti koska erotut massasta.
      Ikävä
      412
      4377
    2. Miksi suomalaisia vainajia säilytetään kylmäkonteissa ulkona? Näin kuolleita kohdellaan Suomessa

      Suomesta ei löydy enää tilaa kuolleille. Tänä päivänä vainajia säilytetään ympäri maata ulkona kylmäkonteissa. Kontit
      Maailman menoa
      241
      2151
    3. Olen ärtynyt koska

      minulla on tunteita sinua kohtaan. Tunteita joita en voi ilmaista. Kaipaan kaikkea sinussa. Siksi olen välillä hankala.
      Ikävä
      68
      1590
    4. Suomalaiset marjat loppuvat

      Suomalaiset marjat mätänevät metsään, koska ulkomaalaiset, lähinnä thaimaalaiset poimijat ovat huolehtineet suomalaisten
      Maailman menoa
      158
      1401
    5. Hallitus korottaa yleisen arvonlisäveron 25,5 prosenttiin

      Yleisen arvonlisäveron kiristäminen 1,5 prosenttiyksiköllä on hallituksen järein toimi kehysriihessä. Se voi tuoda valti
      Perussuomalaiset
      260
      1159
    6. Yhteiskuntaa hyväksi käyttäjät

      Kyllä täällä Suomussalmellakin osaavat käyttää näitä Suomen etuja hyväksi. Vuokrataan ns. asunto lapselle että saa asu
      Suomussalmi
      67
      1087
    7. Mitä teen väärin?

      Alkaa pikku hiljaa tympäsemään ainainen pakkien saanti. Eka ennen kun nähdään, miehet ovat kiinnostuneita viestittelemää
      Sinkut
      137
      1054
    8. Joku tukeva täti syyttää suomalaisia rasisteiksi Hesarissa

      ”Kaikki valkoiset ihmiset Suomessa ovat kasvaneet rasistiseen ajatteluun”, sanoo Maija Laura Kauhanen: https://www.hs.
      Maailman menoa
      167
      1045
    9. Haluaisin tietää

      mikä saa sinut tuntemaan olosi rakastetuksi. Ja sitten haluaisin mahdollisuuden tehdä juuri niin. 💔
      Ikävä
      54
      949
    10. Puhutko toisista ihmisistä

      pahaa, jotta näyttäytyisit itse jotenkin paremmassa valossa?
      Ikävä
      117
      933
    Aihe