Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Sopiiko saksanpaimenkoira nuorelle ensimmäiseksi koiraksi ?

sakemanni_

Olen 15-vuotias tyttö ja saksanpaimenkoira olisi haaveissa. Asutaan maaseudulla, metsään on mahdollisuus päästä usein vapaaksi ja olen valmis käyttämään paljon aikaani koiraan. En ryyppää, enkä hillu ystävien kanssa myöhään yöhön missään. (Ystäviä ei kovin paljoa ole). Ei ole ennen ollut koiraa, mutta kokemusta on siskojen koirista ja vanhemmilla on ollut koiria. Vanhemmat auttaisivat mahdollisissa eläinlääkärikuluissa ja ruokakuluissa. Minulla on mahdollisuus käydä koiran kanssa monta kertaa päivässä pihalla, ja yksi kunnon lenkki joka päivä(n.1h-2h). Viikonloppuisin enemmän. Mitä mieltä olette, sopisiko saksanpaimenkoira minulle ? Pärjäisinkö sen kanssa? Koira ei joutuisi usein olemaan yksin, koska kouluaikoinakin isäpuoli on kotona.

Jos ensi vuonna muutan, koira tulisi mukaani kerrostaloon,jossa joutuisi olemaan yksin kotona sen aikaa, kun olen koulussa. Sopeutuuko saksanpaimenkoira tähän ? Lenkille pääsisi kuitenkin usein.

30

3270

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • -67
      • ....

        -67: Mistä päättelet,et gallerian kuvan koira on Sensen Mannilta?


    • 16

      Sakut tarvii muutakin tekemistä kuin pari tuntia lenkkeilyä. Jos ei ole kiinnostusta harrastaa tokoa tai pk-lajeja niin kannattaa miettiä jotain toista rotua

      • rakkaudesta rotuun

        Miten tuo viestisi liittyy Sensenmaniin? Mulla on kyseisestä kennelistä koira kerrostaloasunnossa joka on voinut erittäin hyvin kohta 10 vuotta. On joka paikassa aina mukana eikä virta lopu kesken missään tilanteessa. Ollaan saanut TODELLA PALJON positiivista palautetta joka paikassa missä liikutaan.
        Koira sopeutui jo 7 viikkoisena asumaan sekä kaupungissa kerrostalossa että maalla jossa vietetään pääosin kesät. Tulee toimeen sekä lasten että toisten koirien kanssa mainiosti, myös koirapuistoissa.

        Ehkäpä tuohon kaikkeen on osasyynä koiranlukutaito, joka on kulkenut perimässä jonka myötä olen myös osannut koirani oikein kouluttaa/kasvattaa.


      • sakemanni

        höpö höpö- ei sakemanni AINA tarvitse kyseisiä harrasteita. itselläni on hieno sakemanninarttu, luonne kohdallaan, ei aggressiivisuutta, kiltti, sosiaalinen, kunnossa oleva. käyn koirani kanssa pitkiä lenkkejä ja teemme omaksi huviksemme erilaisia harjoitteita. tämä riittää. koirani on tyytyväinen, ei ylienerginen, onnellinen.


    • sakemannipystykorva

      En suosittele Sakemannia ahtaaseen kerrostaloon ja pitkäksi aikaa yksin. Se vaatii todellakin tekemistä tai se tuhoaa paikat, niin kuin moni muukin koira. Eikä se sovi ekaksi koiraksi. Sen koulutuskin vaatii kokeneemman ihmisen. Saati sitten sen luonne, vaikka onkin ns. palveluskoira.

      • 40 v koiria

        Minä suosittelen ja jos et siitä itse pysty huolehtimaan kerrostaloasunnossa voin koska vain tulla auttamaan koirasi hoidossa.


    • Beast100

      Näyttelylinjainen sopii suunnitelmiisi oikein hyvin, eikä pk-lajit sen kanssa ole välttämättömiä. "Kevyt versio" sakemannista on paljon helpompi ja mainio ensi koira.

    • onko apua

      Itsekin olen halunnut Sakemannia mutta se ei todelakkaan sovi kerrostaloon ahtaaseen paikkaan koira rukka vaan kärsisi siitä. Sakemanni tarvitsee paljon seuraa,hellyyttä ja tilaa jossa olla. Ehkä ensi koiraksi sopisi jokin pienempi.

      • joojoo

        pyh ja pah. omistan sakemanninartun, jonka kanssa olen AINA asunut yksiössä kerrostalossa. koirani on iloinen, hyvinvoiva, kiltti ja sosiaalinen. asuin joskus suuremmassa asunnossa, jolloin koirani eroahdistus vain lisääntyi tilan vuoksi. muutettuani yksiöön ahdistus loppui kokonaan. kunhan koira saa tarpeeksi liikuntaa ja virikkeitä, ei asunnon koko ole ongelma.


      • 111111111
        joojoo kirjoitti:

        pyh ja pah. omistan sakemanninartun, jonka kanssa olen AINA asunut yksiössä kerrostalossa. koirani on iloinen, hyvinvoiva, kiltti ja sosiaalinen. asuin joskus suuremmassa asunnossa, jolloin koirani eroahdistus vain lisääntyi tilan vuoksi. muutettuani yksiöön ahdistus loppui kokonaan. kunhan koira saa tarpeeksi liikuntaa ja virikkeitä, ei asunnon koko ole ongelma.

        HÄH siis kun asunto oli suurempi ja koiralla oli tilaisuus olla pari metriä kauempana (ei siis pakko) sille tuli eroahdistus?? Huhhuh


    • sakemanni_

      Kiitos kaikille ! :) Taidan unohtaa saksanpaimenkoira-haaveet ainakin toistaiseksi :)

    • SPK:n omistaja

      Kyl sakemanni sopii ekaksi koiraksi & jopa kerrostaloon,mikäli se saa liikuntaa & aivojumppaa,eikä vain maata lösötä sohvan nurkassa.Ekaks koiraks suosittelen näyttelylinjaista.Toki niissäkin luonne-eroja on.Sosiaalistaminen & muu koulutus täytyy aloittaa rodun kuin rodun kanssa sen ollessa pentu.

    • sakemaanikko

      Itselläni on käyttissakunarttu. Tuo on eka oma koirani, lapsuudenkodissani on tosin pari koiraa ollut. Asun kerrostalossa, eikä koirani hauku tai tuhoa paikkoja yksinollessaan. Lenkillä kulkee nätisti, ei vedä eikä hauku muita koiria. Suoritin sen kanssa BH-kokeen ekalla yrittämällä koiran ollessa 1v 7kk. Nyt koiralla ikää muutama kuukaussi vajaa 2v. Harrastetaan jälkeä ja hakua, syksyllä olisi tarkoitus mennä kokeisiin. Olen saanut kehuja, että olen kouluttanut koirani hyvin. Eikai siis hassumpi ensi koira ;)

      Itse olen sitä mieltä, että sakemanni on maailman helpoin rotu kouluttaa. Sille pitää vain muistaa tarjota tarpeeksi liikuntaa ja aivotytä. Itse en muun rotuista koiraa edes tule ottamaan.

    • Hakati

      Kyllä sopii mainiosti.Siitä saat parhaan kaverin vuosiksi eteenpäin.Mutta muista se ,että se sitoo sinut pitkäksi aikaa.Elämässä eteen tulevat muutosetkin teidän on yhdessä selvittävä.Tällä tarkoitan,että on tarkkaan puntaroitava vastuu koirasta ei vaan nyt vaan vuosiksi eteenpäin.Olosuhteet sinulla on parhaat mahdolliset ja vanhempiesi tuki takana,niin etttä mikä ettei?Vielä kun löydät ystävän jolla on myös sakemanni ,niin aina vaan parempi. Saku ei jätä isäntäänsä pulaan.

    • Suts

      Varmasti voi sopiakin ei siinä mitään, mutta miettisin kyllä onko sinulla tarvetta isolle, aktiiviselle koiralle, jonka alkuperäinen tarkoitus on olla työkoira. Saksanpaimenkoira ei ole seurakoira, vaikka moni niin haluaisi, vaan kyseessä on aktiivinen työkoira, jolle soisi aina kodin jossa se pääsee toteuttamaan rodunomaisia piirteitään ja työskentelemään omistajansa kanssa.

      Se, että koira on jalostettu työhön ei tietenkään tarkoita sitä, etteikö se voisi olla myös ihan kiva seurakoira ja lenkkikaveri (myöskin saksanpaimenkoirissa on nykyisin niin vahva linjajaukauma, että ei voida puhua enää kokonaisuudessaan työhön jalostetusta koirasta, vaikka se siellä pohjalla aina kuitenkin on), mutta miksi ottaa tällainen koira seurakoiraksi, kun muita soveltuvampia rotuja, jotka ovat jalostuslinjansa, kokonsa, ominaisuuksiensa ja aktiivisuustasonsa puolesta huomattavasti paremmin seurakoiran rooliin soveltuvia?

      Saksanpaimenkoiran ottaminen kotiin vain sohvalle on yhtä turhaa kuin minkä tahansa muunkin työkoiran ottaminen seurakoiraksi. Koiria on vuosisatoja käytetty erilaisissa töissä ihmisen apuna ja vuosisatojen ajan erilaisia rotuja on jalostettu juuri tiettyjä töitä varten. Vaikka kuinka haluaisimme, niin muutamassa kymmenessä vuodessa kaikki nämä jalostetut ominaisuudet eivät koirista yllättäen vain katoa.
      Kaikki koirat eivät ole ominaisuuksiltaan samanlaisia ja näin ollen on omistajan vastuu etsiä itselleen omiin tarkoituksiinsa soveltuva koira. Järkevän valinnan kautta saamme itsellemme kivan koiran siihen tarkoitukseen mihin itse haluamme, annamme koiralle kodin ja mahdollisesti työn, jossa sillä on hyvä olla ja se saa toteuttaa luontaisia tarpeitaan ja mahdollisesti myös palvelemme tällä rodun kehittymistä ja säilymistä oikeanlaisena.

      Soveltuuko sakemanni ihan yleisesti kerrostaloon, niin omasta mielestäni kyllä, jos se saa tarpeeksi liikuntaa ja aktiviteetteja, vaikka ainahan koiran kuin koiran kanssa mukavampaa on asua omalla pihalla varustetussa talossa, jossa koira pääsee liikkumaan vapaammin.

    • ngxkljdhfglxskhsdh

      Eikö pienempi riittäisi, näin ajattelisin, kun haet kerran ensimmäistä koiraa. Jos olet mieltynyt paimenkoiriin, niin niitä löytyy muitakin kuin sakemanni, jota en suosittelisi kuin kokeneisiin käsiin, sillä rotu vaatii paljon, koulutuksen kuin aktiviteettienkin osalta. Näin yleisellä tasolla todettuna (anteeksi kaikille yleistäminen) mutta, mielestäni näyttelylinja on pilattu huonolla terveydellä, ja käyttölinja agressiivisella luonteella.
      Mieti tarkkaan, että haluatko seurakoiran, vai työkoiran.

    • sakemannipanni

      Saksanpaimenkoira ei siedä lähellään toisia koiria, otathan sen huomioon. ja lapsia en saksanpaimenkoirien lähelle päästäisi, aiotko joskus tulevaisuudessa harkita lapsia/ onko lapsia tulossa ihmisille, joiden kanssa olet paljon tekemisissä? sakut eivät ole kovin lapsirakkaitakaan. tai ainakaan ne saksanpaimenkoirat, jotka itse tiedän.

      • SPK:n omistaja

        sakemannipanni : Meillä 3,5v narttu.Sietää muita koiria & tykkää lapsista yli kaiken.Lisäksi tunnen/tiedän monia sakemanni-ihmisiä,joiden sakemannit sietävät muita koiria & tykkäävät lapsista.Se on koulutuksesta & sosiaalistamisesta kiinni,millaisia sakemanneista tulee.Sama koskee muitakin rotuja.TOKI on varmasti niitäkin yksilöitä,jotka eivät koulutuksesta & sosiaalistamisesta huolimatta siedä muita koiria tai eivät tykkää lapsista


      • saksuri<3

        Miten niin sakut ei tykkää lapsista tai ei tule toimeen toisten koirien kanssa? Höpöhöpö sanon minä itsellä saku-narttu ja seropinarttu ja hyvin tulevat toimeen, ja kavereitteni koirien kanssa tykkää leikkiä. Ja lapsia tuo rakastaa oma poika joka on 10 kk saa vaikka kontata sen yli eikä koira korvaa lotkauta! En tietenkään lapsen anna koiraa kiusata, että siihen ei tarvitse kommentoida :) Vieraita aikuisia kohtaan on hieman varautunut mutta lapset otetaan aina heiluvin hännin vastaan ;) Itse olen rodun parissa kasvanut, ja yksikään saku ei minua ole purrut. Kyllähän sosiaalistaminen ja rajat ja rakkaus on kaiken a ja o jokaisen koiran kohdalla, että siitä yhteiskuntakelpoinen ja uskollinen kumppani tulee :)


      • 18+18

        Ai, sakut ei lapsi rakkaita vai?

        Riippuu ihan koiran luonteesta ja totuttamisesta pentu iässä lapsiin, ja omasta vaivan näöstäsi jaksatko/viitsitkö totuttaa, omat 8kk narttuni ovat todella lapsirakkaita, vaikka eivät ole tekemisissä lapsien kanssa usein.

        Ensimmäiseksi koiraksi en sakua kyllä suosittele ollenkaan, vain kokeneisiin käsiin, aktiivisuuden vuoksi, saku tarvitsee paljon tekemistä (töitä) pelkäksi perhekoiraksi en suosittele


    • varoituskolmio

      Älä ota saksanpaimenkoiraa, jos et varaudu näihin seikkoihin;

      - joudut etsimään oikeaa koiraa pitkään, jos tahdot -ei liian agressiivisen - terveydeltään ja sukupuultaan suht terveen yksilön- ja kunnon kasvattajalta.

      - Sinun on pystyttävä tarjoamaan PALJON monipuolista liikuntaa ja aivojumppaa, pari tuntia lenkkiä ei todellakaan riitä.

      - Erittäin huolellinen sosiaalistaminen. epäilen tätä, koska kerrot, että asut maaseudulla.

      - Koirasta voi tulla todella agressiivinen, jos hiukankin sen kouluttaa väärin, tai jos laiminlyö sen liikuntatarpeita. agressiivisuus myös paljon geeneissä, joten aina koulutus ja liikuntakaan ei auta. saksanpaimenkoira on hyvä tuhoamaan paikkoja poissaollessasi, jos se on hiukankin turhautunut, kärsii eroahdistuksesta, tai et liiku sen kanssa tarpeeksi.

      - Agressiivinen muita koiria kohtaan. ei ole ollenkaan harvinaista, että saksanpaimenkoira on ottanut muita koiria pois päiviltä.

      - Vastuu koirasi tekemisistä. voit joutua oikeuteenkin saakka koirasi takia (toki muutkin rodut saavat tähän pisteeseen, kun sakemanni ei ole ainoa kiukkuinen koirarotu) Varaudu siihen, ettet voi tuoda sitä lähelle lapsia eikä toisia koiria. ihmisetkin voivat olla vähän niin ja näin.

      - Huoli lukuisista vakavista terveysongelmista. en nyt lähde erittelemään niitä, mutta niitä on valitettavasti vakavan paljon. jos sakemannin haluat, niin toivon, että Sinulla on suuri lompakko. eläinlääkärin kannalta katsottuna rotu on oikein hyvä, töitä riittää!

    • Sakufani

      Itselläni on käyttölinjainen narttu, 1,5 vuotta. BH-suoritettu, treenataan paljon ja lenkkeillään useita tunteja päivässä. Erittäin vietikäs pakkaus, joka tarvitsee erittäin johdonmukaisen ja henkisesti vahvan ohjaajan. Äärimmäisen uskollinen koira ja tottelevainen, mutta sen verran dominanssia että pitää olla tarkkana ettei pääse niskan päälle. Alkanut sairastaa ihollaan, joten kuukauden eläinlääkäri lasku 1400 euroa.

      Rakastaa omaa laumaansa ja on mahtava teini-ikäisten lasten kanssa. Omaa reviiriään puolustaa kovasti ja kun vieraita lapsia tulee kylään, on oltava tarkkana ja laitettava käskyn alle, sen verran vahtii. Aikaisemmat sakut olleet lassukoita tähän pakkaukseen verrattuna! Eli yksilö erot ovat valtavia myös käyttölinjaisissa. Missään nimessä käyttölinjaista ei ensimmäiseksi koiraksi teini-ikäiselle tai sitten koira tulee valita todella huolella vastuullisen kasvattajan kanssa. Oma koirani on loistava työkoira, mutta kokemattomalla ohjaajalla hänestä tulisi ongelmakoira hyvin lyhyessä ajassa.

      • huhhuhhuhhuhuuuu!

        siis kuukaudessa koiran sairasteluun 1400 e... huh.. järkyttävää. onko se edes elinkelpoinen? minulla on koira, ja se on nyt 3 vuotias, ei saksanpaimenkoira, ja ainoat eläinlääkärikäynnit koostuneet rokotuksista.. oletko laskenut, että koirasi sairastelu tekee vuodessa Sinulle tappiota 16800 e? itse en edes tienaa sen vertaa.. jokaisen oma asia tietenkin, mihin rahansa panee, mutta en voi lakata silti ihmettelemästä. ainakin tiedän, että sakua en ota, kalliiksi kun tulee, mieluummin suosin rotua, joka terve, ja luonnonmukaisen elinvoimainen, ja voi hyvin, ilman kuukausittaista eläinlääkärimaksua.


    • ei ehkä..

      Suosittelisin ensinmäiseksi koiraksi muuta rotua !:)

    • :)

      Voin sen verran sanoa että:
      1.Saksanpaimenkoira haave unohda.Muitakin varmasti sinua kiinostavia rotuja on olemassa !:)Koska tarvitset aijempaa koirakokemusta,ennen kuin olet hankimassa Sakemannia.
      2.Kyllä Sakemanni kerrostaloon aivan hyvin sopii..

    • saksanpaimenkoiraman

      Saksanpaimenkoira vaatii vahvan ja auktoriteettisen ihmisen. Teini ei ole sopiva huippuälykkään ja vahvan koiran ihmiseksi. Tiedän koska minulla saksanpaimenkoira on. Äärimmäisen upea koira mutta ei teineille...

    • katjaaaaaaaaaaaa

      Moikka. Ihan realistisia ajatuksia sinulla! Ja maalla tuo voisi hyvin onnistuakkin. Itsellä vuoden ikäinen sakemannityttö ja kovasti tarvitsee liikuntaa. Jos sitä tarpeeksi saa niin varmasti jaksaa koulusta sinua odotella.

      Täytyy kuitenkin muistaa että koirasta on valtava vastuu ja varsinkin tästä rodusta, itse olin kymmenen kun kahta sakemannia ulkoilutin, ei tietty enää kukaan niin pienen vastuulle koiria voi antaa. nyt olen kolmekymppinen ja hurjaa on tuo meidän nellin kasvatuskoulu.

      paljonhan voi tietoa hakea, koirakoulusta ja kouluttajilta joita netistä löytyy saa ongelmatilanteisiin apua. paras keino oppia on kuitenkin olemalla koiran kanssa ja ehdoton tuolle koiran hankkimiselle on vanhempien tuki.

      koiralla kuiteskin nartuilla juoksut, ravintotieto tärkeätä! ja muistathan että koira on laumaeläin ja sun tarvii pitkäjänteisesti nähdä koiran maailma sen silmin, se ei ihmiskieltä ymmärrä.

      se että kysyt ja haet vastauksia on jo vastuuntuntoa =)

      oma saksanpaimenkoirani saa pari tuntia päivässä lenkkiä. heti koiraa ei kannata vapaana pitää kun sellaisen ottaa koska ne ovat sitten yleensä niitä karkureita, ja jos koira ei saa tarpeeksi liikuntaa niin voi tästäkin syystä karata tai pahojaan sisällä tehdä.

      saksanpaimenkoira soputuu kyllä kerrostaloon, tutuillani on kaksi, mutta se liikunta avain kaikkeen.

      tästä asiasta riittäisi vaikka kuinka kerrottaa!

      kannattaa seurata telkkarista tuota jenkkiläistä ceasar koirakuiskaajaa, siinä on hyviä perusvinkkejä ja todella yksinkertaisesti selitetty koiran eli laumaeläimen mieltä. Koiriakin on jo pennusta lähtien eri luontoisia ja kaikkien kanssa on omat haasteet. ns. helppoja tapauksia ei olekkaan. kasvatus on kovaa työtä mutta palkitsevaa.

      kerro jos haluat sähköpostein kysellä tai ajatusta jakaa, jos koiran otat niin täältä saa apua kysellä ja muuten vaan haukusta ajatusta jakaa.

      hyvä jos vanhempas mukana ruoka ja lääkärikuluissa. esim itse joudun koiran kynnet leikkauttaan puolinukutuksessa, rokotukset, ruoka, lelut ym kustannukset tekevät oman siivunsa kyllä.

      jos joku nyt haluaa muita rotuja ehdotella tai negatiivista palautetta antaa, niin nenä pystyyn, harkinnan ja vanhempien tuen kautta voi olla elämäsi parhaan kaveruuden alku koiraystävän kanssa.

      kun koira tuli meille vuoden ikäisenä, olin ihan että voi kauhistus, mut alkuunsa ei saa luovuttaa!!

      tsemppiä ja kevättä sinne ajatuksiin!

    • saku6JA1,5V

      Saksanpaimenkoira sopii yhtälailla kerrostaloon, rivitaloon kun omakotitaloonkin. itsellä kaksi aikuista saksanpaimenkoiranarttua rivitalossa eikä mitään ongelmaa.. pienestä asti pidetty vapaana, nuorempi melko vähän ollut edes remmissä.. heh nyt 1,5 v alettu enemmän kulkemaan jottei meno olis ihan päätöntä..

      Meillä saattaa olla kiireiden takia joskus päivä-kaksi etteivät koirat pääse pissatusta ja korttelilenkkiä kauemmaksi, eivätkä ole moksiskaan.. ainut vaan että seuraavalla ulkoilureissulla saattavat olla vähän riehakkaampia alussa.. mutta eipä muuten, sisällä rauhallisia, lököttelevät omissa oloissaan ja välillä ovat "mukana" kotiaskareissa... ei mitään ongelmia ole ollut.. vanhemman kanssa pari ensimmäistä vuotta vähän näyttelyitä, jälkeä ja tottista.. mutta nuoremman kanssa ihan kotitottiksella menty...

      mutta kyllä minä olen sitä mieltä että jossei koira ole täysin päävikanen niin ihmettelen SUURESTI miten joku voi saada saksanpaimenkoirastaan agressiivisen tai vihaisen.. kyllä saa hieman varuillaan tietenkin olla aluksi vieraita ihmisiä kohtaan eikä tarvi välttämättä syliin hyppiä mutta kyllä täytyy kasvatuksessa/sosialistamisessa / omistajassa olla jotain vialla.. sillä saksanpaimenkoira on yleisesti ottaen HELPPO peruskouluttaa ja sopii "aktiiviselle" ulkoilevalle ihmiselle mainiosti, ihanvaikka lenkkikaveriksi..

      kyllä sanon että nämä bernhardilaiset, labradorinnoutajat ynnä muut "kotikoirat"/naamurin kiltit mustit ja sesset ovat varmasti paljon haastavampia kouluttaa mitä saksanpaimenkoira ja omaavat omapäisenluonteen eikä miellyttämisenhalu ole samaaluokkaa kun saksanpaimenkoirilla..

    • Sakemimmi

      Mun eka koira oli sake ja asun rivitalossa perttu on nyt 4 ja rakastaa asua rivitalossa koiran kanssa ei ole ollut yhtään ongelmia rakastaa kissoja ja kaneja sekä muita kaikenkarvaisia maailman ihanin sake

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      80
      2025
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1763
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1634
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      21
      1440
    5. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      63
      1365
    6. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      18
      1298
    7. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1282
    8. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1264
    9. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      73
      1260
    10. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      10
      1231
    Aihe