Elvis tuottajana ja sovittajana

GM

Elvistä on kritisoitu siitä että hän ei tehnyt (säveltänyt ja/tai sanoittanut) omia kappaleitaan. Sehän on totta muutamaa sanoitukseen osallistumista lukuun ottamatta mutta monesta, monesta kappaleesta hän teki omansa kyllä muuten, verratkaapa vaikka näitä esimerkkejä:

I Got A Woman, Ray Charles: http://www.youtube.com/watch?v=R8kdX6VJ2oY

Ja sama Elviksen versiona: http://www.youtube.com/watch?v=fzFhcRTZnhM

Kumpi sitten on parempi on jokaisen oma asia, pointtina oli vain se, että Elvis ei suinkaan mennyt studioon ja laulaa luikauttanut biisejä putkeen vaan teki niistä omalla panostuksellaan itsensä näköisiä. Käytännössä Elvis toimi tuottajana alusta lähtien ja teki sovitukset bändinsä ja taustakuoronsa kanssa heitä tarpeen mukaan ohjaten.

Toinen esimerkki vaikkapa Whole Lotta Shakin' Going On

Jerry Lewis: http://www.youtube.com/watch?v=sKioHI0Vn30

Elvis: http://www.youtube.com/watch?v=hrCmK8v05TE

Tämän osalta Elvis vie kyllä Jerryä 6-0...

16

970

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Dhommi

      Jos ei meitä keskustelun realistisia ääniä, Elviksen roskaksi myöntäviä olisi, eivät fanaattiset uikutuksesi saisi vastauksen vastausta. Nyt sait kuitenkin ainakin tämän yhden, johon vastannet tutulla tyylilläsi.

      Pointti omassa Elvis-kritiikissäni ei ole koskaan ollut se, etteikö kyseessä olisi vaikuttava laulaja ja tulkitsija, ja eritoten sitä poppimittapuulla (yleisemminkin ottaen toki). Vain se kiusaa, että materiaali jota Elvis esitti, oli lähes sataprosenttisesti aivan totaalista roskaa.

      Ei suurikaan tulkitsija voi saada heikkoa säveliä elämään. Klassinen on onneksi sekä tulkinnan että sävelmateriaalin taivas, mikä panee kyllä kummastelemaan kaikensorttista Elvis-fanatismia.

      • wie schoen

        Joo, Elvis olisi ollut paljon parempi, jos hän olisi älynnyt levyttää Schubertin Winterreisen ja Richard Straussin liedejä.


      • Dhommikola

        Oho, Dhommi myöntää jotakin. Kerrankin.


    • punk = ylittämätön!

      Tiiä häntä, Pelvis oli kova musantekijä (valitsi, esitti ja sovitti ohjelmistonsa) ja aika harvoin ihan oikeesti hukassa. Pelvis ei silti taida vetää vertoja sille kovimmalle musaajalle, jolloin punkkarit tuli iski maamerkkinsä mestaruustasolle, jolle ei sen koommin olla ylletty.

    • Dhommi

      Minä, Dhommi, en ole koskaan vältellyt minkään totuuden myöntämistä!!!!!!

      Olen vain realisti musiikin suhteen: esim. Elvis ja Beatles on musiikkina kökköä verrattuna Schubertiin. Tämä on totuus.

      Joku tuolla jo uhoilikin Schubertin suhteen. Olisikin kiva jos Elvis olisi levyttänyt vähän Schubertin laulusarjoja. Koska silloin heidän pitäisi kohdata realismi sen kautta, että he itse pitävät Elvis-tulkintaa parhaana ja kaikki musiikin ammattilaiset valitsevat parhaaksi tulkinnaksi aivan muun, jonkun lukuisista aidosti tasokkaista Schubert-tulkinnoista joita on tehty.

      ReKe kun ei oikein nyt pure täällä Pelvis-foorumillakin, paras olisi tietenkin jos sakki itse ymmärtäisi harhaanjohdettuutensa ja skarppaisi omatoimisesti.. mutta liikaa pyydetyksi tuon oivallan.. toki toki.

    • härskein

      Eikös se itse geeämmä jo lupaillut perehtyä säveltaiteeseen? Vetikö sittenkin sanansa pois kaikessa hiljaisuudessa kun ei mitään ole kuulunut asian tiimoilta. Joitakin Elviksen levymyynteihin liittyneitä lapsellisuuksia lähinnä on tainnut täällä sittemmin esitellä...

      • GM

        Ei, vaan jonkun piti ehdottaa sopivia teoksia alkupaloiksi, aivan kuten itse annoin listaa Elviksen kuuntelua varten.


    • Dhommi

      Beethoven - viides sinfonia

      Bach - Matteus-passio

      Sibelius - Viulukonsertto

      • Dhommi

        Tai sitten ihan jotain muuta.

        Minusta maailman parhaat teokset ovat Bachin brandenburgilaiset, mutta muualtakin voi tietty aloittaa (ja voi olla parempikin).


    • Ukkomies

      Tuohon voisi lisätä Mozartin loppupään sinfonioita (vaikka 39,40 ja 41), jotka lienevät sopivanpituisia klassismin edustajia.

      Viitosen rinnalle sitten heti seiska ennen kolmanteen perehtymistä - ne muut tulevat sitten itsestään näiden jälkeen. Konserttopuolellekin voi aika pian jo sukeltaa ja niitähän riittää. Beethovenin viisi pianokonserttoa, ainoa viulukonsertto sinne Mendelsohnin viulukonserton seuraksi - Mozartin pianokonserttoja unohtamatta. Niin ja tietysti meillä on todellakin Bach brandenburgilaisineen, joista voi aina aloittaa.

      Noista muodostuukin vankka lähtökohta sukeltaa syvemmälle barokin, klassismin ja romantiikan alkuaikojen ehtymättömään sävelaarteistoon. Tältä pohjalta on hyvä ponnistaa kohti romantiikan ajan - miksei myöhäisromantiikankin - suursaavutuksia.

      Kannattaa muistaa, että 1900 -luvulla on tehty paljon muutakin kuin tuo tunnetuin suomalainen sävelteos, Sibeliuksen viulukonsertto. Prokofjiev voisi olla oiva vaihtoehto 1900 -luvun musiikkiin tutustuttaessa, noin aluksi.

      • Dhommi

        Prokofjev voi kuitenkin olla aika vaikeata aluksi, samaten itseasiassa Sibeliuksen viulukonsertto.

        On hankalaa sanoa, mistä kannattaa aloittaa, mutta ainakin Beethovenin viides ja Mozartin neljäskymmenes sinfonia on (kumpikin) sellainen teos. Matteus-passio on aika massiivinen ja vaikeaselkoinen teos, h-mollimessusta puhumattakaan, joten voi olla vaikeahkoa startata niistä.

        Mutta peruskatalookiin kiinni käyminen ei ole mikään häpeä: Beethoveni viides ja Mozartin 40. ovat periaatteessa mukamas "kaikkien tuntemia teoksia", mutta tosiasiassa niistä tunnetaan vain jokunen teema. Ihan tuoreina ne sitäpaitsi ovat säilyneet kaikille meillekin, jotka olemme kuunnelleet niitä paljon ja vaikka miten useina eri versioina.


    • GM

      Jokos te muuten olette kuunnelleet Elvikset?

    • klassikko

      Kyllähän noihin on perehdytty sovitun mukaisesti. Elvishän on esittänyt monipuolisesti pop- ja iskelmälauluja aina ajan oloon sovitetulla tavalla.

      Alkuaikoina näyttää olleen aika karheata meininkiä kokoonpanolla, jossa instrumenttien määrällä ei juuri juhlimaan päästä. Nämä ovat varmasti sitä "aitoa Elvistä", jossa läpikuultaa tuo jonkinmoinen 'vaistonvarainen' ote. Näin näyttäisi olevan eritoten niissä ensimmäisissä pikkuyhtiön äänityksissä. Sittemminhän suosio taisi kasvaa ja sitä mukaa tietysti myös tuo kaupallinen koneisto alkoi ottaa suuremman roolin tuotantoa kokonaisvaltaisemmin ohjaavana yksikkönä.

      Uudelle vuosikymmenelle tultaessa ohjelmisto näyttäisi monipuolistuneen: joukkoon on eksynyt melko viihteellistäkin materiaalia, jolla lienee kosiskeltu sitä hieman varttuneempaa ostajajoukkoa. Samalla taisi se sellainen karhea rokkilaulajan ote muuttua siloitellummaksi ilmaisuksi. No, tässä kohtaa laulaja on ehkä tehnyt monipuolisinta ohjelmistoaan, vaikkakin pitkälti viihdemusiikin keinoin. Yleisesti ottaen 1960 -luvusta voisi todeta, että nuo elokuviin kasatut kokonaisuudet edustavat kenties sitä tasapaksuinta vaihetta tuon ajan tuotannoissa.

      Seuraava vaihe taitaa olla se jonkinlaisena "comebackina" tunnettu kausi, joka yhdistää tiettyä karheutta ja toisaalta myös yhä selkeämpää viihdeilmaisua. Tämä saattaisi olla sellainen ajanjakso, jota alan harrastajat pitävät melko noteerattunakin. Pikkuhiljaa myös sovituksiin on alettu kiinnittää enemmän huomiota; mukaan on eksynyt taustakuoroja ja jopa jousiakin - tämä kuuluu esimerkiksi noilla hengellisiksi luonnehdituilla äänitteillä. Viihdettähän tämä toki on, mutta tunnustuksena on annettava se, että konserttiäänitteillä laulaja yltää kutakuinkin samantasoisiin suorituksiin kuin studioiden korjailluissa äänitteissäkin. Näinhän ei tavallisimmin ole asiainlaita pop- ja viihdeartistien kyseessä ollen. Yleisesti 1970 -lukua leimaa vahva viihteellisyyden kaapu ja tuo karhea tyyli alkaa olla kokolailla taaksejäänyttä elämää. Tämä korostuu aivan loppuvaiheen äänitteissä, joissa karheutta ei ole juuri nimeksikään. Nämä äänitteet lienevätkin niitä 1970 -luvun alun jälkeen varteenotettavimpia - laulajan ääni on 1960 -luvun alun jälkeen puhtaimmillaan.

    • Dhommi

      Joo, Elvikseen olen tutustunut sovitusti. Ja hieno laulaja hän kyllä oli! Jo aiemmalta pohjalta varma tieto tästä selkeni kuuntelun yhteydessä.

    • homman nimi?

      No voi sun, kylläpä täällä on hiljaaaaaasta...

    • Anonyymi

      On muuten aika yleinen tuo toteamus, että Elvis ei itse säveltänyt esittämiään lauluja. Näin äsken mm. Chuck Berry -dokumentissa televisiossa asia todettiin. Tarkoitus tekijöillä oli tietysti pönkittää Berryn asemaa ja mainetta ja esittää hänet jotenkin parempana kuin Elvis.

      Ei minulla ole mitään vastaväitteitä. Elvis ei todellakaan säveltänyt laulujaan. En tosin oikein tajua, miksi olisi pitänyt. Ei kukaan ole koskaan väittänytkään Elviksen olleen hyvä lauluntekijä.

      Logiikka on joillakin siis tämä: jos laulaja ei sävellä laulujaan, hän ei voi olla hyvä, tai ainakin muut omat laulunsa säveltävät laulajat ovat parempia. Tästä tietysti seuraa loogisesti, että seiväshyppääjä ei voi olla hyvä, ellei hän itse valmista käyttämiään seipäitä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      60
      1957
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      49
      1692
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      53
      1609
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1537
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1525
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1445
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1316
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1291
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1183
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1158
    Aihe