7v poikani on innostunut sähkölaitteista. Uusin keksintö on
avata ja purkaa vanhoja laitteita, joita on vuosien varrella
kerännyt itselleen. Mm. digibokseja, modeemeja,
satelliittivastaanotin.
Onko näissä jotain riskiä, voiko laitteesta jota ei ole kytketty pisto-
rasiaan, saada sähköiskun, vaikka jonkin kondensaattorin kautta?
Vai annanko availla vaan vapaasti kaikkea?
Kodin elektroniikan purkaminen lapselle vaaraksi?
50
4500
Vastaukset
- perämela
Ei niissä matalajännitelaitteissa ole vaaraa sähköiskuille.
- Äitiä kiinnostaa
Kiitos vastauksesta. Mutta miksi niiden takaseissä on
salamankuvia ja varoituksia ettei saa avata? Myös pojan
avaaman tietokoneen jännitelähteessä oli tällaiset merkinnät.
Kielsin avaamasta sitä.
Ja onko 230 v matalajännite?- 9+9
"Ja onko 230 v matalajännite?"
-Määritelmällisesti ei.
Googleta "pienjännite" ja "pienoisjännite", niin löydät määritelmät. Wikipedia..
230V on pienjännite, mutta toki tappava, jos siitä itseensä saa. Käsien läpi on paha, koska sähkö menee sydämen läpi. Se on herkkä aparaatti.
Jos haluaa, voi virtalähteen elektrolyyttikondensaattorit purkaa laittamalla laite päälle siten, ettei pistotulppa ole pistorasiassa. Tämän pitäisi purkaa virtalähteeseen mahdollisesti varautuneet jännitteet.
Jos tämän ensin suoritettuaan haluaa lisävarmuutta jäännösjännitteiden poistoon, voi kumihanskat käsissä laittaa alumiinifolion kiinni (hetkeksi) piirilevyn juotospuolelle siten, että painelee folion kiinni kaikkiin juotospuolen pinnanmuotoihin, jolloin kaikki kyseisen piirilevyn konkat purkautuvat alumiinin aiheuttamaan oikosulkuun. Selvää on, ettei pistotulppa saa olla toimenpiteen aikana pistorasiassa.
Disclaimer eli vastuuvapauslauseke:
Voisin ja uskaltaisin itse toimia kuten edellä kerroin, mutta en lupaa enkä väitä varmaksi, että kerrotut menetelmät jäännösjännitteiden poistamiseksi käytöstä poistetuista sähkölaitteista olisivat ehdottomasti oikeita. Jos on epävarma oman tai lapsensa taikka muun henkilön turvallisuuden puolesta, kannattaa viedä vanhat, käytöstä poistetut sähkölaitteensa avaamattomina asianmukaiseen kierrätykseen.
Ihan hyvä raja varmaa toi 50v vaihtovirtaa (AC) ja 120v tasavirtaa (DC) niin sanottu pienoisjännite jolloin kaikki puuhastelu on aika lailla turvallista.
Anna purkaa alkuun semmosia missä on verkkomuuntaja erillisenä ja takana lukee vaikka 24v tms. Mutta joka tapauksessa tota harrastusta pitää tukea kaikin keinoin.
Poikaasi vuotta vanhempana kasailin Kouluelektroniikan rakennussarjoja jotka on nimen omaan kehitetty lapsille/nuorille.
Jos se ton ikäsenä alkaa noiden kanssa päivittäin pulaamaan ni 20v:nä se on jo laajempaakin osaamista omaava asiantuntija jolla näyttää olevan työelämässä suunnatonta arvoa, (tai kunhan ainakin osaa esiintyä sellaisena)
230v on vaarallinen jännite, en sitten tiiä kuinka todennäköistä sieltä on vaarallinen säkäri saada kondensaattorin kautta, kyllä se ainakin pistää "pikkupojan toiseen potenssiin" jos nyt viittaan omaan kokemukseeni loisteputkivalaisimesta 9v iässä (hieman Perämelan sanoja lainaten).- Äitiä kiinnostaa
Tuo Kouluelektroniikan sarja oli mainio vinkki, kiitos siitä! Näytin pojalle ja tuntui innostuvan. On harrastanut sähkölaitteita jo reilun vuoden ikäisestä, niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin. Aloitti kännykän latureista ja siirtyi pikkuhiljaa "kovempaan kamaan".
Olen yrittänyt etsiä jotain harrastuskerhoa aiheen tiimoilta mutta en ole vielä löytänyt. Olisin kiitollinen jos jollain vinkkiä tähän liittyen, pääkaupunkiseudulla asutaan.- arles
Terve!
Käy vilkaisemassa myös tätä rakennussarjaa pojallesi:
http://www.verkkokauppa.com/fi/product/0356/cvrmg/Maxitronix-Electronic-Lab-MX906-130-in-1
Tuossa on suomenkieliset ohjeet eikä tarvita erikoisempia työkaluja noiden kytkentöjen tekemiseen.
Harrastuskerhoa ei taida ikävä kyllä tänä päivänä olla elektroniikkaharrastelulle, ellei joissain kouluissa sitten ole. Monet radioamatöörit kuitenkin rakentelevat tänäkin päivänä kaikenlaista ja nuorisotoimintaakin on Suomen Radioamatööriliitolla (tosin hieman vanhemmille kuin 7-vuotiaille). Lisätietoja löydät Suomen Radioamatööriliiton sivuilta ja liiton toimistosta.
Omien nuoruusvuosieni aikana oli sattumalta jotain kesäkerhoja, ja sitten seurakunnan puolesta oli joku isompi porukka missä noita sarjoja rakennettiin mutta sitten sekin loppui, ja kirkostakin erottiin 18v iässä.
Valitettavasti noita kasaillaan ”normaalisti” vasta yläasteella ja ammattikoulussa, niin pieni porukka joka niitä tuossa iässä tajuaa että vaikea pitää toimintaa.
Näin aikuisiällä vaan harmittaa juuri tuo että vanhempien tukea tai ymmärrystä ei ”tarpeeksi” tullut tuohon pakon omaiseen harrastamiseen. Osaaminen olisi nyt monin kymmenkertaista jos esimerkiksi komponenttien toimintaa olisi selitetty eikä niitä olisi vuosia tarvinut tutkia ja kokeilla.- 8+14
Ei tule heti muita laitteita mieleen kuin vanhat putkitelkkarit ja monitorit. Niista saattaa vielä saada tällin jos sormet työntää väärään paikkaan. Niin, saattahan se kuvaputki räjähtää sisäänpäin jos oikein osaa...
oli sellanen kylpyhuoneen loisteputkivalaisin jostain purettu mihin olin vaan miehekkäästi heittäny MMJ:n pätkään pistotulpan.
Loisteputki jostain syystä piti vaihtaa ja se kääntösysteemi oli toiselta puolelta jumissa ni tungin semmosen punasen linkkarin ja yritin sillä sen ruuvarilla kääntää sitä 45 astetta. Se pistotulppa ei ollu seinässä ja siel tuli ihan tajuton tälli, olisko ollu kuristimella sit joku kompensointi siinä sisäänrakennettuna, 90-lukua oli.megger kirjoitti:
oli sellanen kylpyhuoneen loisteputkivalaisin jostain purettu mihin olin vaan miehekkäästi heittäny MMJ:n pätkään pistotulpan.
Loisteputki jostain syystä piti vaihtaa ja se kääntösysteemi oli toiselta puolelta jumissa ni tungin semmosen punasen linkkarin ja yritin sillä sen ruuvarilla kääntää sitä 45 astetta. Se pistotulppa ei ollu seinässä ja siel tuli ihan tajuton tälli, olisko ollu kuristimella sit joku kompensointi siinä sisäänrakennettuna, 90-lukua oli.ainii ja kaatunut katuvalo josta sain polttimon ruuvattua irti, ei muutaku himaan ja elohopeapurkauslamppu e27 kantaiseen yövalaisimeen…
Loppupäivän näky se salaman kirkas lampun kuva silmillä, oli silmät auki tai kiinni, mitään muuta ei tahtonut nähdä ja sehän jakso naurattaa.
- kannusta harrastamaa
Vieläkö löytyy noita elektroniikkasarjoja kuten inssi-ex sarjat.
http://www.huuto.net/kohteet/inssi-elektroniikkasarja-ex-60-retro-radio-electronic-gakken/231917370
Mulla oli 70 luvulla EX 150 siitä sai rakennettua vaikka mitä myös omia tuli kokeilua. Niissä on jokainen komponentti koteloitu palikan sisään jossa on kontaktit reunoilla, kasattiin peruslaitteen sisään. Peruslaitteessa oli sisällä valmiina kelat, vahvistin, kaijutin, mittari ym. Mukana hyvä kirja missä oli mallit ja toiminta selostus, tuli komponentit tutuksi. - hyvä harrastus
Elektroniikka on hyvä harrastus ja omalla kohdallakin se alkoi jo aivan pienenä poikana kaikenlaisten rikkinäisten (ja välillä toimivienkin) sähkö- ja elektroniikkalaitteiden purkamisella ja tutkimisella. Jossain vaiheessa jopa naapurit niitä kantoivat minulle purettaviksi kun omasta kotoa ei purettavaa enää löytynyt.
Elektroniikan kokeilusarjat ovat myös yksi hyvä vaihtoehto rakennussarjojen lisäksi, niiden kanssa voi myös oppia miten eri rakenneosat eli komponentit toimivat.
Kokeilusarjoja saa ainakin Vaasan Elektroniikkakeskuksesta:
http://www.vekoy.com/index.php?cPath=95_1324 - dsfgfhdgjfu5645345yt
Oikeastaan kuvaputkelliset televisiot ja mikroaaltouunit ovat ainoita kodin laitteita, joissa teoriassa voi säilyä ikäviä jännitteitä konkkiin varautuneina.
Muutoin laitteet ovat vaarattomia, kunhan ovat olleet varttitunnin poissa seinäsähköstä.
Toki kirjoitellessa tuli mieleen, että sopivasti hajonnut virtalähde esim. mainitussa digiboksissa voi säilyttää varausta verkkoelkollaan pitkiäkin aikoja. Itse tullut saatua verkkoelkolta reilua 300 volttia näpeille useinkin. Kyllähän se kiroilemaan saa... Itse asiassa näköjään pikkurillin kyljessä palaneet jäljet, vaikka taitaa jo useampi viikko viimeisimmästä tapauksesta olla. - purkamalla oppii
joskaan nykylaitteista ei ehkä saa yksittäisiä elektroniikan komponentteja irti ainakaan ehjinä.
Sähköiskun vaara on olemassa, jos on vielä verkkojohto ("sähköjohto") avatussa laitteessa ja panee töpselin pistorasiaan. Virtajohdot kannattaa poistaa. Jos katkaisee johdon niin ei pidä jättää katkaistua johtoa lasten tai muidenkaan ulottuville etteivät laita seinään ja saa sen päästä sähköiskua. - ihanhyväharrastus
Oppii paljon kun purkaa laitteita, mutta niitä tinaillessa kannattaa huomioida tuuletuksesta, kun voi tulla myrkyllisiä kaasuja. En tiedä tuleeko paljon, tuskin vaarallisesti.
- 28=17+11
Joskus ennen kouluvuosia tuli tosiaan purettua muutamia laitteita palasiksi, eikä kokoamistaitoa sitten vielä löytynytkään. Muun muassa äidin vanha levysoitin meni palasiksi, josta tuli noottia vielä vuosien päästä. Ostin sitten aikuisena äitille uuden soittimen, oli vaan ehtinyt musiikkimaku jo muuttumaan, että eihän se sitä enää tarvinnut.. :)
Sitä se teettää.. ei minullakaan ollut ympärilläni juuri ihmisiä, jotka olisivat osanneet harrastuksessa neuvoa, paitsi yksi radioamatööri, mutta siltä ei sitten uskaltanut kysyä jostain syystä..
Ja kolvi käryää edelleenkin tiettyinä kausina lähes päivittäin. - niin se on
28=17+11 kirjoitti:
Joskus ennen kouluvuosia tuli tosiaan purettua muutamia laitteita palasiksi, eikä kokoamistaitoa sitten vielä löytynytkään. Muun muassa äidin vanha levysoitin meni palasiksi, josta tuli noottia vielä vuosien päästä. Ostin sitten aikuisena äitille uuden soittimen, oli vaan ehtinyt musiikkimaku jo muuttumaan, että eihän se sitä enää tarvinnut.. :)
Sitä se teettää.. ei minullakaan ollut ympärilläni juuri ihmisiä, jotka olisivat osanneet harrastuksessa neuvoa, paitsi yksi radioamatööri, mutta siltä ei sitten uskaltanut kysyä jostain syystä..
Ja kolvi käryää edelleenkin tiettyinä kausina lähes päivittäin.Vanhaa kännykkää ei kannata lapselle leluksi antaa, kun sillä saa edelleen soitettua hätänumeroon, vaikka sim-kortti on poistettu. Tällaisia turhia soittoja tulee nykyään vuosittain tuhansia kappaleita.
- 3rkk13
Ne varoitukset takakannessa on eu määräyksiä. Ja todellisuudessa tarkoittavat että vain koulutettu asentaja saa huoltaa kyseistä laitetta. Jos sen lootan avaa mattimeikäläinen ja tekee "sopivat" kytkennät siine niin en suosittele kytkemään laitetta verkkovirtaan. Ei tule yhtäkkiä mieleen kuin perinteinen putki tv, josta voi saada isot tällit vaikka pistoke on irti seinästä. Eli jos niitä laitteita haluaa vain "purkaa" eikä kytke sähköihin niin voin suositella.
Meillä oli harrastuskopla pienenä ja tehtiin kaikenlaisia vempaimiaa ja kokeita, ja kaikki me 4 poikaa päätyttiin elektroniikka-alalle. Pidin täällä tuollaista kerhoa, niin lapset loppuvait tuossa 2006 vaiheilla, niin lopetetiin. Harrastuksena kiva ja opettava, kunhan pysytään pois verkkojännitteistä, ja konkat osaa purkaa, jos ei heti niin ekan näpin jälkeen ja putkitelkasta saa aika tällin vaikka telkka olis ollut pois kauan. Samoin mikrosta. Kuvaputki on vaarallinen, paljon terävää lasinsirua ja poksahdus, jos se särkyy. Eli ei suurta vaaraa, kunhan verkkojohto on poissa, eihän ole mitään täysin vaaratonta harrastusta.
Sarjat ovat hyviä ja niiden opetus jää kyllä paljon juottamisen opetteluun, omat projektit ja kokeilut, ne antavat enemmän tietoja ja taitoja.- ööh.
Jos kokoaa takaisin, eikä mene täsmälleen paikalleen.. laitetta ei kannata käyttää.
- 18+12
Laitetta ei SAA käyttää...Siitä meinaan alkaa tulee aika nasevat sakot syytteet, jos laite ei ihan niin hyvin mennytkään kasaan.
- 20+12
Helpoimmalla pääset kun ostat jännitteenkoetteminen, tai sitten yleismittarin...Mutta se on aika epäkäytännöllinen, koska lapsi ei kumminkaan saa jännitettä kytkeä laitteeseen jota on tutkinut. (Periaatteessa kaikki sähkötyöt, joihin tarvitsee työkaluja ovat laittomia...Paitsi jos ne pysyy jännitteettöminä)...
230V jännite losauttaa aika lujaan ja jos se tulee vaihtojännitteestä, niin sydämenpysähdys on sekunneista kiinni. Anna pojan ihmeessä leikkiä laitteilla, millä ei ole omaa virtalähdettä, akkua, kondensaattoria. Etköhän myös ihan sähköalan liikkeistä voi kysellä tämmöistä "nuoren sähkömiehen" pakettia, johon saa perus työkaluja. :) - rtv asentaja
Jaa 230 v tappaa?
Pentuna tuli saatua niin monet sätkyt ja edelleen hengissä!
Paras tempaus 70-luvulla oli vanhan putkitelkkarin juovamuuntajasta saatu sätky 15000 volttia,ruuvari lähti kädestä lujaa ja pitkään oikea käsi oli hervoton.
Sittemmin tulikin hommattua radio/tv asentajan paperit 80-luvun alussa.
Pitää muistaa vanhan open kertoma sääntö:vasen käsi taskussa ja oikealla ropaa mittaillessa jännitteitä.- Sinus
Sehän riippuu myös miten sen tällin saa, tuleeko täysi 230 ja onko toinen käsi esim. "maissa" tms. Oleellista on paljonko kulki virtaa, kuinka pitkään, mistä mihin se kehossa kulki ja miten se sattui sydämen toimintajaksolle.
"Aatun" tohtorit ovat aikoinaan tehneet "tutkimustyön".
- itse en pelaisi
"Pentuna tuli saatua niin monet sätkyt ja edelleen hengissä!"
Homma on sama kuin pelaisi venäläistä rulettia. Jos sätky tulee sopivaan aikaan suhteessa sydämen toimintaan, voi olla että jo pienestäkin sätkystä sähköinen toimina häiriintyy ja tulee kammiovärinä tai sitten piilevä sydänvika joka tulee esiin vasta vuosien päästä.- 14+8
Se riippuu sydänjaksosta ja millainen se jännite on. Vaihtojännite on aina vaarallisempi ja vaatii matalemman jännitteen, jotta se henki lähtee. 230V jos tarpeeksi kauan kestää niin sydänpysähdys on mahdollinen. 15000 V puhutaan alle sekunnin jaksosta, jolloin kärähtää. Kyseinen ihminen ilmeisesti elää siinä oletuksessa, että kun sähkö tulee kynsille se heittää kun sumo painija sinut taakseppäin.
- en tiä mutta
Kaveri avasi mun digikameran josta oli akku poistettu, ja "purki" ruuvimeisselillä tökäten jostain sisäisestä varastovirtapatterista kauheen pamauksen ja savupilven kanssa jännitteet pois. Ei ollut töpseli kiinni, eikä akku mutta on siellä virta ja kamera oli seisonut jo kuukausikaupalla hyllyllä käyttämättömänä eli ei oltu vastikään edes ladattu. Varovaisuutta hei.
- m,nbbv
Ettei vaan ollut salaman käyttämä kondensaattori? Paristoissa on sen verran sisäistä resistanssia että ne harvemmin pamahtavat vaikka kytkis oikosulkuun.
moi
Mun töissä on sama ongelma, mut tää tekijä on paljon vanhempi ukonretale. Se on
nyt kiinnostunut hajoittaan osiin erilaisia vanhojakin hökötyksiä, just noita mm. digi-
bokseja yms vanhaa tarpeetonta roinaa. Mun mielestä se on VAARALLISTA mui-
den ollessa samassa tilassa sen kanssa tekemässä pakkotöitä.....ja meillä kun on mukamas yks akka siellä joku paloturvavastaava.....joka ei tee siellä mitään muuta, kuin haukkuu, jos joku tekee vähänkin väärin jotakin....mutta tuota pöljää hullua ku-
kaan ei moiti koskaan mistään......olkoot uusi tai ei....
Mä vaan ootan, et siihen pöljään iskee joku, tai sitten liekki leimahtaa, et sit se lo-
pettais sen tyhmän teon, ja tekis muuta, mitä me muut tehdään.....ja opettelis tuleen
ajoissa, jos se on myöhässä, sille ei huomauteta siitä, mut jos joku muu on........- asfpaojfpasfj
"Tähän ennenkään sähkömiestä oo tarvittu..." (Kuuluisia viimeisiä sanoja) :D
ainoastaan johonkin kondensaattoriin tai muuntajakelaan on voinu indusoitua jännite mikä voi vähän näpäyttää mut ei se vaarallista ole
itse satoja sähköiskuja saaneena voin kertoa et verkkovirta on todella harvoin tappavaa, se enmmänki tuntuu veemäiseltä...
- sfs6002
ei jännite tapa vaan virta. virta on vaarallista jo yli 35mA arvolla joka saattaa aiheuttaa sydänkammion värinää mikä puolestaan voi johtaa kuolemaan. Mikään laitteista ei toimi alle ampeerin virralla tiettyjä poikeuksia lukuunottamma jotka onvat ns Hituvirtaa.
maallikko joka poikasi on saa mennä rakentamaan ja purkamaan laitteita joiden arvot ovat 50 v vaihtojännittellä ja 120 tasajännittellä. Poislukien pienoisrautatiet joissa äkkiä ollaan jänniterajan yli. laillisesti saa omaan käyttöön rakentaan sähkölaitteita jotka on tarkoitettu sähköalan harrastamiseen. maallikko saa määräyten mukaan poistaa vain suojakannet esim pistorasioista ja kytkimistä maalausta sekä tapetointia varten. tehdä yksivaiheisen jatkojohdon (en suosittele tämä tappaa eniten maallikoita suomessa) liittää sisustuvalaisimen sokeripalalla kattopisteokkeeseen.
Noita TV juttujen purkamista varsinkin vanhemmista laitteista en suosittele koska niissä on kondensaattoreita joihin virta saattaa varautua pitkäksi aikaa. tuo neuvo 15 min ei ole yleispätevä. Paras olisi hommata alkuun pojalle rakennussarja ja jos harrastus jatkuu ohjata pätevän opettajan luo. esim radioamatöörit rakentavat paljonkin laitteita omaan käyttöön.
jotain asiasta tiedän kun toimin sähkötyöturvallisuuskouluttajana.
Ps. jätä nuo kommentit joissa kehutaan saaneen sähköiskuja omaan arvoonsa. ovat saaneet nimenomaan vain iskun. Tuurilla eivät ole jääneet kiinni virtapiiriin.- HUH HUH MITÄ SONTAA
Kouluttajalle ihan vaan tiedoksi, tietyn resistanssin (esim ihminen jossain tietyssä tilassa) läpi kulkeva virta on SUORAAN VERRANNOLLINEN jännitteeseen.
Jos et usko niin käy vaikka yliopiston professorilta kysymässä, että mikä on oomin laki.
ET SINÄ VOI TIETÄÄ KUINKA PALJON SITÄ VIRTAA TULEE, ELLET ITE TUNGE SORMIASI SINNE KILOVOLTIN LINJAAN. Sen sijaan jännitteen voi selvittää, ja se informoi tilanteen vaarallisuutta ihan tarpeeksi.
Toivottavasti sinä ja kouluttaja kaverisi pidetään kaukana työmaalta vakavampien tilanteiden välttämiseksi. - mikäkohän keskenkasv
HUH HUH MITÄ SONTAA kirjoitti:
Kouluttajalle ihan vaan tiedoksi, tietyn resistanssin (esim ihminen jossain tietyssä tilassa) läpi kulkeva virta on SUORAAN VERRANNOLLINEN jännitteeseen.
Jos et usko niin käy vaikka yliopiston professorilta kysymässä, että mikä on oomin laki.
ET SINÄ VOI TIETÄÄ KUINKA PALJON SITÄ VIRTAA TULEE, ELLET ITE TUNGE SORMIASI SINNE KILOVOLTIN LINJAAN. Sen sijaan jännitteen voi selvittää, ja se informoi tilanteen vaarallisuutta ihan tarpeeksi.
Toivottavasti sinä ja kouluttaja kaverisi pidetään kaukana työmaalta vakavampien tilanteiden välttämiseksi.uinen oppipoika täällä selvittelee ohmin lakia proffan turvin kun ei itse ymmärrä enempää kuin sika hopealusikasta ”tietyn resistanssin tietyssä tilanteessa”
- sähköturva_info
HUH HUH MITÄ SONTAA kirjoitti:
Kouluttajalle ihan vaan tiedoksi, tietyn resistanssin (esim ihminen jossain tietyssä tilassa) läpi kulkeva virta on SUORAAN VERRANNOLLINEN jännitteeseen.
Jos et usko niin käy vaikka yliopiston professorilta kysymässä, että mikä on oomin laki.
ET SINÄ VOI TIETÄÄ KUINKA PALJON SITÄ VIRTAA TULEE, ELLET ITE TUNGE SORMIASI SINNE KILOVOLTIN LINJAAN. Sen sijaan jännitteen voi selvittää, ja se informoi tilanteen vaarallisuutta ihan tarpeeksi.
Toivottavasti sinä ja kouluttaja kaverisi pidetään kaukana työmaalta vakavampien tilanteiden välttämiseksi.Niin, sähköiskun vaarallisuus riippuu eniten kahdesta asiasta:
1) virran reitti kehon läpi. Vaarallisin on sydämen läpi kulkeva virta mutta eiköhän aivojen läpi ole ihan yhtä vaarallinen, tosin onneksi harvinaisempi, kun harva työntää päätään jännitteelliseen kohteeseen.
2) virran voimakkuus ( A, mA )
Toki ohmin laista U = R * I seuraa, että vakioresistanssilla virta on laskettavissa jännitteen perusteella. Verkkojännitteellä 230 V ihmisen resistanssina pidetään usein 1 - 2 kilo-ohmia ( siis 1000 - 2000 Ω ).
Tästä laskettuna:
I = U / R
I = 230 V / 1000 Ohm = 0,23 A = 230 mA (jos resistanssi on 1000 Ω ).
I = 230 V / 2000 Ohm = 0,115 A = 115 mA (jos resistanssi on 2000 Ω ).
vikavirtasuojakytkin (silloin, kun sellainen on olemassa sulakkeen lisäksi ) on yleensä säädetty niin, että se varmasti laukeaa, kun laitteeseen menevän ja sieltä palaavan virran erotus on 30 mA tai enemmän. Koska kyseessä ei ole mikään tarkkuuslaite, niin jotta vikavirtasuojakytkin varmasti laukeaisi 30 mA virralla, se saattaa laueta jo noin 15 mA virralla.
Kannattaa huomata, että ihmisen kehon resistanssi ei ole vakio, vaan se riippuu jännitteestä. Siksi, jos resistanssin mittaa yleismittarilla (jonka testijännite vpoi vaihdella, mutta on tyypillisesti luokkaa 2 V), saattaa mittaustulos olla jopa 300 kilo-ohmia, mikä siis on 150-300 -kertainen verrattuna resistansiin 230V jännitteellä.
Vaihtovirralla saatu sähköisku on tasavirtaa vaarallisempi, koska:
1) riski sydänkammiovärinään, joka on pelkkää sydämen pysähtymistä vaarallisempi ilmiö! Siinä sydän yrittää lyödä 50 kertaa sekunnissa (huom: Suomessa verkkojännite on 230V, 50 Hz) normaalin 1-3 kertaa / sek sijaan.
Tuo 3 kertaa sekunnissa on suunnilleen maksimi, mihin sydän pystyy, ja esiintyy käytännössä vain äärimmäisen kovassa rasitustilanteessa. Normaalimpi vaihteluväli on siis ehkä 0.5 - 2 kertaa sekunnissa.
Koska sydän ei oikeasti kykene lyömään 50 lyöntiä / sek ja silti sitä yrittää, käytännössä sydän ei silloin enää lyö, vaan värisee hyödyttömästi (ei pumppaa verta). Tällainen kammiovärinä lopetetaan yhdellä tasavirtasähköiskulla (tähän perustuu defibrillaattori)
2) toinen vaihtovirran vaarallisuutta lisäävä tekijä on sen pyrkimys aiheuttaa lihaskouristus, jolloin sähköiskun saaja ei pääse irti virtaiiristä. Siksi sähköiskutapauksessa auttajan ensimmäinen tehtävä on katkaista virta ennen kuin iskun uhriin voi turvallisesti koskea. esim: irrota pistoke tai sulake tai katkaise virta pääkytkimellä. Jos virtaa ei turvallisesti voi katkaista, silloin ainoa vaihtoehto on pyrkiä irrottamaan uhri virtapiiristä jollain sähköä eristävällä esineellä, jottei auttajasta tule toista uhria. Myös soitto 112:een voi auttaa, koska jos virran katkaisu paikallisesti ei ole mahdollista, voi 112 välittää tiedon sähkölaitokselle, josta käsin virta ehkä saadaan katkaistuksi. Tässä tapauksessa älä koske uhriin ennen kuin 112 antaa siihen luvan.
Mutta voiko myös tasavirta aiheuttaa lihaskouristuksen, joka estää sähköiskun uhria itse irrottautumasta virtapiiristä? Onko niin, että voi, mutta tekee sen korkeammalla jännitteellä vaihtovirtapiiriin verrattuna ?
em. kommentti jatkojohdon teon vaarallisuudesta: vaarallisin virhe on maadoitusjohtimen / -liittimen virheellinen kytkentä. Siis tee itse jatkojohto vain, jos olet varma, että osaat tehdä sen oikein, koska em. maadoituksen virheellinen kytkentä tekee jatkojohdosta hengenvaarallisen. - sähköturva_info
sähköturva_info kirjoitti:
Niin, sähköiskun vaarallisuus riippuu eniten kahdesta asiasta:
1) virran reitti kehon läpi. Vaarallisin on sydämen läpi kulkeva virta mutta eiköhän aivojen läpi ole ihan yhtä vaarallinen, tosin onneksi harvinaisempi, kun harva työntää päätään jännitteelliseen kohteeseen.
2) virran voimakkuus ( A, mA )
Toki ohmin laista U = R * I seuraa, että vakioresistanssilla virta on laskettavissa jännitteen perusteella. Verkkojännitteellä 230 V ihmisen resistanssina pidetään usein 1 - 2 kilo-ohmia ( siis 1000 - 2000 Ω ).
Tästä laskettuna:
I = U / R
I = 230 V / 1000 Ohm = 0,23 A = 230 mA (jos resistanssi on 1000 Ω ).
I = 230 V / 2000 Ohm = 0,115 A = 115 mA (jos resistanssi on 2000 Ω ).
vikavirtasuojakytkin (silloin, kun sellainen on olemassa sulakkeen lisäksi ) on yleensä säädetty niin, että se varmasti laukeaa, kun laitteeseen menevän ja sieltä palaavan virran erotus on 30 mA tai enemmän. Koska kyseessä ei ole mikään tarkkuuslaite, niin jotta vikavirtasuojakytkin varmasti laukeaisi 30 mA virralla, se saattaa laueta jo noin 15 mA virralla.
Kannattaa huomata, että ihmisen kehon resistanssi ei ole vakio, vaan se riippuu jännitteestä. Siksi, jos resistanssin mittaa yleismittarilla (jonka testijännite vpoi vaihdella, mutta on tyypillisesti luokkaa 2 V), saattaa mittaustulos olla jopa 300 kilo-ohmia, mikä siis on 150-300 -kertainen verrattuna resistansiin 230V jännitteellä.
Vaihtovirralla saatu sähköisku on tasavirtaa vaarallisempi, koska:
1) riski sydänkammiovärinään, joka on pelkkää sydämen pysähtymistä vaarallisempi ilmiö! Siinä sydän yrittää lyödä 50 kertaa sekunnissa (huom: Suomessa verkkojännite on 230V, 50 Hz) normaalin 1-3 kertaa / sek sijaan.
Tuo 3 kertaa sekunnissa on suunnilleen maksimi, mihin sydän pystyy, ja esiintyy käytännössä vain äärimmäisen kovassa rasitustilanteessa. Normaalimpi vaihteluväli on siis ehkä 0.5 - 2 kertaa sekunnissa.
Koska sydän ei oikeasti kykene lyömään 50 lyöntiä / sek ja silti sitä yrittää, käytännössä sydän ei silloin enää lyö, vaan värisee hyödyttömästi (ei pumppaa verta). Tällainen kammiovärinä lopetetaan yhdellä tasavirtasähköiskulla (tähän perustuu defibrillaattori)
2) toinen vaihtovirran vaarallisuutta lisäävä tekijä on sen pyrkimys aiheuttaa lihaskouristus, jolloin sähköiskun saaja ei pääse irti virtaiiristä. Siksi sähköiskutapauksessa auttajan ensimmäinen tehtävä on katkaista virta ennen kuin iskun uhriin voi turvallisesti koskea. esim: irrota pistoke tai sulake tai katkaise virta pääkytkimellä. Jos virtaa ei turvallisesti voi katkaista, silloin ainoa vaihtoehto on pyrkiä irrottamaan uhri virtapiiristä jollain sähköä eristävällä esineellä, jottei auttajasta tule toista uhria. Myös soitto 112:een voi auttaa, koska jos virran katkaisu paikallisesti ei ole mahdollista, voi 112 välittää tiedon sähkölaitokselle, josta käsin virta ehkä saadaan katkaistuksi. Tässä tapauksessa älä koske uhriin ennen kuin 112 antaa siihen luvan.
Mutta voiko myös tasavirta aiheuttaa lihaskouristuksen, joka estää sähköiskun uhria itse irrottautumasta virtapiiristä? Onko niin, että voi, mutta tekee sen korkeammalla jännitteellä vaihtovirtapiiriin verrattuna ?
em. kommentti jatkojohdon teon vaarallisuudesta: vaarallisin virhe on maadoitusjohtimen / -liittimen virheellinen kytkentä. Siis tee itse jatkojohto vain, jos olet varma, että osaat tehdä sen oikein, koska em. maadoituksen virheellinen kytkentä tekee jatkojohdosta hengenvaarallisen.hups... ei mahtunut 5000 merkkiin, tässä loppuosa:
Oikein tehty jatkojohto ei luonnollisestikaan ole sen vaarallisempi kuin tehdastekoinenkaan. Jatkojohdon tekijälle suosittelen yleismittarin johtavuusmittausalueen käyttöä lopputuloksen varmistamiseksi: pistorasiaosan maadoitusliittimestä (suom. pistokkeessa 2 jousitettua kontaktia pistorasiaosan sivuilla) pitää olla yhteys pistokkeen maadoitusliittimeen (2 liuskaa pistokkeen sivuilla), eikä siitä saa olla yhteyttä mihinkään muualle. Keltavihreä maadoitusjohdin siis kytketään pistokkeen ja pistorasiaosan maadoitusliittimien välille, eikä minnekään muualle.
Itselleni on tullut vastaan romukaupasta löydetty maadoitettu jatkojohto, jossa oli hengenvaarallinen vääärinkytkentä: pistorasiaosan maadoitusliitin oli suorassa yhteydessä toiseen pistokkeen tapeista, jolloin maadoitetun metallikuorisen laitteen runkoon tulee suoraan hengenvaarallinen 230V vaihtojännite, kun pistoke on pistorasiassa (tai sitten ei tule, jos käännetään pistoketta puoli kierrosta eli 180 astetta, eli tappava jännite rungossa sattumanvaraisesti 50% todenäköisyydellä). Tuon luonnollisesti korjasin oikeaksi ennen johdon käyttämistä. Johtoa ennen minua kokeilleella ex-tyttöystävälläni oli onnea siinä, että laittoi pistokkeen ilmeisesti niin päin rasiaan, ettei jännite tullut runkoon, jolloin vain totesi, ettei johto toimi. Toisinpäin kytkettynä olisi siis ollut hengenlähtö lähellä! Mitä tästä opimme? Jos löydät jatkojohdon, testaa sen oikea kytkentä yleismittarilla, ennen kuin käytät sitä, muuten saatat itsesi ja läheisesi hengenvaaraan, jos johdon on tehnyt joku sähköturvallisuudesta ymmärtämätön henkilö ! - nukutuslaakari
sähköturva_info kirjoitti:
Niin, sähköiskun vaarallisuus riippuu eniten kahdesta asiasta:
1) virran reitti kehon läpi. Vaarallisin on sydämen läpi kulkeva virta mutta eiköhän aivojen läpi ole ihan yhtä vaarallinen, tosin onneksi harvinaisempi, kun harva työntää päätään jännitteelliseen kohteeseen.
2) virran voimakkuus ( A, mA )
Toki ohmin laista U = R * I seuraa, että vakioresistanssilla virta on laskettavissa jännitteen perusteella. Verkkojännitteellä 230 V ihmisen resistanssina pidetään usein 1 - 2 kilo-ohmia ( siis 1000 - 2000 Ω ).
Tästä laskettuna:
I = U / R
I = 230 V / 1000 Ohm = 0,23 A = 230 mA (jos resistanssi on 1000 Ω ).
I = 230 V / 2000 Ohm = 0,115 A = 115 mA (jos resistanssi on 2000 Ω ).
vikavirtasuojakytkin (silloin, kun sellainen on olemassa sulakkeen lisäksi ) on yleensä säädetty niin, että se varmasti laukeaa, kun laitteeseen menevän ja sieltä palaavan virran erotus on 30 mA tai enemmän. Koska kyseessä ei ole mikään tarkkuuslaite, niin jotta vikavirtasuojakytkin varmasti laukeaisi 30 mA virralla, se saattaa laueta jo noin 15 mA virralla.
Kannattaa huomata, että ihmisen kehon resistanssi ei ole vakio, vaan se riippuu jännitteestä. Siksi, jos resistanssin mittaa yleismittarilla (jonka testijännite vpoi vaihdella, mutta on tyypillisesti luokkaa 2 V), saattaa mittaustulos olla jopa 300 kilo-ohmia, mikä siis on 150-300 -kertainen verrattuna resistansiin 230V jännitteellä.
Vaihtovirralla saatu sähköisku on tasavirtaa vaarallisempi, koska:
1) riski sydänkammiovärinään, joka on pelkkää sydämen pysähtymistä vaarallisempi ilmiö! Siinä sydän yrittää lyödä 50 kertaa sekunnissa (huom: Suomessa verkkojännite on 230V, 50 Hz) normaalin 1-3 kertaa / sek sijaan.
Tuo 3 kertaa sekunnissa on suunnilleen maksimi, mihin sydän pystyy, ja esiintyy käytännössä vain äärimmäisen kovassa rasitustilanteessa. Normaalimpi vaihteluväli on siis ehkä 0.5 - 2 kertaa sekunnissa.
Koska sydän ei oikeasti kykene lyömään 50 lyöntiä / sek ja silti sitä yrittää, käytännössä sydän ei silloin enää lyö, vaan värisee hyödyttömästi (ei pumppaa verta). Tällainen kammiovärinä lopetetaan yhdellä tasavirtasähköiskulla (tähän perustuu defibrillaattori)
2) toinen vaihtovirran vaarallisuutta lisäävä tekijä on sen pyrkimys aiheuttaa lihaskouristus, jolloin sähköiskun saaja ei pääse irti virtaiiristä. Siksi sähköiskutapauksessa auttajan ensimmäinen tehtävä on katkaista virta ennen kuin iskun uhriin voi turvallisesti koskea. esim: irrota pistoke tai sulake tai katkaise virta pääkytkimellä. Jos virtaa ei turvallisesti voi katkaista, silloin ainoa vaihtoehto on pyrkiä irrottamaan uhri virtapiiristä jollain sähköä eristävällä esineellä, jottei auttajasta tule toista uhria. Myös soitto 112:een voi auttaa, koska jos virran katkaisu paikallisesti ei ole mahdollista, voi 112 välittää tiedon sähkölaitokselle, josta käsin virta ehkä saadaan katkaistuksi. Tässä tapauksessa älä koske uhriin ennen kuin 112 antaa siihen luvan.
Mutta voiko myös tasavirta aiheuttaa lihaskouristuksen, joka estää sähköiskun uhria itse irrottautumasta virtapiiristä? Onko niin, että voi, mutta tekee sen korkeammalla jännitteellä vaihtovirtapiiriin verrattuna ?
em. kommentti jatkojohdon teon vaarallisuudesta: vaarallisin virhe on maadoitusjohtimen / -liittimen virheellinen kytkentä. Siis tee itse jatkojohto vain, jos olet varma, että osaat tehdä sen oikein, koska em. maadoituksen virheellinen kytkentä tekee jatkojohdosta hengenvaarallisen.Taas tuli todistettua etta oman ammattialueen ulkopuolelta ei kannata kovin esittaa olevansa joku tietaja ja ainakaan levitella niita vaaria tietoja taalla. Tuo selostus "sydankammiovarinasta" on nyt ihan taytta puppua. Se on oikeasti vaan kammiovarina (VT) ja sen taajuudella ei ole mitaan tekemista verkkovirran taajuuden kanssa. Totta tassa oli etta kammiovarinasta voidaan defibrillattorilla sydan kaynnistaa jos tio varina ei ole kestanyt liian kauan. Sydanpysahdys on taas eri juttu ja siihen ei defi auta vaan ulkoinen sydanhieronta ja laakkeet kuten adrenaliini.
- Anonyymi
Pienoisrautatiet vasta vaarallisia ovat, niissähän käytetään 12000mV jännitettä
- Ex-asentaja.
Sähkölaitteen purkaminen ON vaarallista ja kannattaa jättää ammattilaisille. Jos nyt jostain syystä joku ei usko, ja välttämättä haluaa purkaa sähkölaitteen, niin turvallisuutta voi parantaa huomattavasti ottamalla töpselin pois seinästä. Ja vastaavasti kytkemällä töpselin seinään, vasta kun sähkölaite on purkamisen jälkeen taas kasattu. Silloinkin suosittelen pyytämään esim. tyttöystävää ottamaan laitteen käyttöön ennen uudelleen käynnistämistä.
- Äitiä kiinnostaa
Suksikaa nyt vittuun täältä ne jotka ei tiedä mitään.vastaatte täällä ku mitkäki yietäväiset ,vaikka ette tiedä vittuakaa
- vaaran paikka
Juu, myös myrkkyä saattaa saada liiallisia määriä, jos menee purkamaan esim. isoa loistehokondensaattoria, joka on täynnänsä sitä pcb-litkua. Edelleen jotkin elohopeahöyrylamput ovat valtoimenaan täynnä juoksevaa elohopeaa, joka ei ole hyväksi aivoille ja hermojärjestelmille, mikä jo rokotuksistakin on nähty. On myös olemassa elohopeakytkimiä, joita käytetään sähkölaitteissa asennonilmaisuun.
- rtv asentaja
Ihme fobioita on porukalla.
Olenpahan ottanut CRT:stä(kuvaputkesta) sen korkeajännitepiuhan irti paljain käsin useita satoja kertoja.Sähköt veke ja pari minuuttia odotellut,sitten napanntut piuhan veke eikä sähköistä tietoakaan.
Pitää vaan tietää mitä tekee ja miten tekee,samoin tuo "seinäsähkö" on MÖRKÖ useammille.
Valokytkimen vaihdan useimmiten katkaisematta sähköä,mikäli tiedän kytkentöjen olevan asianmukaisesti tehdyt.
Kuiva lattia ja kumipohjaiset kengät jalassa olen ottanut usein paljaasta L-johtimesta kiinni(elikkä siitä vaihejohtimesta) vaikka on sähköt olleet kytkettynä.
Sähköiskua ei ole tullut koskaan.- seuraillut
On aivan tv:n iästä kiinni, saako siitä tällin vielä pari tuntia käytön jälkeen. Uudemmissahan oli jo verkkolyytin rinnalla purkausvastus (esim. 220kohmia). Samoin uudemmat kuvaputket olivat itsepurkautuvia. Jostain vanhasta Viptronicista onnistui pikkasen tällin saamaan ja vaiheenkin toinen puolijakso oli rungossa.
- Kolvi-Vesa
Suurin osa kommenteista käsittelee sähköä. Kuitenkin, varsin suuri ongelma vanhojen elektroniikkalaitteiden teurastamisessa on niiden sisältämät myrkylliset kemikaalit, erityisesti vanhemmissa laitteissa.
Erityisesti kannattaa varoa kolofonihartsia. Ainetta löytyy esim. juotostinan juoksutteena ja "pertinax"-piirilevyjen ainesosana. Kolofonihartsi on suurimpia työperäisten allergioiden aiheuttajia, eikä sille harrastusmielessä kannata altistua.
Toiseksi tulee ymmärtää, että vanhempi "juotostina" on itse asiassa lyijyä. Vaarallinen lyijyaltistus ei tosin ole yhtä automaattinen, kuin kolofonihartsialtistuminen, mielessä kannattaa olla kuitenkin.
Kolmanneksi tulee mieleen bromatut palonestoaineet, joita on käytetty joissakin laitteiden muovikoteloissa.
Summa summarum, sähkölaitteissa on käytetty kemikaaleja, jotka voivat olla ns. "hormonihäiritsijöitä", vahvasti allergisoivia, älykkyyttä alentavia, syöpää aiheuttavia tmv. Lainsäätäjän toimien johdosta uudemmat laitteet ovat vanhoja parempia, kannattaa antaa pojalle uusimmat laitteet purettaviksi...- kaikkea kokeillut
Pitää myös muistaa, että laitteita avattaessa on olemassa ilmeinen tapaturmariski, joka tulee siitä, kun koteloita vääntää auki esim. meisselillä tai puukon kärjellä, tuo terävä työkalu tahtoo tottumalta lipsahtaa sormeen ja voi vahingossa tökätä vaikka meisselillä silmään tai vatsaan. Laitteissa on nimittäin useinmiten muovisia lukituskielekkeitä, jotka aukeavat vain sopivasti vääntämällä. On myös vehkeitä, joita ei saa auki kirveelläkään, kuten esim. ultraäänellä umpeenhitsatut verkkoadapterit ja powerit. Kahvinkeittimissä ja muissakin pienemmissä härpäkkeissä käytetään myös ns. lukkoruuveja, joiden kantaan ei mikään avain tunnu sopivan juuri siksi, etteivät lapset niitä availisi turhanpäiten eivätkä ne ole korjattavaksikaan tehty.
- Anonyymi
Itse, puran mun vanhan koneen ja otan ehkä näytönohjaimen mukaan.
- Anonyymi
Niin eihän se sovi että viherpiiperökodi lapsi saisi vaikutteita työnteosta. Saattaisi jopa livetä rehelliseksi duunariksi.
- Anonyymi
Palovaroitinta älkää purkako.
Lähes kaiken muun voi.- Anonyymi
Ei nykyisissä palovaroittimissa ole mitään radioaktiivista.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 372401
Mies kateissa Lapualla
Voi ei taas! Toivottavasti tällä on onnellinen loppu. https://poliisi.fi/-/mies-kateissa-lapualla362336- 951721
Olen aina vain
Ihmeissäni siitä että oletko niin tosissani minusta? Mitä muut ajattelisi meistä?511280Joo nyt mä sen tajuan
Kaipaan sua, ei sitä mikään muuta ja olet oikea❤️ miksi tämän pitää olla niin vaikeaa?841246Olipa ihana rakas
❤️🤗😚 Toivottavasti jatkat samalla linjalla ja höpsöttelykin on sallittua, kunhan ei oo loukkaavaa 😉 suloisia unia kau51165Kansanedustaja Teemu Keskisarja ei osallistu Linnan juhliin vaan natsikulkueeseen
Kerääkö poliisi taas natsiliput pois osallistujilta?266989- 52966
Kumpi teistä rakastui ensin?
Sinä vai kaipaamasi henkilö (jos siis tunteet ovat molemminpuolisia)? Tai jos kyse ei ole vielä rakkaudesta, niin kumpi36737- 27710