Laumisten käyttötarkoitus?

1736534895

Lueskelin laumanvartijafoorumia ja hämmästyin lukemaani: ihmisillä on esim.maremmano-abruzzeseja sisällä talossa sohvalla nukkumassa. Eikös näiden koirien kuuluisi elää niiden eläinten (lampaat, vuohet, siipikarja, kanit yms) kanssa joita ne suojelevat?
vai olenko ymmärtänyt jotain väärin. Jos ei omista mitään kotieläimiä ja haluaa jonkinlaista turvaa koiran muodossa niin olisihan siihen muitakin rotuja...

14

272

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hankala homma enää

      Harmillisen harvassa niitä karjalaitumia enää on. Ja nykyään laumanvartijakoiria pidetään tehtivissään jopa vaarallisina, koska ne voivat purra vieraita ohikulkijoita, joita on nykyään kaikkialla syrjäseuduillakin retkeilijöinä. Suomessa toisten maalla kulkeminen on jokamiehenoikeus. Laumanvartijakoirat eivät ole niin yksinkertaisia kuin moni voisi luullaa, vaan jopa rottweilereita ja dogo argentinojakin herkempiä vahteja, joiden kanssa voi käydä huonosti alueilla, joilla kulkee päivittäin, vuosittain tai harvemminkin vieraita ihmisiä.

      Nykyään laumanvartijakoiria on käytettävä ns. seurakoirina, sillä karjalaitumia ei riitä enää niille kaikille vahdittaviksi, vaan osan on hoidettava muita tehtäviä, olkoot se sitten lasten viihdyttämistä, koiraharrastuksia, metsäretkiä ym. Mutta karjankasvatus on vähentynyt ja muuttanut muotoaan.

    • Takaisin Luontoon.

      Uskomaton kysymys. Missä Suomessa on karjalaumoja joiden keskellä koirat voisivat elää. Karjat pidetään isolta osalta navetoissa, tai ulkotarhoissa, lehmät nyt ovat laitumella, mutta niillä on sähköpaimenet.
      Kyllä nykyiset laumikset ovat pihanvahteja, ja seurakoiria. Aktiivisimmillaan jos omistaja harrastaa vepeä tai tokoa. Koiraa haluavan rotuvalinta on ihan ja täysin makukysymys. Jos tykkää laumiksen vähän monimutkaisemmasta sielunelämästä ottaa sellaisen, jos haluaa räkyttimen ottaa villakoiran, ja jos hyvän koiran, ottaa sakemannin.
      =)
      Helppoa kuin heinänteko.

    • yx.akka

      Olen yksinäinen arka ja pelokas nainen, ainut kaverini on laumanvartijani.


      Kun katselen televisiotakin. mikäs sen mukavampaa kun koira se vieressä löhöilee, sen takia ostin ison löhödivaaninkin.

      Asun rivitalossa ja hyvin on mennyt jo neljä vuotta, ei tule väkivaltainen exä ovelle ryskyttää enään.

      Ihanteellinen lenkkikumppanikin tuo on.

      Tämä ei ole sitten mikään provo.

    • Takaisin Luontoon

      En uskokaan että on, sellaiseen tarkoitukseen laumis on vaikka kuin hyvä. Ei mellasta turhasta, mutta jo koko tekee sen ettei kaikenmaailman uhoukkelit heti kokeile lähietäisyydelle tuloa. Mutta kaikkein hulluinpihan ei koira pitele.

    • näin meillä

      Noh, minulla ainakin löytyy 2 kp maremmanoja .Päivisin vahtivat useamman hehtaarin aidatulla alueella siipikarjaa, jota ennen uhkasivat ilvekset, ketut. supikoirat ja kanahaukat. Yhtään lintua ei ole pedoille enää mennyt.

      Öisin (kesäaikaan) koirat taas siirtyvät vuohi/lammaslaitumelle. Talvisin ulkoilevat myös lampaiden ja vuohien kanssa. Muuten saavat oleskella sillä neljän hehtaarin piha-alueella.Talvella öisin nukkuvat navetassa sisällä.

      Mielestäni ei tarvitse olla mikään karjankasvatuksen ammattilainen että voi hyödyntää laumanvartijaa, yhä enenevässä määrin harrastelijat hankkivat eläintensä turvaksi laumiksen. Ja maremmano-Abruzzese taitaa olla se vähiten "pilattu" laumis Suomessa.

      • provoilua taas"

        Ja höpsis, ei sinulla ole mitään maremmaa. Arvasin heti aloituksen luettuani, että taas täällä kirjoitellaan jotain omista maremmoistaan ja vielä karjaa vartioimassa, jotta saataisiin vakuutettua muut keskustelijat :-D Aina löyty joku täältä, joka omistaa kyseisen rodun, eli josta kirjoiteltiin, vaikka niin paljon harvinaisia rotuja täällä käsitellään.

        Mutta sen uskon, että maremma ja muut laumisrodut menettävät pian vahtiviettinsä, tai ainakin suurimman osan siitä, kun niille ei enää löydy vahdittavaa. Jopa syrjimmillä seuduilla kulkee nykyään joka suunnissa ihmisiä retkeilemässä ja suunnistelemassa, joten enää missään ei ole turvallista pitää suurta ja voimakasviettistä vahtikoiraa.


    • Näinkin tänään

      Maremmasta en tiedä, mutta estrelasta on kokemusta. Onko saku menettänyt palvelushalunsa vaikka määrää on rajusti. No, ei ole. Enkä usko vahtimisvaistonkaan kovin nopeaan häviämiseen. sosiaalisempia saattavat olla jalostusvalintojen kautta, mutta vartiointivietti on toinen juttu. Ei se vahtimisen kiukkuisuus niistä hankalia tee kaupungeissa, vaan se verethyytävä haukku. Se on kerrostalossa melkoista kuultavaa. Muuten laumis ei ole ollenkaan huono koira kaupunkiin, sisällä rauhallinen, ja ei vaadi mitään mammuttilenkkejä. Toki omistajan on oltava kokenut, ja osattava tarjoita laumiksen luonteelle sopivaa tekemistä.

      • eri perinne...

        Italiassa vaaditaankin maanomistajan lupa, jos halutaan vieraiden mailla kulkea. Samoin kaikissa muissa Euroopan maissa Suomea lukuun ottamatta. Suomessa tuollainen koirien käyttötarkoitus ei ole niin yksinkertaista, kun karjalaumojen lähettyvillä kulkee villipetojen lisäksi myös ihmisiä. Ja suurin osa maailman maremmoista taitaa olla aivan eri käytössä kuin vartioimisessa, sillä nykyään sairaat jättirodut (bernhardilaiset, bernit, nöffit ym.) alkavat kyllästyttämään monia ihmisiä, ja he haluavat puolestaan terveempiä suuria koiria, jollaisia laumisrodut yhä ovat, vaikka he eivät vartioivaa koiraa haluakaan, vaan suuren.


    • ghjhjj

      Taistelukoiratkin ollaan luoto koira- ja härkätappeluihin, mutta mikäs teet, kun enää ei ole mahdollista sellaisia harrastaa. Entiset taistelu- ja vartiokoirat joutuvat rooliutumeen seura- ja harrastuskoiriksi perinteiden, kulttuurien ja lakien muuttuessa. Täten bullterrierit, amstaffit, dogo argentinot, kaukkarit, maremmat ym. entiset taistelu- ja vartiokoirat ovat muuttuneet keskimäärin vietittömämmiksi kuin aikoinaan.

    • Oveja

      Älä nyt viitsi, ei noissa pätkissä esiintyvin espanmastiffin näköisiä löydy suomesta yhtäkään, kun eivät paimenet niistä luovu. Sekä noista vaellus reiteistä espanjassa missä lampaita kuljettavat ovat suurimmalta osiltaan valtion maita. Dogosta sen verran että argentiinassa sekä muissa Etelä-Amerikan maissa dogo on (metsästyskoira) aina ollut, eli rodun kehittämisestä saakka käytetty villisika jahdissa, nyt ja aina. Suomessa en tiedä mikä on rodun käyttötarkoitus ?

    • Alkukantainen "lukko

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 184
      2021
    2. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      53
      1932
    3. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      135
      1588
    4. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      145
      1515
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1324
    6. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1204
    7. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1185
    8. Naisten tyypilliset...

      Naiset ei varmaan ymmärrä itse miten karmealle heidän tavara haisee. Miehet säälistä nuolevat joskus, yleensä humalassa
      Ikävä
      10
      1163
    9. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      3
      1138
    10. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      11
      1127
    Aihe