Tähtikytkentä ja nollapiste?

olen tässä pintapuolisesti tutustunut kolmivaihesysteemiin ja generaattorin tähtikytkentään, sekä yrittänyt ymmärtää jotenkin tuota nollapistettä. Teoriassahan tuo nollapiste pitäisi pysyä täysin jännitteettömänä?

Jos esimerkiksi otetaan vaikka perinteinen kolmeen vaiheeseen käämitty aggregaatti jota ei ole maadoitettu mihinkään. Kuormitetaan yhdestä vaiheesta nollan välille vaikka hehkulamppua kahden muun vaiheen jäädessä tyhjilleen.

Eikös nyt ole niin että hehkulampulle tulee tuo nollajohdin jännitteettömänä ja vaihejohtimessa vaihtelee negatiivinen ja positiivinen puolijakso?

Entäpä jos avataan generaattori ja puretaan tähtipiste, jokainen erilliseksi käämiksi ja kuormitetaan hehkulamppua siitä samasta käämistä, tällöin ei ole nollaa vaan yhden käämin jännite on ns. ”pääjännite” jolloin napaisuus vaihtee käämin molemman pään välillä?

Vielä vaikeampi käsittää sitä että alunperinkään nuo kaksi tyhjillään olevaa käämiä vaikuttaisi, kun ei olleet mitenkään suljetussa virtapiirissä.

Perustuuko nollan jännitteettömyys vain siihen että voimalaitoksilla se maadoitetaan maahan niin siitä ei saa kynsilleen?? Asiaa ilmeisesti vain sekottaa tuo että symetrisellä kolmivaihekuormalla nollaa ei tarvi kun virta tulee aina kahden vaiheen väliltä, vai mitä mä tässä en taas tajuu??

14

6802

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 7

      Taitaa genikset olla kolmioon kytkettyjä.

    • XL

      Genikset ovat aina tähteen kytkettyjä.
      Kannattaisi ajatella nollajohdinta virran paluujohtimena. Eli generaattorin vaihejohdin syöttää virtaa kuormaan ja virta palaa nollajohdinta pitkin generaattorille, näinhän se menee.

      Kun mietit generaattorin antamaa vaihtojännitettä, ajattele sinimuotoisen vaihtojännitteen nollatasoa nollajohtimen potentiaaliksi. Vaihejännite vaihtelee nollatason molemmin puolin, positiivinen puolijakso ja negatiivinen puolijakso.

      Generaattorin tähtipiste maadoitetaan tukevasti yleisessä sähköverkossa. Riippuen maadoituselektrodin ja maan välisestä impedanssista, tähtipiste pysyy lähellä maan potentiaalia.

      Suosittelen lukemaan esim. kirjastoista löytyvän Jukka Ahorannan kirjan "Sähkötekniikka" vaihtosähkötekniikan osion.

    • 7

      Onko auton vaihtovirtageniskin tähteen kytketty.

    • tähtipiste

      Unohdat pohdiskeluissasi sen että vaiheiden sähkön aaltomuodoilla on 120 asteen vaihe-ero keskenään. Nämä kun summautuu nollapiseessä on tulos nolla(0). Kun joku järjestelmän napa kytketään maahan, siitä tulee nollajohdin (PEN).

    • Kaikki kolme.

      Katso tähti - kolmiomuunnos Wikipedia jossa kytkennät yksivaiheiseksi.
      Kaikki kolme käämiä käytössä.

    • Kiitoksia teille.

      Tuo ahorannan kirja löytyy itse asiassa sohvalta. Se onkin ainoa kirja jonka olen eläessäni lukenut ja vieläpä moneen kertaan, aivan loistava kirja aloittelijalle ja mahdollisesti myös myöhemmässä vaiheessa...

      Luulen auttavasti ymmärtäväni tuon symmetrisen kuormituksen jolloin nollajohdinta ei tarvitse kytkeä kun virta menee aina kahden vaiheen kautta.

      Mutta siis se mikä tässä nyt ei mene jakeluun että yksivaihe-aggregaatissa tulee 230v pääjännitteenä jolloin molemmissa johtimissa on 133v jännite genun runkoon verrattuna.

      Kolmivaihesysteemissä otan 230v nollan ja vaiheen väliltä. Kuinka ihmeessä nuo kaksi muuta käämiä saavat aikaan tuon nollapisteen vaikka aggregaatissa olisi kokonaan kaksi pistorasiaa tyhjillään jolloin ne tyhjät käämit ei ole edes suljetussa virtapiirissä?

      Joskus elin virheellisesti uskossa että virta lähtee käämistä aina oikean käden peukalon suuntaan ja ajattelin nollapisteen muodostuvan käämintäsuunnan mukaan, tämän selvittyä virheelliseksi on päästä noussut sauhu…

    • Zins

      "Nolla" on hieman harhaan johtava nimitys.
      Kaikkialla muualla maailmassa puhutaan NEUTRAALISTA - siitä johtuu nollajohtimen tunnus "N", Tuo kirjain on viimeisenä myös PEN-johtimessa, joka on yhdistetty maadoitus- (PE) ja nollajohdin (N).

      PEN-johdin maadoitetaan jakeluverkossa sekä muuntamon päässä, että liittyjän omassa pååkeskuksessa, missä se sitten jaetaan PE- ja N-johtimiksi.

    • IP 68

      sopisi paremmin tuonne sähkötyöt palstalle

      • Niin kyllä sopisi, elektroniikan puolella on vain selkeästi parempi taso kun on harrastajia. Valaistuksessa ja sähkössä lähtee vaan itkupotkuraivaria jos ei osata johonkin vastata…

        Taitaa olla aika semivaikea asia tuo, oon ennenkin pähkäillyt noita käämitysjuttuja…


    • Selkokielellä..

      "Mutta siis se mikä tässä nyt ei mene jakeluun että yksivaihe-aggregaatissa tulee 230v pääjännitteenä jolloin molemmissa johtimissa on 133v jännite genun runkoon verrattuna."

      Jos yksivaiheaggrekaatissa on 133 volttia aggrekaatin molemmista johtimista runkoon, niin silloin käämissä on keskiulosotto, joka on kytketty runkoon.

      Tämä systeemi on yleinen USA:ssa. Eli talon jakelumuuntaja antaa 2 x 110V siten, että jakelumuuntajan toisiossa on 220V käämi keskiulosotolla, jolloin ulos saadan 2 x 110V keskiulosottoa vasten.

      "Kolmivaihesysteemissä otan 230v nollan ja vaiheen väliltä. Kuinka ihmeessä nuo kaksi muuta käämiä saavat aikaan tuon nollapisteen vaikka aggregaatissa olisi kokonaan kaksi pistorasiaa tyhjillään jolloin ne tyhjät käämit ei ole edes suljetussa virtapiirissä?"

      Tähän kysymykseen vastaus on se, että generaattorin tai muuntajan tähtikytkennän nollapisteestä on vedetty nollajohto kulutuspaikkaan. Silloin
      kulutuspaikan nollan ja vaiheen välinen jännite ei kellu, eikä muutu kuormituksen mukaan.

      Minä luulen, että sotket vähän asioita. Generaattorissa ei tähtikytkennän nollapiste ole kelluva ja jännite vaiheiden ja nollan välillä on kiiinteä. Ainoastaan silloin, jos kulutuspaikkaan ei vedetä nollajohtoa, kulutuspaikan nollapiste kelluu ja nollapisteessä ei ole nollajännitettä, jos kuormitus ei mene tasan eri vaiheissa.

      3-vaihejutuissa on oleellista muistaa se, että vaiheet ovat 120 asteen vaihe-erossa keskenään. Siitä seuraa se, että tähtikytkennän nollapiste kulutuspäässä on jännitteetön (vaikka nollajohtoa ei olisi vedetty kulutuspisteeseen), jos kuormitus jakaantuu tasan kaikille vaiheille. Käytännön elämässä kuitenkin tarvitaan nollajohto tähtikytkennän nollapisteestä kulutuskohteeseen, koska vain harvoin kuormitukset jakaantuvat tasan.

      • Siis joo! Kiitoksia! Oon kerinny käämimään jotain mopon staattoria ja yleisvirtamoottoria eli joku käsitys perusideasta ehkä on. Samalla tullut nähtyä tuollainen välikohdan maadoitus mopon runkoon...

        Olen ilmeisesti oikeilla jäljillä arvaillutkin, jännite on kahden pisteen välinen ero (olikohan se potentiaaliero, emt..)

        Kelluvalla tarkoitan sitä että käämitys ei ole maadoitettu genun runkoon tai mihinkään muuhunkaan ja tällöin käämin kummastakaan päästä ei yksikerrallaan koskettuna saa kynsille vaikka koskisi runkoon.

        Se miksi verkkovirrasta saa säkäreitä koskemalla vaiheeseen johtuu siitä että tähtikäämityksen nollapiste on maadoitettu ja piiri sulkeutuu.

        Jos otan kolmivaihekäämityksestä nollan ja vaiheen väliltä vinokuormaa niin itse asiassa ei ole nollaa vaan yksi käämi jonka toinen pää on maissa ja toinen on vaihe. Nollapiuhasta ei saa säkäriä kun siinä ollaan jo kiinni, vaiheeseen koskemalla joudutaan itse maan kautta osaksi.

        Eli käämin molemmat päät on ihan samanlaisia, se kumpi pääty on maadoitettu, on ”jännitteeton nollajohdin” Meniköhän oikein??


    • perämela

      Joo, ei ole mitään "nollaa" ja vaihetta jos otat tähdestä yhden vaiheen sähkölähteeksi, se on silloin vaihejännite, eli 220-230 v.

      Pääjännite on sitten kahden vaiheen välinen jännite, eli se 380 v.

      tähtipiste on nollapiste vain kolmen vaiheen keskinäiseen vertailuun, eli niiden välillä ei ole potentiaalieroa jos lähtöpäät ovat avoimet. ihan samalla tavalla voidaan tähtipisteyttää käämien loppupäätkin ja ottaa "sisäpäät" käyttöön.

      Yksvaihegenussa ei ole mitään 133 v jänitteitä, vaan siinä on pääkäämi, josta tulee 230 v kelluvana. säätötapa on joko apukondensaattorilla ja käämillä kyteketty, tai sitten genussa on säädettävä roottorimangnetointi.

      • tähtipiste

        Voisi tuo 133 V olla joku kapasitiivisesti kytkeytynyt haamujännitekin jos genun runkoa ei ole kytketty nollapisteeseen.
        Yleisestikin ottaen, onko generaattoreiden nolla- tai tähtipiste kytketty laitteen runkoon? Olettaisi ettei ole kytketty, mutta nykyisin niissä on kuitenkin vikavirtasuoja, joka toisaalta ei voi toimia jollei nollapiste ole rungossa/maassa.


    • Vetäsin ton 133v rehellisesti sanottuna hatusta, jaoin vaan 230 kolmosen juurella, sehän tosiaan silloin toteutuu jos 230v on pääjännite kuten jossain muissa maissa.

      Kun käyn varastolla jossa kiinalainen kolmivaihe agri pyörii, voin kattoa onko sitä maadoitettu, luulisin että on kun siinä kevi-kaapelikin näytti olevan, vaikkakaan ei vikavirtasuojia.

      Perämela selitti asian kerrassaan loistavasti. Juuri tätä hain kysymykselläni. Asiaa on vain hämännyt se että myös yksivaiheisissa kytkennöissä puhutaan ”jännitteettömästä nollajohtimesta” todellisuudessa se on vain tuon yhden käämin toinen pää.

      ”Jännitteettömän” siitä tekee vain se että me ollaan maan kautta siihen jo kytkeydytty ja näin meistä katsottuna jännite on vaihejohtimessa joko negatiivinen tai positiivinen riippuen ajanjaksosta.. Asiaa havainnollisti tuo että tähden voi tehdä käämityksen kumpaan vain päätyyn.

      Myös loistavaa osaamista, nykyaikaisemmasta harjattomasta tahtiaggregaatista jossa magnetointivirta otetaan apukäämitykseltä ja tasasuunnataan oikeille magneettinavoille jotka pitävät koneen tahdissa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Joskus mietin

      miten pienestä se olisi ollut kiinni, että et koskaan olisi tullut käymään elämässäni. Jos jokin asia olisi mennyt toisi
      Ikävä
      24
      4586
    2. Miten reagoisit

      Jos ikäväsi kohde ottaisi yhteyttä?
      Ikävä
      88
      3714
    3. Ryöstö hyrynsalmella!

      Ketkä ryösti kultasepänliikkeen hyryllä!? 😮 https://yle.fi/a/74-20159313
      Hyrynsalmi
      46
      3075
    4. Olisiko kaivattusi

      Sinulle uskollinen? Olisitko itse hänelle?
      Ikävä
      54
      2657
    5. Ihana nainen

      Suukotellaanko illalla?☺️ 🧔🏻🫶
      Ikävä
      51
      2589
    6. Mitä haluaisit sanoa

      Nyt kaivatullesi?
      Ikävä
      203
      2583
    7. Sukuvikaako ?

      Jälleen löytyi vastuulliseen liikennekäyttäytymiseen kasvatettu iisalmelainen nuori mies: Nuori mies kuollut liikenne
      Iisalmi
      32
      2390
    8. Ootko koskaan miettinyt että

      miksi kaivatullasi ei ole puolisoa?
      Ikävä
      152
      2318
    9. Huomenta ihana

      Mussu ❤️.
      Ikävä
      31
      1945
    10. Avustettu itsemurha herättää vahvoja tunteita - Laillista Sveitsissä, ei Suomessa

      Hilkka Niemi sairastaa harvinaista PLS-sairautta. Hilkan on elettävä loppuelämänsä parantumattoman sairauden kanssa, jok
      Maailman menoa
      107
      1521
    Aihe