Dhyana

Ajatuksia herättävää

Buddhalaisuudesta kiinnostuneet yrittävät kovasti ponnistellen ja kaikenlaisia harjoituksia kokeillen saavuttaa sisäistä vapautta.

Buddhalaisia opetuksia on lähes mahdoton käsittää omin päin siten, että niillä olisi mitään todellista vaikutusta, kun elää kaiken länsimaalaisen hullutuksen ja kilpailun keskellä. En nyt tarkoita mitään ulkoisten rituaalien noudattamista, enkä tietyssä asennossa istumista taikka mantrojen toistamista. Niistä on hyötyä vähän vain tietyissä tapauksissa, ja siinä tapauksessa, että tietää niiden merkityksen. Tietysti suorassa istuminen pitää mielen virkeämpänä kuin sängyssä makaaminen, mutta esim. mantroilla ei ole mitään vaikutusta, ellei tiedä niiden merkitystä. Alkuperäisissä Padmasambhavan (toi buddhalaisuuden Tiibetiin) yms. kirjoituksissa sanotaankin, että on parempi pohtia kaiken väliaikaisuutta pienen hetken ajan, kuin lausua 10000 mantraa.

Ihmisen oma tajunta voi todellakin täyttyä itsestään siten, että se antaa suuremman mielihyvän ja rauhan, mitä ei voi mikään viiden aistin tarjoama antaa. Silloin tajuaa, että se mielihyvä lisääntyy, jos luopuu jostain asioista mihin ennen oli kiintynyt. Siinä vaiheessa luopumus on jo tapahtunut, paitsi ehkä ulkoisesti ja ymmärtää miksi jotkut ovat alkaneet munkeiksi ja nunniksi. Asioista luopuminen itsensä pakottamalla ei ole oikein, paitsi sellaisissa asioissa joilla on vain huonoja seurauksia.

Kun sellaisen mielihyvän on kokenut, ei voi enää mikään muu asia kiinnostaa yhtä paljon, paitsi tietysti pakolliset ruumiin tarpeet, mutta nekin ovat heikentyneet. Jos on myöskin joskus kokenut sellaista syvällistä rauhaa, on myöskin matkalla siihen. Kokemukset tulevat lisääntymään, ja koko homma on lähestulkoon automaattista. Lopulta se päättyy vapauteen, joka on ollut salaa läsnä alusta alkaen. Jos alkaa haalimaan taas kaikkea tavaraa, ne tuottavat suurimmaksi osaksi vain mielipahaa, koska tietoinen ihminen tietää silloin huijaavansa itseään ja leikkivänsä kuin hiekalla. Länsimaalainen yhteiskunta ei vielä tunnista tätä ilmiötä. Ihminen on niin kauan tyytymätön, kun se haluaa jotain mitä sillä ei ole, eikä osaa nauttia siitä mitä sillä jo on.

5

160

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • aloittaja___--_

      Olisi kiva kuulla jotain ajatuksia tai kokemuksia asiaan liittyen.

    • kokija

      Yleisluonteinen katsaus syventyneisiin tietoisuudentiloihin, joiden tuntomerkkejä lisääntynyt rauha, ilo ja parantunut näkemys ilmiömaailman luonteesta:

      http://www.accesstoinsight.org/ptf/dhamma/sacca/sacca4/samma-samadhi/jhana.html

      Jo varhaisessa vaiheessa, kun harjoittaja kokee sisältä kumpuavaa ihmeellistä rauhaa, hän huomaa eron ulkoisen aistimaailman ja sisäisen maailman tuoman rauhan välillä. Tämä parantunut erottelukyky johtaa hänet sisäisen tutkimisen tielle. Samalla syntyy ulkoisiin aistivaikutelmiin takertumisesta luopumista. Hän näkee ulkoiset aistimukset enempi unenkaltaisina. Luopuminen on muuta kuin väkisin poisheittämistä. Se on tiettyjen taipumusten poiskaristamista, jolloin harvemmin enää muistelee ja on tietoinenkaan, mistä on tullut luovuttua. Ne ovat unohtumassa, entinen on jäämässä unholaan. Tietää että tämä on oikea suunta, tähän suuntaan hän siis jatkaa.

      Kun kosketus ensikerran syvimpään jhanaan on saatu, hän saa ensikerran väläyksen aidosta oikeasta näkemyksestä. Tämä ymmärryksen kasvu aikaansaa sen, ettei hän voi enää koskaan palata kokonaan takaisin, sillä hän on saanut tartunnan. Ymmärrykseen perustuva havainto ja kokemus on niin huikaiseva, että se on muuttanut hänen persoonansa asenteen iäksi. Hän tietää nyt, ettei hän ole keho, tunne eikä myöskään mikään ajatus, oli se kuinka matala tai ylevä tahansa. Hän tietää, että hänen persoonansa kokonaisuudessaan on ehdonvarainen ja lakkaa, mutta sen takana oleva tietoisuus on. Tämä tietoisuus on ollut koko ajan läsnä, eli mitään uutta ei oikeastaan ole saavutettu.

      Jo varhaisemmassa vaiheessa harjoituksen tuoma mielihyvä aikaansaa janoa sisäiseen kokemukseen, joka vie uusiutuviin onnentiloihin harjoituksen kautta. Tämäkin jano hienosyiseen iloon lakkaa, niinkuin lakkasi aiemmin ulkoisen aistinautinnon janoaminen. Silloin ollaan jo hyvin lähellä kaikenlaisen takertumisen lakkaamista ja todellisempi elämä voi ilmestyä esiin. Elämä on ollut koko ajan läsnä, missään tapauksessa se ei ole ollut jossain kaukana, vaan hengitystäkin lähempänä. Nyt hän sitä havaitsee, samalla sitä elämää itse tietoisesti ollen.

    • Ossikki

      Hyviä tiivistelmiä, itsellä erittäin hyviä kokemuksia ja juuri kuten aloittaja kertoi, turha lukea tuhatta mantraa, alkuun kun pääsee niin loput todellakin tapahtuu itsetään.
      Kokemukset aivan kuten kokija kertoi epätoivotut ominaisuudet lähes kadonneet, ymmärrys elämästä ja sen luonteesta lisääntynyt ja ajattelu on keskittynyttä.
      Luulisi olevan hyötyä monelle tänäpäivänä ja uskonnoista vapaamielisin, jos näin voi ilmaista.

    • Rauhaan rauhaan

      Itse koin vastaavan syvän rauhan kokemuksen pari viikkoa sitten syventyessäni omassa rauhassani yhteen Padmasambhavan kirjaan. Hän eli 700-luvulla ja kätki monia tekstejään eri paikkoihin. Karma Lingpa löysi 1300-luvulla monia näitä aarteita, ja keski-Tiibetistä Gampo Darin vuoren luolasta ns. "tiibettiläisen kuolleiden kirjan" lisäksi mm. kirjan "Padmasambhava's Teachings on the Six Bardos". B. Alan Wallace on kääntänyt tämän kirjan vuonna 1998 englannin kielelle ja Gyatrul Rinpoche on täydentänyt sitä pitkillä kommenteilla ja soveltamalla kirjan asioita nykyajan ihmisen näkökulmaan paremmin sopiviksi. Huumoriakaan ei ole unohdettu.

      Se kokemus itsehän on jonkinlainen jhana, kuten Kokija kertoi. Esim. puun sisukseen ei pääse käsiksi, ellei ensin kaivaudu kuoren läpi, kuten munkki Ajahn Brahmavamso sanoi yhdessä lukuisista puheistaan, joita voi myös ladata netistä. Sellaisen olotilan kokeminen toimii jälkeenpäin houkuttimena, vaikka itsessään senkään ei kai kuuluisi olla takertumisen kohde, vaan pitäisi päästää irti. Parasta on että se kantaa arkielämään ja tekee siitä paljon helpompaa. Myötätunto ihmisiä ja eläimiä kohtaan kasvaa voimakkaasti. Noh! Nämä kaikki erilaiset olotilat ja asiat tulevat vastaan kun tulevat, ei sitä voi tietää ennalta milloin, ja ne tulevat kuitenkin sitten todellisuudessa erilaisina, kuin mitä kuvittelemme mielessämme. Näe kaikki harhanomaisena, erityisesti ihan kaikki mitä päässäsi liikkuu.

    • Dharmapummi

      Jos haluaa itselleen mielenrauhaa, niin meditaatio ja buddhalaisuus on oikea tie siihen. Meditoinnin tehokkuudesta on tieteellisiäkin todisteita. Ja buddhalaisuus on loppujen lopuksi irtautumista kaikesta haitallisesta. Jos käyttää elämänsä Buddhan opetusten mukaan, niin saa täydellisen vapauden ja mielen harmonian. Se on paljon parempaa kuin viina, seksi, viihde tai raha. Mikään ei ole niin olennaista kuin mielenrauha.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1575
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1224
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1137
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1066
    5. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      1017
    6. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      581
      1008
    7. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      910
    8. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      902
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      764
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      690
    Aihe