Miten saadaan vastahakoinen teini-ikäinen lähtemään kouluun?

future2you

Teini-ikäinen poikani on kamppaillut kouluvaikeuksien kanssa kohta kolme vuotta. Peruskoulu suoritettiin armopistein ja päästötodistus tuli yhdeksänneltä vaikka poissaoloja oli ainakin sata tuntia. Viime vuonna piti aloitta opiskelut ammattikoulussa, mutta se on käytännössä osoittautunut mahdottomaksi, koska kouluun ei jaksa aamuisin herätä ja puolen päivän jälkeen sinne ei enää ehdi.

Nyt on viime vuoden aikana kokeiltu jo kolmenlaista amislinjaa, josko joku niistä motivois yrittämään, mutta kun ei.. Ensi syksyksi on poika saanut taas uuden opiskelupaikan, mutta miten tämä motivaatio-ongelma nyt kesän aikana olis hävinny ja pelkään jo etukäteen tulevaa syksyä ja tulevaa kamppailua aamuheräämisten kanssa, teini-ikäistä kun ei niin vaan nosteta pystyyn ja kärrätä kouluun....onko jollakin ollut vastaavia ongelmia ja miten niistä on selvitty?

9

1619

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Niisku-10

      Olisiko kasvatus jossain vaiheessa mennyt hieman pieleen, kun ei opiskelut kiinnosta?

    • kuria itsellekin

      kysymys kuuluu: minkä takia poika lintsasi?
      toinen kysymys: miksi aamulla herääminen on vaikeaa?

      jos poika valvoo yöllä, niin valvomisen syyt tulee eliminoida. Jos ongelma on motivaatiossa, tulee selvittää motivaation puute. Poika voi esimerkiksi olla masentunut tai kokee ongelmansa niin isoksi vyyhteeksi, että ei saa sitä purettua auki. Toisaalta, ironista kyllä - se että hänen nahkansa on aina pelastettu kouluttaa siihen, että itse ei tarvitse tehdä mitään.

      Jos teinisi asuu kotona ja on talouden ruoissa, ken sen lystin kustantaa niin se myös luo säännöt. Tietokoneen vieminen voi tuntua julmalta, mutta uni voi maistua paremmin öisin. Puhelimesta netti pois, tietokoneen jos haluaa pitää, netti pois. Jos ei miellytä, niin sitten siitä vaan omilleen ja itse rahansa tienaamaan.

      Sitä kyllä ihmettelen, että miten poika on voinut lintsailla 100 tuntia sinun siunauksellasi? Yksikään tunti ei ole hyväksyttävä. Se onkin nimittäin hauskaa perustella, että miksei samanlainen lintsailu enää käy päinsä (ammattikoulussa ja joskus toivottavasti työelämässä?). Ennenkaikkea, miten olet perustellut itsellesi, että pojan lintsaus on ok?

      • future2you

        Siinäpä se...No valotan hieman taustaa tuosta koululintsaamisesta. Ensinnäkin yläasteella koulu alkoi melkein aina yhdeksältä ja meidän aikuisten kuitenkin on lähdettävä töihin jo puoli kahdeksan aikoihin, joten käytännössä oli erittäin vaikea vahtia että pääseekö poika aamulla kouluun. Tai josko hänet sinne koulun ovelle aamulla vietiin niin hän oli jo tunnin kuluttua kävellyt sieltä itse takaisin..useita palavereja istuimme opettajan ja rehtorin kanssa ja psykologillakin poikaa käytettiin mutta mitään varsinaista masennusta yms ei löytynyt että olisimme voineet ryhtyä hänen suhteen johonkin toimenpiteisiin...rangaistuksilla ei ollut mitään vaikutusta, istui lukuisat jälki-istunnot lintsaamisesta ja kun takavarikoimme kännykkää tms. niin se ei motivoinut häntä mitenkään yrittämään kouluunlähtöä ja sitten ei ainakaan saanut häneen yhteyttä..mieleeni ei tullut laittaa ala-ikäistä poikaa kadulle pärjäämään omillaan..ja se vaihtoehto on mielestäni edelleenkin se huonoin...


    • kuria itsellekin

      Kännykän pois ottaminen ja jälki-istunto ei riittänyt. Ja noin oletusarvoisesti, kyllä poikaan pitäisi pystyä luottamaan että ilman vahtimista poika päätyy kouluun (ja myös pysyy siellä). Yhdestä lintsauksesta olisi voinut antaa vaikka viikonlopun arestia, ei mitään ulosmenemistä, kännykkä pois, televisio ja tietokone pannaan. Ja toistoa, jos ei kerrasta mene perille. Nythän tuo on jo myöhäistä, peruskoulu oli sentään pakollinen, amis ei. Nyt mennään pojan tahdon mukaan ja senhän kaikki tietää jo.

      Ja siitä nukkumisesta: kaikki mikä laittaa pojan valvomaan niin se otetaan pois. Oman huoneen seinien tuijottelu luulisi pidemmän päälle tylsistyttävän ja ajamaan nukkumaan. Kasvuikäisiä nuoria miehiä kyllä varmasti voi väsyttää tavanomaisesti enemmän, mutta sitten mennään vaikka suoraan pikkukakkosen jälkeen nukkumaan, luulisi sen viimeistään käyvän teinin luonnon päälle.

      Ja jos annat periksi, niin mikään ei muutu. Tästä ei ole mukavaa tietä ulos, teini taatusi kapinoi vastaan. Sinustakin se voi tuntua epämukavalta.

    • Missä auktoriteettis

      Poikasi ei kuulosta terveeltä, eikä minulla ole antaa järkeviä neuvoja. Kyllä normaali nuori ihminen tajuaa, että koulua käydään oman tulevaisuutensa vuoksi. Olisiko poikasi masentunut? Unirytmi ja ruokavalio voivat myös olla pielessä. Ulkoileeko poikasi lainkaan? Onko hänellä harrastuksia? Jos olisi omasta lapsesta kyse, veisin hänet tutkimuksiin.

    • Isukki25

      Emmä tiedä mitä siellä tapahtuu mutta jos ois omasta piltistä kyse niin ennenkun se on 18 niin se lähtee aamulla sieltä tavalla tai toisella sinne kouluun.
      Sun tehtävänäs on vanhempana hoitaa asia eikä ihmetellä suomi24.fi forumeilla.

    • isätön

      Itse olen 23-vuotias ja läpäisin kouluni yli 200 lintsatulla tunnilla. Nyt olen vasta raahannut itseni kouluun opiskelemaan. Kaiken sen pätkätyörumban jälkeen..
      Tosiasiahan on siis se, että kouluun ei ihmistä saa jos motivaatio puuttuu.
      Itse istuin ylä-asteella huimat 2kk kotiarestissa, ei tepsinyt. Tiesin, että kyse on tahdon kovuudesta. Tosin minä kostin isälleni... koululla.

      Kaikki ei käy kaikille.
      Vanhempina teidän pitäisi ehdottomasti miettiä sitä mikä toimii teidän pojallenne.
      Olen samaa mieltä siitä, että netti pois, rahaa ei anneta, uusia vaatteita ei tule(ellei vanhat ole todellakin aivan käyttökelvottomat) kännykän jos haluaa pitää maksaa itse laskut.
      Kun viette kaiken rahan ja ehdoksi pistätte, että koulu on käytävä, jos mielii luksustansa takaisin..

      Kyse on tällöin pojan valinnasta.
      Poika voi valita ettei käy edelleenkään koulua. Silloin asiasta on turha jankata, mutta ette silloinkaan maksa hänen laskujaan, jotta hänen on tienattava rahansa.

      Jos pakotatte pojan vastoin tahtoaan tekemään jotain, ilman minkäänlaista vaihtoehtoa voi vaarana olla, että menetätte hänet.
      Joku kaunis päivä hän saattaa itse tajuta tarvitsevansa koulutuksen ja menee sinne sitten. Elämä ei ole ehkä hänelle täten helppoa, mutta hän oppii ajattelemaan itse, mikä on hänelle parasta.

      Kotiarestia en noin vanhalle missää nimessä suosittele.

    • future2you

      Kiitos hyvästä kirjoituksesta isätön..tää kouluasia on ollut samanlaista köydenvetoa nuoreni kanssa..on ollut hyvä kuulla nuoren näkökulmaa asiaan, koska vanhempien on mahdotonta ymmärtää tällaista käytöstä että miksi hän hukkaa elämänsä ja nuoruutensa makaamalla kotona.

      Nyt on hänen kanssaan jotakin lukkoja auennut ja syitä huonoon koulumotivatioonkin on löytynyt, eli hänen oman kertomansa mukaan taustalla on kuitenkin kouluvaikeus, pettymys siitä että ei ole läpäissy jotakin koetta ja on siitä masentuneena luovuttanut ja menettänyt kiinnostuksensa kokonaan opiskeluun. Ei ole kuitenkaan mennyt hukkaan nämä psykologikeskustelut ja ammatinvalinnanohjaukset, eli on saatu selvitettyä että tämä uusi ammattikoululinja sopii hänelle paremmin kuin nämä aiemmat.

      Nyt olen vihdoinkin toiveikas tämän tulevan vuoden suhteen ja tiedän miten reagoida jos ongelmia ilmaantuu..eli heti vaan psykologiin yhteyttä ja kaikki luksustuotteet (kännykkä, rahat, pelit, televisiot) hänen elämästään eliminoidaan välittömästi, jottei hänellä olisi mitään syytä valita sitä vaihtoehtoa ettei kiinnostakaan tänään lähteä opinahjoon...

    • APUAPANIIKKIPANIIKKI

      nimimerkki "isätön": En oikeastaaan tajunnut tuota kohtaa kun sanoit että kostit isällesi. ja nimesikin on "isätön"! Sano minulle että olen mielipuoli kun tajusin asian vvärin. enkö tajunnutkin?

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 184
      1981
    2. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      52
      1888
    3. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      135
      1578
    4. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      143
      1458
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1324
    6. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1194
    7. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1175
    8. Naisten tyypilliset...

      Naiset ei varmaan ymmärrä itse miten karmealle heidän tavara haisee. Miehet säälistä nuolevat joskus, yleensä humalassa
      Ikävä
      10
      1143
    9. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      3
      1118
    10. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      10
      1109
    Aihe