Nostelu kohdunpoiston jälkeen

taas men yks osa

Osaako joku sanoa miksi raskaita ei saisi nostella poiston jälkeen? Onko kyse haavoista vaiko jollain tavoin elimistä, joilla on varaa liikkua enemmän poiston jälkeen? Leikkaus oli viikko sitten ja koetin tuossa hiukan kevyesti imuroida, sain kuitenkin aikaiseksi melkoisen paineen häpyluun yläpuolelle tuolla toiminnalla.

Kuinka monelle on tullut erilaisia seuraamuksia ja millaisia laparoskooppisesti suoritetun toimenpiteen jälkeen?
Itselläni oli kohdussa myooma, jota lääkäri nimitti "melkoiseksi sarvipääksi" :D
Oletettavasti hän kyllä sanoo niin kaikille potilaille. ;)

Onko nyt odotettavissa jotain laskeumia kuinka suurella todennäköisyydellä? Tähän asti niitä ei ole ollut.

24

13871

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kaikki OK

      nostelua ja ponnistelua on siitä syystä vältettävä vatsan alueen leikkausten jälkeen, koska ponnistelu aiheuttaa lihasten jännittämistä vartalon alueella ja näin ollen paineen kasvua vatsaontelossa, jossa kohtukin on sijainnut. Paineen kasvu vatsaontelossa lisää lantionpohjan painetta ja siellähän juuri kohdunpoiston jälkeen tikit ovat. Ne pari kolme reikää vatsassa eivät ole se pääsyy. Koko sisäelimistöhän lepää lantionpohjan päällä, joten jo normaali liikkuminen on aluksi aivan riittävää harjoittelua. Kipu onkin hyvä merkki ihmiselle siitä, että on tarve ottaa rauhallisemmin.
      Kannattaa noudattaa saatuja ohjeita ja edetä rauhallisesti. Makaamaan ei kuitenkaan pidä jäädä, mutta senhän varmaan tiedätkin, koska yleensä sairaalasta saa hyvät ohjeet kotihoitoon. Normaaliliikkumisessa jo viikon päästä varmaan tuntuukin siltä, että kaikki on ok, mutta kuten olet jjo huomannut, ei silti kannata rehkiä, vaan noudattaa varovaiuutta just raskaammissa töissä sairasloman ajan. sen jälkeenkään ei ole järkevää heti alkaa voimailemaan samaan tyyliin kuin ennen leikkausta. Kudosten täydelliseen uusiutumiseen menee aikaa oikeasti useita kuukausia. Lääkärit yleensä tarkoittavat toipumisella että sairasloman puitteissa on sellaisessa kunnossa että selviää jokapäiväisistä perustehtävistä.
      Itselleni ei tullut mitään ongelmia leikkauksen jälkeen ja ne tutut, jotka tiedän käyneen saman läpi, ovat myös selvinneet ilman jälkivaivoja. Mutta jokainenhan meistä on yksilö.

      • ap.

        Kiitos hyvästä vastauksesta, pakko myöntää, että tästä toipuu hitaammin kuin olen olettanut.


    • kohudonn

      Se on hämäävää, kun päällepäin ei näy kuin 3 tai 4 pikku jälkeä ja piparin pohjassa nätti rusetti. Eli tuntuu siltä, että kyllähän tässä voi tehdä normaali arki rutiinit.
      Jos särkylääkkeitä käyttää, niin silloin etenkin pitää olla varovainen (itse huomasin). Tulee helposti rehkittyä liikaa ja voihan V, kun lääkkeen vaikutus lakkaa.
      Itselläni nostelu aiheutti tosi keljun tunteen vatsan seudulle ja sinne operaatioalueelle. Lisäksi huimaus muistutti aina, jos liikaa rehki. Vaikka saattoihan tuo huimaus johtua myös todella alhaisesta hb:sta ja verenpaineen heittelystä.

      Kävelylenkit on hyväksi. Vaikka joka päivä jos vain vähänkin siltä tuntuu. Lenkkien ei tarvi olla pitkiä, sen verran että tuntee tehneensä jotain, mutta kuitenkin päivien edetessä aina vain edellistä pidempi lenkki, niin johan alkaa olo kohentua.

    • eimaltasairastaa

      Leikkauksesta kulunut viikko. Vaikeaa pysyä rehkimättä kun on aina tottunut tekemään jotain. Huomasin itsekin samat kun edellisissä kommenteissa, eli lähdin liian pitkälle lenkille ja meinasin pyörtyä, siitä kun toivuin ajattelin että kyllä mä nyt imuroin ja pesen ikkunat ainakin.. ehkä pitäisi vain pakottaa itsensä olla tekemättä mitään raskasta, jos´sitä sitten toipuisikin nopeammin..

    • Maltanytvaan

      Älä nyt hyvä nainen imuroi ja pese lattioita. Nauti sairauslomastasi, hemmottele itseäsi ja keskity vain itseesi. Lue hyviä kirjoja, katsele hyviä elokuvia/sarjoja ja tee kaikkea sellaista, mitä et normaalisti ehdi tehdä. Ja kuten edellinenkin kirjoittaja sanoi: kävele, mutta vain niin kauan kun tuntuu hyvältä. Tärkeintä on, että itselläsi on hyvä olo.

      Minulta kiellettiin alkuaikoina raskaan nostelun lisäksi juuri kurottautumiset, venyttäytymiset sun muut ja vasta jälkitarkastuksessa (5 viikkoa leikkauksesta) sain "vapautuksen" imurointiin, autolla ajamiseen ym. Tosin minulla oli todella suuren kohdun myötä avoleikkaus, ja haavakin vielä lähes 20-senttinen ja pystysuora, joten se toimitti kyllä mainiosti "muistuttajan" virkaa.

      • Anonyymi

        Mulle tuli 4viikon sairausloma. Ei saa kiloa painavampaa nostaa, ei ponnistaa, ajaa autolla ym. Mut jos 4 viikon päästä töihin jo voi mennä ni kai autolla voi ajaa jo muuan päivän ennen sitä?


    • ap.

      Joo, kyllä se nostelu ja muu rasitus sitten muistuttaa vaikka muuten olisikin hyväkuntoinen. Itsekin ajattelin, että imuroin "vähän vaan silleen kevyesti isommat pois", kun eihän se imuletku paljon paina. Mutta kun pienikin suutin imasee lattiaan, se lisää painoa ja kyllä siitä stten saa tuta jotain tehneensä.
      Hyvä silti, että muuten kunto kohenee nopeasti nykyisten leikkausten jälkeen vaikkei sitten ihan kaikkea voikan tehdä. Ei ainakaan tarvitse maata sairaalassa.

      Ostin tuossa sellaisen pyörällisen ostoslaukunkin, että pääse kauppaan ihan itse :D, se on kyllä kätevä mutta ei toki kannata liian pitkälle lähteä tai 10 maitopurkkia silläkään tuoda.

      Milloinkas muut ovat vatsan alueen tikeistä päässeet eroon?

    • kaikki OK

      Tikithän voi otattaa jo sitten pois kun iho on mennyt umpeen. Yleensähän se kai vie noin 2-3 viikkoa, kun niiden poistoon on varattu aika. Sen sijaan ne ns itsestään sulavat tikit siellä kropan uumenissa sulavat hitaammin ja niiden sulaminen saattaa viedä 6-8 viikkoa. Joskus jopa kauemminkin. on hyvin yksilöllistä miten itse kenenkin elimistö niitä tikkejä sulattaa. Varsinkin, jos ei ole mitään vuotoa, niin on aika vaikea tietää koska titit on sulaneet.
      elimistön sisällä ne kaikkein suurimmat ompelukset ja "poltetut" suonet. Sen vuoksi rehkiminen on aluksi kiellettyä, ettei tulisi mitään sisäisiä verenvuotoja tai repeämiä. Miettikää nyt sitäkin, jos on esim haava jossain taivealueella, polvessa tai sormen nivelessä. Kyllä sekin aika hitaasti paranee, jos kokoajan sitä raplaa.
      Makuuasennossa kyllä kannattaa jo mahdollisimman pian alkaa tehdä lantionpohjan jumpaa. Siinä asnnossa ei paine kohdistu liikaa alaspäin.
      Yhden fysiatrin kanssa oli kerran puhe, että lihakset lantionpohjassa ovat korjaantuneet täysin vasta puolen vuoden kuluttua leikkaukseta. elikkä esim kuntosalilla ei mitään huipputreenejä kannata ennen sitä yrittää.
      Kyllä itsekin vielä parin kuukauden kuluttua tunsin ikävänä tärähdyksenä, kun polkupyörällä ajoi jonkun töyssyn yli. Kyllä se tosiaan on jotenkin uskomatonta, miten joku leikkaus vie huonoon kuntoon, vaikka päällisin puolin ja normaalitilassa olo voi olla jo ihan ok.

    • Maltanytvaan

      Omat tikkini (olen se kokonaan avattu) poistettiin seitsemän päivän päästä leikkauksesta. Hieman jännitti, että voiko se vatsa todellakin pysyä kasassa niin lyhyen tikkiajan jälkeen. Mutta pysyihän se. Nykyään tuo 7 päivää on varmaan se tavallisin aika.

    • Maltanytvaan

      Ai niin, alkuperäiseltä piti vielä kysyä, että kuinka suuri se sarvipääsi oli?

      • ap.

        Lääkäri sanoi, että kohdun kanssa painoi joku 400 g, ultrassa sanottiin ennen leikkausta halkaisijaksi hiukan yli 7 cm. En osaa sanoa varmasti, pitäisi pyytää sairaalasta jokin paperi tapahtumista.
        Eli ei se, tai ne myoomat nyt ihan hirveän suuria olleet, kun olen lukenut joillakin olevan paljon isompiakin.

        Oliko itselläsi(?) minkälainen?


      • rp.

        Kohdun kokonaispaino 462g


    • Kaikki OK

      Ai niin ja siksikin se nostelurajoitus on ja sitä kannatta noudatta, ettei tule mitään laskeumia myöhemmin. Onhan selvää, että jos repii liian aikaisin, niin ne vasta kursitut kudokset ei pääse paranemaan kunnolla ja vaikka näkyvästi ei heti mitään vikaa tulisikaan, voi myöhemmin joku rakenne petää ja tulee joku virtsarakon tai emättimen pohjan laskeuma. ei kyllä kuullosta yhtään kivalta.

      • ap.

        Joo, kyllä niitä neuvoja kannattaa noudattaa, ja kuten sanoit, niin "se tosiaan on jotenkin uskomatonta, miten joku leikkaus vie huonoon kuntoon, vaikka päällisin puolin ja normaalitilassa olo voi olla jo ihan ok. "


    • Anonyymi

      Voiko kohdunpoiston jälkeen ajaa pyörällä ja kuinka pian en omista autoa joten töihin ajan pyörällä leikkauksesta 6viikkoa

      • Anonyymi

        Pyöräilyn voit myös aloittaa sairausloman viimeisellä viikolla.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Pyöräilyn voit myös aloittaa sairausloman viimeisellä viikolla.

        Leikannut lääkäri kauhistui kysymystä pyöräilystä. Ei todellakaan heti, vaan ehkä sitten joskus hamassa tulevaisuudessa. Täällä on ollut hyviä pointteja rehkimisen välttämisestä. Olisi pitänyt lukea ne aiemmin.


    • Anonyymi

      Riippuu miten poistettu, jos on tehty vaginaslisesti kestää kyllä nostella melko pian , mutta terve järjenkäyttö sallittu. Pari viikkoa välttää yli viittä kiloa, mutta varoitukset jostain kilon nostosta maksimissaan saa varmaan heittää romukoppaan. Yksilöllistä myös, mutta kyllä voi nostella kevyitä heti leikkauksen jälkeen. Minä kannon viiden kilon matkalaukkua.

    • Anonyymi

      Pelkään rehkineeni alussa liikaa ja toipumiseni vaikuttaa taantuneen. Tähystysleikkauksesta on jo yli 5 viikkoa. Vatsani sisällä on monenlaista arkuutta, vihlomista ja pistosta. Kylkiäkin kiristää välillä. Onko kenelläkään muulla ollut mitään tällaista ja paraneeko tästä enää koskaan entiselleen? Ja millä aikataululla?

    • Anonyymi

      Jos sulla on endometrioosi kuten olettaa voi ja kohtu poistettu niin kivut ei leikkauksella kokonaan lähde, tai leikkauksilla. Toki riippuu endonetrioosin etiologiasta, taudin kliinisesti kuvasta, onko miten paha, mikä on alue, kuinka paljon pesäkkeitä ja mikä on ikä. Liimautuuko elinet yhteen, onko kiinnikkeitä, kuroutuuko anatomia oikealle vai vasemmalle, pitääkö se palauttaa ynnä muuta. Lääkärit eivöt näistä hoitajille tiedota, jos itsellä jtn tumitmetoa auttaa etä osaa kysyä tarvittaessa, katsoa magneettikuvia ja suhtautua oikeammalla tavalla. Eli kivut normaaleja vaikka kohtu veks, monella endometrioosi-ihnisellä näin, sen sentään toteaa lääkärikin ettei leikkaus välttämättä auta.

      • Anonyymi

        Jos vastasit "Taantuneelle", kyse ei ollut endometrioosista, vaan syövän esiasteen takia tehdystä kohdun ja munasarjojen poistosta. Kaipaisin tietoa siitä, mikä on normaalia kipua.


    • Anonyymi

      Kivut ovat yksilöllisiä syöpätapauksissakin,riippuu yksilöllisistä ominaisuuksista, graduksesta jne. Syöpäkipuihin monilla morfiini ja oksikodoni, yydä tarvittaessa. Mikäli vaatii sädehoito, toivottavasti ei ,kun esiaste, mutta jos vaatii, parhaat lineaarikiihdyttimet ja magneettiohjattu, kohdetmnbettu, kohdealueelle tehokkain sädehoito suomessa voidaan antaa husin syöpäkeskuksessaa . Vinkki muillekin, tarvittaessa.

    • Anonyymi

      Vatsaleikkauksia läpi käyneenä voin sanoa, että kaikki nostelu leikkauksen jälkeen on haitallista, ei niinkään välttämättä haavalle, mutta leikkausalueelle voi muodostua esim. arpityrää, josta voi olla myöhemmin haittaa.
      Leikkauksista tulee myös aina kiinnikkeitä leikkausalueelle, rasittava nostelu ei välttämättä siinäkään ole ihan hyvä juttu.
      Leikkauksen jälkeisiä ohjeita on hyvä noudattaa.

    • Anonyymi

      Aivan kuten muutenkin, sääntöjä hyvä noudattaa, eduskunnan oikeusasiamies on se elin joka on toimien yleisin laillisuusvalvojat ja joskus hän puuttuukin epäkohtiin hyvin helposti, mikäli on aihetta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Metsäkoneen kuljettaja huuteli tutkijalle

      "voisit kyllä ottaa rintaliivit pois ennen kuin tulet minulle juttelemaan, hän sanoo." https://yle.fi/a/74-20106446 On
      Suomussalmi
      704
      9970
    2. Suomi on täysin sekaisin

      Jo ties monettako päivää hirveä itku ja poru jostain helvetin nilviäisistä. https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010
      Maailman menoa
      409
      4353
    3. Kaikki ei vieläkään usko luontokatoon.

      Suomussalmen Hukkajoella foliohattu metsäkoneen kuljettaja tuhosi tuhansia harvinaisia jokihelmisimpukoita eli raakkuja
      Kajaani
      90
      2996
    4. Sano vain suoraan, että nyt riittää

      ettei kiinnosta. Sano, että lopeta! En ihmettelisi, jos olet saanut tarpeeksesi ja toivot minun ymmärtävän lopettaa. Eh
      Ikävä
      43
      2855
    5. Mari Rantanen asettaa sairaan lapsen edun oman uransa edelle - (tekikö Marin samaa)

      Noin toimii kunnon vastuuntuntoinen äiti, mutta siitäkin nämä mt-ongelmaiset vasemmistolaiset häntä täällä haukkuvat. "
      Maailman menoa
      230
      2658
    6. Ohhoh! Ex-pääministeri Sanna Marinin Joni-rakas paljasti ilouutisen: "Tässä kuussa..."

      Sanna Marin on ollut naimisissa Markus Räikkösen kanssa. Nyt hänen seurassaan on usein julkkishiusmuotoilija Joni Willb
      Kotimaiset julkkisjuorut
      55
      2654
    7. Mitä ajattelet aina

      Kun hän tulee näköpiiriin?
      Ikävä
      153
      1845
    8. Luokatonta toimintaa

      Tyrmistyttävää toimintaa Stora Enson korjuu yrittäjältä Hukkajoella. Täyttä piittaamattomuutta laeista ja luontoarvoista
      Suomussalmi
      71
      1700
    9. Ensimmäisestä kohtaamisesta saakka

      minulla on ollut hämmentynyt olo. Miten voit tuntua siltä, että olisin tuntenut sinut aina? Sinun kanssasi on yhtä aikaa
      Ikävä
      14
      1620
    10. Maailmankuulu homopingviini on kuollut

      Minä niin toivoin että pariskunta olisi saatu kunniavieraiksi ensi kesän Prideen. 💔 "Maailmankuulu homopingviini on k
      Lapua
      6
      1423
    Aihe