Tarvitaanko matkailun alan restonomin koulutusta Suomessa?

M

Haluan kertoa oman tarinani, mikäli sillä voin auttaa yhtäkin nuorta tuhlaamasta kolmea ja puolta vuotta elämästään opiskelemalla alaa, josta valmistuu työttömäksi. Ikävää, mutta totta.

Palataanpa ajassa muutama vuosi taaksepäin. Olin juuri kirjoittanut ylioppilaaksi, tutkailin hakuoppaita ja etsiskelin suuntaa tulevaisuudelle. Törmäsin koulutusalaan nimeltä matkailu, joka kuulosti nuoresta ylioppilastytöstä ihanalta. Matkustelua, uusien kielten opiskelua, ulkomaan opiskeluvaihto. Päätin hakea kouluun, ja pääsinkin sisään. Tosin niin tekivät kaikki muutkin hakutilaisuuteen paikalle ilmestyneet...

Itse opiskelu alkoi lupaavan tuntuisesti. Oli tarjolla kevyitä ja hauskoja kursseja kuten matkailumaantietoa, paljon opiskelijatapahtumia jne. Kun maailmantaloudella alkoi mennä huonosti, opettajat vakuuttelivat meille, että emme valmistu työttömiksi, sillä ihmiset matkustelevat aina, oli lama tai ei. Ja me uskoimme.

Opiskelutekniikka oli hyvin sekalaista. Väliin oli ripoteltu joitakin puolikin vuotta kestäviä "projekteja", kuten tyky-päivien ym. tapahtumien järjestämistä. Teimme paljon ryhmä- ja paritöitä, sekä raportteja raporttien perään. Opiskelutekniikkana käytimme paljon opettajien ylistämää PBL-tekniikkaa (problem based learning) jossa opiskelijat itse muodostavat keskustelemalla kysymykset ja vastaukset, ja opettaja lähinnä seuraa toimintaa nurkassa.

Opiskelujen loppuvaiheessa moni opiskelijoista alkoi kyseenalaistaa opetustekniikkoja ja opetuksen sisältöä. Mitä olimme loppujen lopuksi oppineet? Mihin tehtäviin voisimme käytännössä työllistyä? Koko opiskeluaikana ei annettu MITÄÄN konkreettisia esimerkkejä, missä tehtävissä voisimme tulevaisuudessa työskennellä. Oppilaitoksessa oli kai opinto-ohjaaja, en tosin muista nähneeni häntä kertaakaan.

Nyt olen valmistunut matkailun alan restonomiksi ohjelmapalvelulinjalta ja olen työtön. En tiedä yhtään kyseisen linjan käynyttä, joka olisi työllistynyt ohjelmapalvelualalle. Mihin meitä oikein koulutetaan? Muutama tuntemani restonomi on töissä hotellin respassa, ja suuri osa ravintola-alalla. Niihin töihin pääsee ammattikoulutasoisella koulutuksellakin.

5

521

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • travelling<3

      Olet varmaankin oikeassa siinä, että ohjelmapalvelualalla ei juurikaan ole töitä. Mutta uskoisin että matkailualan restonomeille kuitenkin muita alan töitä löytyy, ainakin mitä olen katsellut avoimia työpaikkoja. Ei paljon, mutta edes jonkin verran kuitenkin.

    • Tamk -11

      Avaajalta hyvä kirjoitus ja täysin nappiin. Kyseessä oleva koulutus on täysin turha, eikä työelämässä ole olemassa ammattia johon tuo koulutus valmistaa. Matkailulinjathan ovakin yleisesti vain kuntapolitiikan tuloksena perustettuja yksikköjä ja toimivat jossain pienillä paikkakunnilla kuten Ikaalinen.
      Nimimerkille traviling haluaisin esittää kysymyksenä että mitä ne paikat oiken ovat? Itse olen valmistunut hotelli- ja ravintola- alan restonomiksi ja siellä tilanne on sama. Opiskelu on vähän mitä sattuu ja työt mihin porukka pääsee on käytännössä samoja joihin otetaan porukkaa suoraan ammattikoulusta tai pystymetsästä. Käytännössä hotellin respa ja ravintolan tarjoilija tai kokki. Ehkä valmiudet ovat keittiöpuoleen erikoistuneella myös keittiö tai ravintolapäälliköksi.
      Majoituspuolella hotellipäällikköinä toimii pääasiassa kaupallisen koulutuksen saanutta porukkaa.

      Ketjun aloittajalle voisin sanoa lohdutuksena että olet vielä aika nuori ja ehdit hyvin suorittamaan jonkin järkevän tutkinnon ylioistossa. Kolme vuotta meni hukkaan minullakin ja toki se harmittaa. Suomessa ylipäänsä on ihan liikaa näitä kaikenmaailman -nomi tutkintoja joista ei opiskeljoille lopulta jää mitään käteen.

    • travelling

      Esim juurikin tuona hotellipäällikkönä vaikkapa voisi työskennellä, tai sitten vastaanottopäällikkönä. Tottahan se on, että niissäkin hommissa voi työskennellä muullakin koulutuksella, esim. kaupallisen koulutuksen käyneet. Tai sitten voisi työskennellä erilaisissa matkailutoimistoissa/organisaatioissa päällikkönä, contact centereissa yms :) Tuollaisia paikkoja on ainakin viimeaikoina näyttänyt olevan jonkin verran auki.

    • VastaPohdiskelija

      Vanhahko ketju, mutta vastataan nyt kuitenkin.

      Harmillisesti itselläkin nyt vastavalmistuneena matkailualan restonomina kokemusta työelämän puolelta, että ei tällä tutkinnolla pahemmin koulutusta vastaavaa työtä saa ilman, että olisi useampi vuosi työkokemusta vastaavista töistä / suhteita. Ainakin, jos puhutaan mistään suunnittelu, kehittämis tai johtamistöistä.

      Tietenkin pitää aika pohjalta aloittaa, mutta edes perustason töitä ei kauheasti ole tarjolla ja ne ilmoitetut paikat minne haetaan ihmisiä niin hakijoita on todella paljon ja pitää todellakin pystyä erottumaan massasta (tämä tietenkin pätee kaikkiin töihin).

      Osalla opintokavereista käynyt todella hyvä tuuri, kun ovat päässeet vakituisiin tehtäviin heti opintojen päätyttyä, mutta heillä olikin useampi vuosi työkokemusta oleellisista töistä sekä työharjoittelut suoritettu ns. taktisesti uraa edistävissä paikoissa (mikä on todella fiksua, mutta nykypäivänä kaikki eivät pääse edes haluamiinsa harjoittelupaikkoihin). Olisipa itselläkin vastaavanlainen tilanne ^^

      Onneksi itselläni on sellainen tilanne, että olin jo ennen restonomitutkintoa miettinyt toista opintovaihtoehtoa, johon nyt aionkin pyrkiä samalla tehden sitten erilaisia töitä (mitä nyt saakaan...tällä hetkellä ei oman alan töitä tarjolla lähialueella eikä muuttaminen mahdollista juuri nyt, mutta uskon, että tulevat työnantajat katsovat paremmalla sitä, että on tehnyt edes jotain töitä työttömyyden sijaan (työttömyydelle ei aina voi mitään)).

      Tulevaisuudessa ajattelinkin yhdistää näiden kahden tutkinnon opit työelämässä ja ainakin sitten on hieman enemmän sanavaltaa hakuprosessissa. Eli en usko, että koulutuksesta oli ainakaan haittaa (vaikka aikaa siinä meni, mutta opiskeluaika oli antoisaa hyvän porukan takia eli katson asian siltä kannalta, en taloudelliselta kannalta), koska kuitenkin aika yleishyödyllinen koulutus loppupeleissä oli. Paljon kieliopintoja, asiakaspalveluoppeja, raportointia yms. joista on monissa eri työtehtävissä hyötyä.

      Jos kävisin saman koulutuksen uudestaan nykytiedoilla varustettuna niin keskittyisin todella paljon enemmän työsuhteiden luomiseen ja oppimaan sellaista mitä työantajat vaativat.

      Oman yrityksen perustamalla kaikki nämä ongelmat tietysti häviäisivät, mutta kyllä sitä jonkin verran työkokemusta haluaisi, ennen kuin hyppää yrittäjän karkeaan arkeen.

      Eli lyhykäisyydessään koulutusta vastaavia töitä ei ole hirveästi tarjolla ja opinnot eivät täysin valmista kyseisiin tehtäviin. Perustason tehtäviä on jonkin verran, mutta näistä eteneminen seuraavalle tasolle voi osoittautua haastavaksi ja pelkona voi olla ns. jämähtäminen. Kannattaa ottaa hyvissä ajoin selvää mitä haluaa jatkossa tehdä, hankkia työkokemusta jo opiskeluaikana kyseisistä töistä ja opiskella sellaisia kursseja joita työnantajat todella arvostavat sekä tietenkin hankkia se vakituinen työpaikka mahdollisimman nopeasti.

      Ulkomailla työllisyystilanne on luutavimmin ihan erilainen, mutta se ei tietenkään ole kaikkien juttu :)

    • tratenoomi

      No olenkin ihemtellyt, kun meidänkin työpaikalla näitä restonomeja on, että mihin heidät on koulutettu. Tekevät samoja töitä, kuin muutkin, joiden koulutustausta vaihetelee aina kaupankassasta kalan perkaajaan ja tradenomista matkaoppaaseen. Niin, matkailuala on työpaikka, mutta aika kaukana on työn sisältä siitä, mitä restonomin koulutuslinjakuvaus antaa ymmärtää

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      66
      4613
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2259
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1774
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1508
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      28
      1448
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1308
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1227
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      13
      1146
    9. 23
      1092
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1014
    Aihe