Aihealueet

Listaukset

  Tsekin paimenkoira

  ennen saku

  Olen kiinnostunut Tsekin paimenkoirasta (Chodsky pes). Tietääkö kukaan Suomessa olevista kasvattajista, löysin yhden ja onko kokemusta tästä rodusta kellään?

  27

  3135

   Vastaukset

   • Niin uusi rotu vielä Suomessa että omistajakokemuksia on ainakin melko harvalla... Noitahan on vasta alle 10, vuosi apri sitten oli n. 6. Joten joko otat yhteyttä siihen yhteen kasvattajaan tai sitten haet kenneleitä ulkomailta.

   • kaverilla on ja TOSI sairas. ei ole kasvattajii Suomessa. Suppeaa on rotu jos löytyy Suomesta. sisäsiittosta siis.

   • Hei "kaveri"

    Mitä sairauksia kaverisi koiralla on? olisi kiva kuulla/tietää lisää ko. rodusta.

    • paha allergia, korvat kipeenä jatkuvasti. Kives laskeutumata (leikattava). kaikkee kokeiltu ja mikään ei tunnu tepsivän. tsekin kasvattajaa ei kiinnosta.


   • Tietääkseni ainakin kaksi kasvattajaa suunnittelee tulevan talven/kevään aikana pentueita. Löytyvät kyllä googlella, minäkin löysin kun aikani googletin. Täällä ei ilmeisesti saa mainostaa kasvattajia, joten se ei ole minun tehtäväni.

    Kyseisiä koiria on Suomessa jo melkein 30, minulla on yksi.

    Oma koirani on kaikin puolin terve. Pää on terve, kroppa on pieni, ehtymätön virtalähde. Älykkyyttä riittää monien pulmien ratkomiseen, tuntuu, että tuo koira on kohta fiksumpi kuin minä. :D

    Kiinnostaisi minuakin tietää, mikähän koirista mahtaa olla poikkeuksellisen sairas. Tottakai sairaita yksilöitä tästäkin rodusta löytynee, mutta minun tietämäni koirat ovat kyllä pääosin terveitä.
    Joitakin kivesvikaisia tiedän ja yhden nivelrikkoisen yksilön olen kuullut olevan.

    En suosittele rotua sellaisille, jotka eivät harrasta koiran kanssa mitään, koska rotu on aktiivinen ja sitä kautta vaativa.
    Maailman herttaisimpia nää on, ainakin omani tuntuu olevan kerta kaikkisen hyväntahtoinen.

    Haukkuherkkyyttä löytyy jonkun verran, mutta sekin on yksilöllistä.

    Rohkeesti kysymään, vastaan parhaan taitoni mukaan ja kaunistelematta/värittelemättä. :)

    • Piti vielä mainita se, että ainakin minun koirani kasvattaja on innolla mukana, vaikka koira onkin satojen kilometrien päässä "kotimaastaan". Olen saanut tosi hyviä vinkkejä häneltä ja hän on oikeasti kiinnostunut vastaamaan kysymyksiin. Jos hankkii koiran ulkomailta, on hyvä varmistaa, ettei kasvattaja ole ummikko, vaan osaa esim. englantia, koska silloin kommunikaatio on huomattavasti helpompaa.
     Jotkut kasvattajat vääntävät google-kääntäjän kanssa asioita.

     Myös suomalaiset kyseisen rodun kasvattajat ovat mielellään vastailleet askarruttaviin kysymyksiin.

     Olen niin ihastunut rotuun, että harkitsen vakaasti jo toisen yksilön hankkimista. :)


   • Itseltäni moinen karvanapero löytyy. :)
    Kasvattaja en ole, mutta suurinpiirtein tiedän porukat.
    Koiria tosiaan on jo about 30kpl. Suomessa pari pentuetta syntynyt Suomen kasvattajien kotona (rekisteröitynä tsekkeihin) ja kyllä, uusista pennutussuunnitelmistakin olen kuullut vihjailtavan. ;)

   • Rodusta kiinnostuneiden kannattaa miettiä keltä ottaa pennun. Ainakin yksi kasvattajista puhuu pennun kyselijöistä ja ostajista niin paljon paskaa selän takana. Edessä päinkin tämä henkilö on hyvin "suora- ja suurisanainen". Toinen ko henkilön kasvattama rotu on aika pienilukuinen, ja nämä rotuihmiset tietää jo jonkun verran vältellä tyyppiä. Kolmas rotu, jota hän aikoo alkaa kasvattaa, on siksi vielä vaiheessa, koska kukaan Suomessa ei halua antaa hälle urosta käyttöön.

   • Rodussa kuin rodussa pitää valikoida kasvattaja tarkkaan. Parhaiten sen oikean kasvattajan valinnan tekee, kun käy paikan päällä katsomassa, millaiset olot koirilla on. Sama juttu myös toisin päin, kasvattajan näkökulmasta.
    Mikäli kasvattaja ei osoita kiinnostusta, millaiseen kotiin pentu on lähdössä, pitäisi hälyytyskellojen soida. Tai jos kasvattajalla koiria on paljon. Tai jos muuten asunto on epäsiisti ja piha täynnä tarhoja,joissa on useita koiria räksyttämässä.

    Muutenkin nykyään mennään niin helposti rahan perässä, varsinkin jos kysyntää on paljon ja rahapulaa on. Tsekinpaimenkoira on rotuna aika haluttu ja kysytty, joten pennun kun pennun saa menemään kyllä, vaikka ei niin tarkkaan katsoisikaan, millaista yhdistelmää jalostaa. Tiedän kyllä, että kyseisen rodun jalostusasiat on kohtuu hyvin hoidossa, mutta joukossa on myös hiukan erikoisia tapauksia, joita itse tiedän jatkossa välttää...

   • Lähipiiristä löytyy ja en voi suositella. Sairas sekä fyysisesti että henkisesti. Pelkää ihmisiä ja haukkuu kokoajan. Epilepsiaa löytyy. Ei kunnollisia terveystuloksia tehty.
    Jos palveluskoiraa mielit niin ennemmin suosittelen valkoista paimenkoiraa tai suursnautseria.

    • Olen sitä mieltä, että rotu on pilattu, terveys on pilattu ja Suomessakin jalostettu (mun mielestä) täysin jalostoskelvottomilla epävarmoilla koirilla! Se niistä suurista suunnitelmista rodun elvyttämisestä, mistä kasvattajat vielä pari- kolme vuotta sitten kovasti kohkasivat. Epilepsiaa tosiaan on ja lukuisia muita sairauksia, joita ainakin yksi suomalainen kasvattaja yrittää salata ja väittää että "Ulkomailta kuullut" kun on ollut puhetta esim. epilepsiasta. Rodusta mulla kokemusta yli 5 vuotta, olen tarkkaillut sekä kotimaisia- että ulkomaisia koiria ja kasvattajia, haastatellut heitä ja harjoittanut hiljaista "salapoliisin" työtä. Ikävä kyllä pakko sanoa, että meille ei tsekkiläistä tule. Ihan jees, jos kasvattajat viimein ottaisivat sen pään pois hanurista ja oikeasti tekisivät rodun terveydelle jotain.
     Näitä viimeisimpiä pentueita kun katsoo, niin tuntuu, että jalostetaan pelkkää ulkonäköä. DM ei ole kasvattajien mielestä big deal, kun dm-kantajia käytetään jalostukseen surutta. Noh, ei oo mun ongelma.


    • Ja valkoinen paimenkoirako on sitten terve rotu?? Ja katin kontit.


    • Miten tämä liittyy mihinkään? Valkkarit on sveitsinpaimenkoiria, ei suinkaan tsekinpaimenkoiria.


   • Tuttavalla on tsekki ja en voi suositella. Hermorakenne täysin pilalla, epilepsiaa, arka, kiteytettynä luonnevikainen. Ulkonäkö on ok mutta pääkoppa ei. Kasvattajan tietoja kun selaa niin pennuilla paljon sairauksia ja kuolleisuutta pennuissa. Kasvattajalla muutama pentue ( eli ei luotettava) ulkomaantuonteja käytetty hepposin terveystutkimuksin. Tuttavan koira purrut ihmisiä ja on muutenkin täysin yhteiskuntakelvoton. Tosin vika on myös omistajassakin koska esikertalainen tsekin omistaja mutta kyllä pallo on tässä tapauksessa kasvattajalla koska teettää pentuja huonoista yhdistelmistä ja myy pentuja ensikertalaisille.

    • Tuo on kyllä joku yksittäistapaus. En mää näe millään muotoa, että tsekit olisivat aggreja ihmiselle. Tuolla koiralla mahtaa olla kipuja, lieneekö esim. luusto kuvattuna? Näillähän on lonkkavikaa. Jotain mättöä nyt koulutuksessa, käytetty turhaa väkivaltaa, hakattu kepillä tjt? Nää on pehmeitä koiria ja erittäin väärissä käsissä voikin mennä pilalle. VOi koira parkaa


   • Itselläni on tsekki ja ihana sellainen onkin. Ihana rotu, mutta en todellakaan suosittele kenellekään ensimmäiseksi koiraksi ! Rotu on aivan liian haastava ensikertalaiselle! Erittäin vilkas ja aktiivinen koira ja tekemistä pitää olla riittävästi, koska muuten keksii kyllä itse omassa pienessä pääkopassaan tekemistä omistajansa iloksi (lue: harmiksi). Olen erittäin tyytyväinen omaan koiraani, joka on nyt 11 kk:n ikäinen. Ollaan 12 viikkoisesta asti harrastettu, ensin oltiin koiratanssin alkeiskurssilla ja sen jälkeen ollaankin harrastettu Tokoa aktiivisesti ja piakkoin meillä onkin edessä alokasluokan kilpailu. Erittäin viisas rotu ja helppo kouluttaa, ratkoo itse ongelmia ja availee ovia, jopa sellaisia jotka avautuvat sisäänpäin. Pentuna teki yksin ollessaan pahojaan, koska erotimme ensi alkuun tsekkipennun meidän aikuisista koirista (koska pentu kiusasi 11 vuotiasta vanhusta), mutta nyt ovat jo olleet kotona yksin ollessaan samassa tilassa ja kaikki käyttäytyvät erinomaisesti. Meillä ei ole ainakaan vielä toistaiseksi ollut mitään terveyteen liittyviä ongelmia, mutta eihän niistä koskaan tiedä, ilmaantuvatko ne milloin vai ilmaantuuko niitä laisinkaan. (Toivottavasti ei ilmaannu !!) Kasvattaja taitaa olla juuri se yksi ja sama henkilö, joka jo tämän palstan alussa mainittiin, jolla on useita koiria ja kasvattaa ainakin kolmea eri rotua ja pihapiiri täynnä aitauksia ja tarhoja ja asumistilat todella surkeassa kunnossa. Kasvattaja oli aluksi kiinnostunut kuulemaan kuulumiasiamme, mutta kun näyttelyssä meidän tsekki todettiin vähän liian korkeaksi, jäi yhteydenpito siihen. ...mutta vielä me sille kasvattajalle näytetään pitkää neneää, että kyllä se ylimittainenkin pärjää maailmalla. jos ei muuta, niin tavoitellaan vähintäänkin käyttövalion arvoa tai ehkä jopa tottelevaisuusvalion arvo.

    • Hei!
     Ikävää, että sinulle on sattunut juuri tästä yhdistelmästä pentu. :(

     Itse pidin henkilökohtaisesti tätä yhdistelmää ihan mahdottomana, ja arvelin että pentueessa saattaa mahdollisesti esiintyä paljon ongelmia käytöksen suhteen.

     Toivottavasti saat apua, mikäli vielä tarvitset neuvoa koiran kouluttamiseen. Tsekkiporukat ovat yleensä tosi avuliaita ja neuvokkaita, älä jää yksin, vaikka kasvattaja heittääkin piut paut, häneltä et muutenkaan kovinkaan järkeviä neuvoja edes tule saamaan, en mäkään aikanaan saanut.

     Itsellä on samasta kennelistä koira ja juurikin tuon pentueen isän puolen lähisukulainen. Pakko myöntää, että melkoiset väännöt olemme koulutuksen suhteen käyneet.
     Minä olen tavannut kymmeniä tsekkejä ja ostasta voin sanoa, että hermot vuotaa toivottoman paljon yli. Sen lisäksi näillä tämän kennelin pentueilla ei ole tavatonta epävarmuus, mikä todennäköisesti sunkin koiralle on periytynyt. Se vaatii todella paljon työstämistä. Oon tästä yhdistelmästä yhden pennun nähnyt koiranäyttelyssä, en uskaltanut lähestyä, koska oma koira oli mukana ja tämä pentu veti hirmu kilarit jokaisesta koirasta, joka tuli liian lähelle, eikä mulla ollut aikaa jäädä hengailemaan paikalle, kun piti lähteä. :( Olisin mieluusti käynyt juttelemassa koiran omistajan kanssa ja yrittänyt opastaa mistä saa haettua mm koulutusapua, mutta tämä pentu ei todellakaan antanut minkäänlaiseen kontaktin hakemiseen mahdollisuutta. :(


    • Minä en taas ymmärrä sitä, että jos jonkun kasvattajan yhdistelmä ei ole sellainen mikä itseä miellyttää, niin miksi ottaa sellaisesta yhdistelmästä itselleen koiraa tai jos kasvattajasta itsestään on pelkkää negatiivista sanottavaa, niin miksi pitää ottaa toinenkin koira samalta kasvattajalta. Sitten ei pidä mennä mulle tänne heti pentu -asenteella, vaan käyttää sitä aikaa ja odottaa mahdollisesti pitkäänkin, että saa sellaisesta yhdistelmästä mikä itseä miellyttää ja hakee sen vaikka ulkomailta, jos sieltä löytyy itselle sopiva yhdistelmä.

     Ja tuosta epävarmuudesta rodussa. Itse näin ihan hiljattain ensimmäisen kerran näyttelyssä tsekin, joka oli todella arka, surullista, sen enempää viitsi tässä kasvattajasta vihjailla (ei kuitenkaan sama, mihin tässäkin ketjussa viitataan), mutta niin kuin näitä ja epileptikoitakin on syntynyt usealle kasvattajalle, ei nämä asiat ole niin mustavalkoisia.


    • ^Hyviä pointteja! b

     On kuitenkin asioita, joita ei kristallipallon avulla näe, kun en edes omista sellaista.
     Tämä yhdistelmä, josta koiran otin, vaikutti ensialkuun oikein kivalta ja potentiaaliselta yhdistelmältä
     Tapasin kummatkin vanhemmat, eikä ollut moitteen sijaa. Erityisesti ihastuin pentueen emään, jota kerkesin muutaman kerran nähdä ennen yhdistelmän olemassa oloakin ja mielestäni oli oikein reipas yksilö. Olisiko lie ollut ruusunpunalasit silmillä.
     Jälkeenpäin kuulin uroksen omistajalta, että ei se elämä aina ihan niin kivaa sen koiran kanssa olekaan siellä kotona. Samassa yhteydessä kuulin, kun olin itse yhteydessä ärhäkän remmirähinän takia. Remmirähinää pentueen isäkin harrastaa/harrasti, mikä toki meni omistajan itsensäkin mielestä ihan sinne remmin talutuspäähän syy. Tästä pentueen emästä kuulin jälkeenpäin toisten ja myös kasvattajan itsensä kokemana, että koira on epävarma ja ettei eräs toinen kasvattaja olisi ikinä huolinut siitä yhdistelmästä pentua(tämä kasvattaja itse keskustelussa mulle kertoi). Niinikään tämä toinenkin kasvattaja on kuitenkin jälkeenpäin suosinut kys. yhdistelmää ja myös pentueen isän käyttöä.

     Minua harmittaa, että rodun piirissä pyörii niin paljon kaunaa ja katkeruutta, toisten saavutuksia dissataan ja samalla myös toisia kasvattajia/kenneleitä halvennetaan ja mollataan ihan suotta, kun kuitenkin mielestäni monilla on kasvattamisessa ihan ideaakin mukana, ei pelkkää "roiskitaan nartut tiineiksi" ja "dollarinkiilto"-mentaliteettia. Myönnän sen, että tämä on vaikuttanut voimakkaasti myös minuun vuosien varrella.

     Rodun tulevaisuudesta toivonkin, että joskus ne pahimmat riidat/väännöt hiipuisivat pois ja muutenkin rodun terveys menisi parempaan suuntaan, myös tuon epävarmuuden kanssa, kun muuten nämä, kuten myös oma koirani on hienoja yksilöitä. Niistä muutamasta vilkkaasta hermokimpusta en tiedä, että miten arjessa toimivat.
     Minusta esim. koirien suuresta koosta vääntäminen, tai miten koiria ylipäänsä kehässä esitetään, on tässä vaiheessa se kaikista pienin asia.


    • Toi nyt on varmaan kaikissa roduissa kasvattajien (ja oman mausteensa tuo vielä ne, ketä asia ei koske millään muotoa) keskuudessa, astutat minkä vaan kenellä vaan, aina on jollain toisella kasvattajalla/ muilla sanottavaa, eikä yleensä hyvää. Mutta jos on itse valinnut koiransa, nähnyt vanhemmat ja todennut, että ne on sellaisia mistä voin pennun itselleni ottaa, niin minä en viitsisi palstoilla valittaa ettei se ollutkaan sellainen kuin olin ajatellut. Eihän sitä vaan voi tietää, kun ei ole sitä kristallipalloa, mikä siitä tulee isona, kun kaikki vaikuttaa, myös siellä uudessa kodissa,. elämäntapahtumat jne. Olisikohan pitänyt vaan odottaa ja selvitellä enemmän, eikä sekään aina auta.

     Kaikesta huolimatta haluan ajatella/ olen sitä mieltä, että kasvattajat kyllä tekevät parhaansa rodun eteen. Eikä se kasvattajien dissaaminen täällä palstoillakaan ole mielestäni aiheellista, se on vaan tehty tänä päivänä niin helpoksi, kun voi huudella mitä vaan kun ei tarvitse omalla nimellä kirjoittaa.

     Myös tämä on ehkä rotu, joka ei kuitenkaan sovi ensimmäiseksi koiraksi. Ongelmia voi tulla ja on tullutkin jos ei osaa koirallensa perusasioita kouluttaa ja ole valmis tarjoamaan järkevää tekemistä, pelkkä lenkkeily ei kyllä riitä.


    • Totta! Se, mitä koira tulee kokemaan uudessa kodissaan, ei ole aina ennakoitavissa ja ennustettavissa. Itsellä tämä koira on saanut jonkun verran negaa, niistä en voi muuta kun nillittää jälkikäteen, toki syyttää itseäni ja syytänkin joistakin tilanteista ja niiden väärästä hoitotavasta. Negatiivisten kokemusten jälkiä paikkaillaan vielä jatkossakin koulutuksessa, todennäköisesti koiran loppuelämän ajan. Olen joutunut luovuttamaan joistakin tietyistä visioista, joista haaveilin pentua ottaessa, niiden tilalle on vaan sitten tullut jotakin muuta.
     Tietynlainen pohja sieltä perimästä toki tulee ja nekin muokkaavat sitä, miten koira reagoi asioihin. Koirani on reaktiivinen ja se näkyy joissakin tilanteissa hyvin voimakkaasti. Tämä on kuitenkin huomattavasti helpompi nykyään käsitellä, mitä silloin oli, kun koira oli nuori/junnu. Nyt kun katson aikaa taaksepäin, ihmettelen, miten sisukas ja päättäväinen itse olin, välillä oli aika hirveää.

     Itse en ihan täysin alleviivaa, etteikö kävisi myös ensikoiraksi, muutamia oikein onnistuneita tapauksia olen nähnyt.

     Ja mitä keskustelupalstoilla huuteluihin tulee, niin jokainen on vastuussa omista kirjoituksistaan. Jotkut voivat pikaistuksissaan ladella sellaistakin, mitä voivat myöhemmin katua ja kokea, että tuli kirjoitettua vähän turhankin kärjistetysti. Jokainen muodostaa omat mielipiteensä ihmisistä ja sekin on toki suotavaa. Mutta se, miten asiat esittää, onkin toinen juttu.


   • Meiltä löytyy kotoa nyt 2-vuotias tsekkiläinen, ja suosittelen lämpimästi! :)

    Ensinnäkin paimenkoirapuolelle hurahtaminen noutajista toi mukanaan sen oivalluksen, miten paljon helpommalla paimenkoiran kanssa pääsee monessa asiassa; ei ole riistaviettiä, pysyy paremmin matkassa myös ilman hihnaa, miellyttämisenhaluinen... Toki nämä ei koske pelkkää tsekkiläistä.

    Ainakin meidän tsekkiuros on eloisa, valpas, kaikessa mukana ja nopeasti oppiva. Se myös vahtii pihaa. Luonne on sellainen, että varmasti siitä saisi väärissä käsissä kulmakunnan kauhun. En kuitenkaan pitäisi sitä mitenkään erityisen haastavana, kunhan esim. vahtimiskäyttäytymistä ei vahvista turhaan. Aktiviteettia toki vaatii, mutta meilläkin on päiviä, jolloin ei saa juuri muuta liikuntaa kuin sen 20min hihnalenkin pari kertaa päivässä plus sen, mitä on irti pihassa vahtimassa. Mutta näitä päiviä ei siis saa olla liiaksi, ja meidän pihan ohi ei mene autotietä.

    Tsekkiläistä ei kaikki suosittele esim. aktiiviselle agility-uralle, koska se on kuitenkin sakemannimainen rotu, eli selkä on tulilinjalla. Mutta kaikenlaisessa nenätyöskentelyssä niiden tiedetään olevan hyviä, ja tuo meidänkin koira rakastaa esim. piilossa olevien ihmisten etsimistä. :) Ruokahalu on hirmuinen joten motivointi helppoa.

    Terveystilanne ei ole paras mahdollinen, mutta koitapa löytää nykypäivänä rotukoira, jolla olisi kaikki terveystutkimukset huippulukemissa. Meidän tsekkiläinen on terve, lonkat ovat hyvät, selkä LTV1 (eli ei paras mutta hyvä), eikä ole ainakaan tähän asti ollut mitään terveysongelmia. Ei myöskään sisaruksilla. Kannattaa vain katsoa tarkasti mistä koiransa ottaa!

    • Ei normaalin tsekinpaimenkoiran pitäisi mahdoton olla. Luonteissa on tosi paljon hajontaa, sen myönnän, mutta silti.
     Ehkä isoin ongelma on se, että populaatio on pieni, varsinkin Suomessa. Koska terveitä vaihtoehtoja ei ole, niin tehdään paljon huonoja yhdistelmiä, kun joutuu niin paljon joustamaan esim. luonteen suhteen.
     Yksi Suomen eniten käytetyimmistä uroksista on erittäin epävarma ja on periyttänyt tätä epävarmuutta jälkeläisille.


   • Koiramme 10/2018 on hyvä rotuesittely tshekinpaimenkoirasta.

    • Minusta artikkeli oli outo. Se yks ja sama suomen "pää"kasvattaja oli sinnekin öyhöttänyt ne vähäsanaiset diipadaapa löpinänsä. Onneksi muitakin kasvattajia oli kuultu ja huomioitu.
     Minusta jutusta sai aika negatiivisen kuvan rodusta. Jotenkin vaan jäi paha maku suuhun. Ihan kuin rotu ei olisi hyvä. Onneksi mukaan oli sujahtanut kauniita kuvia koirista. Toivottavasti tämä negatiivinen valo hillitsisi vähän rodun kysyntää.


   • Minulta löytyy tsekki narttu koira. Terve eikä ole ollut mitään sairauksia. Mielettömän ihana luonteinen koira jollaista ei toista ole koskaan tullut vastaan. Erittäin miellyttämishaluinen ja helppo hoitoinen. Rakastaa lapsia ja kiintyy todella paljon omaan perheeseensä. Tulee toimeen kaikkien koirien kanssa. Ei hermovikaa minkään laista vaan todella tasapainoinen koira joka helppo opettaa. Mun ensimmäinen tsekki kyseessä mutta en ole kuullut myöskään lähipiirissä mitään tänmuuta sortin ongelmia mitä täällä mainittu. Ei ainakaan minun tuntemilla koirilla. Meille ainakin sattui aivan mahtava koira ja tekee mitä vaan omistajansa puolesta.

   suomi24-logo

   Osallistu keskusteluun

   Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

   Luetuimmat keskustelut

   1. Käsienpesu yhtä lähes tyhjän kanssa - Koronavirus leviää ilman välityksellä

    Kymmenet kirkossa käyneet saivat koronatartunnan Saksassa https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006517138.html "Yli 40 ihmistä on saanut koronavirustartu
    Maailman menoa
    173
    8498
   2. Trump häviää Presidentin vaalit ? Ennuste

    https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006516345.html Tuon mukaan Biden saa murskavoiton. Vaaleihin on aikaa, joten tilanne saattaa muuttua
    Maailman menoa
    113
    3915
   3. Sofia Belof on nyt Eiranrannan Stefun kotirouva

    Taas Seiska oli oikeassa, vaikka Sohvi jälleen oli kieltänyt muuttavansa Stefun omistamiin asuntoihin. Muuttopuuhissa neitonen oli heti kun ex:n isä h
    Kotimaiset julkkisjuorut
    146
    2881
   4. Millä oikeudella presidenttin Niinistö tenttasi pääministeriä ja eduskunnan puhemiestä eilen tv:ssä?

    Ei presidentti ole pääministerin esimies eikä eduskunnan puhemiehen esimies. Kummallinen tilaisuus. Yrittikö nöyryyttää Marinia ja Vanhasta?
    Maailman menoa
    102
    1906
   5. Martina Nannalle viinille

    Martina menee Nannalle viinille. Naapurin Roope on Martinan kuskina. Siis mitäh... Minkä ikäinen tuo Roope on? Tosi nuoria ystäviä Martinalla on. Pape
    Kotimaiset julkkisjuorut
    77
    1829