Keravan Anttilan Logistiikkakeskuksesta

Näin Keravalla

Keravan Anttilan Logistiikkakeskuksesta 18 –vuotiaalle kesätyöläiselle potkut kuuden työvuoron jälkeen.

Tiedän tapauksen, jossa 18-vuotias opiskelija meni kesäkuun 2012 alussa kesätöihin 2 kk. määräajaksi Keravan Anttilan Logistiikkakeskukseen varastotöihin. Seitsemännen työvuoron alussa ilmoitettiin, että työt on loppu. Koeaikapurku. Työnjohto, eikä edes henkilöstöpäällikkö suostu kertomaan mikä tähän oli syynä. Ainut vastaus ja perustelu, joka lopulta annettiin henkilöstöpäälliköltä; Yhdellä sanalla Soveltumaton! Vaikka todellista syytä vaadittiin kerrottavaksi, niin ei sanottu. Soveltumaton.
Kuuden työvuoron aikana kukaan ei ollut moittinut työtekoa tai kertonut, mitä olisi tehty väärin. Asiasta ei kerrottu edes talon luottamusmiehelle.
Näinkö työnantajalla on oikeus toimia ja turvautua siihen, että ei se opiskelija kuitenkaan kyseenalaista tai riitauta asiaa oikeudessa. Näinhän työnantaja voi toimia myös, kun henkilöstöä on liikaa. Tuota ei tietenkään voi sanoa ääneen, koska oikeuskäytännön mukaan se on tuomittavaa.
Herää kysymys, miksi ei voi kertoa todellisia syitä. Vai eikö niitä uskalleta kertoa. Jos jotain tekee huonosti, niin siitä pitää antaa palaute, jotta tilanteen voi korjata. Tietenkin, jos syytä ei voi kertoa, niin onhan se parempi olla vain hiljaa ja turvautua sanaa Soveltumaton.
Koeaikapurkuhan on tarkoitettu siihen, jos työntekijä ei suoriudu työtehtävässä objektiivisesti katsoen riittävän hyvin, niin työsuhde voidaan helposti purkaa. Työntekijälle kuitenkin pitää olla mahdollisuus edes korjata työntekoa. Ajatelkaa miten 18-vuotias voi tietää tehneensä jotain huonosti tai väärän, jos hänelle ei kukaan siitä kerro mitään. Ensimmäinen palaute; avaimet tänne.
Työlain mukaan työntekijällä pitää olla mahdollisuus avustajan käyttöön ennen työsuhteen purkua. Lisäksi vaadittaessa pitää antaa perusteltu vastaus työsuhteen purkamiseen johtaneista syistä. Nämähän ovat vain sanahelinää nykyään.
Nuoret olkaa tarkkoina minkälaisen yrityksen palvelukseen haluatte kesätöihin. Kehotan myös liittymään ko. yrityksen toimialalla toimivan ammattiliiton jäseneksi heti ensimmäisenä työpäivänänne, koska silloin olette paremmin turvassa epämääräisiltä ulosheitoilta. Jäsenmaksut ovat vain prosentin paikkeilla.
Huonosti valittu kesätyöpaikka voi tarkoittaa sitä, että olet koko kesän lomalla, vaikka sinulla olisi ollut toinenkin työpaikka, jota et ottanut vastaan.

Tosin olemmehan saaneet lukea uutisista, että Anttilassa aloitetaan henkilöstön vähentämisneuvottelut.
Aloitan keskustelun. Onko vastaavaa tapahtunut muillekin Keravalla?

Näin Keravalla.

2

86

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hbyjj

      Koeaika purkuun ei tarvita syytä.

    • Eetu

      Se on harhakäsitys, että syytä ei tarvitse ilmoittaa. Työnantajat
      jakelee tätä käsitystä. Oikeudessa ne on keksittävä viimeistään.

      PURKAMINEN KOEAJAN PERUSTEELLA
      Koeajan kuluessa työsopimus voidaan molemmin puolin purkaa. Työsopimusta ei saa kuitenkaan purkaa Työsopimuslain 2 luvun 2 §:n 1 momentissa tarkoitetuilla tai muutoinkaan koeajan tarkoitukseen nähden epäasiallisilla perusteilla. Epäasiallisia perusteita on Työsopimuslain 2 luvun 2§ mukaan syrjintään tai tasapuoliseen kohteluun liittyvät tekijät.

      Ennen työsuhteen päättämistä työntekijälle on varattava tilaisuus kertoa oma näkemyksensä työsuhteen päättämisen syystä. Työntekijällä on oikeus käyttää avustajaa.

      SYYN ILMOITTAMINEN
      työnantajan on työntekijän pyynnöstä viivytyksettä ilmoitettava tälle kirjallisesti työsopimuksen päättymispäivämäärä sekä ne hänen tiedossaan olevat purkamisen syyt, joiden perusteella työsopimus on päätetty (TSL 9:5).

      Tällaista sanoo Työsopimuslaki, jos sitä noudatetaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      136
      3822
    2. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      116
      1490
    3. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      271
      1350
    4. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      69
      1309
    5. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      18
      1194
    6. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1101
    7. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      45
      1078
    8. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      60
      1061
    9. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      1046
    10. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      56
      997
    Aihe