Metson rauhoitus ja hoito.

Metsolle

Tuossa naapurimetsässä pasteerailin ja havaitsin että paljon oli pedot syönyt metsoja sulkien perusteella.

Nyt kun varsinaissuomessa metsokantaa rauhoitetaan ja pohjoisessa niin pitäisikö kannan hoidolle tehdä jotain ?

Miksi Ruotsissa on lintuja niin että täältä lähdetään sinne lintujahtiin.

Mitä Ruotsalaiset tekevät paremmin kuin me jotta siellä on vahvempi riistalintukanta.

16

1214

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ryynäsen Topi

      Tuohon on vain yksi vastaus. Metsätalous!
      On helppo verrata kummassa maassa metsälinnuilla on paremmat elinolosuhteet.
      Suomen tehometsätalous ja tiheä metsäautotie verkosto. Siinä se on.
      Kyllähän on olemassa kaikkia metso suojelu ohjelmia ja kaunistelevia puheita mutta itse metsäalan ammattilaisena tiedän tasan tarkkaan että nuo ovat pelkkiä ihmisiä harhaanjohtavia puheita.
      Metsät kasvatetaan yhden puulajin periaatteella ja useinmiten vielä kuusella joka ei elätä oikeastaan mitään eläintä suomen luonnossa.
      Positiivista on se että suomessa on tällä hetkellä 60-70 luvulla hakattuja metsiä paljon ensiharvennus iässä ja periaatteessa olot kanalinnuille paranevat suuressa osassa maata koko ajan joka on monin paikoin näkynyt runsastuvina lintukantoina.
      Toisaalta taas petoja suosiva luonnonsuojelu politiikka kääntää homman nurinkuriseksi koska viher intoilijoiden mielestä petoja pitää kaikkia olla runsaasti ja joka paikassa mutta se onko niillä syötävää ei enään kiinnostakaan johon siihenkin on luonnollinen syy. Paljon syötävää riistaa=paljon metsästäjiä. Vähän syötävää riistaa=vähän metsästäjiä mutta paljon petoja=luonnon epätasapaino.

    • Metsä kasvaa

      Tuo on totta. Suomen metsät ovat kyllä melko yksipuoleisia.

      Minua silti ihmetyttää kaupunkivihreän vaatimukset varsinkaan kun he eivät yleensäkään omista aariakaan maata vaan ovat vaatimassa sitä ja tätä.

      Vihreät voisivat alkaa ostelemaan metsiä ja rauhoittamaan ne sitä mukaan kun nimi on paperissa mutta siihen asti he voisivat keskittyä pelloilla taikasienten keräilyyn.

      • Satun tietään tämän

        Ruottissa nauretaan suomen riistanhoitoasioille.


      • hasdioufhynsc
        Satun tietään tämän kirjoitti:

        Ruottissa nauretaan suomen riistanhoitoasioille.

        Nyt oli kyl ruotsin lintukannat romahtanut edellisvuosista.Tänään kotiuduttu:)


      • Matoja täynnä
        hasdioufhynsc kirjoitti:

        Nyt oli kyl ruotsin lintukannat romahtanut edellisvuosista.Tänään kotiuduttu:)

        On näitä romahduksia ollu ennenkin. Kerran kun oli lintuja tuhottomasti,metsämiehet löysi jotain suolinkaisia (matoja)lintuja suolistaissa ja tämän syksyn jälkeen hyvistä lintukannoista oli vain muistot jäljellä.


    • yksi asia

      Samanlailla ne seilaa Ruotsin lintukannat kuin täälläkin, on hyviä ja huonoja vuosia, nyt on kyllä heikko vuosi sielläkin.
      Yksi asia on kyllä se, kun menee Ruotsiin lintumetsälle, niin siellä saa kokolailla rauhassa metsästää, metsästyspaine on siellä kyllä pienempi.
      Ruotsi kun on riistarikas maa, jossa on monenlaista metsästettävää ja ovat hoitaneet riistakantansa vähän eri malliin, kun me täällä. naapurissa on tämä kanalinnustus vain yksi metsästysmuoto muiden joukossa, näin ollen ei joka puskassa törmää kanalinnun metsästäjään.

    • impsaaa

      Pistätte metsästys-seurassanne pienpeto talkoot pystyyn. Vuosittainen pyyntikilpailu, kuka pyytää eniten. Teette seuran kanssa talkoilla kanu-loukkuja, saatte pyydettyjä supeja pois. Sitten viimeinen, ammutte kaikki kanahaukat mitä vastaan tulee, niitä ei kukaan huomaa kun tungette turpeeseen. Kanahaukka ei häviä suomesta mihinkään, vaikka se saataisiin taas vapaan metsästyksen piiriin.

      Ainoastaan ituhipit valittavat ja vinkuvat. Ennen ammuttiin kanahaukkoja ilman mitään rauhoituksia, eikä ne hävinneet sukupuuttoon. Tämä sukupuutto keskustelu on vain vihreiden ihmisten mielikuva.

    • maltti on valttia

      No meillä on täällä Uudellamaalla tuo metso rauhoitettu jo 70-luvulla, eikä siitä koksakaan enään metsästettävää kantaa saada aikaiseksi, sen verran on pienet yhtenäiset metsäalueet täällä.
      Mukavahan niihin on aina silloin tällöin törmätä, mutta ampuminen ei tulisi mieleenkään. Teeriä on sitten senverta, että yhden syömälinnun kehtaa kaudessa ottaa, vaikka seuran puolesta 5 lintua olisi taaskin sallittu. meillä on kuitenkin tavaksi muodostunut ampua vain se yksi teeri, oli kanta kuinka runsas tahansa.

      • ihahahahahahahaaa

        Jos kanta kestää metsästyksen, ei siinä ole mitään väärää ampua kiintiö täyteen. Nuoriin lintuihin metsästyspaine, niin jää sukukypsät kylvämään satoa.


    • maltti on valttia

      Miksi pitää ampua kiintiöt täyteen?
      Kanalintu on hienoa syötävää, mutta kyllä riittää yksikin lintupaisti syksyssä.
      Miksi pitäisi sortua ahneuteen?
      Meidän seurassa kaikki ajattelevan näin ja meillä onkin parempi lintukanta kuin missään naapuriseuroissa, jossa ajattelu on vanhakantaisen ahnetta.
      Ruokaa saa nykyään kaupasta.

      • Ryynäsen Topi

        Lintuja ammutaan silloin kun niitä on ja jätetään ampumatta kun ei ole. Sinun/teidän seura ei ole kanalintukantojen pelastus saati mikään muukaan. Kanalintukannat ovat eläneet aaltoliikkeessä iät ajat ja ei niitä ampumalla sukupuuttoon saatu 1900 luvun alussakaan. Metsätaloudelliset muuttujat ovat ainoa huoli ennemmin kun metsästys.
        Jos teidän ampumatta jättämiset ovat kasvattaneet lintukantoja niin kerropa miksi sama ei ole toteutunut esim uudellamaalla missä metso on ollut rauhoitettuna -70-80 luvulta saakka?


      • nippanappi

        Hurjat kiintiöt 1metso , 3teertä. 15000ha mehtuu maita. Mietitkö yhtään minkä ne metsän elukat syö ja silti siellä riittää lintua? Sekä luonnollinen kuolleisuus. Näistä on turha jäkättää, jos ei käy siitä metsäautotien reunasta kauempana ei niitä lintujakaan varmaan näe.


    • maltti on valttia

      Minähän jo sanoin metson tilanteen ensimmäisessä kommentissani, myös sen minkä takia metsokanta ei täällä siitä nouse.
      En minä uskokaan että meidän seuran toiminnalla mitään laajempaa vaikutusta olisi.
      Minä vain puhun maltin puolesta, se että lintuja on hyvin, ei mielestäni ole peruste ampua niitä siihen viimeiseen tappiin, toki nuorten lintujen talvikuolleisuus on suurta, mutta kun katsoo tätä meidän lintukantaa 60-luvulta tähän päivään, niin liukumäkeä alaspäinhän se on. Vaikka asia selittyisi metsäsnhoidollisilla syillä, niin huomioon se meidänkin otettava.
      Kun metsästys on virkistystä ja harrastus, niin tuollainen saaliin ahnehtiminen ei siihen enään pitäisi kuulua. Jos me metsästäjät toteuttaisimme sitä juhlapuheissa viljeltyä kohtuullisuutta myös käytännössä, niin riistakannat ainakaan meidän takia eivät kärsisi paikallisestikaan. Ihmisen on hyvä oppia se kohtuullisuus kaikissa asioissa, myös harrastuksessa.
      Nuorille metsästäjille harrastuksessa toki se saalis on tärkeämpi kuin jo varttuneemmille. Se näkyy kanalinnustuksessa erittäin hyvin. Vanhemmat metsästäjät eivät niitä enää vaivaudu niin aktiivisesti edes pyytämään, mikä on hyvä asia.

      • Ryynäsen Topi

        Tosiaan en lukenut edellistä viestiäsi uudenmaan kannoista. Totta itsekin siellä suunnalla myös metsästys seuraan kuuluvana mutta kuuluessani myös keskisessä suomessa seuraan jossa on hyvät kanalintu kannat menee tilanne todellakin niin että silloin kun lintuja on niitä ammutaan ja kun ei niin ammutaan vähemmän jos ollenkaan. Järjellä kun ajatellaan ei juuri tilastollinen saalis ylitä kestävää kantaa lintukannan ollessa minkä kokoinen tahansa. Kun lintuja on paljon on saalistakin paljon ja kun kanta on pieni on saalis myös väkisinkin pieni. Ei se kanahaukkakaan sieltä yhtään enempää saa mitä kanta on maksimissaan vaikkapa teerellä. Kiintiöt jäsentä kohtaan joissain seurassa ei tarkoita sitä että esim 20 henkilöä kattavassa seurassa olkoon jäsenillä 5 teeren kiintiö tarkoita sitä että saalis on 5x20 teertä=100 lintua/kausi.
        Kaikki ei ole läheskään kiinnostuneita kanalinnuista ja jättää ampumatta, toiset ei vaan saa kun yhden tai kaksi, joku pyytää vain hirveä ja se aktiivi kanalinnustaja joka saa kiintiönsä on ilmeisesti se seuran mustalammas joka vaan osaa pyytää kanalinnun vai?

        Kanalinnut herättää aina mielenkiintoa enemmän kun esim sorsat tai muu riista. Ketä kiinnostaa ammutaanko heinätavi, jouhisorsa, lapasorsa tai joku muu harvinaisempi luvallinen sorsalintu kunhan ei sitä koppeloa vaan kukaan ammu per!!
        Mielenkiintoista sinällään eri saaliiden eriarvoisuus. Voisi kysyä onko heinätavin henki arvottomampi kuin koppelon?
        Yksi seikka myös on jännä meinaan se että silloin kun lapissa on kanalintujen katovuosi kuten esim tänä syksynä on ja vastavuoroon keskisessä suomessa on kuulemma erinomaisesti lintua niin taitaa tuokin ajattelu olla psykologista meinaan lapin reissullani näin päivässä enemmän pomppulintuja ja kanalintuja yleensäkin kun kotiseudun "runsaassa" kannassa.

        Totta on että sodankylän seudun linnut ovat kateissa mutta naarasvoittoisuus on positiivista kun verrataan järkyttäviin huippuvuosiin 2003-2006 kun kahtakymmentä metriä ei päässyt kävelemään ja taas oli joku lintu metsosta riekkoon lennossa. Juttelin silloin paikallisten sotaveteraanien kanssa jotka myös hämmästelivät järkyttäviä lintumääriä ja muistelivat samanlaisia nähneensä joskus viiskyt luvulla viimeksi.
        Että ei ne kanalinnut häviämässä ole vaan elävät jatkuvassa aaltoliikkeessä ja toisekseen metsät vanhenevat suomessa koko ajan joten metsäkanojen tulevaisuus on mielestäni hyvä riekon kohtaloa tosin harmitellen kun valkoisen linnun elinpiirin taitaa saada viivata nyt Oulun pohjois puolelle. Riekko katoaa lapin seutuville mutta muut metsäkanat jyllää.
        Ja todella lapin lintukato on suhteutettuna keskiseen suomeen runsas lintukanta. Jos täällä keski-suomessa joskus päästäisiin lapin 2003-2006 lintukantaan kestäisi varmaan metsästyskausikin sen puoli vuotta:)


    • Tuituitui

      Itse kuljen alueella jossa on suhteellisen paljon metsoja. En koskaan ammu koppeloa, ja ukkometsojakin vain 2 kaudessaan. Omalta osaltani hoidan kantaa niin.

      • amptuskat

        Tasapuolista verotusta ja nuoriin lintuihin. Jos vanhat ampuu pois, kuolee nuoret pääosin talvella.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tykkään sinusta tosi tosi paljon

      Siksi en pysty sisäistämään sitä, että se ei ole molemminpuolista. Sattuu liikaa. En osaa käsitellä sitä tunnetta, koska
      Ikävä
      54
      3633
    2. Mikä sai sut ihastumaan

      Mitä tapahtui?
      Ikävä
      165
      2242
    3. Kaupan kassalla kannataa olla kylmä käytös

      https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010488540.html "19-vuotias Minja ja 59-vuotias Anne työskentelevät sillä todelli
      Sinkut
      212
      1959
    4. Mitä tehdä asialle?

      Jos laitan deitti-ilmon "40-vuotias nainen etsii seuraa" niin ketään ei kiinnosta (korkeintaan paria runkkaripenaa joill
      Sinkut
      139
      1834
    5. Mitä helvettiä pakolaisille pitäisi tehdä RAJALLA?

      Jos Venäjä työntää rajalle pakolaisia ja tekee Suomelle selväksi että heidän puolelleen ei ole pakolaisilla asiaa - mitä
      Maailman menoa
      396
      1268
    6. 80
      1195
    7. Hyvää heinäkuuta

      Hyvää huomenta ihanaa. 🦗🌾☔🤗🌻❤️
      Ikävä
      235
      1135
    8. Ethän syytä itseäsi

      siitä miten asia menivät. Mä en antanut sulle tilaisuutta.
      Ikävä
      134
      1071
    9. Olen pahoillani mies

      Olen surullinen puolestasi, ettet saanut kaipaamaasi naista. Yrititkö lopulta edes? Teistä olisi tullut hyvä pari
      Ikävä
      55
      1010
    10. Olet mies varmasti peto

      Makkarin puolella. 🤤
      Ikävä
      74
      960
    Aihe