Väkivaltainen sijoitettu.

Voi elämä...

Nyt olisi neuvot tarpeen, kokemukset ja mielipiteet, kuinka toimin meille sijoitetun lapsen kanssa.

Lapsi on ollut meillä nyt reilun vuoden. Hän on poika (ala-aste -ikäinen) ja ollut alusta asti väkivaltainen. Joka kerta jos hän hermostuu, ärsyyntyy, on neuvoton, vihainen, surullinen jne ainoa ragointitapa on lyödä tai potkaista. Kohteena voi olla lähin ihminen tai sitten lelu tai muu tavara. Lähes jokainen oma lelu on rikki. Jos yritän keskustella rikkomisesta, vastaus on aina "ihan sama onko ne rikki". Meidän muut lapset on saaneet mittansa täyteen väkivaltaisuutta, heitä on isketty nyrkillä mahaan, potkittu selkään yms. Olen yrittänyt keskustella (mutkun on ihan sama), hän on istunut arestissa, neuvola ei ota kantaa eikä sostoimi... Käytännössä ainoa keino tällä hetkellä tuntuisi olevan se, että vahdin lasta koko valveilla olo ajan, mutta se ei todellisuudessa ole mahdollista ja kuitenkin silloinkin minä saisin osani purkauksista.

Tilanne alkaa olla se, että kaikilla on pinna kireällä ja kaikki tahtoisivat mieluiten karttaa tätä lapsosta. Hyvät neuvot olisi tarpeen!

12

390

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hyvää Kesää Sinulle

      Neuvoja ei ole antaa,mutta hattua nostan sinulle ja toivon jaksamista. Toivottavasti nuo sijaisperheiden morkkaajat lukevat tekstisi huolella ja miettivät asiaa vielä huolellisemmin.

    • juttunen

      Ihan heti hakisin apua, esim. lasten psyk.polilta, pyydät sossulta apua ellet tiedä miten toimia. Ensin voit viedä lapsen lääkärille, josta antavat sitten lähetteen psyk.polille.

    • Jokin syy on olemass

      Jotain apua tarvitsette. Tilannehan pahenee luultavasti iän mukana. Mikä on lapsen tausta? Onko häntä kohdeltu kaltoin lapsuudessa vai olisiko hänellä perhe, josta väkisin viety ja siksi käyttäytyy noin? Suhde oikeisiin vanhempiin on tärkeä, jos eivät ole vaaraksi (väkivaltaisia) lapselle. Onko neurologinen puoli tutkittu? Ei ole oikein muita lapsia kohtaan, että saavat pelätä. Jokin syy pahalle ololle on olemassa. Tällaiset tilanteet juuri vaativat aikuiselta taitavuutta ja osaamista ja tietoa.

      • 2+5

        Ilman muuta aika perheneuvolaan tms. mihin teiltä nyt pääsee arvioon.
        Meille sijoitetulla alle kouluikäisellä pojalla oli juuri tuollaista käytöstä, mutta nyt Theraplayjakson, useamman vuoden kestäneen perhesijoituksen ja yhä jatkuvan terapian ansiosta osaa jo melko hyvin sanoittaa tunteitaan, koulussa ei enää juurikaan käy toisten kimppuun ja tavarat ovat pysyneet pääsääntöisesti ehjinä.


    • jaloå

      Tässä hyvä esimerkki bioille jotka marmattavat että sijarit rahastaa.

      Lapsi voi todellakin olla hankala ja sitä ei rahassa mitata. Niin , sijaislapsi voi olla kovia kokenut pienenä joka saattaa sitten heijastua isompana.

      Tsemppiä sulle aapee, nostan hattua sulle ja toivottavasti saat jostain vinkkiä lapsen käytökseen tms.

    • marmatan tuollaisell

      Marma marma, marma marma marma... Siinä sinulle riidanhaastajalle. marma. marma

    • Lissumissu

      Hei!

      Tarvitte kovasti apua ja jaksamista koko perhe. En tiedä onko tästä konkreettista apua, mutta toivottavasti ainakin lohtua tuo kirja Toisten lapset. Se on amerikkalaisen erityisopettajan Torey Haydenin tosikertomus kouluvuodesta, jossa luokalla oli todella väkivaltainen lapsi (nähnyt isänsä tapon, 7 eri sijaisperhettä).

      Opettajalla konstina väkivaltaisen riehumiskohtauksen aikana oli sulkea poika syliinsä pojan selkä vatsaansa vasten. Vähitellen kohtaukset heikkenivät. tietysti paljon empatiaa ja välittämisen osoittamista vaadittiin muutenkin.

      • Lissumissu

        Ja kaikki muutkin Torey Haydenin kirjat ovat tosi hyviä! Monet hänen oppilaistaan ovat olleet sijoitettuja lapsia ja niistä löytyy esimerkkejä hänen tavastaan luoda yhteys eri tavoin rkki oleviin lapsiin.


    • Heh heh!

      Olipa hupaisa ketju :D

      Se on vain niin turhan usein niin, että me marmattajat olemme ottaneet yhteyttä ammattiauttajiin esim. juuri tuollaisen lapsen käytöksen takia... sillä seurauksella, että lapsi siirretään sijaisvanhemman ihmeteltäväksi ja aloituksessa nähdään lopputulos.

      Sijaisvanhempien kirjoituksissa ei voi muuta kuin ihmetellä sitä TIETÄMÄTTÖMYYDEN määrää, kun kehotetaan "meitä marmattajia" lukemaan, millaista sijaisvanhemmilla on. :D

      Eräskin samanlainen, aggressivisuuteen taipuva poika otettiin aikanaan huostaan, se alkoi ensin avohuollon sijoituksena, kun erityislastentarha oli kiinni kesän, mutta eihän sossu halunnutkaan upeasta saaliistaan luopua, aina löytyi jokin syy, miksi ei voi kotiuttaa. Äitiä teki kovan rumban, mm. myi asunnon ja vaihtoi suurempaan sossujen vaatimuksesta varmaan kymmenkunnan muun vaatimuksen lisäksi. Mikään ei sossuille riittänyt, sossut vaihtuivat koko ajan, eikä heistä kukaan lopulta enää tiennyt, miksi lapsi lopulta oli huostassa. Viimein äiti kuoli liikenneonnettomuudessa, mikä tietenkin oli voitto sijareille, siis toiselle sijaisperheelle, ensimmäiset olivat luovuttaneet jo aikoja sitten.

      Taitaa monellakin käydä kateeksi tällä palstalla moinen mäihä.

      Ja sijoituksen syy oli aikanaan se kesän suljettu erityislastentarha ja sossut keksivät välittömästi, miten "paljon äidin elämä helpottuisi, kun jatketaan tätä sijoitusta vielä siellä ja siellä". Tällä hetkellä pojan kohtalosta ei ole tietoa, säälittää vain raukka, isovanhemmat ovat niin iäkkäitä ja sairaita, että heistä ei ollut huoltajiksi.

      Niin että kyllä marmattajat tietävät, millaista on erityislapsen tai muuten erittäin vaativan lapsen kasvatus on. Ei kai me muuten väsyttäisi niin, että ulkopuolista apua välillä tarvitaan, mutta sitä ei vain ole meille ikävä kyllä juurikaan tarjolla. Ai niin, paitsi huostaanotto tietenkin.

    • siirto naapurista

      Siirto toiselta palstalta kun joku suuttui sijareiden toiveesta, että biot näkisivät heidän työnsä:

      "Ymmärrän hyvin aloittajan pointin ja myös hänen suuttumisensa sijareiden ylimielisestä asenteesta, sillä sitähän se on.

      Eikä tuossa ole lopulta kyse vain yhdestä ketjusta, vaikka se esimerkkinä onkin, vaan kyse on paljon suuremmasta yleisestä bio-vanhempia mollaavasta ja väheksyvästä asenteesta, jonka luomiseen kaiken totuuden nimissä sijareilla on suuri osuus.

      Kun sijarit toivovat meidän näkevän, millaista heidän työnsä on, niin en minä ainakaan halua nähdä, millaista erityislapsen on olla upposen oudon, vieraan ihmisen hoidossa, joka ei saa lapseen minkäänlaista kontaktia ja ymmärrystä lapsen tunnetasolla. Yleensä hänellä ei myöskään ole minkäänlaista kokemusta ennestään olla erityislapsen kanssa missään tekemisissä.

      Itse olen erityislapsen vanhempi ja joskus lapsen pienenä ollessa olin niin väsynyt hoitoon, että ihmettelin monesti, mistä saan voimia seuraavaan päivään, mutta pitikin ottaa vain hetki ja tunti kerrallaan. Apua ei tullut mistään, arvostelua, epäilyä ja lyttäystä siitäkin edestä, mikä ei varmasti auttanut jaksamisessa.

      Olenkin kirjoittanut tänne joskus, että ainakaan neurologisten oireyhtymien lapsia ei pitäisi ottaa huostaan kuin äärimmäisessä hädässä, mutta valitettavasti heitä otetaan paljon huostaan just palvelujen puutteen takia, ihan vain vanhemman uupumuksen vuoksi. On jotenkin niin systeemiä ajatellen tyrmistyttävää lukea, kuinka sijarit väsyvät, vaikka heillä on lomansa, taattu toimeentulonsa yms. Tilanne on aivan eri kun moni bio joutuu kärvistelemään vielä rahan puutteen takia, jos on jäänyt töistä pois hoitamaan lasta kotona.

      Esim. AS-lapset tarvitsevat hirveän tarkat rutiinit, mieluummin minuutilleen aina saman aikataulun kaikille asioille ja tutun, turvallisen aikuisen lähelleen. Heidän on hirveän vaikea, vaikeampi kuin muiden, sopeutua huostaanottoon ja uusiin olosuhteisiin. Sellainen lapsi myös kärsii huostaanotosta valtavasti ja heistä jokainen reagoi siihen omalla persoonallisella tavallaan, joku kääntyy sisäänpäin masentuneena, voi olla itsetuhoisuutta ja joku suuntaa suunnattoman pahan olonsa ulos päin ja ympärillä oleviin ihmisiin.

      Ei tämä yhteiskunta ole ainakaan erityislapsille lapsiystävällinen ollenkaan, koska heistä suurin osa jää kotonaan kaikkien tuki- ja kuntoutustoimien ulkopuolelle, johon olisivat lakien mukaan oikeutettuja. Riippuu niin täysin kotikunnasta, millainen kohtalo lapsella on kuntoutuksen suhteen on. Mutta huostaanotosta hän taantuu ja varmaan sitä enemmän, mitä paremmista olosuhteista hänet irroitetaan.

      Voin vain kuvitella, miten koville ap:kin on joutunut ja sitä taustaa vasten tajuan myös hänen suuttumuksensa. En minäkään ymmärrä, miten sijaisvanhemmista voi löytyä niin ymmärtämättömiä, että he eivät tosiaan tiedä, miten paljon, ehkä enemmän kuin heillä, täällä ymmärretään ja tiedetään myös kokemuksen kautta erityislasten hoidosta ja kohtelusta. "

    • Ratsastus

      Meillä on parhaiten auttanut sylissä pitäminen ja ratsastus.
      Olemme toki käyneet psygologiset, neurologiset testit läpi ja terapioissa.
      Mutta lääkärin kanssa olimme samaa mieltä, että tällä hetkellä riittää terapiaksi koulu ja ratsastus.
      Koimme lapselle tulevan lisää ahdistusta kun piti käydä koulun lisäksi
      2:lla eri terapeutilla....
      Paras lääke lapselle on ollut ratsastus.
      Emme saaneet sitä kelalta terapiana, mutta sosiaalitoimi tuli mukaan kustannuksiin.
      Lapsi on yksityisoppilaana käynyt tunnilla- ja aina on sama hevonen.
      Lapsen ja hevosen välisen kiintymyksen voi nähdä.
      Ja nyt ollaan menossa 5:llä luokalla ja aika harvoin on enää isoja "kohtauksia".
      Toki sellaisia normaalia kiukunpuuskia on, mutta isot ovat jääneet pois.
      (Siis lyömiset ja tavaran heittelemiset).
      Olihan se niin että muut lapset lähti heti kauemmas ku tilanne uhkas tulla päälle- ja aikuisista toinen oli lapsen lähellä.
      Meni monta vuotta että toisen aikuisista piti olla lähellä lasta koko ajan.
      Koulussa lapsen vierellä oli luokkakohtainen avustaja.
      Sylissä ollessa on riehumisen jälkeen tullut itku....

    • ratsastus

      Niin ja kuinka pääsimme noihin tutkimuksiin:
      Koulun terveydenhoitaja laittoi asiaa eteen päin biovanhempien, sossun, opettajan, erityisopettajan ja meidän yhteisen palaverin jälkeen. Palaveria ehdotimme biovanhemmat ja me yhdessä.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      114
      8534
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      40
      2585
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      124
      2313
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      23
      1966
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      15
      1704
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1519
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      16
      1472
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      14
      1409
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1282
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      13
      1203
    Aihe