Pystykorva - aseiden aatelia.

Korvat pystyssä

Kun olin aikoinani armeijassa, minulla oli käytössäni samat silmälasit, jotka olin hankkinut viisi vuotta aiemmin koululaisena. Vanhempani olivat köyhiä ja siihen aikaan silmälasit olivat todella kalliita, joten olimme yrittäneet saada sosiaalihuollolta minulle paremmat lasit, koska näköni oli heikentynyt entisestään ennen armeijaan menoa.

Sosiaalihuolto ei kuitenkaan antanut mitään avustusta, enkä saanut uusia laseja, joten jouduin menemään armeijaan vanhoilla laseilla. Tämä johti siihen, että rynnäkkökivääriammunnoissa olin komppanian surkeimpien ampujien joukossa, koska en kunnolla nähnyt maalia.

Jostain minulle täysin käsittämättömästä syystä tilanne muuttui, kun meille annettiin ammuttavaksi kivääri nimeltä Pystykorva. En osaa selittää, mistä tämä johtui, mutta Pystykorvalla ammuin todella hyvät tulokset. Yhtäkkiä olin komppanian parhaimpien ampujien joukossa.

Tässä on video Pystykorvalla ampumisesta, ja sen kuvauksessa sanotaan: "Hyvä ase tekee huonostakin ampujasta mestarin."
http://www.youtube.com/watch?v=2lyvtKJEnec

Juuri näin kävi minun kohdallani. Vielä kun joskus pääsisi ampumaan Pystykorvalla tarkkuutta.

42

3161

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • tähtäin ainakin

   oli noissa perinteinen avotähtäin, rynkyssä taas se onneton diopteri joka sitä ei hallitse ei varmasti mihinkään myöskään osu, huonolla näöllä vielä vähemmän.
   aseen mallihan on myöskin tyystin erilainen, pystykorva perinteinen kivääri normaalilla tukilla, rynnäkkökivääri putkiperällä huonolla poskituella

  • noita elättejä

   Niin että silmälasitkin olisi pitänyt sossun sulle hoitaa.

   • Anonyymi

    Olisi nimenomaan. Se on sivistyksen merkki kun pidetään huolta myös niistä jotka eivät itse pysty. Olisko lapsen pitänyt lopettaa koulu ja mennä töihin saadakseen silmälasit?


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Olisi nimenomaan. Se on sivistyksen merkki kun pidetään huolta myös niistä jotka eivät itse pysty. Olisko lapsen pitänyt lopettaa koulu ja mennä töihin saadakseen silmälasit?

    Sinä et ilmeisesti ole saanut silmälaseja vieläkään kun kommentoit seitsemän vuotta vanhaa keskustelua. Asia tuskin on enää ajankohtainen ja vastaaja ei sitä enää seuraa, joten miksi kommentoit?


  • -

   Pystykorva on rynkkyyn verrattuna tarkkuusase.

   Pystykorvaa kehitettäessä kiinnitettiin joidenkin mielestä jopa liikaa huomiota tarkkuuteen. Ase on painava ja vähän kömpelö eikä varmistinta ole. Ensimmäiset pystykorvan mallit eivät olleet edes kovin kestäviä.

   Rynkky on suunniteltu enemmänkin lähitaistelua varten. Toki silläkin osuu, mutta kova tulinopeus ennen kaikkea korvaa tarkkuuden puutteita.

   • Käytännössä

    se 150 m:n matka, mitä rynkyllä yleisesti ammutaan on jokamiehen taitoihin nähden aivan riittävä. Ja sillä matkalla rynkyllä kyllä osuu ja hyvin.

    Avotähtäimillä ei suorituskyvyssä juuri eroa ole "pakasta vedetyillä" aseilla, joissa laukaisu on kuitenkin hiukan krouvimpi.

    Jos laukaisu hiotaan kuntoon ja ampumamatkaa pidennetään, nousevat pystykorvan osakkeet.


   • ReiskaP

    Onhan Pystykorvassa varmistin! Täytyy vaan tietää! :P


  • komppaukko

   Silloin kun pystykorva oli jalkaväen pääaseena oli tulenavausetäisyyskin eriluokkaa. Ohjesäännön mukaan 300 metriä. Rynnäkkökiväärillähän pyritään aina laskemaan vihollinen yllätysetäisyydelle, mahdollisimman lähelle.

  • --------------------

   Asiantuntijat taas vauhdissa.

   Tällä hetkellä tunnetuin ja pisimpään jatkunut offensiivi jossa merkittävä länsimainen armeija on mukana, on Afganistanin sisällissota.

   Ja kas kummaa, siellä ne amerikkalaiset ampuvat talebania lyhytpiippuisella karabiinilla jopa 500 jardiin, elikkä noin 450 metrin matkalle.


   Tästä voi lukea miten ne asiat nähdään maailman merkittävimmässä armeijassa:

   http://www.dtic.mil/cgi-bin/GetTRDoc?AD=ADA512331&Location=U2&doc=GetTRDoc.pdf


   Kun tietää, niin tarvitse luulla mitään.

   • Isompaan kaliiperiin

    sielläkin haikaillaan:

    "A better option to increase incapacitation is to adopt a larger caliber cartridge, which will function using components of the M16/M4."

    Ja mistähän Suomeen saataisiin avointa vuoristoseutua pitkän matkan ammuskeluun. No Lapista löytyy, mutta eteläosien peitteinen maasto rajaa tehokkaasti ampumaetäisyyttä.


   • äölkjhgfdssdfghjklö
    Isompaan kaliiperiin kirjoitti:

    sielläkin haikaillaan:

    "A better option to increase incapacitation is to adopt a larger caliber cartridge, which will function using components of the M16/M4."

    Ja mistähän Suomeen saataisiin avointa vuoristoseutua pitkän matkan ammuskeluun. No Lapista löytyy, mutta eteläosien peitteinen maasto rajaa tehokkaasti ampumaetäisyyttä.

    Mitä sinä avoimella vuoristoseudulla tekisit?

    Ei sinun tarvitse kuin katsoa lähiökopperosi ikkunasta ulos, niin näet jo maastoa, missä tarvitaan 150m pidemmälle tarkasti osuvaa asetta, kuin suomalainen rk. Sotia ei käydä enään metsissä, vaan ihmisten asuttamilla alueilla ja niiden laidoilla, joissa aakeeta laakeeta riittää suomessakin.

    Suomalainen rynnäkkökivääri on tämähetken huonoimpia aseita, koko maailman armeijat huomioiden.


  • Nopeatähätä

   Koiran haukusta lyhyeltä matkalta tosi näppärä tiputella hirviä pystykorvalla.

  • -

   Eiköhän tärkeä syy siihen, että rynnäkkökivääri aikoinaan otettiin käyttöön, ollut se, että pienemmän kaliiperin patruunoita on kevyempi kantaa mukana iso määrä. Lisäksi yleistyneet kaupunkitaistelut toivat esille lyhyen sarjatuliaseen edut. Hankaluutena patruunahuollon osalta myös nähtiin se, että oli erikseen konepistooli- ja kiväärimiehet, ja muutenkin kirjavaa aseistusta.

   Rynkky pyrkii olemaan konepistoolin ja kiväärin välimuoto eli kompromissi. Siksi täydellisyyttä on vaikea saavuttaa.

   Mutta näitä näkökulmia on väännetty ja käännetty iät ja ajat.

  • Nestori Tykkikessu

   Iselläni oli palveluaseena kivääri m39 eli Ukko-Pekka. Ase oli erittäin hyväkuntoinen, paitsi lippaan jousi oli laiska. Siitä huolimatta vedin alokkaana naapurin tauluun, kun en rilleilläni erottanut taulun numeroita! Valtio muuten kustansi keikan sotilassilmälääkärille ja uudet lasit. Meikäläisestä tulikin taistelukentän silmä eli tykistön tjau!

   RAuK:ssa Lapeenrannassa saimme rottakoululta hetkeksi lainakäyttöön aidot kalashnikovit. Olihan sellaista mukava kantaa ja pitää piippua kunnossa. Ampumaan emme niilä päässet. Vasta kertauksissa pääsin tutustumaan suomalaiseen vastaavaan aseeseen käytännössä.

   Tosi on, että aseen ominaisuudet ovat aina usean tekijän välinen komppromissi. Kenttäkelpoisuus, huolto, energia, ampumamatka jne jne vaikuttavat valintaan. Jotenkin vain nuo 9 mm aseet mielestäni eivät enää sovi kentälle. Mutta en ole asiassa asiantuntija, joten voin olla väärässäkin.

   • näin on näreet

    "9 mm aseet mielestäni eivät enää sovi kentälle"

    Isoimpana ongelmana kaikilla konepistooleilla, myös 9mm Paralla, on se että nykyisin lähes jokainen teollistunut armeija varustaa sotilaitaan runsain mitoin suojavarusteilla: komposiittikypärä sekä sirpaleliivit pysäyttää konepislan luodit tehokkaasti jo lähietäisyyksiltä. Ampumamatka jää myös konepisloilla selvästi jälkeen taistelussa todennäköisesti kohdattavilta rynnäkkökivääreiltä.


   • Vm1944

    Ei taida kaikki lukijat tietää että Kalasnikovissa oli kovakromatut piiput, josta ruutijäämät helposti irtosi.


  • katusoturi

   Tuohan on päin helvettiä. Tukin perusteella, videon ase on M39, eli Ukko-Pekka. 28-30 oli "Pystykorva" Myös tuossa Talvisota leffan pätkässä Taneli Mäkelä ampuu M39:llä.

   • -

    Joskus myös M39:ä on sanottu Pystykorvaksi. Pystykorvia ovat 28-30:n lisäksi M27 ja M28. Etutähtäimestä se nimi tulee.

    M39 eli Ukko-Pekka oli muistaakseni aika harvinainen talvisodassa. Ainakaan sitä pistoolikahvatukkista versiota ei ymmärtääkseni käytetty vielä talvisodan melskeissä.

    Suomen armeijan yleisin ase vuosina 1939-1945 oli kuitenkin Mosin Nagant 1891 eri versioineen eli venäläinen ase, eikä Suomessa suunniteltu ns. Pystykorva tai Ukko-Pekka.


  • estori Tykkikessu

   Talsotaan rintamlle Ukko-Pekat eivät ehtineet. Suokeluskuntalaisilla oli pystykorvia m/28 kivääreitä, olihan se nimeomaan Suijeluskuntien ase. Armeijalle riitti niittä 65 000 kpl Pystykorvia, Eiköhön suurimmalla osalla kenttäarmejaista ollut aseena m/91 vintofkan eri versioita esim m/27-36. Mosin Nagantin versiot olivat merkittävässä roolissa myös jatkosodassa.

   Tilastot kertovat, että Talvisodan jälkeen varikoissa oli hieman yli 200 000 kappaletta m/91 -kivääriä. Jalkaväenkivääri m/91 armeijamme peruskiväärinä oli vakuuttava, kun vuonna 1943 m/91 -kivääri edusti 49 % koko armeijan kiväärikannasta eli käytännössä puolet kivääreistämme oli m/91 -mallia vaikka sota oli kuluttanut tuolloin asekantaa ankarasti. Vuonna 1951 varikoissamme todettiin olevan vielä 170 000 kivääriä m/91 ja näistä noin 110 000 asetta taistelukunnossa.

   Ensimmäinen erä (20 000 kpl.) Ukko-Pekkoja m/39 kivääriä toimitettiin armeijalle kokonaan kevääseen 1942 mennessä. Seuraaavan erän (20 000 kpl.) tuotanto käynnistyi 15.5.1942. Vuodenvaihteeseen mennessä oli armeijalle toimitettu 8000 kpl uudesta tilauksesta. Loput 12 000 kpl valmistui vuonna 1943. Kolmas 20 000 kivääriä käsittävä tilaus tehtiin valittömästi toisen erän valmistuttua. Vuoden 1944 aikana Sako sai valmistettua 70% tilauksesta. Jatkosodan päätyttyä vielä 6500 kivääriä oli toimittamatta armeijalle. Viimeiset kiväärit valmistuivat vuonna 1945. Uusia tilauksia ei tämän jälkeen tehty.

   Kivääriä valmistettiin myös Asevarikko 3:ssa vuodesta 1942 lähtien. Kaiken kaikkiaan täällä valmistui yli 30 000 kpl. m/39 kivääriä. Niinpä Puolustusvoimain Pääesikunnan vuonna 1946 valmistaman selonteon perusteella armeijalla oli yli 90 000 kpl m/39 kivääriä. Yksi vuonna 1944 valmistunut Ukko-Pekka oli omana palvelukiväärinäni, Ja hyvä olikin ampujasta huomimatta.

  • Nestori Tykkikessu

   Sorry puuttuvat kirjaimet. Pitää olla "Talvisotaan rintamalla...."

   Kuka muistaa, milloin Ukko-Pekat vedettiin pois tavallisen soturin aseena ja milloin m91 käytettiin ns. sulkeisaseena? Näistä ei ole meikäläisella havaintoja.

   • -

    Jep. Varmistin minäkin sen, että "Ukko-Pekka" eli M39 ei ollut talvisodassa käytössä. Ei edes suoratukkisena versiona.

    Talvisodasta kertovissa elokuvissa kuitenkin on joskus - virheellisesti - näkynyt M39.


  • varsin myöhään

   Vielä ainakin 1973 oli M-39:t käytössä ainakin tykistöllä ja viestiaselajissa, samaten pieneereilla oli kyseinen ase palveluaseena. Jääkäriyksiköt oli vissiin jo silloin siirtyneet rynnäkkökivääreihin.

  • Nestori Tykkikessu

   Montako eri kiväärikaliperia oli suomalaisten käytössä sotien aikana 7,62 mm:n lisäksi? Tulee mieleen 7,92 mm Mauser, 6,5 mm Ruotsin Mauser ja 7,35 mm Italian Terni. Japanilaisia 6,55 mm aseita ilmeisesti ei enää ollut palveluksessa? Mahtoikohan noita mausereitakaan olla käytössä? Olikohan vielä muita?

   Ternipyssyjä tuli maahan kesällä 1940 peräti 94,500 kpl, mutta niitä katosi salaperäisesti niin, että kesäkuussa 1944 niitä oli vain 74 300 kpl jäljellä! Varmasti moni pyssy jäi suohon ja tilalle tuli Mosin Nagant jostakin puskasta pikatoimituksena. Toisaalta, eipä Ternejä etulinjassa juurikaan nähty. Ternin taival Suomessa päättyi vaihtoon toiseen romuaseeseen eli Sten konepistooliin vuonna 1957. Kunniaton historia.

   • KoRoHoroPPa

    Jatkosodan ErP21 eli Pärmin pirut oli aseistettu terneillä!


  • -

   Talvisodassa muistaakseni oli japanilaisia kiväärejä käytössä ja muutamia muitakin. Taisi olla mm. myös englantilainen .303 käytössä lentokoneiden konekivääreissä jne. Asiaan voi perehtyä "Suomalaiset sotilaspatruunat 1918-1945" -kirjan myötä.

  • Nestori Tykkikessu

   Joo kyllä. Brittiperäisissä koneissa oli .303 Browning ja Vickers konekivääreitä. Ransakalaisperäisissä taas oli Chatallerault 7,5 mm aseita ja saksalaisissa luultavasti Dorniereissa ja Junkers Ju 88:ssa 7,92 Mauser kaliperejä käytössä. Onhan tuossa ollut patruunahuollossa liikettä!

  • entiä

   Mistä tietää ukkopekan piipun valmistajan, tässä aseessa mitä katsoin näkyvillä ei ole valmistajan leimaa ainoastaan av3 1970 ja se ei piippuja valmistanut ?

  • 4plus5

   Itse käytän edelleen hirvijahdissa pääasiallisena aseena mosin nagantin ja pystykorvan sekoitusta. Asepassiakin hakiessa eivät olleet varmoja mikä aseen nimeksi pitäisi lupalappuun laittaa joten laittoivat vaan mosin nagant. On erittäin tarkka ja hyvä ase ampua. Avotähtäimet mitä parhaimmat sillä kiikaria en tuohon aseeseen koskaan laita. Kytispyssyt kaarilaukauksia varten on sitten erikseen. 19 hirveä olen kyseisellä aseella kaatanut ja jokusen peuran.
   On miellyttävä ja edullinen ampua kesäaikaankin tarkkuutta liikkuvaan hirvenkuvaan kun on uudelleen ladattuja pateja mahdollisuus käyttää.

  • kiikaritonkivääri

   Tuota olen ihmetellyt kun nykyään melkeinpä poikkeuksetta kaikilla hirvimiehillä on kiväärissään kiikari, hirvet ammutaan kuitenkin aika lyhyille matkoille, ei siinä normaali näkökyvyllä varustettu tarvitse kiikaria mutta kukin tavallaan.

   • mosinhirvi

    Puolisokeat papat ei juovuksissa makkara kädessä muuten osu mihinkään. Pakko olla kiikaritähtäin näön avuksi.


   • todellisuuskunniaan
    mosinhirvi kirjoitti:

    Puolisokeat papat ei juovuksissa makkara kädessä muuten osu mihinkään. Pakko olla kiikaritähtäin näön avuksi.

    Ei ole realinen kuvaus hirvijahdista. Juovuksissa ei nykyisin ole hirvijahtiin asiaa, makkarat syödään nuotiolla lounastauon yhteydessä.
    Ainoa mikä täsmäsi on vanhuuden näkökyky, ilman kiikaria on vanhemman papan turha yrittää. Kiikari on nykyaikaa kyllä nuoremmillakin, säädettävä suurennus 1,5-6 x , on hyvä hirvihommissa.


  • hirvikirjoitti

   Kun ei kaikissa nykykivääreissä edes ole niitä rautatähtäimiä.
   Viina ei kuulu metsästykseen

  • otipekkeri

   Kysehän on tässä tapauksessa laseista eikä kivääreistä. Aseiden takatähtäin on eri paikassa joten lasisi tarkensivat tähtäinkuvan paremmin pystykorvalla.

  • KoRoHoroPPa

   Sinulla oli ilmeisesti liian heikot kaukolasit, joten diopteririreikä oli tavallistakin hämärempi. Ja koska lasisi olivat liian heikot, niin et pystynyt saamaan rynkyn silmiä lähellä olevaa etutähtäintä teräväksi.
   Pystykorvalla ampuessasi kiväärin hahlo oli noin 40 cm:n ja jyvä noin 95 cm:n päässä silmästäsi, jolloin pystyit näkemään jyvän täysin terävänä, sekä hahlokolonkin riittävän terävästi. Ilmeisesti huonon näkösi kanssa pinnistely oli myöskin kasvattanut sinulle ampumisessa tarvittavaa kärsivällisyyttä, jolloin tuloksia alkoi tulla.
   En oikein ymmärrä, kun joku nälvi sosiaaliavusta. Kun minä olin nuori, niin sain läheltä seurata, kuinka onnetonta joidenkin elämä jopa ruuan puolesta oli.
   Jos pystykorvalla haluat ampua, niin otapa yhteyttä paikkakuntasi reserviläisjärjestöön, ja kysele olisiko yhdistyksellä myös ns. perinnekivääreitä. Perinneammunta on nykyisin suosittu laji. Siinä käytetään mm. Pystykorvaa ja Ukko-Pekkaa. Reserviläisyhdistyksien jäsenmaksut ovat lisäksi varsin kohtuulliset.

   • 1482012

    Luetko sä korohoro yhtään koska nuo jutut on kirjoitettu? Aloittaja pisti viesti seitsemän vuotta sitten ja tuskin enää seuraa keskustelua.


  • Anonyymi

   Outoa vääntämistä selvästä aiheesta. Kun kaikissa maailman armeijoissa on tänä päivänä palveluaseena rynnäkkökiväärit, niin tuskin syynä se että olisivat jotenkin huonompia, kuin isoisän aikaiset kertalaukeavat.
   Tarkka-ampujiakin tarvitaan ja niitä koulutetaan tarpeen mukaisesti.

   • Anonyymi

    Kaikki kiitettävästi varusmies ammunnat läpäiseet (peruskoulutuskausi eli alokasaika) saivat tarkka-ampuja kouluksen, miksei myös muut, jotta ymmärtävät tarkka-ammunnan ja osaavat taistelu tilanteessa tarvittaessa käyttää kaatuneiden tarkka-ampujien kalustoa.
    Näin minun aikanani kahdeksan kymmentäluvun lopulla.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Kaikki kiitettävästi varusmies ammunnat läpäiseet (peruskoulutuskausi eli alokasaika) saivat tarkka-ampuja kouluksen, miksei myös muut, jotta ymmärtävät tarkka-ammunnan ja osaavat taistelu tilanteessa tarvittaessa käyttää kaatuneiden tarkka-ampujien kalustoa.
    Näin minun aikanani kahdeksan kymmentäluvun lopulla.

    Itse ammuin 80-luvulla kaikista valiot, mutten mitään tarkka-ampujan koulutusta taikka edes kivääriä nähnyt. Valmetillani osui100 pistettä 150m matkalta ja kapiaiset kävi sitä joukolla ihmettelemässä.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Itse ammuin 80-luvulla kaikista valiot, mutten mitään tarkka-ampujan koulutusta taikka edes kivääriä nähnyt. Valmetillani osui100 pistettä 150m matkalta ja kapiaiset kävi sitä joukolla ihmettelemässä.

    Tarkka-ampujiksi ei todellakaan kouluteta kaikkia valion ampuneita, yhdestä saapumiserästä ehkä 5-10 saa kyseisen koulutuksen, isoissa varuskunnissa.


  • Anonyymi

   Meillä oli yksi mies Somerolla, kova pieremään.

   • Anonyymi

    Niin, entä sitten? Ketä se asepalstalla kiinnostaa...


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Niin, entä sitten? Ketä se asepalstalla kiinnostaa...

    Ase. Palsta. Ho Ho ho


  Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Kaikkea hyvää

   Emme enää tapaa.
   Ikävä
   194
   2468
  2. Haluaisin tutustua suhun

   kunnolla. :) Millaista sun elämä on ollut. Puhua kaikesta maan ja taivaan välillä. Tunnut merkitykselliseltä ihmiseltä elämänpolullani. Aika näyttää..
   Ikävä
   138
   1648
  3. Kumpa tietäisin mies

   Mitä päässäsi liikkuu. Niin tietäisi miten toimia..
   Ikävä
   150
   1387
  4. Zelensky ei halua neuvottelupöytään.

   Lukasenkan ehdotus ei käy. Kokeilisi edes, olisihan se sitten nähty saako keskustelu mitään aikaan. Eikö nyt kannattaisi kokeilla kaikki mahdollinen s
   Maailman menoa
   464
   1149
  5. Sinä olit jotain, mitä ei pitänyt olla olemassa

   Hei kaunis, maailmani pysähtyi, vaikka en ollut valmis pysähtymään. Yhtäkkiä, arvaamatta, olit siinä edessäni valmiina riisumaan kaiken. Ja voi armas
   Ikävä
   113
   968
  6. Paperittomille täydet Kelan edut! Suomalaiset 1500:- kk palkalla töihin.

   Ohisalo ja vihreet vihaa Suomalaisia , kuinka paperittomalle joka livahtaa jostain vaan Suomeen .annetaan paremmat edut kuin Suomalaiselle?
   Helsinki
   149
   953
  7. Voi ei! Selviytyjät-luovuttaja Virpi rehellisenä vaikeasta päätöksestään: "Ei ole pelkoa, että..."

   Voi ei… Olisit nyt Virpi jatkanut kisan loppuun asti! Olisit voinut vaikka voittaa! Lue Virpin perustelut luovuttamiselle: https://www.suomi24.fi/vii
   Tv-sarjat
   34
   906
  8. Työpaikkaromanssit...

   Onko ihan tuhoon tuomittuja juttuja?
   Ikävä
   62
   826
  9. Mies, olen tullut siihen tulokseen

   ..Että tempperamenttini on sinulle liikaa.
   Ikävä
   94
   745
  10. Siihen ei voi vastata

   Mutta luin sen. Erittäin ihana kirjoitus, kiitos 🥺. En omi. Olen tuntenut kauan sitten samalla tavalla. Se on pitkä tarina jota en kirjoita tähän. M
   Ikävä
   37
   707
  Aihe