Kuonokoppapakko puistoon

turvaksi

Mielestäni olisi erittäin hyvä idea määrätä kuonokoppien käyttö pakolliseksi koirapuistoissa.

Näitä keskustelupalstoja lukeneet ovat varmasti huomanneet, että samat ongelmat nousevat kirjoituksissa yhä uudelleen esille. Viestit käsittelevät toistuvasti muun muassa puistoissa syntyneitä vaaratilanteita, tappeluita ja huonosta koiran hallinnasta/koulutustaitojen puutteesta aiheutuneita ongelmia. Puistoissa käyvien ihmistenkin välinen kommunikaatio tuo omat haasteensa.

Monesti murheena on myös se, ettei koirapuiston sääntöjä noudateta. Piittaamattomuus/tietämättömyys saattaa johtaa siihen, että sääntöjen vastaisesti puistoon mm. tuodaan leluja, aggressiivisia koiria, juoksuaikaisia narttuja ja muuta säännöissä kiellettyä. (nämä mainitaan useimpien koirapuistojen säännöissä)

En luule, että kuonokopat ratkaisisivat kaikki ongelmat. En kuvittele, että ne vapauttaisivat omistajat vastuusta. Koiran ottaessaan ihminen sitoutuu koiran eliniäksi sen kouluttamiseen. En kuitenkaan usko, että koirapuistoissa ilmenevät ongelmat katoavat koskaan. Tämän vuoksi olen sitä mieltä, että monet ikävät tilanteet voitaisiin välttää, jos (puremisen estävät) kuonokopat olisivat vakiovaruste koirapuistoon tultaessa.

16

388

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kdolbbdd

      ei ikinä!!? en ainakaan laittaisi itse koiralleni kuonokoppaa koirapuistoon.. jos on koira johon voi luottaa, eikä se ole vaarallinen, voi koiran tuoda sinne:))

    • kuonokoppa on koiralle negatiivinen asia, entäs jos sinä haluaisit jutella ja sinulle laitettaisiin suukapula?

      olen positiivisen koulutuksen koulukuntaa joten uskon jatkuvaan kouluttamiseen, rohkaisuun enkä väkisin väännettävään laumahierarkiaan.

      olen kuitenkin sitä mieltä että koirapuistossa pitäisi:

      -uuden koiran sinne tullessa antaa koiralle tilaa jotta se ei stressaannu siitä että ennenkuin koira on edes hihnasta pois, kaikki on siinä naamalla.

      -jos koira ei tule toimeen kaikenlaisten koirien kanssa tai on hyvin dominoiva, ei sitä kannata sinne tuoda ennenkuin nuo on kitketty pois, ja taas positiivisella koulutuksella.

      -ihmisen pitää pystyä lukemaan omaa koiraansa, sen elekieltä ja jos huomaa koiransa stressitason nousseen, katkaista tilanne välittömästi

      -ei lapsia koirapuistoon koiran kanssa ilman aikuisen valvontaa
      (enkä nyt tarkoita enää mitään yli 15 vuotiaita, he voivat hallita koiraa ihan loistavasti)

      - ei nameja koirapuistoon

      -ei leluja koirapuistoon

      - ei epävarmoja koiria koirapuistoon sillä nekin stressaantuvat ja suuri osa vaaratilanteista johtuu juuri siitä.

    • turvaksi

      Pyrkimyksenäni oli ensimmäisen viestini alussa tuoda esille se ikävä tosiasia, että useiden tekijöiden johdosta koirapuistoihin tulee aina liittymään riski erilaisten ongelmien ilmenemiselle. Tämän vuoksi siellä käyvien koirien ja ihmisten turvallisuutta, ja samalla miellyttäviä puistokokemuksia, ei voi täysin taata.

      Nimimerkki mis. sy:lle: Paras mahdollinen tilanne olisi tietysti sellainen, jossa puistossa käyvien ihmisten näkemykset alkaen koiran kouluttamisesta ja ulottuen aina miellyttävän ja turvallisen puistokokemuksen mahdollistamisen keinoihin olisivat täysin yhteneväiset. Luettelit viestissä omasta mielestäsi tärkeitä koirapuiston pelisääntöjä. Monissa suomi24:n koirapuisto-osion viesteissä on vuosikausia tuotu esille hyvinkin samankaltaisia asioita. Koirapuistoihin liittyvät ongelmat eivät kuitenkaan ole kadonneet. Koiraihmiset eivät valitettavasti tule milloinkaan saavuttamaan täydellistä yhteisymmärrystä (edes nykyisiin puistojen kyltteihin kirjattuhin sääntöihin liittyen) . Havainnollistamasi koiran inhimillistäminen ("entäs jos sinä haluaisit jutella ja sinulle laitettaisiin suukapula?") ei suinkaan ole ongelmista pienimpiä.

      Ehdotukseni kuonokoppien käytöstä pohjaa nimenomaan siihen tosiasiaan, että kopat lisäisivät kiistatta turvallisuutta puistoissa. Kehotan kuonokoppiin kielteisesti suhtautuvia tutustumaan tarkemmin erilaisiin koppamalleihin. Koiratarvikkeiden kehitys kun on ulottunut myös kuonokoppiin. Koira on totutettavissa kuonokopan käyttöön. Kuonokopan käytön tuomien etujen havaitsemisella on sekä koiriin että ihmisiin ulottuvia positiivisia vaikutuksia.

    • Sekarotusen omistaja

      Koirista en tiedä, mutta joillekin koiranomistajille kuonokoppa olisi enemmän kuin paikallaan.

    • Kuonokoppaapuolustav

      ""kuonokoppa on koiralle negatiivinen asia, entäs jos sinä haluaisit jutella ja sinulle laitettaisiin suukapula?""

      Mitenhän toi kuonokoppa estää koiraa kommunikoimasta muiden kanssa?
      koira pystyy räksyttämään ja aukaisemaan suunsa todella hyvin oikeanlaisessa kopassa.
      Joidenkin kanssa voi jopa juoda!
      Voinko saada selvennyksen tuohon?

    • turvaksi

      Hiljaisuus taitaa kieliä siitä, että ilmeisesti nimimerkki mis.sy ei kykene perustelemaan sitä, miksi hän vastustaa kuonokopan käyttöä. Toivon tietysti, että pieni viestien määrä tässä aloittamassani keskusteluketjussa kertoo sitä, että ihmiset ovat alkaneet pohtia uudelleen kuonokoppiin liittyviä asenteitaan. Toivottavasti kielteiset asenteet muuttuvat niin, että koppien tuomat hyödyt aletaan vihdoin tiedostamaan. Kuonokoppa on kuitenkin (siinä missä panta ja talutushihnakin) koiran hallinnan apuväline.

      • Laupias Samarin

        Tasapuolisuuden vuoksi ehdotan, että kuonokoppaa kaikille kannattavat koiranomistajat kytkevät itselleen käsiraudat, voivathan hekin joskus kiihtyä ja olla vaaraksi toisille, vaikka olisivat normaalisti kilttejä ja kesyjä.


      • Anonyymi
        Laupias Samarin kirjoitti:

        Tasapuolisuuden vuoksi ehdotan, että kuonokoppaa kaikille kannattavat koiranomistajat kytkevät itselleen käsiraudat, voivathan hekin joskus kiihtyä ja olla vaaraksi toisille, vaikka olisivat normaalisti kilttejä ja kesyjä.

        Kun järki loppuu niin heitellään tyhmää herjaa!! Käsiraudat vois olla sinulle hyvät. KANNATAN EHDOTTOMASTI KUONOKOPPAA KOIRAPUISTOON PAKOLLISEKSI!!! Koira oppii ja tottuu siihen, juoksuklpailussakin sen on pakollinen. Minun koiraan käyty kiinni ilman syytä kaksi kertaa koirapuistossa ja omistaja sanoi on kiltti koira. Koira on arvaamaton, pään sisälle ei pääse joten KOSKAAN EI TIEDÄ MITÄ TAPAHTUU. Ja kun nykyään otetaan koiria vaikka minkälaisiin koteihin jossa koiran luonne kieroutuu!!


    • turvaksi

      Taitaa todellakin olla niin, että hyviä, asiallisia, perusteluja kopan käytön vastustamiselle ei tunnu löytyvän. Olisin niin toivonut saavani hyvin argumentoituja vastauksia kopan käyttöön liittyen.

      Tiedän monia koirapuistoissa käyviä henkilöitä, jotka ovat sanoneet kokevansa olonsa voimattomiksi nähdessään sellaisia ikäviä puistoissa sattuneita tapahtumia, kuten koiratappeluita. Voimattomuuden tunne kumpuaa siitä, että heistä, kuten minustakin, tuntuu, ettei tällaisten tapahtumien ehkäisemiseksi ole tehty kaikkea voitavaa.

      Mielestäni kaikki koirapuistoissa tapahtuneet vahingoittumiseen johtaneet puremiset ovat täysin turhia ja vältettävissäolevia tapahtumia. Kukaan ei voi taata, että kaikki koiranomistajat olisivat valmiita (tai edes kykenisivät) panostamaan koiransa kouluttamiseen ja hallintaan. Kuonokopasta olisi kiistatta apua.

      Kuonokopan rinnastaminen käsirautoihin kuulostaa lapselliselta ja tuo kieltämättä mieleen koiran inhimillistämisen. Samaisella nimimerkki Laupias Samarinin huvittavalla logiikalla voisi varmaankin vertailla kaulapantaa ja talutushihnaa vangin kahleeseen! Mielestäni kopan vastustamisen "perusteluksi" ei riitä se, että kuonokoppa on vieras esine eikä sen käyttöön olla valmiita perehtymään. Eikö omia asenteita voisi pohtia uudelleen edes koirien ja oman turvallisuuden ja hyvinvoinnin nimissä?

    • koppa pärstään,ei

      Kuonokoppa antaa ajatuksen ettei koira osaa olla kunnolla muiden koirien kanssa ja koska säännöt koirapuistossa ovat sellaiset ettei vihaista eikä alistavaa koiraa puistoon,niin eihän sitä kuonokoppaa tarvita.

      Välillä tietysti tulee uroksilla varsinkin pientä arvonjärjestyskiistaa mikä on melko normaalia eikä koirat silloinkaan pure vaan enemmänkin rähisevät toisilleen ja pullistelevat.Tässä tulee se omistajan rooli ottaa koirat välittömästi erilleen ja antaa koirille aikaa hengähtää ja rauhoittua,sen jälkeen irti ja kaikki on taas normaalisti.

    • turvaksi

      Nostit esiin (koppa pärstään, ei) mielenkiintoisen näkökulman. On totta, että kuonokoppaan kytkeytyy monilla ennakkomielikuvia liittyen koiran käyttäytymiseen. Kun ajatellaan muita koiran hallintaan liittyviä välineitä, kuten kaulapantoja, valjaita, kuonopantoja ja vaikkapa fleksi-taluttimia, tällaisia koiran käyttäytymiseen liittyviä oletuksia ei (välttämättä) tehdä yhtä yleisesti. Tämän halusin tuoda esiin, jotta havainnollistuisi tosiasia, että koppa itsessään ei kuitenkaan suoraan kerro koirasta vielä mitään.

      Kun puhutaan koiran "taidoista" olla tekemisissä muiden koirien kanssa ei tietenkään voida sivuuttaa ihmistä, jonka vastuulla koira on. Aloitin tämän keskustelun saadakseni ihmiset pohtimaan yhtä varteenotettavaa keinoa - kuonokopan käyttöä koirapuistoissa- vahingoittumisten välttämiseen.

      Koppa pärstään ei:lle: vetosit koirapuiston sääntöihin. Olet saattanut tätä palstaa lueskellessasi huomata muutamiakin keskusteluita liittyen esimerkiksi sääntöjen noudattamiseen ja aggressiivisesti käyttäytyneen koiran omistajan korvausvelvoitteen puuttumiseen. Pitävätkö seuraavat väitteet sinusta paikkansa?
      1)kaikki puistoissa käyvät eivät noudata koirapuistojen sääntöjä
      2)sääntöjen olemassaolo ei takaa niiden noudattamista eikä tee puistoista turvallisia
      3)monet puistoissa käyvät kokevat puistojen yhteydessä olevat säännöt riittämättömiksi miellyttävien puistokokemusten ja turvallisuuden mahdollistamisen kannalta

      Väitteeni numero kolme perustuu tässä aloittamassani aiheessa ja koirapuisto-palstalla havaitsemaani (ikuisesti) jatkuvaan ilmiöön, johon liittyvät keskustelijoiden (hyväätarkoittavat) yhä uudelleen rakentamat (valistamaan pyrkivät) kuvaukset ihanteellisen omistajan roolista ja sen mukanaan tuomista moninaisista tiedoista ja taidoista. Täydellisen yksimielisyyden saavuttaminen tässä asiassa on nähdäkseni silkkaa utopiaa.

      • ei ole totta

        Väitteeni numero 4 perustuu siihen tosiasiaan ; pysyisit poissa täältä kuten myös koirapuistosta ruikuttamasta ja vinkumasta,

        Uskon lukemani perusteella ettet itse omista vähäisiäkään taitoja hallita koiraasi , niin pontevasti kuonokoppaasi perustelet.

        opi ja tutustu koirasi käyttätymisestä ja hetken päästä huomaat taitosi karttuvat lukea koirasi ilmeitä ja eleitä
        kuinka typeriltä kommenttisi kuonopannasta kuulostavat,


    • M-itä mä luen

      "On totta, että kuonokoppaan kytkeytyy monilla ennakkomielikuvia liittyen koiran käyttäytymiseen".

      Eihän kukaan pidä koirallaan kuonokoppaa ellei siihen ole jokin syy?

    • asdmolossi

      M-itä mä luen, se syy pitää kuonokoppaa ei aina tarkoita sitä että koira on aggressiivinen.

    • mmitä

      Ja syy voi olla muutakin kuin agressiivisuus.

    • Ek. C.

      Ymmärrän peruselusi täysin, mutta eläinkouluttajana olen huomannut että ellei koiralla ole uskomattoman hyvä itsetunto niin kuonokopalla on vahva psykologinen vaikutus koiraan. Minun on vaikea kuvitella kuonokopallista koiraa leikkimässä, useimmiten koppa tekee koiran alistuvaksi ja rauhalliseksi. Paitsi ongelmakoiria joilla voi palaa täysin pultit sellaisen rajoituksen kanssa.
      Itse kannatan mielummin sääntöjen vahvistamista jotta koirapuisoystävälliset koirat voisivat vapaasti siellä leikkiä. Itse en harrasta koirapuistoja vain siksi että meidän paikkakunnalla ei ole isojen ja pienten puolia vaan vain yksi iso aitaus. Koirani ovat alle kymmenkiloisia ja voivat helposti jäädä isomman jalkoihin vahingossa ja loukkaantua vakavasti.
      Onneksi löytyy oma piha jossa leikkiä ja minne voi kutsua koirakavereita :)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      36
      1486
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1311
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1245
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      7
      1243
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1218
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      2
      1208
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1204
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1180
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1160
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1136
    Aihe