Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Toiseksi koiraksi pystiffi?

Amstiffi

Itse asiassa meillä on ollut cottoni, ja tällä hetkellä leikattu amstaffi narttu. Kyse onkin siitä, että pyreneittenmastiffit on kiinnostanut jo jonnin aikaa, mutta arveluttaa ovatko ne oikeasti vaikeita murkkuikäisinä?
Leonberginkoira olisi alunperin tullut amstaffin tilalle mutta tila ja raha ei ollut juuri silloin kohdillaan. Nyt on sitten se aika tullut että voisi ottaa isomman koiran nyt parin vuoden sisällä.

Joten pari kysymystä vielä:

1. Ovatko kuinka kovapäisiä ja hankalia murkkuiässä?
2. Paljon ruokaa tosissaan menee kuukaudessa?
3. Kuinka paljon turkkia hoidetaan?
4. Viihtyykö paremmin sisällä vai ulkona?

Tuossa ei ollut vielä kaikkia kysymyksiä mutta enpä nyt muistanut kaikkia :D
Kertokaa kuitenkin kaikki mahdolliset kokemukset yms.

10

363

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • suosittele

      Meillä on 1,5 vuotias pystiffi uros ja omien kokemusten perusteella vastaan seuraavasti:

      1. Murkkuiässä kokeilevat onko sääntöjä toteltava, mutta omistaja täytyy olla päättäväinen eikä antaa periksi.

      Perussäännöt opetetaan jo pentuna ja niistä pidetään kiinni. Meillä sohva ja sänky ovat koirilta kiellettyjä alueita, ihmiset syövät ennen koiria eikä koirat kyttää ja kerjää vieressä, ihmiset kulkevat porteista ja ovista ensimmäisenä, koirat tulevat ruokakupeilleen vasta saatuaan luvan, kotiin tulosta ei tehdä koskaan suurta numeroa. Pehmeillä tavoin osoitetaan koiralle pennusta saakka, että omistajat ovat sen yläpuolella laumassa.


      3. Turkki on harjattava kerran viikossa, koska muuten se takkuuntuu pahasti. Karvanlähtöaikaan harjattava useammin. Mutta eihän harjaaminen ikäävää ole. Se on mukava sosiaalinentapahtuma omistajan ja koiran välillä.

      4. Meidän koira viihty paremin ulkona, talvellakin. Meillä on vajaan hehtaarin kokoinen aidattu pihamaa, jossa koirat saavat olla vapaana irti. Tulevat sisälle silloin kun haluavat.

      Minä en meidän pystiffiä toiseen koiraan vaihtaisi. Aivan mahtava kaveri

      Kannattaa lukea Kaisa Hilskan Laumanvartijakoirat kirja. Siinä on paljon asiaa laumanvartijoista ja niiden koulutuksesta.

    • ei enää toista

      Tämmöinen kokemus meillä nartun kanssa:
      1. Kovapäisiä ovat ja kunnon koulutus/sosiaalistaminen ehdottomasti. Siitäkin huolimatta tekee kuten itse tahtoo niin halutessaan. Koiralla on vahva vartioimisvietti ja sitä ei ainakaan meidän neidiltä ole saatu kuriin millään. Ilman kunnon aitausta, tarkoitan siis pari metriä korkeaa ja maahan upotettua, koira karkaa pihapiiristä välittömästi ja laumiksen reviirihän on niin suuri, minkä se näkee. Ei mikään helppo tapaus ainakaan meillä. Kovasti on hermoja koetellut ja harmaita hiuksia aiheuttanut.
      2. Säkillinen menee (15 kg) muut kotipöperöt ja herkut päälle.
      3. Harjaus kerran viikossa ja kannattaa katsoa korvan taakse, kainaloihin ja "pöksyihin" tuleeko takkusia. Huopaantuu kastuessaan helposti, joten turkin läpikäyminen viikottaista puuhaa.
      4. Millä ulkona lähes aina, jopa yli 30 asteen pakkasessa viihtyy mieluiten ulkona. On tehty kunnon koppi, jonne menee lähinnä sateella, kesällä makoilee kaivelemissaan kuopissa.

      Meillä ensimmäinen pystiffi ja täytyy rehellisesti sanoa, että myös viimeinen. On ollut terve, mutta tuon itsepäisen luonteen takia en ole erityisen ihastunut tähän rotuun. Pidän enemmän paimenkoirarotuisista koirista jollainen meillä tälläkin hetkellä on.

      Kannattaa todellakin perehtyä pystiffiin rotuna ennen sen hankintaa, mikään tieto ei ole liikaa ja koirathan ovat yksilöitä kuten me ihmisetkin, jokainen erilaisia.

    • Pyrre ja mami

      1. Ovatko kuinka kovapäisiä ja hankalia murkkuiässä?

      Eivät ole ollenkaan. Pystiffi voi hyvin ja viihtyy vielä paremmin, kun sille ei asetella turhia rajoja ja rajoituksia. Koiran pitää oppia itsenäiseen ajatteluun. Me asutaan maalla ja meidän Pyrre saa kuljeksia vapaana missä vaan. Istumaan yritin opettaa nuorempana, mutta ei se oppinut.

      2. Paljon ruokaa tosissaan menee kuukaudessa?

      Riippuu vähän siitä miten paljon se on saanut olla vapaana. Keväällä kun on enemmän kiinni menee varmaan yli 20 kiloa kuivamuonaa kuukaudessa ja sen päälle paljon lihaa ja makkaraa. Ainakin 30 kiloa.

      3. Kuinka paljon turkkia hoidetaan?

      Saahan sitä hoitaa vaikka päivittäin jos niin haluaa. Me ei olla totutettu koiraa turhiin harjauksiin ja pesuihin. Saattaisi purra jos menisi harjan kanssa hämmentämään

      4. Viihtyykö paremmin sisällä vai ulkona?

      Ulkona viihtyy. Sisällä huonommin muulloin kuin ruoka aikaan. On yleensä eteisessä yöt ja päästetään omille retkilleen kissoja jahtaamaan aina aamuisin.

      • huhheiHHH

        tyypillisen huolimatonta koiranpitoa ongelmarodun harrastajalta!?


    • No huh huh

      Minkä näköinen on pystiffi jota ei harjata säännöllisesti? 4 jalkainen kävelevä rastakasa? Vai ajetaanko koira karvattomaksi säännöllisesti. Tuota "turhat harjaukset ja pesut" kohtaa en ymmärrä. Vai onko teidän koiralla joku superihmeellinen turkki, joka ei vain mene takkuun? Tarjotaanko hammasta sen takia, että takkukohdat ovat kipeitä?

      Hoitoaineen käyttö pesun yhteydessä vähentää takkujen syntymistä korvien taakse helposti syntyvien takkujen syntymistä. Samoin "pöksyt" eivät takkuunnu niin helposti.

      Eikä pystiffit ole tyhmiä koiria! Ne ovat viisaita. Oppivat kyllä istumaan ja tekemään muut perustottelevaisuusjutut kun niitä opettaa. Oppivat vieläpä nopeasti. Mutta pystifeillä ei ole juurikaan miellyttämishalua ja jatkuviin toistoihin harjoituksissa ne kyllästyvät nopeasti. Eivät ole samanlaisia koulutettavia kuin esim. sakemannit. Pystiffit näyttävät, että katso mä osaan ja jos samaa jankutetaan vielä useaan kertaan, ne tahtovat pistää homman lekkeriksi. Pystiffit ovat kuitenkin koiria, jotka tekevät tilanteista omat johtopäätökset ja toimivat sen mukaan. Vaikka niille opetetaankin perustottelevaisuusjutut.

      • höpö höpö

        Tuo pyrre ja mami on selvää provoa, ei kukaan koiranomistaja oikeasti voi kirjoittaa tuollaista sontaa. Ja jos on totta, koiranpitokielto loppuiäksi.


    • ei pystiffisiä

      Ei näistä kirjoittelijoista kukaan omista pyreneittenmastiffia. Aina kun keskustellaan jostain rodusta, niin keskustelijaksi osallistuu myös joku rodun omistaja. Paitsi että hän vain provoilee. Joku aina haluaa hallita keskustelua esittämällä kyseisen rodun omistajaa.

    • suosittelen

      "Ei näistä kirjoittelijoista kukaan omista pyreneittenmastiffia. Aina kun keskustellaan jostain rodusta, niin keskustelijaksi osallistuu myös joku rodun omistaja"

      Mikä sinun pointti oli? Et omista ilmeisesti itse ko. koirarodun edustajaa?

      Kyllä meillä on pyreneittenmastiffi eikä minun TARVITSE yrittää hallita tätä keskustelua. Vastasin vain kysyjän kysymyksiin. Mikä siinä noin kovasti harmittaa.

    • :)

      On se jännä näillä keskustelupalstoilla, poikkeuksetta aiheessa kuin aiheessa aletaan riiteleen ja sitten jopa alkuperäinen puheenaihe unohtuu kokonaan...en oikein ymmärrä kuinka pienet kuviot voi joillakin elämässään olla, kun pitää täällä nimettömänä päästä sanomaan joka asiaan jotain asiatonta, voe voe..

      No, laitan nyt kuitenkin alkuperäiselle kysyjälle vastauksen kun täälläkin yksi pystiffi kuitenkin on muutaman vuoden meilläkin asunut :)

      1. Meillä ei pahaa murkkuikää (ainakaan vielä) ole pojalla ollut,.Jääräpäitähän nää on ikään katsomatta, mutta se pitää ottaa huomioon jo hankkiessaan pystiffiä. Nämä kun eivät vaan kertakaikkiaan ole ihmisen palvelijoita siinä mielessä kuin jotkut muut rodut. Ihmistä palvovat kyllä ja kaikkensa antavat jos on tarvis, mutta kaikki 'turha' ihmisen keksimä aktiviteetti ei vois vähempää kiinnostaa. Yhtään tyhmemmäksi se ei koiraa tee, ettei se pokkuroi ihmiselle.
      Kannattaa tosiaan tutustua rotuun ja ottaa selville muutakin kuin ulkonäkö, niin ei tule sitten mitään 'pettymyksiä' käytöksen suhteen.
      Nämä eivät tosiaan ole palvelus- eikä paimenkoiria...
      Ja mitä tulee tuohon vahtimisviettiin, laumanvartijan kuuluu vahtia ja suojella omaa laumaansa (ja pystiffihän tekee sen pääasiassa juuri haukkumalla) eikä näitä toimintoja niiltä saa estää. Koiralla pitää olla olosuhteet,joissa se saa toteuttaa itseään, eli tarpeeksi suuri alue jota vahtia ja jossa se saa myös esim. haukkua vapaasti ja lujaa, se hoitaa näin työtään. Jos se siltä estetään ollaan kusessa muka 'tottelemattoman' ja omapäisen koiran kanssa.

      2. Varmaan se on pyöreesti toi säkillinen jos kuivaruokaa syöttää, meillä menee puoli säkkiä ja se toinen puoli korvataan raaalla lihalla ym.

      3.Meillä harjaillaan säännöllisen epäsäännöllisesti eikä pesty ole vielä kertaakaan. Ei vaan ole ollut tarvetta pestä, silti koira on aivan siisti ja takuton. Karvanlähtöaikaan tosin pitää harjailla ahkerammin, silloin nimittäin koko huusholli hukkuu koirankarvaan :)

      4. Ulkona viihtyy paremmin kuin sisällä,mutta meiän poika kyllä nukkuu yöt sisällä. Päivät makoilee ulkona aidatulla n.1ha pihalla, kaivelee kuoppiaan ja tsiigailee maisemaa :) Iltaisin on virkeimmillään ja vahtii tarmokkaasti aluettaan. Haukkuu ja lujaa! :) Mun puolestani sais olla yötkin ulkona, mutta tää haluaa olla sängyn vieressä....luulen, että jos sillä ois kaveri pihalla, viihtyis vieläkin paremmin ulkona, myös ehkä yöt. nyt on vähän 'mammassa kiinni' kun on ainokainen ;)

    • Amstiffi

      Juu en mie koiraa ulkomuodollisista syistä otakkakkaan.
      Alkukantaiset vietit ja vaistot on aina sytyttäny halun tutustua laumiksiin, ja oon kyllä ihan myyty näitten kanssa. :)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      71
      2338
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2113
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      78
      1738
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1547
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1536
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      11
      1475
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      31
      1439
    8. 52
      1298
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      75
      1258
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      30
      1209
    Aihe