Seitsemän veljestä

A. Kiven fani

Kuulin tässä joku päivä, kuinka eräs naishenkilö kritisoi radiohaastattelussa Aleksis Kiven Seitsemää Veljestä, koska ei voinut samaistua yhteenkään koheltajaan Impivaarassa. Ilmeisen fiksu henkilö, mutta en ole samaa mieltä asiasta hänen kanssaan. Ei kirjaa voi arvioida sen perusteella, löytääkö sopivaa henkilöä, johon samaistua. Mielestäni Kiven Impivaara kuvaa suomalaista ajatushautomoa parhaimmillaan. Monien kokemustensa ja oivallustensa kautta veljekset yksissätuumin päättivät tehdä täyskäännöksen elämässään ja palata sivilisaation pariin. Oppia lukemaan ja ottamaan vastuuta elämästään aivan uudella tavalla. Wau... Jos Kivi olisi saanut tunnustusta aikoinaan, hän varmaan olisi kirjoittanut jatkokertomuksen veljeksistä. Se olisi varmaankin ollut menestystarina vailla vertaa.
Mutta mitä tekivät Toukolan pojat? He varmaan pysyivät entisenlaisina ilman itseensämenemistä ja ilman omaa Impivaaraansa. Kiusannevat kavereitaan tänäkin päivänä. Toivonpa minäkin, että joku saisi inspiraation ja kirjoittaisi jatkot Seitsemän veljeksen elämästä. Ei haittaisi, vaikkei samaan kielelliseen ilmaisuun yltäisikään. Sillä Kivi on aikansa suvereeni kuvaaja.

9

1406

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hermano

      Hesarin toimittaja Ilkka Malmberg on kirjoittanut kirjan Seitsemän miestä. Siinä ruoditaan Kiven Seitsemää veljestä monelta kantilta, ja uumoillaan myös millaista olisi heidän laistensa miesten elämä nyky-Suomessa. Ehkä tää kiinostaisi sinua?

      • A.Kiven fani

        Kiitos paljon tiedosta! Täytyypä hankkia kirja. Toivottavasti ei kuvaa mitään turkkalaista mallia.


    • Vuorenpeikkolainen

      Malmberg on yhtä kaukana turkkalaisuudesta kuin Väinö Tanner kommunismista. Kuukausiliitteessä julkaistut luin aikoinaan ja mielenkiintoisia ajatuskuvioita hän heitteli.

    • Kivi sai aikanaan melkoista tunnustusta, apurahoja ja muuta, aikana jolloin se ei ollut tavallista. Hän oli varsin tuottelias kirjailija. Luntakin tuli kyllä tupaan melkoisesti, mutta sellainen on uudistajan kohtalo.

      Ei "Seitsemälle veljekselle" olisi voinut eikä voi kukaan kirjoittaa minkäänarvoista jatkoa, ei lisäosaa eikä rinnakkaisteosta. Se on ehyt, ainutlaatuinen kokonaisuus johon ei voi lisätä mitään eikä siitä voi ottaa mitään pois.

      • A.Kiven fani

        Solognin, melkein sait toiveeni ylipuhuttua. Mutta jäi sinne pieni, ehkä parikymmentä prossaa toivomaan, että jospa sittenkin joku kirjoittaisi jatkoja... Siinä voisi olla aivan toinen näkökulma impivaaralaisuudesta ja metsäsuomalaisuudesta, kuin mitä meille tänähän mennessä "taiteen fariseukset" ovat tarjonneet.
        Sillä ovathan ne eheytymisen, itsensälöytämisen ja uuden alun paikkoja. Sellaisia paikkoja ovat myöskin ne kuuluisat ja paljon parjatut lapin hanget. Ei muuta kuin suomalaisuutta ja matkailua edistämään oman itsensä löytämisen hengessä.


    • Ilpo Tuskin

      Eihän se ole muotia nykyään! Tänään täytyy olla jokin - ihan mikä tahansa - multikultiaihe, tai ainakin kirjailijan on pakko sijoittaa hahmojensa joukkoon vähintään yksi maahanmuuttaja Hyvän Ihmisen™®© osaan saadakseen opukselleen myyntiä. Sellainen rajoittaa luultavasti melkoisesti jo aihetta.

      En näe muuta mahdollisuutta kuin että itse alat rääpiä Kiven teosta mollaamalla tyystin kaiken suomalaisuuden, pikkiriikkisetkin piirteet.

      Esim. sijoitat Impivaaran Nigeriaan etäännyttääksesi aiheen sopivasti, niin hyvä tulee, vaikka olisit huono kirjoittamaan. Saisit siitä varmaan erittäin (provos)oivan pamfletin, jota myytäisiin aivan hysteerisesti kaikessa mediassa.

      • A.Kiven fani

        Sinänsä tosi hyviä vinkkejä annat sopivalle kirjoittajalle. Mutta minä olen antirasisti myös suomalaisuutta kohtaan. Sydämeni sykkii maallemme ja kansallemme, joka on seilannut historian havinat tähän päivään asti niinkin hyvin kuin olemme seilanneet. Jokaisessa kansassa on puutteensa, mutta harva tarrautuu siihen kiinni meidän laillamme. Tarvitaan muutos.

        Metsä on rikkautemme, jopa aarreaittamme. Kun ajattelee mitä kaikkea sieltä saadaan niin terveyden ja hyvinvoinnin, kuin henkisen latautumisenkin kannalta. Taloudellista puolesta nyt puhumattakaan. Se on antanut myös suojaa kun sitä olemme tarvinneet.

        Edelleen pidän kiinni seitsemänveljeksen jatkokertomuksen tarpeellisuudesta. Jos ei tätä sukupolvea, niin tulevia sukupolvia varten. Kenties he osaisivat jo arvostaa suomalaisuuttaan oikealla tavalla. Seitsemän veljeksen lapset ja lastenlapset kiinnostaisi myös. Tarinaa riittäisi ihan jokaisen sukupolven näkökulmalle.
        "Mitä sen Eeron lapsenlapselle, it-osaajalle tänään kuuluukaan? Entä Jussin lapsenlapselle, pellavapäiselle aitajuoksijalle?"

        En ole kirjailija, enkä kai siksi tulekaan. Joten areena on avoin muille.


    • Ilpo Tuskin

      Samoja mietteitä siis, mutta minähän annoin neuvoja sellaiselle, joka haluaa myös kirjansa kustannettavaksi ja myyntiin. PK jyllää. Jos kirjoittaa muulla tavoin, täytyy suunnitella omakustannetta. Ja mehän tiedämme, mitä siitä seuraa.

      • A.Kiven fani

        Kiitos neuvoistasi! Tuli ihan kouluajat mieleen. On hyvä kulkea sellaista polkua, jonka toiset ovat tampanneet tasaiseksi. Mutta joskushan se on uusikin polku tampattava mieli nähdä uusia maisemia.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nykynuoret puhuu nolosti englantia suomen sekaan, hävetkää!

      Kamalan kuuloista touhua. Oltiin ravintolassa ja viereen tuli 4 semmosta 20-25v lasta. Kaikki puhui samaan tyyliin. Nolo
      Maailman menoa
      195
      4564
    2. 57-vuotiads muka liian vanha töihin?

      On tämä sairas maailma. Mihin yli 55-vuotiaat sitten muka enää kelpaavat? Hidasta itsemurhaa tekemään, kun eläkkeelle ei
      Maailman menoa
      255
      2582
    3. 133
      1687
    4. Luovutetaanko nainen?

      En taida olla sinulle edes hyvän päivän tuttu. Nauratkin pilkallisesti jo selän takana.
      Ikävä
      67
      1381
    5. Haluatteko miellyttää kumppaninne silmää?

      Entä muita aisteja? Mitä olette valmiita tekemään sen eteen että kumppani näkisi teissä kunnioitettavan yksilön? Olette
      Sinkut
      202
      1273
    6. J-miehelle toivon

      Hyvää yötä. Voisiko nykyistä tilannetta uhmaten vielä pienintäkään toivetta olla, päästä kainaloosi joskus lepääämään.
      Ikävä
      84
      1126
    7. Miten olette lähestyneet kiinnostuksen kohdettanne?

      Keskusteluita seuranneena tilanne tuntuu usein olevan sellainen, että palstan anonyymit kaipaajat eivät ole koskaan suor
      Ikävä
      64
      1104
    8. Haluatko S

      vielä yrittää?
      Ikävä
      59
      1047
    9. By the way, olet

      mielessäni. Olet minulle tärkeä, niin suunnattoman tärkeä. En kestäisi sitä jos sinulle tapahtuisi jotain. Surullani ei
      Ikävä
      74
      1047
    10. Onko kaivattunne suosittu?

      Onko teillä paljon kilpailijoita? Mies valitettavasti näyttää olevan paljonkin naisten suosiossa :(
      Ikävä
      76
      1041
    Aihe