LATVIAN AUTOVARKAAT RAKASTAVAT HONDIA

TANKOLUKKO MUKAAN

Suomalaisilta autoilijoita on varastettu etenkin Honda-merkkisiä henkilöautoja Latviassa tänä kesänä. Vakuutustutkija Hannu Manninen Pohjola Vakuutuksesta sanoo, että jos Latviaan matkustaa omalla autolla, kannattaa auton yösäilytystä miettiä tarkkaan.

Tosin auto voidaan viedä myös keskellä kirkasta päivää.

– Tänä kesänä on ollut riski, että Honda-autoja häviää siellä. Esimerkiksi vartioitu parkkipaikka voi olla sellainen, mistä auto häviää.

Autovarkaiden keskuudessa Hondien lisäksi BMW-merkkiset autot ovat suosiossa. Manninen kertoo, että rikollisilla on käytössään laitteisto, jolla auton käynnistyksenestojärjestelmä voidaan ohittaa.

– Ensin autoon murtaudutaan esimerkiksi ikkuna rikkomalla, sitten autoon kiinnitetään laitteisto, jonne naputellaan tiettyjä koodeja. Siten auto saadaan liikkeelle.

Auto voidaan viedä todella nopeasti vaikka valvontakameroiden alta.

– Jos on erikoistunut tietyn auton varastamiseen, varkauteen ei mene kuin pari kolme minuuttia. Minulla oli tutkittavana tapaus, jossa BMW-merkkinen auto vietiin hotellin vastaanottoaulan ikkunan alta, jossa oli valvontakamera.

Manninen uskoo, että rikolliset saavat tietoonsa autoteollisuuden käyttämät järjestelmät teollisuuden tietovuotojen kautta.

– Tämä on ikuista kilpajuoksua autoteollisuuden ja rikollisuuden välillä. Todennäköisesti tietotekniikka, jota käytetään auton liikkeelle saamiseen, tulee jotain kautta auton valmistajilta. Siellä joku vuotaa tietoa, Manninen sanoo.

Osa autoista saadaan takaisin, osa voi löytyä purettuna, suuri osa jää kuitenkin kateisiin.

(LÄHDE MTV3)

Katso Pohjola Vakuutuksen vakuustutkija Hannu Mannisen haastattelu: (Huomenta Suomi 23.7.2012)

8

190

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • RONALDAS

      Poliisin mukaan uusimmalla tekniikalla varustetut liettualaiset autovarkaat ovat vieneet jo 15 ajonestolaitteella varustettua autoa, kertoo Helsingin Sanomat.

      Liettualaiset ovat varastaneet vuoden aikana kymmenkunta Volkswagen Caravelle T4:ä, kolme Honda CR-V:tä ja kaksi BMW X6:tta. Poliisi arvelee, että uusista teknovarkaista voi tulla melkoinen riesa.

      Helsingin Sanomien mukaan ajonestolaitteet ohittavia apuvälineitä saa internetistä 10 000–20 000 eurolla.

      Esimerkiksi BMW-varkauksiin syyllistyneiltä löytyi Nokian kännykän kuoriin sullottu laite, jonka avulla autot sai käyntiin. Honda-autoihin varkaat onnistuivat ujuttamaan oman ohjelmistonsa. Volkswaheneista varkaat saivat ajonestolaitteen kokonaan syrjään.

      AL

      • schengen

        Yksi Norjan suurimmista uhista: Liettualaiset rikolliset

        “Schengen-alueen myötä siunaantuneista ongelmista paasaaminen on po­pu­lis­ti­sta pu­hetta, mille ei löydy yksi­se­lit­teis­tä ti­las­tol­lis­ta pe­rus­taa”, valisti kansalaisia aamuinen Hesarin vieraskynä, mikä ei tällä(kään) kertaa todellakaan ollut sieltä penaalin terävimmästä päästä.

        Tuorein halpaan populismiin sortunut taho on Norjan keskusrikospoliisi. He nimittäin väittävät, että yksi Norjan valtion suurimmista tulevaisuuden uhista on liettualaiset rikolliset, joiden kädentaitoja voi ihailla vaikkapa oheisesta kuvasta niiltä osin kuin pikselöinti sen sallii.

        Keskusrikospoliisin piakkoin julkistettavassa raportissa kirjoitetaan, että “monet ulkomaalaiset ryhmittymät ja verkostot ovat vahvistaneet asemiaan Norjassa”.

        Kripon taktista yksikköä johtavan Eivind Borgen mukaan liettualaiset löytyvät monen synkän tilaston kärkisijoilta. Viime vuonna liettualaiset pitivät esimerkiksi ykkössijaa 520 tapauksellaan maasta rikollisuuden vuoksi karkotetuista. Liettualaiset muodostavat 7. suurimman ulkomaalaisryhmän Norjassa.

        “Samaan aikaan varottava leimaamasta kaikkia liettualaisia, joita Norjassa asuu noin 25.000. Hyvin harvat heistä puuhastelevat rikollisuuden parissa”, Borge sanoo.

        Myöskin murtotilastojen kärkisijaa liettualaiset hallitsevat ulkomaalaisten osalta. Huimausaineita kulkeutuu aina vaan enemmän Balttiasta ja liettualaiset ovat viime vuosina kunnostautuneet myös ihmiskaupan saralla. Keskusrikospoliisin mukaan tekojen taustalta löytyy usein järjestäytyneet rikollisliigat.

        Liettualaisen rikollisuuden kasvu alkoi talouskriisin myötä vuonna 2008. Yhteispohjoismainen analyysi Liettuan rikollisuudesta vuodelta 2009 osoitti, että monet liettualaisrikolliset toimivat yli rajojen kaikkialla Skandinaviassa.

        “Me näemme kansainvälisen trendin, jossa rikollisuus toimii yhä rajattomammassa ympäristössä”, Borge sanoo.
        Lähde: Verdens Gang


    • VAROTOIMET

      AUTOMATKAILIJA:

      varusta autosi rattitangolla

      ota rekisteriote yöksi huoneeseen

      tarkista vakuutuksesi

      ps ja muistakaa että suomessa varastetaan montakymmentä autoa päivässä...joten ei syytä paniikkiin

    • Hondiin renkaat ?

      Poliisi on saanut kiinni kaksi liettualaista rikollisryhmää, joiden epäillään varastaneen renkaita lähes 400 000 euron arvosta.

      Rikollisryhmien epäillään iskeneen tänä ja viime vuonna lukuisiin rengasliikkeisiin Länsi-Suomessa.

      Toinen ryhmä anasti kesäkuussa Salosta Meriniityn teollisuusalueelta renkaita yli 200 000 euron edestä. Poliisi sai viisi liettualaista miestä kiinni Turun ja Helsingin välisellä moottoritiellä, jossa he olivat liikkeellä rengaslastin kanssa.

      Ryhmän epäillään iskeneen rengasliikkeisiin myös Kokkolassa ja Ylöjärvellä. Kokkolasta varastetut, 120000 euron arvoiset renkaat ovat edelleen kateissa.

      Toinen ryhmä jäi kiinni elokuussa Helsingin satamassa. Poliisi pidätti kaksi liettualaismiestä, joiden epäillään varastaneen renkaita Porista ja Salosta.

      (MTV3 - STT)

      • FIIUSTA PÖSÖ

        Kolmen liettualaisen miehen järjestelmällinen matkailuautojen varkaussarja on selvitetty, kertoo poliisi.
        Viranomaiset ottivat syyskuun lopussa Suomesta kiinni kolme miestä, joiden epäillään anastaneen useita matkailuautoja ympäri Euroopan.

        Suomessa miehet olivat läpikulkumatkalla kuljettamassa Ruotsista anastettua matkailuautoa.

        24-, 26- ja 32-vuotiaat miehet tulivat Suomeen Tallinnasta. He ajoivat ensin henkilöautolla Suomen läpi Tornioon, josta poistuivat Ruotsin puolelle. Ruotsista kolmikko varasti alle 40 000 euron arvoisen matkailuauton.

        Miehet jäivät kiikkiin paluumatkalla Suomessa. Kaksi miehistä otettiin kiinni Helsingin satamassa ja kolmas, matkailuautoa ajanut mies, otettiin kiinni Lahdessa.

        Matkailuauton ratista napattu oli saanut 200 euron rahapalkkion jokaisesta Suomen läpi ajetusta autosta.

        Nyt estetyn varkauden lisäksi miesten epäillään keikanneen Pohjois-Ruotsista kaksi muutakin matkailuautoa samalla menetelmällä.

        Poliisi kertoo tehneensä kansainvälistä yhteistyötä järjestelmällisen varkaussarjan selvittämiseksi. Esitutkinnassa on ilmennyt, että anastaminen on ollut ammattimaista ja suunnitelmallista.

        Miehet olivat esimerkiksi naamioineet Fiat-merkkiset autot näyttämään Peugeoteilta. Matkailuautoista oli vaihdettu virtalukko, rekisterikilvet ja etumaski. Moottoriin oli stanssattu uudet valmistenumerot ja ohjauspyörän automerkki oli poistettu.


    • Uimar

      Joskus 90-luvulla, kun autovarkauksia oli enemmän, pelkästään yksi varas saattoi viedä kymmeniä autoja kuukaudessa. Silloin autohälyttimet olivat harvinaisia. Autoja otettiin vain sitä varten että sai ajella sillä niin kauan kuin tankissa oli bensaa. Kun bensa loppui, otettiin uusi auto. Kun poliisit saivat pari varasta kiinni, niin tilastoihin tuli heti kuoppa. Silloin autovarkaita tuomittiin "luvaton käyttö" syytteellä josta ei saanut kunnon tuomiota. Joskus saatettiin auto polttaa ja silloin poliisit sanoivat auton omistajalle "Voi voi, miksi sinulla ei ollut vakuutusta."

    • uliseva kana

      Taitaa osa myös rakastella Hondia...

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      77
      1756
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1669
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      14
      1458
    4. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1154
    5. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1143
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      5
      1141
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1096
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1091
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      5
      1062
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1050
    Aihe