RATO, Rakennustekniikan opisto

Jaaaakko

Löytyykö täältä tuoreita kokemuksia Ratossa opiskelleilta?

Kiinnostaisi opetuksen taso, ajankohtaisuus, mikä oli hyvää ja mikä huonoa? Tuolla "ammattioppilaitosten" puolella aiempaa keskustelua löytyy 4 vuoden takaa, mutta se oli aikaa suppeaa. Haukuttiin että opetus on vanhentunutta, kirjat vanhentuneita ja opettajia ei kiinnosta. Onko mikään muuttunut?

16

2138

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 1234

      Minuakin kiinnostaisi!!

    • jh--------

      Samoin kiinnostaisi, mutta ei taida eksyä koulun käyneitä tätä lukemaan.....

    • Minävaan

      Hei olen itse käynyt raton viime vuonna ja maksoin sen omasta pussista. Opetusmateriaaleihin kuuluu läjä monisteita eli "kirjat" vuodelta ties mikä ja vuosiluvut vain vaihdettu monisteiden kulmaan. Ainoa laadukas opetus oli atk puolen opetuksessa jossa opettajatkin ovat nuoria ja kiinnostuneita opetuksesta. Jos tietäisin nyt mitä koulutus todellisuudessa sisältää en olisi tähän kouluun päätynyt. Sisustussuunnittelu osuus käsitteli ainoastaan keittiön ja kylpyhuoneen suunnittelua enkä pitänyt sitäkään hirveän hyödyllisenä,värien suunnittelua,tilankäyttöoppia jne ,ei mitään. En todellakaan pidä koulua hintansa veroisena eikä sen avulla ole töitäkään saanut vaikka opettajat kehuivat ennnen koulua että töitä riittää. Valmennuskurssina esim arkkitehti puolelle voi olla ihan hyvä,oppii vähän piirtämään kuvia ja lukemaan piirustuksia.. Muttamutta.. Kyllä pitäisi paikkaa päivittää 2010 luvulle.

      • Minävaan

        Vielä lisäksi, oli kyllä talopuolen opettaja todella hyvä myös


    • Kaarina+

      Ystäväni suorittaa parasta aikaa opintoja tuolla Rato:lla. On oikein tyytyväinen opetuksen tasoon ja materiaaleihin. Eihän kirjan iällä ole mitään vaikutusta sisätöön, sillä painoksethan päivitetään jopa vuosittain vastaamaan sen hetkisiä säännöksiä. Opettajien elämän -ja ammattikokemus on todellakin vain plussaa! Ovat saaneet kuulemma todella korkeatasoista ja laadukasta opetusta.

    • AlaVaihtoon

      Alanvaihto mielessä. Työllistyykö tämän käytyä esim. piirtäjäksi? Pitkät opiskelut eivät ole mielessä. Paljonko lukukausimaksut ovat?

      • devvv

        Kustannukset noin 3600 euroa.Eli kallista on.Kävin aikoinaan,ja turhaan.Töitä ei löytynyt.Vaihdoin alaa konetekniikkaan Helsingintekuun ,jo löytyi töitäkin.


      • jooona
        devvv kirjoitti:

        Kustannukset noin 3600 euroa.Eli kallista on.Kävin aikoinaan,ja turhaan.Töitä ei löytynyt.Vaihdoin alaa konetekniikkaan Helsingintekuun ,jo löytyi töitäkin.

        Näin se on. Tämän tyyliset maksulliset opistot eivät vakuuta työnantajia. Ihan aiheellisesti.

        Huvin ja harrastuksen vuoksi tuolla voi opiskella, jos ylimääräistä rahaa löytyy.


    • Tomi8111111111

      Nostan tätä ylös ja haluaisin lisää tietoa kokemuksista yms! Haku päättyy kohta ja mietin pistäisikö hakemuksen..

      • Miksei normaalin amiksen teknisen suunnittelun perustutkinto (tai ammattitutkinto) kävisi?


      • Tomi8111111111
        wlfwd kirjoitti:

        Miksei normaalin amiksen teknisen suunnittelun perustutkinto (tai ammattitutkinto) kävisi?

        Kolmea vuotta ei kiinnosta pelkästään toisen asteen tutkintoa käydä. Tämä 9kk


      • Vielä helpommalla (ja halvemmalla) pääsisi kun suorittaisi näyttötutkintona, mutta työpaikan löytäminen niitä varten varmaan lähes mahdotonta.


      • Tomi811111111
        wlfwd kirjoitti:

        Vielä helpommalla (ja halvemmalla) pääsisi kun suorittaisi näyttötutkintona, mutta työpaikan löytäminen niitä varten varmaan lähes mahdotonta.

        Juu ei arkkitehtitoimistoja kiinnosta, pitää osata edes jotain että sinne on mahkuja.


    • RATTO79

      Hei!

      Nyt voin todeta tämän koulutuksen jälkeen että rahat menivät täysin turhuuksiin. Elä lähde opiskelemaan jos luulet saavasi ammatin, älä ainakaan siinä tapauksessa jos sulla ei ole muuta kuin peruskoulu takana. Nimittäin koska yksityinen koulu niin ei toimi opetushallituksen alaisuudessa taikka edes kytköksissä joten oikeita tutkintopapereita 4000€ rahalla ei kannata odottaa. Harrastavat periaatteessa harhaan johtavaa markkinointia mukaanlukien heidän facebook sivulla mainostetaan että "Valmistu ammattiin vuodessa" pla pla. Väite pitää osittain paikkansa, voithan sä itsesi ja koulun näkökulmasta valmistua "ammattiin". Mutta esim työkkärin näkökulmasta olet vain käynyt omarahoitteisen kalliin kurssin jolla ei ollut mitään merkitystä esimerkiksi työttömyysturvalle.

      Olisi kuulemma ollut myös mahdollisuus suorittaa näyttötutkinto joka olisi maksanut 2000€ extraa, se olisi suoritettu Hyria koulutus Oy:lle johonka raha olisi mennyt mukamas sukkana. Hauskinta asiasta vain teki sen koska tiedustelin asiasta itse Hyriasta ja he totesivat rato koulun pistävän kyseisen rahan omaan liiviin ns "konsulttipalkkiona" asioiden viemisestä eteenpäin ja yms "vaivasta". Hyria vaan vetosi lakiin että he eivät saa ottaa vastaan rahaa perustutkinnollisissa koulutuksissa ainostaan tutkintomaksun about 58€ joka menee opetushallitukselle veron muodossa. Eivätkä rato ja hyria ole koskaan sopinut mistään yhteistyöstä. Joten koko homma ihan täysin kusetusta.

      Koulutus on suorastaan vitsi, käydään helvetillisellä temmolla joku aihe ja seuravaana päivänä tentti jostain aivan utopisesta esimerkiksi insinöörimatikasta tms. Mitä et ihan heti tarvitse rakennuspiirtäjän alalla jossa inssit erikseen tekemässä rakennelaskelmia ja niissäkin ohjelmat erikseen. Mutta tentit suurimmaksi osaksi vitsejä, saa pitää aineistoa esillä ja jokainen sai vähintään 9 arvosanoja. Sitä paitsi koko rakennuspiirtäjää ei ole edes virallisesti ollut olemassa moneen vuoteen. Uudella nimikeellä toimiva suunnitteluassistentti on tätä päivää. RATO:ssa joudut piirtämään aluksi käsin, tusseilla kuultopaperille (mistä vitusta niitä löysit, niimpä siinä oli kyllä probleema). Ja sitten autocadilla vain jotain harjoituspiirustuksia (ei edes taloista tms). Mutta archicadillä tehtiin "lopputyönä" omakotitalo. Ja huom koulutus missä itse olin, se järjestettiin EKAA kertaa monimuotona. Kerran kuukaudessa käytiin viikon verran rykimässä puuduttavilla teoriatunneilla. Toisaalta hyvä esimerkiksi kaukana asuvalle. Opettajat ovat ihan pihalla nykymaailman rakentamisesta, jaetaan väärää tietoa sisältäviä kopionivaskoja joissa tieto oikeasti 70-luvulta peräisin. Itse rehtori "Ilpo" pitää monet tunnit, hyvä ettei kerran pyörtynyt kun otti niin voimille opettaminen. Koska vanha pappa yli 70v ei enään jaksa mutta ehkä silloin voisi jo suosiolla lopettaakkin. Joku voi puolustella 4000€ koulutuksen hintaa ohjelmien hinnoilla kun koulu "tarjoaa" ne sinulle. Hah eipäs tarjoa vaan autodesk tarjoaa autocadin opiskelijalle opiskelijaversion kolmeksi vuodeksi eteenpäin. ArchiCAD:issä taisi olla vuoden opiskelijalisenssi.

      Olen käynyt monessa työhaastattelussa tämän koulutuksen jälkeen taikka kertonut joillekkin opiskelleeni täällä. Kukaan alan ammattilainen ei ole siitä kuullut vaikka kuinka fiini ja hieno tämä muka on. Taikka osa naurahtanut "herranjumala vieläkö se on hengissä". Luokkahuoneet olivat helvetin ahtaat ylimmässä kerroksessa GLO Hotel Art:in tiloissa Lönnrotinkadulla.

      Ja koulutusta käytetään lähinnä ponnahduslautana seuraaviin jatko-opintoihin. Esimerkiksi arkkitehti taikka insinööripuolien koulutuksiin. Mitään järkevää en keksi muuta kuin että deskriptiivisen geometrian tunneilta opittu aksonometrinen hahmottelu on hyväksi arkkitehtien / rakennusarkkitehtien koulutuksien valintakokeissa.

      Jos haluat tuhlata aikaa ja rahaa niin valitse tämä koulutus ehdottomasti. En puhu ainoastaan itseni puolesta vaan suurimman osan mielestä asia on juuri näin. Sitä paitsi suurinosa koulutetuista ovat joitain vakuutusyhtiön elättejä ja hakevat uutta ammattia taikka vastaavaa ja vakuutus maksaa koko lystin.

    • rattolainen

      En suosittele kenellekkään. Kävin tuon aikoinaan ja jäi paska maku suuhun. Vieläkin vi*ttaa kun tuhlasin vuoden elämästä tuolla roikkumiseen.

    • Anonyymi

      Vieläkö on toiminnassa? En löytänyt nettisivuja.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      108
      2142
    2. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      118
      1640
    3. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      124
      1530
    4. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      106
      1347
    5. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      75
      1256
    6. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      68
      1175
    7. Kristityn megahyökkäys idän palstoilla on kauhistuttava

      Terroristikristityn megahyökkäys joka puolella on kauhistuttava, hänen viesteissään on järjetön määrä vihaa. Hän on idän
      Idän uskonnot
      489
      1167
    8. IS viikonloppu 18-19.5.2024.

      Laatija Toni Pitkälä on itse laatinut ja kuvittanut 3- arvoista ristikkonsa. Nihkeästi tuntuu löytyvän ensimmäisiä var
      Sanaristikot
      88
      963
    9. Oliko vähä sometettu taas vai?

      Tuli aiva liika nopiaa traktorin perä vastahan. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/2b3857b3-f2c6-424e-8051-506c7525223a
      Kauhava
      9
      942
    10. Nämä kaikki alla olevat aloitukset on saman naisen aloituksia

      Kuinka paljon täytyy vintissä viheltää että esiintyy välillä jopa miehenä, ja sitten itse vastailee omiin kysymyksiinsä?
      Ikävä
      138
      886
    Aihe