jos ei löydy kummeja

mietintää

Itselläni ei ole lapsia. Eikä aivan lähitulevaisuudessakaan, kysyn silti asiaa joka on käynyt mielessä.

Miten kastaa lapsi jos ei ole kummeja? Onko kummit pakollisia?
Vai jätetäänkö kastamatta ja pidetään vain nimiäiset, koska kummeja ei ole mistä valita.

12

2303

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • joku

      Lakipykälien mukaan lapsella tulee olla 2 - 5 kummia, siis jos lapsi kastetaan ;) Eiköhän jokaisella nyt pari tuttua liene, vaikka joku pariskunta tms ;)

      • näin se käyp

    • ei vain ole

      ei kaikilla ole kavereita, ystäviä, siskoja tai veljia ym. Yksinäisiäkin ihmisiä maailmassa on paljon.

    • ....k....

      Yksi kummi riittää, jos siitä on sovittu. Mikäli lapsen kastaminen on tosi tärkeää, ettekä esim. voi vain siunata lasta vapaaseurakunnan tai helluntai papin kanssa, niin varmaan ev.lut. seurakunnasta voi kysyä, onko ystäväpiiriä/ystävätoimintaa, jonka kautta voisi ev.lut. uskovan saada kummiksi.

    • 18 + 10

      Hätätilassa pappi varmasti järjestää vaikka seurakunnasta kummit, ehkä pappi itsekin voi olla kummina. Sisarukset, serkut, tädit, pikkuserkut ja muut sukulaiset ovat käyttökelpoisia, jos heitä on ja kuuluvat kirkkoon. Jos harrastat jotain, niin harrastusryhmästä voit löytää tuttavia. Jos olet uskonnollinen, niin mene vaikka seurakunnan toimintaan mukaan ja bongaa sieltä taatusti kirkkoon kuuluvia kummiehdokkaita, tai jos et ole, niin jätä lapset kastamatta.

      • KummiX3

        On paljon" yksinäisiä", jotka eivät löydä esim.sukulaiskummia. Se on usein varmasti luontevin hyvien ystävien lisäksi. Kummit ovat tarpeen, mutta on siinä yleisen keskustelun paikkaa myös. Toisaalta näin kolmen aikuisen kummitytön "tätinä" olen jälkeenpäin todennut, että yllätyin ystävien taholta tulleista kummivaatimuksista.
        Sukulaiskummina yhteys on säilynyt vuorovaikutteisena myös aikuisena! Itselle ei ollut vaikeaa muistaa lasta, eikä pakettien osto niin ongelmaa. Nyt olen viisastunut ja ymmärrän ihmisten kieltäytyvän, vaikka kummilapset ovat tosi hyviä ja ihania.


      • KummiX3
        KummiX3 kirjoitti:

        On paljon" yksinäisiä", jotka eivät löydä esim.sukulaiskummia. Se on usein varmasti luontevin hyvien ystävien lisäksi. Kummit ovat tarpeen, mutta on siinä yleisen keskustelun paikkaa myös. Toisaalta näin kolmen aikuisen kummitytön "tätinä" olen jälkeenpäin todennut, että yllätyin ystävien taholta tulleista kummivaatimuksista.
        Sukulaiskummina yhteys on säilynyt vuorovaikutteisena myös aikuisena! Itselle ei ollut vaikeaa muistaa lasta, eikä pakettien osto niin ongelmaa. Nyt olen viisastunut ja ymmärrän ihmisten kieltäytyvän, vaikka kummilapset ovat tosi hyviä ja ihania.

        Tarkennusta hieman KummiX3 kirjoitukseen. Kannatan kyllä kummijärjestelmää ja olen vakaumukseltani kristitty. Itsellä vaan on paras kokemus "sukulaiskummina". Eipä se niin vaarallista ole, jos nuorena ei osaa varautua. Ystävien tilanteet vaihtuvat ja ehkä harvalle tulee mieleen miten paljon muukin kuin puhe "kummilapsen" ympäristöstä olisi virkistävää. Toki niitäkin muistoja paljon on. Se ei tarkoita etteikö itse kummilapsesta olisi kiinnostunut.


    • joku

      Niin siis tarkoitin aiemmin, että jos lapsi kastetaan on kummeja oltava vähintään 2 - mutta lasta ei siis ole pakko kastaa ;) Pelkkä väestörekisterikin riittää, ja voihan sitä pitää nimiäiset halutessaan...

    • okkkokoko

      Ainakin täällä Tampereella on seurakunnalla vapaaehtoisia aikuisia, jotka ryhtyvät kummeiksi, jos perheen omasta lähipiiristä ei löydy. En osaa sanoa miten homma käytännössä toimii, mutta kyllä varmasti sinun omasta seurakunnastasi osataan kertoa. Tuskin kaste tästä syystä jää saamatta :)

    • cvbvjy78

      Kaste ja nimenanto ovat eri asioita. Kirkon opetuksen mukaan lapsi on kastettava pian syntymän jälkeen ettei se ressukka joudu vaan kadotukseen. Siksi meillä on käytössä hätäkastekin.
      Aikaisemmin kastekaavassa oli myös ns. eksorkismi eli pahan hengen ulosajaminen perisynnissä syntyneestä pakanasta. On se siinä nykyäänkin, mutta hyvin mietona versiona. Eli vierläkö joku ihmettelee kasteen ja nimiäisten välistä eroa? Kai nyt jokainen järkevä ihminen haluaa lapsestaan riivaajat ulos!

    • Pappi Helsingistä

      Mietit ihan oleellista asiaa. Kuten joku jo mainitsikin, evankelis-luterilaisen kirkon jäseneksi kastettavalla pitää olla vähintään yksi kummi. Kummin pitää olla konfirmoitu kirkon jäsen. Sitten, jos/kun asia tulee ajankohtaisksi, kannattaa olla yhteydessä omaan seurakuntaan. Eri seurakunnissa on erilaisia käytäntöjä löytää kummi siinä tapauksessa, ettei kasteperhe itse löydä. En jaksa uskoa, että yhtään lasta jätettäisiin kastamatta, jos vanhempi/vanhemmat eivät löydä kummeja. Eli tämän asian osalta voit suhtautua tulevaisuuteen varsin luottavaisesti :)

    • uniikki

      kummeja on oltava kaksi.Ja kaikesta näistä,saat teitoa ihan Seurakunnasta tai kysymällä papilta.Ei tarvii täällä arvailla.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      110
      7996
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      38
      2893
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      35
      2482
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      120
      2208
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      17
      1865
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      11
      1616
    7. Musiikkineuvos Ilkka Lipsanen eli Danny TV:ssä - Blondeja, hittibiisejä, räjäyttävä Danny Show...

      Ilkka Lipsanen eli Danny on viihdyttänyt meitä jo kuusi vuosikymmentä. Musiikkineuvos on myös liikemies, jonka voidaan
      Suomalaiset julkkikset
      38
      1469
    8. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1456
    9. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1415
    10. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      13
      1378
    Aihe