"Potilaat ilman tautia"

Taudittomat

Julkaisu: Lääkärilehti 26.4.2012

Mitä teet, kun vastaanotolle tulee sähköyliherkkä potilas? Kuuntele, älä teilaa. Tee perustutkimukset. Moni yleislääkäri kohtaa ympäristöyliherkkiä, mutta toimii helposti väärin.

Keski-ikäinen nainen kokee saavansa tietokoneella kirjoittamisesta huimausta, päänsärkyä ja keskittymiskyvyttömyyttä. Toinen taas ei siedä tupakansavua kymmenien metrien säteellä. Tyypillinen sähköyliherkkä ja tuoksuyliherkkä.

- Heitä tulee jatkuvasti vastaanotolle. Hyvä kysymys on, mitä sitten tehdään. Ei ole muuta kättä pidempää kuin ­kehottaa välttämään aiheuttajaa, toteaa eme­ritusprofessori, ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Matti Hannuksela.

Ympäristöyliherkkien määrää on vaikea arvioida. Eurooppalaisten tutkimusten mukaan jopa 10–40 prosentilla väestöstä on ympäristöyliherkkyyden oireita, mutta moni asiantuntija pitää lukua ­liian korkeana. Ilmiöön törmäävät etenkin terveyskeskus- ja työterveyslääkärit.

Ympäristöyliherkkä kärsii kirjavasta joukosta epämääräisiä oireita. Hän kokee niiden olevan yhteydessä johonkin tiettyyn ympäristössä olevaan tekijään, joka ei aiheuta oireita suurimmalle osalle ihmisistä. Syy-seuraussuhdetta ei ole voitu osoittaa.

Joitakin vuosia sitten puhuttiin paljon amalgaamista, viime aikoina pinnalla ovat olleet erityisesti sähköyliherkkyys sekä homeyliherkkyys. Home on ainoa, jonka terveysvaikutuksista on tieteellistä näyttöä.

Lääkärit tarvitsevat ohjeita

Tutkimusprofessori Eeva Salminen Säteilyturvakeskuksesta on mukana tammikuussa kokoontuneessa työryhmässä, joka pohtii ympäristöyliherkkien ­potilaiden ongelmaa. Sosiaali- ja terveysministeriön perustamassa verkostossa on edustajia myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta sekä Työterveyslaitoksesta.

Salmisen mielestä Suomessa tarvitaan Ruotsin mallin mukaista ohjeistusta yliherkkien hyvästä tutkimus- ja hoitokäytännöstä. Myös lääkärien koulutus olisi tarpeen. Hän on esittänyt toiveensa Duodecimin Käypä hoito -toimikunnalle ja STM:lle.

– Jos kuuntelee meille tulevia hätähuutoja, niin on todettava, että sähköherkkiä potilaita ei ehkä osata kohdata vastaanotolla. On totta, että tutkimusnäyttö puuttuu, mutta lääkäreitä tulisi silti ohjeistaa siinä, miten heitä voi kohdata, tutkia ja auttaa, Salminen sanoo.

Ruotsissa sähköyliherkkyyttä on tutkittu paljon ja todettu parhaaksi keskittyä potilaiden yksilöllisten ominaisuuksien kartoittamiseen. Potilaan ohjeistus ja hoito räätälöidään sen mukaan. Lääkärien ohjeet ovat systemaattiset ja yksityiskohtaiset tutkimuksia ja käyntien määrää myöten.

Terveyskeskuslääkäri Hanna Hakala Hyvinkäältä ottaisi ohjeet mielellään vastaan.

– Kuulostaisi hyvältä. Jos itse alkaa ­etsiä tietoa aiheesta, siihen menee hirveästi aikaa. Potilaat ovat kyllä hankkineet todella paljon tietoa.

Hakalan potilaina on ollut muun ­muassa amalgaamista ja sisäilmasta ­oireilevia, sähköyliherkkä sekä selittämättömästä väsymysoireyhtymästä kärsivä, joka yhdisti oireensa sikainfluenssarokotteeseen. Hakalan mukaan hoitaminen on ollut enimmäkseen kuuntelemista ja tukemista.

Myös emeritusprofessori Matti Hannuksela kaipaa hoitoon moniammatillisen tiimin luomia suuntaviivoja.

– Tarvitsisimme erikoisalaa, ongelma on iso. Potilaat jäävät tuuliajolle, sillä he eivät nykyään kuulu kenellekään, hän sanoo.

11

305

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • herkkiä on

      Jatkoa:

      Yliherkkä antaa 
katastrofaalisia tulkintoja

      Ympäristöyliherkkien oireilua on selitetty pitkälti psyykkisillä syillä. Psykiat­rian professori Jyrki Korkeila Turun yliopistosta yhdistää ilmiön moderneihin terveyshuoliin, eli ne liittyvät modernissa arjessa ilmenevien asioiden tai tarvittavan teknologian kohtaamiseen.

      Nykyaikana terveyshuolia herättävät muun muassa ruoan sisältämät lisä­aineet, kännykät, antibioottien liikakäyttö, rokotukset ja saasteet. Joskus huoleen voi olla oikeaa syytä, joskus huolia liioitellaan. Pelkoreaktiot saattavat myös lisääntyä, koska tieto leviää nopeasti.

      Korkeilan mukaan terveyshuolet ovat kaikkialla samoja, mutta niiden taso vaihtelee. Tutkimusten mukaan huolestuneisuus ei ole yhteydessä persoonallisuuden piirteisiin, mutta siihen liittyy enemmän masennusta ja ahdistuneisuutta. Tämä ei välttämättä kerro mitään kausaalisuhteista.

      – Yliherkät ihmiset seuraavat hyvin tarkkaan erilaisia ruumiintuntemuksia, ja se herättää ahdistuneisuutta. Tätä sanotaan somaattiseksi amplifikaatioksi, eli ”skannataan” ruumiintuntoja, annetaan niille katastrofaalisia tulkintoja ja sitten tila pahenee, Korkeila kertoo.

      Korkeilan mukaan modernit terveyshuolet, sähköallergiat ja muut vastaavat ovatkin osa somatisaatioilmiötä. Vaikeasti somatisoivilla potilailla on todettu muutoksia aivotoiminnassa. Aivot ikään kuin piirtävät ruumiista tulevasta tiedosta vähän vääränlaista karttaa.

      Ilmiötä voi ymmärtää myös kielteisenä placebo-efektinä eli nosebona. Placebo-efekti saattaa aiheuttaa mitattavia ­fysiologisia muutoksia muun muassa hormonitoiminnassa ja immuniteetissa, mutta samoin voivat vaikuttaa myös kielteiset odotukset.

      Korkeilan mukaan ympäristöyliherkkä hakee usein apua lääkäriltä, mutta loukkaantuu jos hänet ohjataan psykiatrille. Psykiatri voisi kuitenkin lievittää potilaan ahdistusta ja masennusta.

      – Aikaisempina aikoina ihmiset ovat olleet huolissaan toisenlaisista asioista. Somatisaatio-oireilevat ihmiset ovat ­aina askeleen edellä siitä, mitä lääketieteessä tiedetään, hän toteaa.

      Joka viidenneltä 
löytyy oikea sairaus

      Voiko esimerkiksi sähköyliherkkyyden taustalta löytyä oikea syy ja sairaus? Professori Eeva Salminen pitää tätä mahdollisena. Näin on käynyt esimerkiksi borrelioosissa.

      Salmisen mukaan ruotsalaistutkimuksissa on todettu, että sähköyliherkkien reagointitaso on usein yleisesti ­ottaen herkempi kuin kontrollihenkilöillä. Mitään muuta ilmiöstä ei ole voitu osoittaa luotettavasti.

      – Odotan tieteellistä näyttöä. Ihmiset todella kokevat olevansa sairaita, hän ­sanoo.

      Ympäristöyliherkän potilaan huolellinen tutkiminen kuitenkin kannattaa. Vajaalla viidenneksellä sähköyliherkistä potilaista on voitu todeta somaattinen sairaus tai syy, johon puuttumalla oireet ovat parantuneet.

      Näin autat ympäristöyliherkkää potilasta:


      Kuuntele potilasta. Vältä tuntemusten teilaamista ja 
vastaan väittämistä.
      Tee perustutkimukset, jos se on aiheellista. 
Näin suljet pois monia vaihtoehtoja.
      Kiinnitä huomio konkreettisiin asioihin, joihin potilas 
tarvitsee apua.
      Keskity kolmeen pahimpaan vaivaan, jos oirekirjo on laaja.
      Pyri luomaan hyvä hoitosuhde ilman leimaamista. 
Keskitä työhyvinvointiin ja sairauslomiin liittyvät asiat työterveyslääkärille.
      Älä suostu potilaan epärealistisiin toiveisiin.


      Lähteet: Eeva Salminen ja Jyrki Korkeila


      Miia Soininen
      kuva: Panthermedia

      • "Yliherkät ihmiset seuraavat hyvin tarkkaan erilaisia ruumiintuntemuksia, ja se herättää ahdistuneisuutta. Tätä sanotaan somaattiseksi amplifikaatioksi, eli 'skannataan' ruumiintuntoja, annetaan niille katastrofaalisia tulkintoja ja sitten tila pahenee, Korkeila kertoo."

        - Paskaa, paskaa ja vielä kerran paskaa.

        Takana taas yksi vapiseva ja tutiseva yö, poskiontelo häijynä. Oireiden takia huonosti nukkuneena.

        Voiko kukaan muu kuin tyhmä pitää ihmisiä noin tyhminä, etteivät he varmistelisi havaintojaan, ts. pysyvätkö oireet kaikesta huolimatta, teki mitä tahansa ja ajatteli mitä ajatteli.

        Somatisaatiopaska saa vielä kyytiä, teroittanut kynääni viimeisen päälle!

        Poskionteloni ihan oikeasti vielä magneettikuvataan ja tutkitaan luustoa myöten - eihän korvapolilla vaivauduttu ottamaan poskiontelostani kuvan kuvaakaan tai tekemään muitakaan tutkimuksia. Laiminlöivät kaiken.

        Muttei tuollainen peli vetele, astuivat väärien varpaiden päälle:

        http://keskustelu.suomi24.fi/node/9546205#comment-55248787

        http://keskustelu.suomi24.fi/node/10746366#comment-55920953


      • Puoskarin käsikirjasta:

        "Kuuntele potilasta. Vältä tuntemusten teilaamista ja 
vastaan väittämistä.
        Tee perustutkimukset, jos se on aiheellista. 
--
        Älä suostu potilaan epärealistisiin toiveisiin."

        - Jumalauta, mitä paskaa!

        "Tee perustutkimukset, jos se on aiheellista."
        ==> Eikö aina pitäisi tutkia? Oireilla on syynsä ja sitä pitäisi etsiä!

        "Vältä tuntemusten teilaamista ja 
vastaan väittämistä."
        ==> Vai oireet ovat pelkkää tuntemusta vaan, eihän lääkäri ole yhtään kipeä!

        "Älä suostu potilaan epärealistisiin toiveisiin."
        ==> Tervemenoa hautausmaalle vain... Aika monelle laiminlyödylle seuraava etappi, mutta rahaa säästyy.


    • Onko joku puoskari lomalla taas? Aikaa jauhaa paskaa?

    • taudittomat

      Lisää ympäristöyliherkkyydestä STUK:lta:

      Lääkäreille tarvitaan osaamista ympäristöyliherkkien kohtaamiseen
      13.6.2012

      Ympäristöyliherkkyydet ovat lisääntyneet merkittävästi. Ympäristöyliherkkyyksiä ovat esimerkiksi tuoksuherkkyys, monikemikaalioireyhtymä sekä sähköherkkyys. Ympäristöyliherkkyyden syistä ja hoidosta ei ole selkeää tutkimusnäyttöä, joten myös ohjeistus yliherkkien auttamiseksi puuttuu.

      Koettu ympäristöyliherkkyys koskee nykyään yhä useampaa, mutta oireille ei ole Maailman terveysjärjestö WHO:n tautiluokituksen mukaista diagnoosiluokitusta. Ympäristöyliherkkien määrää on vaikea arvioida, koska ilmiötä ei tunneta hyvin. Myös oireiden kirjo on suuri, ja monet oireista ovat varsin tavallisia, kuten yskä, uupumus, päänsärky ja vatsakipu. Lääkärit ovat usein neuvottomia kohdatessaan potilaan, jonka oireille ei löydy selkeää ja hoidettavaa syytä.
      Lääkäreille ja muille terveydenhuollon asiantuntijoille tarvitaankin ohjeistusta ja koulutusta ympäristöyliherkän tutkimisesta ja hoidosta sekä siitä, mitkä taudit ja oireyhtymät on hyvä ottaa huomioon.

      Ympäristöyliherkkyyksien syntymekanismeista sekä ehkäisy- ja hoitokeinoista tarvitaan lisätietoa, jotta oireista kärsiviä voitaisiin tukea ja hoitaa riittävästi. Ohjeistuksen kehittäminen ja käytäntöön saaminen edellyttää useiden eri tahojen yhteistyötä. SOTERKO-yhteenliittymän Riskienhallinnalla terveyttä ja hyvinvointia -ohjelman tavoitteena on parantaa väestön terveyttä lisäämällä tietoa erilaisista työ- ja elinympäristöihin liittyvistä riskeistä. Ympäristöyliherkkyydet on nostettu yhdeksi selvityksen kohteeksi ja riskiviestinnän teemaksi.

      ”Ympäristöyliherkkyyksille ei yksilötasolla löydetä yleensä lopullista oireiden aiheuttajaa. Liian usein oireilu on ihmiselle niin haittaavaa, että arjesta selviytyminen vaikeutuu. Tämä heijastuu monella työ- ja toimintakyvyn menettämisenä. Osa ei pysty jatkamaan edes välttämättömiä arjen askareita. Ihmisten auttaminen sekä työ- ja toimintakyvystä huolehtiminen on välttämätöntä. SOTERKO haluaa osaltaan olla mukana tässä selviytymisen tukemisessa”, sanoo Työterveyslaitoksen pääjohtaja Harri Vainio.

      SOTERKO on sosiaali- ja terveysalan asiantuntijalaitosten yhteenliittymä, jossa yhteistyökumppaneina ovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Työterveyslaitos ja Säteilyturvakeskus. Yhteenliittymän toimintaohjelmiin voivat osallistua muutkin laitokset.

      Haastattelut ympäristöyliherkkyyksistä
      Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja Pekka Puskan, Työterveyslaitoksen pääjohtaja Harri Vainion sekä Säteilyturvakeskuksen pääjohtaja Tero Varjorannan haastattelut löytyvät SOTERKOn sivuilta.

      Lisätietoja
      Pääjohtaja Harri Vainio, Työterveyslaitos, puh. 030 474 2340, [email protected]
      Teemajohtaja Kari Reijula, Työterveyslaitos, puh. 030 474 2932, 040 550 2050, [email protected]
      Tiimipäällikkö Markku Sainio, Työterveyslaitos, puh. 030 474 2606, 040 569 3186, [email protected]

      Tutkimusprofessori Eeva Salminen, Säteilyturvakeskus, puh. 09 759 88 474, [email protected]

      Tutkimusprofessori Juha Pekkanen (tavoitettavissa 19.6.), Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, puh. 029 524 6368, [email protected]
      Tutkimusprofessori Marjukka Mäkelä (tavoitettavissa 18.6.), Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, puh. 029 524 7290, [email protected]

      Lisätietoa SOTERKOsta

      • Missä oikeat osaajat

        Ei vieläkään oikea osaaja tuossa ryhmässä. Missä on Tuula Putus?

        ""Miksi kaikkialla pitää olla muovia, vaikka emme tiedä, miten niissä olevat kemikaalit vaikuttavat terveyteen." lääkäri Tuula Putus

        Tietää paljon tulevaisuuden uhkista kosteusvauriorakennusten vaaroista ja monesta toisestakin asiasta.


      • Näin on näppylät
        Missä oikeat osaajat kirjoitti:

        Ei vieläkään oikea osaaja tuossa ryhmässä. Missä on Tuula Putus?

        ""Miksi kaikkialla pitää olla muovia, vaikka emme tiedä, miten niissä olevat kemikaalit vaikuttavat terveyteen." lääkäri Tuula Putus

        Tietää paljon tulevaisuuden uhkista kosteusvauriorakennusten vaaroista ja monesta toisestakin asiasta.

        Suomessa saa parempaa kohtelua "PAPERITTOMAT" kuin oman maan syyttömänä kosteusvauriorakennuksissa terveytensä menettäneet.

        Vastaahan tähän nimmari (taudittomat) vastaa edes jotain.

        Syyllisiä ovat ne jotka meille pukkaa "sutta ja sekundaa".


      • "Lääkärit ovat usein neuvottomia kohdatessaan potilaan, jonka oireille ei löydy selkeää ja hoidettavaa syytä."

        - Ei kai sitä syytä löydetäkään, kun ei viitsitä tutkiakaan. Sanoilla valehdellaan niin, että korvat heiluu.

        Lääkärit ovat neuvottomia ainoastaan siksi, että ovat liian laiskoja tutkimaan ja ottamaan potilaan vaivat tosissaan. Oikea syy on ammattitaidottomuus; kuka tahansa ulkolukua taitava psykopaatti pääsee lääkäriksi. Mengelekin oli lääkäri.


      • vituksi on mennyt
        sanasinko kirjoitti:

        "Lääkärit ovat usein neuvottomia kohdatessaan potilaan, jonka oireille ei löydy selkeää ja hoidettavaa syytä."

        - Ei kai sitä syytä löydetäkään, kun ei viitsitä tutkiakaan. Sanoilla valehdellaan niin, että korvat heiluu.

        Lääkärit ovat neuvottomia ainoastaan siksi, että ovat liian laiskoja tutkimaan ja ottamaan potilaan vaivat tosissaan. Oikea syy on ammattitaidottomuus; kuka tahansa ulkolukua taitava psykopaatti pääsee lääkäriksi. Mengelekin oli lääkäri.

        Terveystarkastajat ovat usein neuvottomia kohdatessaan rakennuksen missä oireillaan ja sairastellaan varsinkin silloin kun on joku ammattitaidoton pelkuri terveysperusteisia asioita selvittelemässä. Homekusetus on nyt huipussaan maassamme. Tekevät vaan sen mitä tilataan pintakosteusmittauksissa.


      • sanasinko kirjoitti:

        "Lääkärit ovat usein neuvottomia kohdatessaan potilaan, jonka oireille ei löydy selkeää ja hoidettavaa syytä."

        - Ei kai sitä syytä löydetäkään, kun ei viitsitä tutkiakaan. Sanoilla valehdellaan niin, että korvat heiluu.

        Lääkärit ovat neuvottomia ainoastaan siksi, että ovat liian laiskoja tutkimaan ja ottamaan potilaan vaivat tosissaan. Oikea syy on ammattitaidottomuus; kuka tahansa ulkolukua taitava psykopaatti pääsee lääkäriksi. Mengelekin oli lääkäri.

        "Mengelekin oli lääkäri."

        Curriculum vitae:

        http://www.paperlessarchives.com/mengele3.jpg


    • Homeherkkä#

      Maamme huippuosaajista Allergia- ja astmaliiton neuvoa-antava ihotautien ja allergologian professori Matti Hannuksela, Säteilyturvakeskuksen professori Eeva Salminen sekä Turun yliopiston psykiatrian professori ANTAVATLääkärilehdessä NEUVOJA maamme lääkäreille siitä kuinka tulee kohdata potilaita, jotka kertovat vastaanotolla saavansa oireita rokotuksista, sähköstä, hajuista, ja rakennusten sisäilmasta.

      Professori Hannuksela toteaa näin:

      "YMPÄRISTÖYLIHERKKÄ kärsii kirjavasta joukosta epämääräisiä OIREITA. Hän kokee niiden olevan yhteydessä johonkin tiettyyn ympäristössä olevaan tekijään, joka ei aiheuta oireita suurimmalle osalle ihmisistä. SYY-SEURAUSSUHDETTA EI OLE VOITU OSOITTAA.
      .Joitakin vuosia sitten puhuttiin paljon amalgaamista, VIIME AIKOINA pinnalla ovat olleet erityisesti sähköyliherkkyys sekä HOMEYLIHERKKYYS.

      Kun homeyliherkkyyden aiheuttamat ALLERGISET ammattitaudit on mainittu jo vuoden 1938 ammattitautilaissamme ja kosteusvauriorakennusaltistuksen sekä muidenkin homealtistustyöpaikojen aiheuttamia homeyliherkkiä on maassamme altistettu muutamalla luonnonhomeella ammattitaudin toteamiseksi jo 1960-luvulta lähtien, niin professori Hannukselan sortuu väärän informaation levittämiseen Lääkärilehden välityksellä maamme lääkäreille, todetessaan, että homeyliherkkyys on ollut pinnalla VASTA VIIME AIKOINA, kun se on ollut VUOSIKYMMENIÄ.

      Eli kun hän seuraavaksi toteaa: "Home on ainoa, jonka terveysvaikutuksista on tieteellistä näyttöä.", niin hänen olisi pitänyt todeta, että niin HOMEALTISTUSTEN aiheuttamista YLIHERKKYYSSAIRAUKSISTA on ollut TIETEELLISTÄ NÄYTTÖÄ maassamme jo vuosikymmenten ajan johtuen homeALLERGEENIaltistuksista.

      Artikkelissa todetaan, että eurooppalaisten tutkimusten mukaan 10-40 prosenttia eurooppalaisista kärsii ympäristöyliherkkyydestä.

      SuomilääketiedePROFFAtutkimusten mukaan suomalaisista yli 50 prossaa kärsii allergiasta, noin miljoona kroonisesta nuhasta ja yli 500 000 suomalaista astmapiippuile, vaan tilastotietoja proffilta ei ole vuosikymmenten saatossa löytynyt löydy siitä kuinka monen nuhanenän ja astmapiippuilijan taustalla on ollut kosteusvauriorakennusMIKROBIaltistus.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Yläkoulun seksiopas neuvoo harjoittelemaan

      anaaliyhdyntää lämpöisellä ja pitkällä porkkanalla https://www.is.fi/kotimaa/art-2000010859818.html
      Maailman menoa
      276
      3083
    2. Joukko oppilaita terrorisoi koulua Helsingissä niin

      että osa opettajista pelkää töihin tulemista https://www.hs.fi/helsinki/art-2000010857587.html
      Maailman menoa
      233
      1969
    3. Millaista naista ikävöit

      Ulkonäkö/persoona
      Ikävä
      66
      1926
    4. Minkälainen naama

      kaivatullasi on? 🫠
      Ikävä
      70
      1625
    5. BLACKFRIDAY 186e 4pv Alicantte lennoilla ja hotellilla

      No nyt löytyi hyvä blackfriday tarjous. Sivustolla matkapörssi myös muita hyviä tarjouksia. 4 Päivän reissu, 3 tähden ho
      Matkailu
      5
      1386
    6. Purra esiintyi epäasiallisesti

      Eduskunnassa keskustellaan vaihtoehtobudjeteista. Niistä voi olla monta mieltä ja myönnän niiden olevan osin heikkoja. M
      Pyhäjärvi
      339
      1254
    7. MTV: Jyrkistä eronnut Jenni kritisoi kovin sanoin Ensitreffit-ohjelmaa: "Ei esimerkiksi kysytty..."

      Ohhoh! Jenni lataa tekstiä! Tsemppiä Jennille ja Jyrkille "sen oikean" löytämiseen. Lue lisää: https://www.suomi24.fi/
      Ensitreffit alttarilla
      23
      988
    8. "Tapaus" Aittakumpu/Simula hyvin paljastaa kuinka tyhmää ja turhaa sakkia Suomesta

      löytyy. Toissapäivänä "joku" teki tänne avauksen liittyen Kalevan juttuun, että noilla kahdella olisi suhde. Eli Otsikko
      Maailman menoa
      22
      919
    9. Martina Aitolehti pitkästä aikaa tv:ssä - Nyt mukana kokkauskisassa!

      Oho, Martina Aitolehti nyt kokkauskisassa! Häntä ei ole nähtykään pitkään aikaan tv:ssä. Mukana myös mm. Henny Harjusola
      Kotimaiset julkkisjuorut
      165
      917
    10. Hyvää yötä

      Kaveri🥰... Olen vähän yllättynyt.
      Ikävä
      64
      906
    Aihe