Näyttelyt = eläinrääkkäystä 2

tuette sairautta

Näyttelyt tukevat puhtaasti sairasjalostuksia. Näyttelyt tulisi sallia vain niille hyväsydämisille kasvattajille, joiden aikomus on jalostaa edustamaansa rotua terveempään ja tasapainoisempaan suuntaan.
Kun te tavalliset tallaajat käytte näyttelyissä, "tapaamassa lajitovereita" yms, niin onko kellään käynyt mielessä mitä saatte aikaanne? Tuskimpa.

"Ihminen on jo tuhat vuotta muokannut koiraa omiin tarkoituksiinsa: niitä on koulutettu metsästämään, paimentamaan, vartioimaan, noutamaan ja tuomaan turvaa. Vuonna 1873 kaikki muuttui, kun Brittiläinen kennelliitto perustettiin. Koiria alettiin systemaattisesti muokata viehättävämmän näköisiksi, jotta ne menestyisivät kilpailuissa."

Ja mikä kohta tuossa on niin epäselvää, että ette voi sitä myöntää? Ihmissilmä hakee aina parempaa, kauniimpaa ja komeampaa. Vähät näyttelypiireissä välitetään loppupeleissä käytettävyyksistä/toimivuuksista/kestävyyksistä ym.

"Esimerkiksi bulldogit eivät pysty parittelemaan tai synnyttämään ilman ihmisen apua, kun taas jotkut koirarodut sairastuvat 17 kertaa todennäköisemmin epilepsiaan kuin ihminen. Ilman radikaalia muutosta puhdasrotuiset koirat ovat pian historiaa"

Tässä vaan tulee semmoinen kysymys mieleen, että miksi ihmeessä te ihmiset ensinnäkin OSTATTE tämmöisiä sairasjalostuksen tuloksia. Ja sitten vielä pahennatte asiaa ja menette näyttelyihin hakemaan jotain hyväksyntää tai muutenvain on niin kiva nähdä sairaslajitovereita. HUHHU...

"Cavalier kingcharlesin spanielin pääkallot ovat niin pienet, että aivot eivät mahdu päähän. Sairaus on nimeltään syringomyelia. Se aiheuttaa äärimmäisiä kiputiloja eläimelle. Jos joku hakkaisi koiraa kepillä, hän saisi syytteen eläinrääkkäyksestä, mutta kun joku tarkoituksella jalostaa koiran, joka tällaista sairastaa ja siirtää tuskallisen sairauden pennuille, hän voi saada tittelin vuoden kauneimmasta koirasta! "

http://www.mtv3.fi/helmi/minisaitit/artikkeli.shtml/2012/04/1530272/suomalaiset-uskovat-rotukoirat-karsivat-liiasta-jalostamisesta?kapalakerho/haukkula

http://www.ksml.fi/uutiset/kotimaa/ts-sairaaksi-jalostettu-koirarotu-halutaan-lakkauttaa-kokonaan/846859

http://ohjelmat.yle.fi/ykkosdokumentti/sairaaksi_jalostettu

http://sukupuutto.blogspot.fi/2009/01/sairaaksi-jalostettu.html

14

422

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Noloa ja hävetkää

      Kukaan näyttelyihminen ei ota kantaa aiheeseen. Villiveikkaus, ketään ei kiinnosta tosiasiat. Ketään ei vois vähempää kiinnostaa muu, kun omien pikkuaivojen tyydyttäminen, mukavuushalut 100%
      Tekopyhät näyttelyissäkävijät. On hirvittävän vaikea katsoa totuutta silmiin. Näin se vaan täytyy todeta.

    • Kun valitsen urokselleni tai nartulleni sussua, katselen mm. näyttelytuloksia. Tiedän, että ERI tarkoittaa sitä, että rakenne on terve ja sopiva käyttökoiralle. Kyseessä suomalainen Karjalankarhukoira ja pahoittelut, että meni pohja logiikaltasi, jolla määrittelet näyttelyt vain eläinrääkkäykseksi ja "sairasjalostusta" tukevaksi. Vai onko vain kiva yleistää?

      • : Oo

        Niin siis, ei ole yleistämisen aihetta siinä jos miljoonat koirat joudutaan lopettamaan sairasjalostuksen ansiosta?


    • metsästysnoutaja

      Miksi taas minulle rakkaimmissa metsästyskoirissa eli noutajissa halutaan, että luut ovat epäsuhdassa koiran kokoon nähden ja liian suuret ja raskaat niin, että hyvä näyttely koira on huono metsästyksessä. Yleensä näyttelymenestys noutajissa tarkoittaa siis huonoa ja hidasta metsästyskoiraa eli näyttelytuloksena eri,eh=huono metsästyskoira ja H,T=erinomainen metsästyskoira.

    • älä ole lapsi

      Meillä on sakemanni ja cavalieri eikä cavalla ole mitään ongelmia päänsä kanssa koska sen vanhemmat on kuvattu päästään ja kaikkialta. on tiiätsää kunnonkin kasvattajia jotka käy näyttelyissä ja sakemannilla on A/A lonkat

      • Älä sinä ole lapsi.

        " Koirien jalostuksen synnyttämät haitat ovat menneet niin pitkälle, että tutkijat ehdottavat ensimmäistä kertaa kokonaisen koirarodun hävittämistä. Kyseessä on Suomen kolmanneksi suosituin seurakoirarotu cavalier kingcharlesinspanieli. Täydellistä kieltoa perustellaan sen kahdeksalla perinnöllisellä sairaudella ja liiaksi kavenneella geenivaihtelulla.

        Joka toisella cavalierilla on äärimmäisen kivulias sairaus, syringomyelia. Pikkuaivot eivät jalostuksessa muutetun pään mallin takia mahdu paikalleen. Asia herätti runsaasti huomiota kaksi vuotta sitten BBC:n tehtyä aiheesta tv-dokumentin. Suomessa jalostuscavaliereita ei tarvitse tutkia sairauden varalta, toisin kuin Hollannissa, jossa sääntöä pitää alkaa noudattaa ensi syksynä."

        http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/225695/Sairaaksi jalostettu koirarotu halutaan lakkauttaa kokonaan

        Että se siitä, ja jatka luolassa asustamista "terveiden"koirakamujesi kanssa, joiden lajitovereista sinulla ei ole tietoakaan. (y)


    • KoiraNainennn

      Olen aloittajan kanssa samoilla linjoilla. TOSIN, jos ihminen omaa terveen itseluottamuksen ja koira on todellakin lemmikki ja rakas sellaisenaan, näyttelyt on ihan kiva harrastus jossa näkee muita koiraihmisiä ja koiria.

      Koiranäyttelyissä maksetaan yhden ihmisen mielipiteestä jonka hän lausuu hihnan päässä olevasta koirasta. Kaikilla roduilla on rotumääritelmä, mutta monissa roduissa se tuntuu olevan tulkinnanvarainen. Joku toinen saattaa olla ihan myyty koirayksilön edessä ja joku toinen taas antaa T:n. Oma rotuni on molossi ja yksilöiden ulkonäkövaihtelu on erittäin huomattavaa. Ja silti joka ääripäästä löytyy ne supervoitokkaat yksilöt, kun osataan vain käyttää "oikeilla tuomareilla".

      Toki koirarodun yksi tunnus on aina ulkonäkö; sehän visuaalisesti erottaa rodut toisistaan. Mutta kun rodun tekee myös käyttöominaisuudet ja luonne sekä sukupuu/historia. Oman rotuni kuuluu olla "avoin ja ystävällinen" ja koira joka täyttää ainoastaan ulkoisesti vaatimukset, ei ole mielestäni rodunomainen kokonaisuudessaan. Koirarotu = muutakin kuin ulkoinen olemus.

      Itse arvostan paljon enemmän luonnetta ja terveyttä kuin sitä, onko otsapenger juuri oikein kulmautunut tai jalkojen pituus juuri oikea säkäkorkeuteen nähden. Toki tiedän miltä rotuni (minun mielestäni) kuuluisi näyttää enkä haluaisi sitä "vääränlaista" itselleni. Mutta tässäkin ajattelen sen "vääränlaisen" olevan liioiteltu ja koiran ei ole hyvä sellaisena olla (matalaraajainen, nahkapoimujen peittämä, massiivinen) joten ulkonäköpointtini tähtää kuitenkin loppujen lopuksi koiran hyvinvointiin.

      Olisi mielenkiintoista nähdä mitä tapahtuisi jos vaikka vuodeksi annettaisiin kasvattajille täysin vapaat kädet jalostaa ihan täysin kuinka haluaa (sisäsiitos, rotuunotot jne.) ja sitten tehdä yhteenveto, mitä saatiin aikaiseksi. Ajatus ei ole omani vaan jonkun toisen, en muista kenen suusta olen sen kuullut.

    • try6

      Itse käyn koirieni kanssa näyttelyissä harrastuksen takia,sekä sen puolesta,että tottuvat vieraisiin tilanteisiin,ihmisiin ja koiriin.Jos koira ei todella nauti,niin silloin lopetetaan.
      Itse olen jo tyytyväinen EH-tulokseen (erittäin hyvä).

      Narttuni on hyvin mielipiteitä jakava ja onkin saanut arvosteluja T:stä Vara-sertiin.Eli hyvin paljon tuomarista kiinni.

      Urokseni kanssa olen käynyt vain muutamissa näyttelyissä,koska edellisessä kodissa kohdeltu huonosti :( hänen kohdallaan näyttelyt ovat lähinnä olleet totuttelemista uusiin tilanteisiin ja ihmisiin,jonka takia käytetty pienissä ulkonäyttelyissä(yhdessä hallinäyttelyssä ollut,jossa paineistui sen verran paljon,että ne lopetettiin saman tien).Ilokseni voin kertoa,että ulkonäyttelyiden kanssa on mennyt todella hienosti ja koira on saanut paljon varmuutta ja itseluottamusta :)

      Nimim."koiranainennn" kanssa olen hyvin pitkälle samaa mieltä.

      Jokainen koiran omistaja ja kasvattaja on loppupeleissä itse vastuussa siitä antaako/laittaako koiransa jalostukseen ja millä kriteereillä.
      Itse haluan koiran olevan hyvä rotunsa edustaja ulkonäöllisesti (mikä ei mielestäni vaadi sertejä),sekä terveys ja pääkoppa kunnossa,unohtamatta että koiran pitää olla kykenevä siihen mihin se on jalostettu (itselläni siis palveluskoirarotu).

      Oma narttuni on menossa kasvattajalle jalostuslainaan ja on luustoltaan terve,kilpailu tuloksia toko:sta,näyttelyiden perusteella myös ulkonäölliseti hyvä rotunsa edustaja ja luonnetestistä "selviytynyt" hyvällä tuloksella.Tulee hienosti toimeen niin lapsien kuin vanhusten kanssa (on ns."epävirallinen" kaverikoira),että pitäisi olla pääkoppakin ihan kunnossa.

      Urostani en antaisi jalostukseen pelkästään jo sen takia,että huonosti kohdeltuna (hakattuna ja nälkiinnytettynä) kodinvaihtajana en voi olla varma mitkä koiran korjatut/korjauksessa olevat ongelmat ovat olleet/ovat entisen kodin aiheuttamia ja mitkä perusluonteessa olevia.
      Minulle ei riitä,vaikka saikin vasta luonnetestissä hyvät pisteet.

    • on se kumma ja

      harmi kun nämä pääsevät unholaan....

    • Arjalainen= Jalo

      Huvittavaa pienen ihmispoloisen ulinaa on ketjun aloittajalla :) Eiks sekarotuiset pennut käy kaupaksi kun noin kuumana arvostelet...

      Tasan ei ole jaattu, onnen lahjat! ;) :)

      Karavaani kulkee ja koirat haukkuu!

      Hei hei, ja koettakaahan tulla itsenne kanssa edes toimeen te, arvostelijat.

    • koiranimun<3

      Minulle tulee mieleen yksi kysymys aloittajan kirjoituksesta. Oletko ikinä perehtynyt tähän asiaan näyttelyissä käyvän tai kasvattajan näkökulmasta?
      On kyllä totta, että on koirarotuja, jotka ovat hyvin sairaita liiallisen jalostamisen takia. En kuitenkaan ymmärrä miksi vedät tähän koko asiaan koiranäyttelyt mukaan. Mielestäni niillä ei ole mitään tekemistä sairauksien kanssa: sinnehän viedään terveitä jalostuskelpoisia koiria. Jos näyttelyihin tuodaan sairaita tai rotumääritelmästä poikkeavia rodun edustajia, niille annetaan hylky ja koira diskataan. "Ennen kuin rotujen edustajat pääsevät jatkamaan Best in - kilpailuun, eläinlääkärin täytyy todeta, ettei niillä ole näkyviä terveysongelmia, jotka vaikuttaisivat niiden hyvinvointiin." Näin tehdään muunmuassa maailman yhdessä suurimmista koiranäyttelyistä Crufts:issa. http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-1288454012162.html
      Olen itse sitä mieltä, että koiranostajat ovat itse yhtä suuressa vastuussa kuin kasvattajatkin siitä, millaisia koiria kasvatetaan. Tällaiseen liikajalostamiseen kun vaikuttaa ns. muotirodut. Kun kysyntää on paljon, pentutehtailijoiden, sukusiitosten ja "välinpitämättömien" kasvattajien, joiden päämääränä on pelkkä rahastus, määrä kasvaa.
      Vaikka itse käynkin koirieni kanssa näyttelyissä, terveys ja luonne on aina pääasia. On koiranostajan vastuussa ottaa selvää tulevan pennun ja sen vanhempien terveydestä, nykyään kun moni ostaa koiran vain ulkonäön vuoksi. Itse teetin omalle nartulleni pennut vasta geeni- ja terveystutkimusten sekä lonkka- ja kyynärkuvausten todettua sen terveeksi ja "puhtaaksi" geneettisistä sairauksista (kuin myös uroskin). Jalostustoimikunnan tehtävä on hyväksyä ehdotettu yhdistelmä koirien terveystilan ja rakenteen yhteensopivuuden perusteella. Kasvattajan tehtävänä on puolestaan miettiä yhdistelmää vanhempien luonteiden ja oman varallisuuden perusteella.
      Mielestäni näyttelyt ovat hupia ja ajanvietettä siinä missä agility tai tokokin on. On eri asia, jos koira on ahdistunut: siinä tapauksessa se on väärin koiraa kohtaan. Itse tapaamme siellä paljon tuttuja, joiden kanssa koirani saavat leikkiä suoritusten jälkeen. Pääasia on, että saamme harrastaa jotakin yhdessä koirien kanssa: oli kyseessä sitten lenkkeily tai koiranäyttelyt.

      • on hirveetä

        On kauheaa rääkkäystä tosiaan..Itselläni on tällähetkellä 4 saman rodu edustajaa, kahden kanssa harrastamme aktiivisesti näyttelyitä, yhden kanssa silloin tällöin ja yksi on saanut vapautuksen kun ei ole hänen juttunsa. Itse haluan viedä koiran näyttelyyn parhaimmassa kunnossaan, tämä tarkoittaa mm. sitä että koiraa liikutetetaan kunnolla ja treenataa, meillä se tarkoittaa paljon pitkiä metsälenkkejä, fillarilenkkejä, talvella lenkkejä potkukelkalla, paljon liikkumista ja leikkimistä toisten koirien kanssa. Lisäksi koiran ruokavalio pyritään pitämään ihanteellisena jotta turkki pysyy kunnossa, ovat timmissä kunnossa. Kynnet, turkki, , suu, silmät, korvat, koko koira käydään vähintään kerran viikossa läpi. Koirat pääsevät säännölliseen lihashuoltoon (hieroja, fyssari, akupunktio, venyttelyt). Kaikesta tästä nämä reppanat kärsivät niin, että kun trimmipöytä otetaan esille, 4 koiraa kisaa siitä kuka sinne ensin pääsee, koska se tietää reissuun pääsyä, ihan emännän kanssa kahdestaan. Ja vaikka tämä toistuisi välillä "sesonki aikaan" viikottain, ihan yhtä innolla ovat mukaan lähdössä ja yhtä innoissaan jaksavat kerrasta toiseen olla näyttelypaikalla. Ihan tuo on kelvollinen harrastus siinä missä muutkin. Ja näyttelyt ja jalostus ovat kaksi erillään olevaa asiaa.


    • No huhhu

      Sinä ja sun akupunktios trimmipöytineen luxusta ja viidentähden elämää.... Tiäkkö, kunnon lemmikki, ihmisen suurinystävä ei tarvitse sun hierontoja/venyttelyjä/lenkkejä potkukelkalla sun muita erikoishemmotteluja.
      Kuinkakohan monta vuotta ihminen on koiraa pitänyt lemmikkinään/palvelijanaan?
      Puhut siihen malliin että teet koirasi elämästä jotenkin täydellisen, käyttämällä sitä jokapuolella ihme hoidoissa sun muissa , hyvä kun et terapiasssa. Luuletko tekeväsi itsestäsi jotenkin hienomman ihmisen kuin muut joilla ei vaikkapa ole rahaa moisiin akupunktioihin. Miettisit hetken, katsos kun kaikkia ei ehkä kiinnosta sun täydelliseksi tehty kiiltokuva elämä.
      Niin siis.. koirasi tuskin pahastuu jos ei saa joka viikkoista hierontaa tai luxus 5tähden illallisia.... Teet itsestäsi vain tyhmän:D Se että käyt näyttelyissä ja käytät koiraasi monta tonnia vuodessa ei tee näyttelyistä mitenkään sen parempaa paikkaa .

      "Ja näyttelyt ja jalostus ovat kaksi erillään olevaa asiaa."

      :D Kai sä vitsailet? Perehdypä historiaan ja uppoudu vaikka hetkeksi lukemaan siitä, miten monet koirarodut ovat sairaita näyttelyiden ansiosta. Kuinka paljon näyttelyilla saadaan rahaa aikaseksi koirien hengen/terveyden kustannuksella.
      Ja sinä senkus tuet rakkaitten fifies kanssa tätä toimintaa että johan olet täydellinen ja virheetön ihminen! 10pistettä ja papukaija merkki.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      155
      11201
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      56
      3123
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      216
      2974
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      25
      2177
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      17
      1938
    6. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      15
      1765
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      18
      1749
    8. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      53
      1734
    9. 85
      1698
    10. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1637
    Aihe