Dhyana

Ajatuksia herättävää

Buddhalaisuudesta kiinnostuneet yrittävät kovasti ponnistellen ja kaikenlaisia harjoituksia kokeillen saavuttaa sisäistä vapautta.

Buddhalaisia opetuksia on lähes mahdoton käsittää omin päin siten, että niillä olisi mitään todellista vaikutusta, kun elää kaiken länsimaalaisen hullutuksen ja kilpailun keskellä. En nyt tarkoita mitään ulkoisten rituaalien noudattamista, enkä tietyssä asennossa istumista taikka mantrojen toistamista. Niistä on hyötyä vähän vain tietyissä tapauksissa, ja siinä tapauksessa, että tietää niiden merkityksen. Tietysti suorassa istuminen pitää mielen virkeämpänä kuin sängyssä makaaminen, mutta esim. mantroilla ei ole mitään vaikutusta, ellei tiedä niiden merkitystä. Alkuperäisissä Padmasambhavan (toi buddhalaisuuden Tiibetiin) yms. kirjoituksissa sanotaankin, että on parempi pohtia kaiken väliaikaisuutta pienen hetken ajan, kuin lausua 10000 mantraa.

Ihmisen oma tajunta voi todellakin täyttyä itsestään siten, että se antaa suuremman mielihyvän ja rauhan, mitä ei voi mikään viiden aistin tarjoama antaa. Silloin tajuaa, että se mielihyvä lisääntyy, jos luopuu jostain asioista mihin ennen oli kiintynyt. Siinä vaiheessa luopumus on jo tapahtunut, paitsi ehkä ulkoisesti ja ymmärtää miksi jotkut ovat alkaneet munkeiksi ja nunniksi. Asioista luopuminen itsensä pakottamalla ei ole oikein, paitsi sellaisissa asioissa joilla on vain huonoja seurauksia.

Kun sellaisen mielihyvän on kokenut, ei voi enää mikään muu asia kiinnostaa yhtä paljon, paitsi tietysti pakolliset ruumiin tarpeet, mutta nekin ovat heikentyneet. Jos on myöskin joskus kokenut sellaista syvällistä rauhaa, on myöskin matkalla siihen. Kokemukset tulevat lisääntymään, ja koko homma on lähestulkoon automaattista. Lopulta se päättyy vapauteen, joka on ollut salaa läsnä alusta alkaen. Jos alkaa haalimaan taas kaikkea tavaraa, ne tuottavat suurimmaksi osaksi vain mielipahaa, koska tietoinen ihminen tietää silloin huijaavansa itseään ja leikkivänsä kuin hiekalla. Länsimaalainen yhteiskunta ei vielä tunnista tätä ilmiötä. Ihminen on niin kauan tyytymätön, kun se haluaa jotain mitä sillä ei ole, eikä osaa nauttia siitä mitä sillä jo on.

5

157

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • aloittaja___--_

   Olisi kiva kuulla jotain ajatuksia tai kokemuksia asiaan liittyen.

  • kokija

   Yleisluonteinen katsaus syventyneisiin tietoisuudentiloihin, joiden tuntomerkkejä lisääntynyt rauha, ilo ja parantunut näkemys ilmiömaailman luonteesta:

   http://www.accesstoinsight.org/ptf/dhamma/sacca/sacca4/samma-samadhi/jhana.html

   Jo varhaisessa vaiheessa, kun harjoittaja kokee sisältä kumpuavaa ihmeellistä rauhaa, hän huomaa eron ulkoisen aistimaailman ja sisäisen maailman tuoman rauhan välillä. Tämä parantunut erottelukyky johtaa hänet sisäisen tutkimisen tielle. Samalla syntyy ulkoisiin aistivaikutelmiin takertumisesta luopumista. Hän näkee ulkoiset aistimukset enempi unenkaltaisina. Luopuminen on muuta kuin väkisin poisheittämistä. Se on tiettyjen taipumusten poiskaristamista, jolloin harvemmin enää muistelee ja on tietoinenkaan, mistä on tullut luovuttua. Ne ovat unohtumassa, entinen on jäämässä unholaan. Tietää että tämä on oikea suunta, tähän suuntaan hän siis jatkaa.

   Kun kosketus ensikerran syvimpään jhanaan on saatu, hän saa ensikerran väläyksen aidosta oikeasta näkemyksestä. Tämä ymmärryksen kasvu aikaansaa sen, ettei hän voi enää koskaan palata kokonaan takaisin, sillä hän on saanut tartunnan. Ymmärrykseen perustuva havainto ja kokemus on niin huikaiseva, että se on muuttanut hänen persoonansa asenteen iäksi. Hän tietää nyt, ettei hän ole keho, tunne eikä myöskään mikään ajatus, oli se kuinka matala tai ylevä tahansa. Hän tietää, että hänen persoonansa kokonaisuudessaan on ehdonvarainen ja lakkaa, mutta sen takana oleva tietoisuus on. Tämä tietoisuus on ollut koko ajan läsnä, eli mitään uutta ei oikeastaan ole saavutettu.

   Jo varhaisemmassa vaiheessa harjoituksen tuoma mielihyvä aikaansaa janoa sisäiseen kokemukseen, joka vie uusiutuviin onnentiloihin harjoituksen kautta. Tämäkin jano hienosyiseen iloon lakkaa, niinkuin lakkasi aiemmin ulkoisen aistinautinnon janoaminen. Silloin ollaan jo hyvin lähellä kaikenlaisen takertumisen lakkaamista ja todellisempi elämä voi ilmestyä esiin. Elämä on ollut koko ajan läsnä, missään tapauksessa se ei ole ollut jossain kaukana, vaan hengitystäkin lähempänä. Nyt hän sitä havaitsee, samalla sitä elämää itse tietoisesti ollen.

  • Ossikki

   Hyviä tiivistelmiä, itsellä erittäin hyviä kokemuksia ja juuri kuten aloittaja kertoi, turha lukea tuhatta mantraa, alkuun kun pääsee niin loput todellakin tapahtuu itsetään.
   Kokemukset aivan kuten kokija kertoi epätoivotut ominaisuudet lähes kadonneet, ymmärrys elämästä ja sen luonteesta lisääntynyt ja ajattelu on keskittynyttä.
   Luulisi olevan hyötyä monelle tänäpäivänä ja uskonnoista vapaamielisin, jos näin voi ilmaista.

  • Rauhaan rauhaan

   Itse koin vastaavan syvän rauhan kokemuksen pari viikkoa sitten syventyessäni omassa rauhassani yhteen Padmasambhavan kirjaan. Hän eli 700-luvulla ja kätki monia tekstejään eri paikkoihin. Karma Lingpa löysi 1300-luvulla monia näitä aarteita, ja keski-Tiibetistä Gampo Darin vuoren luolasta ns. "tiibettiläisen kuolleiden kirjan" lisäksi mm. kirjan "Padmasambhava's Teachings on the Six Bardos". B. Alan Wallace on kääntänyt tämän kirjan vuonna 1998 englannin kielelle ja Gyatrul Rinpoche on täydentänyt sitä pitkillä kommenteilla ja soveltamalla kirjan asioita nykyajan ihmisen näkökulmaan paremmin sopiviksi. Huumoriakaan ei ole unohdettu.

   Se kokemus itsehän on jonkinlainen jhana, kuten Kokija kertoi. Esim. puun sisukseen ei pääse käsiksi, ellei ensin kaivaudu kuoren läpi, kuten munkki Ajahn Brahmavamso sanoi yhdessä lukuisista puheistaan, joita voi myös ladata netistä. Sellaisen olotilan kokeminen toimii jälkeenpäin houkuttimena, vaikka itsessään senkään ei kai kuuluisi olla takertumisen kohde, vaan pitäisi päästää irti. Parasta on että se kantaa arkielämään ja tekee siitä paljon helpompaa. Myötätunto ihmisiä ja eläimiä kohtaan kasvaa voimakkaasti. Noh! Nämä kaikki erilaiset olotilat ja asiat tulevat vastaan kun tulevat, ei sitä voi tietää ennalta milloin, ja ne tulevat kuitenkin sitten todellisuudessa erilaisina, kuin mitä kuvittelemme mielessämme. Näe kaikki harhanomaisena, erityisesti ihan kaikki mitä päässäsi liikkuu.

  • Dharmapummi

   Jos haluaa itselleen mielenrauhaa, niin meditaatio ja buddhalaisuus on oikea tie siihen. Meditoinnin tehokkuudesta on tieteellisiäkin todisteita. Ja buddhalaisuus on loppujen lopuksi irtautumista kaikesta haitallisesta. Jos käyttää elämänsä Buddhan opetusten mukaan, niin saa täydellisen vapauden ja mielen harmonian. Se on paljon parempaa kuin viina, seksi, viihde tai raha. Mikään ei ole niin olennaista kuin mielenrauha.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Roope Salminen , Superpettäjä !!

   Uskomatonta touhua sen eveliinan kanssa !! useamman vuoden salasuhde vaikka mies on naimisissa !! roope on kyllä täys pa### !
   Kotimaiset julkkisjuorut
   148
   4869
  2. Miksi Martina lähettää sydämiä Sofian Lukelle?

   Onko Martinalla pahat kostoaikeet mielessä kun Luke on saanut Martinalta sydämiä instagramiin??? Nähdäänkö nyt oikeasti viimein Martinan kosto ja napp
   Kotimaiset julkkisjuorut
   93
   3247
  3. Mitä haluaisit ?

   Mitä tahtoisit sanoa hänelle, muttet uskalla ?
   Ikävä
   95
   1445
  4. Olet liian komea!

   Ei tuollaisia uskalla lähestyä 🤔
   Ikävä
   130
   1422
  5. Haha, nyt vähän naurattaa:)

   Kun täällä on kovasti ollut aloituksia niistä M syömistä, niin nyt on M ja Mimmin stooreissa hirveä valkopyykkipäivä terveellisestä ruoasta.. 😂 Miksi
   Kotimaiset julkkisjuorut
   118
   1216
  6. Laitan sulle tähän tiedoksi

   nallukkani, että rakastan sua enempi kuin mitään koskaan. Vaikka sen jo tiedätkin. Laitoin sinne eiliseenkin jotain, mutta sen on muut vähän sotkeneet
   Ikävä
   157
   1196
  7. Mitä kaipaat.......

   Mitä kaipaat hänessä eniten ? ♥️
   Ikävä
   56
   1163
  8. luomua olla pitää

   sitä sinä olet :) ei "tahroja" ihossa ei turhaa meikkiä eikä feikkiä. just siitä tykkään, olet se kaunis oma itsesi :) äläkä nyt sano että et ole kaun
   Ikävä
   127
   1094
  9. Martina uinnin jälkeen sijalla 436! Tästä tuli riemun päivä!

   Martina painaa menemään sitkeästi kuin sissi! Rambolla ja Martinalla on molemmilla hidas aamu 🤣
   Kotimaiset julkkisjuorut
   97
   1077
  Aihe