Heikkohermo

tuskaisaa katsella

Miten "hermoheikkous" ja/tai ns. huono hermorakenne näkyy koirassa? Kuuluuko keskittymiskyvyn puute diagnoosiin, entä totaalisen ylikorostunut reaktiivisuus? Eli onko kellään näkemystä siitä, miten oikeasti hermoheikon koiran voi tunnistaa? Yksilön, johon "normaali" koulutus ei vain pure. Tarkoitan itse nyt tuttavan koiraa, joka ei malta mitään, sekoaa tietyistä asioista ja reagoi alta sekunninsadasosan todella impulsiivisesti - joko aggressiivisesti rähjäämällä tai sitten kiljumalla (lujaa), jos/kun ei pääse ns. tavoitteeseensa. Tuolloin mm. koiran silmävalkuaiset tulevat näkyviin hyvin korostuneesti, joskus jopa oikein ylikierroksille mennessään saattaa erittää myös kuolaa/vaahtoa. Sisälläkin ilmeisesti flippailee (on usein tosi skarppina, ikään kuin valmiina), mutta suurin osa sekoilusta tapahtuu siis ulkona. Itse useita koiria elämäni aikana tavanneena uskoisin, että tuollainen ylireagointi (mitään pahoja kokemuksia sillä ei ole) ei ole normaalia, mutta koska en siis ole ikinä itse koiria omistanut, en koe olevani olleenkaan asiantuntija. Tästä johtuen tulinkin kysymään täältä, mistä tunnistaa oikeasti hermoheikko koira ja vielä tärkeämpää, miten sellaisen yksilön kanssa tulisi edetä? Ilmeisesti asiantuntija-apu olisi joka tapauksessa paikallaan. Tähän asti tuttavani on lähinnä yrittänyt elellä varpaillaan ja vältellä milloin mitäkin, mistä koira kierrokset voisi ottaa - ei mitään mukavaa ja leppoisaa koiraeloa siis. Koira on 2,5 vuotias sekarotuinen otus (narttu) ja tuo käytös on vai pahentunut ajan myötä.

10

2541

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Rodut?Oleellista.Millaisia on vanhemmat,sisarukset?Oleellista.

      Kyllä nuot voi kuvata huonoa hermorakennetta.Tai sitten ei.Itse käytöstä arvidessa kun pitäisi tietää,mikä saattaa tulla ja missä määrin muista luonteen osa-alueista,kuten esim.tempperamentti ja terävyys.
      Seuraava onkin sitten miettiä,miten omistaja/omistajat toimii.Sillä kun on suuri merkitys,ja voi kääntää käytöstä suuntaan jos toiseen.Tosin perusluonnehan on se,mikä se genotyypiltään on.Mutta fenotyypissä näkuyy pitkälti myös omistajan panos.

      "normaali koulutus".Jaa-a.Käsitteellistä eli mitä se onkin.

      Ja miten tullisi edetä?Tarttisi jonkun pätevän ihmisen tsekata,jolla kokemusta tuontyyppisistä jutuista.
      Kyllä oikeasti huonohermoisen kanssa pitkälti pärjää.itse sanoisin pääpointiksi mahdollisemman hyvän suhteen,eli koiran pitää luottaa omistajaan täydellisesti.Kun se puoli on kunnossa,nuppi kantaa jo pitkälle.
      Kuormittamisessa pitäisi löytää kauhuntasapaino,mutta tuokin puoli yleensä hoituu tosi pitkälle ihan sillä,että luottamus ja suhde omistajaan on viimisen päälle
      kondiksessa.

      Ja kannattaisi selvittää,onko hormooneilla osuutta asiaan.Jos ei ole erikosemmin aggressiivinen,eikä epäilystä,että testoa on runsaasti,niin miettisin sterilisaatiota.Saattaisi ehkä tasaannuttaa,osaltaan.

    • öoreu

      No ensimmäisenä kyllä kannattais ottaa yhteyttä ihan oikeaan koirankouluttajaan... Itselläni on jokseenkin herkkä, ylivilkas ja heikkohermoinen koira, ja kyllä sellaisen kanssa oppii elämään, ja elämästä muodostuu jopa mukavaa ja jokseenkin normaalia. Itsekin välttelin ensin kaikkia tilanteita missä koira saattaisi pimahtaa, ja olin ns. varpaillani ja siis hermostunut itsekin koko ajan. No se oli väärä tapa reagoida... Aloin vain pikkuhiljaa viedä sitä tilanteisiin missä pimahtaa, ja pysyttelin itse rauhallisena. Nyt kolmivuotiaana se on jokseenkin normaali koira, ja ihan hyväkäytöksinen. Toisinaan yllättävissä tilanteissa se pimahtaa, mutta saan sen jo aika nopsasti hallintaan. Kun oma itsevarmuus lisääntyy, ja tuntee / uskoo että pystyy pitämään koiransa aisoissa, ja oppii tuntemaan koiransa ja tunnistamaan sen mielenliikkeitä paremmin, niin kyllä se alkaa sujua. Ja vaikka koiran käytös on sellaista, että se saa ihmisenkin hermostuneeksi, niin silti pitää vaan opetella pysymään rauhallisena, ja kertomaan koiralle miten missäkin tilanteessa toimitaan. Tätä ei oikein voi sanallisesti palstalla opettaa, vaan siihen tarvii ammatti -ihmisen kädestäpitäen näyttämään.

    • canis.familiaris

      Juu, en lähtisi leimaamaan koiraa vielä noilla tiedoilla, koska ei ole nähnyt sen suhdetta omistajaan ja elinympäristöä....siinä voi olla joitain ärsykkeitä, jotka voivat laukaista reaktion käytöksessä, kuten liike/ääni jne...luotto ymv jutskat jne...Paljon pieniä nyansseja, joista käytös rakentuu.

      "suurin osa sekoilusta tapahtuu siis ulkona"...siksi juuri.

      Heikkohermoisen yksi tunniste on myös pelkopurenta/uhkailu, tahi ylikorostunut alistuneisuus....pitkittyessään..

      Epävarman kanssa, jos epävarmuutta aiheuttavat tekijät pitkittyy tulee esille myös heikkohermoisen/huononhermorakenteen omaavan piirteet...Aihe on vaikea...

      • iiuuytttt

        Aihe on tosiaan vaikea, mutta jos vain ap:lta lohkeaisi muutama viikko kesälomaa niin hänen kannattaisi istua koiran kanssa kannolla se toinen muutama viikko ja puuttua toklaisulla(jokaikinen temppu), esim. kaulanseutu/lapa, nihin ei toivottaviin tekoihin. Samperin paljon siedätystä ja olemista tuo homma kuitenkin vaatii. Lopputulos tuskin on napakymppi vaikka kaikkesi tekisit, mutta hyvään on mahdollisuudet.


      • canis.familiaris
        iiuuytttt kirjoitti:

        Aihe on tosiaan vaikea, mutta jos vain ap:lta lohkeaisi muutama viikko kesälomaa niin hänen kannattaisi istua koiran kanssa kannolla se toinen muutama viikko ja puuttua toklaisulla(jokaikinen temppu), esim. kaulanseutu/lapa, nihin ei toivottaviin tekoihin. Samperin paljon siedätystä ja olemista tuo homma kuitenkin vaatii. Lopputulos tuskin on napakymppi vaikka kaikkesi tekisit, mutta hyvään on mahdollisuudet.

        Sasse..Ongelman ydin kun ei aina ole se, että koiraa ei saisi tuunattua..Ydin on usein omistaja..joka tietämättään tai tietoisesti on saattanut koiran käytöksen siihen mitä on...Turvattomuutta, ohjauksen puutetta, käsittelyn puutteita jne..Kokenut jamppa tai pirkko pärjää kyllä syntyjään heikkohermoisen kanssa ja siinäkin ehkä kompromissien kautta..eli jotain hyväksytään käytöksessä jotain kierretään ja jotain taas ei...

        Siedättäminen ei myöskään yksistään riitä, koska ohjaajan pitää myös muutta asennoitumistaan..tiettyjä määrätietoisia ja koiraa helpottavia asioita esimerkin kautta jne..Siedättäminen on myös eri juttu kuin pelon tai sen kynnyksen kohtaaminen..Tässä mennään useimmin metsään sotkemalla flooding ja siedätys.


    • Ap

      En ole 100% varma roduista, mutta uskoakseni on ollut puhetta, että metsästyssukuista rotua koirassa olisi? Muut siskokset eivät myöskään ole selvillä, ainakaan minulle. Taidan kutsua tuttavani suoraan keskusteluun osaksi, ei ota varmasti nokkiinsa, koska tästä on useampaan otteeseen puhuttu. Apua ottaa varmasti mielellään vastaan! Sen osaan jo nyt sanoa, että mitään pahaa ei ainakaan koiralle halua eli koulutus on ollut ennemminkin liian lepsua kuin kovaa/väkivaltaista.

      • ei ensimmäinen

        Ensimmäisellä omalla koirallani oli vähän samoja oireita. Vuosi pari siinä meni oireita ihmetellessä ja vaikeaa oli. Naapurissa asui onneksemme hulluksi luokiteltu nainen, mutta hänellä lienee ollut tatsi asiaan sillä hän sanoi, että vähemmällä huomiolla ja hyysäämisellä homma hoitoon. Koira on koira ja ihminen on ihminen. Selkään annetaan ainoastaan jos on pakko, lellitellään kerran viikossa ja muuten ollaan mukavia. Koirat eivät kaipaa laupeudentöitä vaan kuria ja jotakin sitä mitä on turha laukottaa näppiksen kautta.


    • Anonyymi

      Miten koiraa koulutetaan on ensimmäinen asia. Onko koiran perusasiat kunnossa lepo ruoka lenkit. Sitten terveys onko koira terve onko vaivoja kipuja. Onko omistaja hermostunut huudetaanko koiralle.onko kotona rauhallinen ilmapiiri. Kannattaa miettiä sitä omistajan käytöstä koiraa kohtaan se on usein suurin tekijä. Onko koulutus oikeanlaista palkitaanko koiraa oikeasta käytöksestä onko omistaja pää punaisena huutava onko omistajan koulutus johdonmukaista lyödäänkö koiraa. Kun koiran olosuhteet on muutettu oikeanlaiseksi. Tutkittu eläinlääkärillä mahdolliset sairaudet. Jos nämä asiat eivät auta on hankittava koirankouluttaja jonka kanssa asiat käydään läpi. Mietitään oikeanlainen koulutus

    • Anonyymi

      Hermoheikko koira en oikein usko tohon. Koira syntyy tuskin hulluna tai mielisairaana. Kokemukset muovaavat koiraa. Mitkä on olleet olosuhteet emolla miten on ollut olosuhteet kun pennut on syntyneet. Onko emo saanut hoitaa/imettää onko emo ollut pentujen kanssa luovutus ikään asti. Siis 7 viikkoiseksi. Miten pentuja on tänä aikana hoidettu/kohdeltu. Näillä on valtava merkitys. Mitä tapahtuu kun sitten pentu lähtee uuteen kotiinsa. Onko omistajalla kokemusta koirista osaako ohjata pentua hihna käytös toisten koirien /ihmisten kohtaaminen unentarve ruokinta liikunta koiran harrastukset. Osaako omistaja kohdella koiraa oikein johdonmukainen kasvatus palkitseminen omistajan ja koiran yhteistyö. Tämä kaikki vaatii aivan hirveästi työtä. Hienosti hihnassa kulkeva hyvin käyttäytyvä koira ei tule lahjaksi se on pitkän harjoittelun tulos. Samanlainen tulos kuin lapsen kasvatus se kestää pidemmän ajan. Koiralla tämä kaikki tulee n. 2 vuoden homman tuloksena. Et harkintaa onko tähän kaikkeen aikaa ja ennen kaikkea kiinnostusta

    • Anonyymi

      On myös omistajia jotka ovat päättäneet että koira on "hermoheikko" ja "herkkä". Tunnen koiraihmisen joka suureen ääneen julistaa olevansa erityisherkkä ja on sitä mieltä, että koiransakin on. Koira on muuten ihan tavallinen, mutta omistaja ei anna sen olla missään tekemisissä muiden koirien eikä paljon ihmistenkään kanssa. On heti piilottamassa koiraa kun joku tulee vastaan jne. Koira on ihan ihmeissään tästä kun aina alkaa se vauhkoaminen ja alkaa sitten itsekin olla sitä mieltä että tilanne on vaarallinen. Minun nähdäkseni koira on ihan tavallinen ja jopa seurallinen jos saisi olla oma itsensä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      158
      6527
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      34
      3908
    3. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      25
      2015
    4. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      18
      1969
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      27
      1809
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      77
      1646
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      17
      1563
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      27
      1518
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      19
      1499
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      35
      1390
    Aihe