Kastroidut urokset näyttelyissä

Varjovalioko

Koiranäyttelyn säännöissä todetaan: ”Näyttelyyn ei saa osallistua uros, jolla ei ole normaalit kivekset, ellei urosta ole kastroitu vamman tai sairauden takia, mistä on esitettävä Kennelliiton hyväksymä eläinlääkärintodistus. Lisäksi vaaditaan eläinlääkärintodistus tai näyttelytulos, josta ilmenee, että uroksella on ollut vähintään 6 kk. iässä normaalit kivekset.”

Osaako joku kertoa mistä tämä johtuu? Käsittääkseni leikattu narttu saa osallistua näyttelyyn oli leikkauksen syy mikä hyvänsä. Luulisi, että koiran käyttäminen näyttelyssä toisi arvokasta tietoa siitä mitä sen vanhemmat periyttivät, vaikkei kyseistä koiraa itseään olisi koskaan tarkoitus käyttää jalostukseen.

Oma uroksemme on leikattu eikä se voi sääntöjen puitteissa osallistua näyttelyyn. Itseäni harmittaa sillä puuttuvan näyttelytuloksen vuoksi koiramme ei koskaan voi saavuttaa esim. Agilityvaliota. Tätä en asiaa leikkauspäätöstä tehtäessä tiennyt enkä vieläkään ole keksinyt asialle järkeviä perusteita. Kenties joku viisaampi osaa kertoa?

9

6190

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 3 isoa koiraa

      Liittyisiköhän asia jalostukseen, kun näyttelytulosta käytetään todistuksena siitä, että uroksella on normaalit kivekset. Pentuja ei voi rekisteröidä, jos uroksella ei ole näyttelytulosta mikä todistaa kivesten olevan normaalit. Jos näyttelytulosta ei ole niin uroksen omistajan pitäisi hankkia eläinlääkärin todistus kiveksistä. Varmaan ollaan haluttu asia tehdä helpommaksi jalostus urosten omistajille, kun pitää vaan kerran käydä näyttelyssä ja samalla kertaa saa laatuarvostelun ja todisteen siitä, että kivekset ovat normaalit.

    • 190i3

      Näyttelyt on kuitenkin pääsääntöisesti jalostuskoirille ja koira joka on leikattu ei tarvitse näyttelytuloksia eikä käyttötuloksia koska se on jalostumielessä hyödytön . Asiaa olisi varmaan kannattanut miettiä ennenkuin koiran leikkasi tai jos koira oli leikattu sinulle tulessaan niin silloin olisi kannattanut jättää ottamatta jos tuloksia haluaa .

    • koirulit22223

      näyttelyyn saa tuoda kastroidun uroksen jos eläinlääkärin todistus on mukana ja näytetty tuomarille että kivekset ovat olleet normaalit vähintään 6kk

    • 12

      Mites nartut sitten? Eihän ne leikattuna voi olla jalostuskoiria

    • niin vain on

      Nartusta ei voi mistään nähdä onko se leikattu vai ei. Eikä Kennelliitolle tai muullekaan taholle mene tietoa steriloinnista, joten on täysin mahdotonta rajata leikatut nartut näyttelyistä pois. Uroksesta kyllä näkee onko sillä pallit vai ei, mutta narttujen steriloinnista ei jää edes mitään selvästi havaittavaa arpea.

      Epäreilua joo, mutta minkäs teet.

    • hauhau

      Eihän narttu tarvitse todistusta normaalista kohdusta vaan uros oikeasti tarvitsee todistuksen normaaleista kiveksistä. Koska narttu ei muutenkaan tarvitse todistusta kohdusta on se ja sama saako myös leikattu mennä näyttelyyn. Lisäksi sitä ei tosiaan pysty nartusta näkemään onko sen kohtu leikattu vai ei. Uroksella pystyy todentamaan käsikopelolla onko sillä kaksi laskeutunutta kivestä. Yhtä urosta myös saatetaan käyttää monen pentueen tekoon ja epänormaalit kivekset omaavan koiran päästäminen kantaan tuottaa nopeasti lisääntymisongelmia koirapopulaatiossa.

    • nips naps

      Kun toisessa vaakakupissa on koirien lisääntymiskyky ja sun koiran valionarvo niin voit veikkaa kumpi voittaa. Ei kasvattajakaan voi teettää pentuja ottamatta ensin selvää mitkä Pevisa säänöt koskee sen rotua, koska muuten pentue jää rekisteröimättä. Sun tehtävä olisi ollut ensin ottaa selvää mihin asioihin kastraatio vaikuttaa ja vasta sitten tehdä päätös.

    • Riittävän hyvä syy

      Mutta mikä on riittävä syy (sairaus??) että lääkäri suostuu kirjoittamaan todistuksen että hyvästä syystä poistettiin ja oli normaalit :)

    • ...?

      syy on niin yksinkertainen, kuin että jokaisen rodun kohdalla uroksista on rotumääritelmässä maininta että uroksella kuuluu olla kaksi normaalia laskeutunutta kivestä.
      Narttujen kohdalla ei rotumääritelmä mainitse että koiralla tulee olla normaalikohtu.

      Eli kun uros on kastroitu sillä ei ole niitä normaaleja laskeutuneita kiveksiä joiden puuttuminen on kaikilla roduilla hylkäävä virhe

      Kuitenkin jos kastroinnista löytyy ell. todistus kuten tapaturmaisesta hammaspuutoksestakin, tiedätään että eläin on näiltä osin ollut rotumääritelmän mukainen.

      Oma uros sai todistuksen kastroinnista kun se tehtiin toistuvien eturauhastulehduksien takia.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nesteen bensapumput pois, tilalle latausasemat

      Näin se maailma muuttuu, kun Suomessakin liikenneasemat lopettavat polttoaineiden myynnin ja tarjoavat enää sähköä autoi
      Maailman menoa
      179
      1458
    2. Mietin sinua nainen

      Ikävöin sinua enemmän kuin voin myntää. Ajattelin et laitan sinulle viestriä (kirjoitin jo puhelimeen viestin) Sitten
      Ikävä
      55
      1012
    3. Härsilällä jännät paikat, saako hän 30 päiväsakkoa Rasmuksen tapauksesta

      Syyttäjä vaatii peräti kolmekymmentä päiväsakkoa Härsilälle, vaikka todistajan mukaan Rasmus aloitti nuhjaamisen, jossa
      Lapua
      63
      751
    4. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      35
      725
    5. Nainen, viime aikoina olen itkenyt sinua yhä useammin

      Niin kuin juuri äsken. Aamulla näin myös unta sinusta. Koskin unessa hiuksia päälaellasi, ja pyytelin sitä heti anteeksi
      Ikävä
      51
      697
    6. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      111
      680
    7. Ne alkaa aina yhdeltä

      jos mies et ole sattunut huomaamaan!
      Ikävä
      81
      659
    8. Haluan sinua mies

      Saat minut kuumaksi.
      Ikävä
      36
      644
    9. Voitaisiinko harjoitella rakas

      Näiden tekoa? 👶👶👶👶👶👶
      Ikävä
      67
      623
    10. Täällä iImenee vihamielisyys kristinuskoa kohtaan

      Ei taida sielunvaellus-/jälleensyntymisväellä olla omasta asiastaan mielekästä sanottavaa, kun pitää kiivaasti hyökätä e
      Hindulaisuus
      303
      597
    Aihe