Kotiteatterin äänet kohdilleen?

Tuskastun

Ostin Pioneer VSX-421-K kotiteatterilaitteen ja Yamaha kaiutin sarjan.

Ongelma tulee äänimaailmasta. Esimerkiksi Uusi Päivä TV2 ohjelman ääni toistuu todella hienosti muusiikit ja puhe. Toisinaan joku muu ohjelma, niin ei meinaa saada puheesta selvää. Sama ongelma erilaisten dvd levyjen elokuvien välillä, vaikka 5.1 valittuna. Keskikanavaa pitää kokoajan säätää - 10db, että kuulisi. Tietokone liitettynä hdmi liittimellä kotiteatteriin toimii parhaiten ja äänimaailma erinomainen. Olen liittänyt myös muut laitteet hdmi liittimillä, jotka on tulleet laitteiden mukana.

Laitteessa on paljon valmisohjelmia, mutta ne antavat todella kaikumaisen tunnelman suurin osa. Olen säätänyt db:it jokaisesta kaiuttimesta istumapaikkaan 80Hz:iin. Eli säädöt pitäisi olla toimivat. Phase toiminta tosin pitää unohtaa kokonaan ja ottaa pois päältä, koska silloin keskikanavan ääni uppoaa muiden kaiuttimien ääniin. Onkohan laite ihan kunnossa?

12

1502

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tossa vahvarissa ei taida olla mukana mikkiä, jolla laite tekee asetukset automaattisesti. Yamahalla sellainen on halvimmissakin.

      Siispä lue:
      http://www.dvdplaza.fi/forums/showthread.php/35003-ohjeet-5-1-järjestelmän-säätämiseen

      Useimmat äänilähteet tuottaa pelkkää stereota, jonka pakottaminen useampaan kajariin on keinotekoista ja tulos usein välttävä.

      Yamaha ei ole kaksinen kajarivalmistaja, joten sekin voi vaikuttaa.

      Lisäksi jos huone on betoniseinäinen kaikuva bunkkeri, pitää tekstiilejä ja jopa akustolevyjä lisätä äänen parantamiseksi. (Googleta huoneen akustointi tms.)

      "Olen säätänyt db:it jokaisesta kaiuttimesta istumapaikkaan 80Hz:iin. "
      Tuosta en ymmärtänyt yhtään mitään, tai sitten Sinä et ole ymmärtänyt...

    • Tuskastun

      Niin... Säädin jokaisen kaiuttimen testicd:llä 80dB:iin kännykän desibelimittarilla.

      • Okei. Ilmeisesti käyttäen testikohinaa?
        Entä etäisyyssäädöt kullekin kajarille?

        Saattaisi olla että esim keskikajarissa on johdot ristissä, eli vaihe pielessä muihin nähden. Punainen puna(raita)isella piuhalla punaiseen liittimeen!

        Subbarin säätämisestä on ehdottamani DVDPLAZA- keskustelun lopussa allekirjoittaneen "viimeinen sana" korvalla säädettäessä.


    • Tuskastus

      Testikohinalla kylläkin. Etäisyy käsite on tuossa Pioneerissa vähän ? Jos ajatellaan etäisyyttä niin onko se kuuntelijan korvasta suora mitta esimerkiksi vasempaan tai oikeaan kaiuttimeen? Esim. kuuntelijasta 2.7m vasempaan ja 2.9m oikeaan kaiuttimeen?Käytetäänkö x ja y suuntaa suorakulmaisesti vai esimerkiksi viistoon takamittaa voi olla kuuntelijan korvasta taaksepäin 1m ja viistoon tuo 2.7m. Siis kumpi sitten pitää antaa takaetäisyydeksi 1m vai pidempi 2.7 m. Lainasin kirjastosta vanhan testi cd-levyn. Siinä oli ääniä, jotka siirtyvät vuorotellen kaiuttimilta toisille ja myös vaiheisesti vaimentuen tai suurentuen siirtyessä esim. vasen, keski oikea ja taas takaisin. Asetuksia saa dB -10 väliltä kuulomääräisesti paranneltua, mutta elokuva tai tv-ohjelma voikin sitten sanoa ihan muuta.

    • Tuskastun

      Minulla on Yamaha YST-150 subbari. Se kyllä toimii hyvin, mutta en oikein ole löytänyt sille hyvää ja otollisinta paikkaa vielä. Nyt se on suoraan television alla hyllyssä. Mitkä asetukset ja suositukset ovat tuolle subbarille oleellisimmat? Voiko sijainti jotenkin nyt sotkea tuon äänen? Subbari on mielestäni OK ja hankintaperuste oli näkymätön ulkomuoto ja säilytys hyllyssä.

      • Jdjsjsjsjsk

        Subbarille paras sijainti on tvn viereen mut seinästä irti, ei subbari saa olla liian tehokas, täytyy vähintään päräjätä sivu kajareille, etenkin torneille, koska tornikaiuttimissa on jo woofer - torvi, mielummin subbari vähä tehoisempi mitä kajarit on, varsinkin subbarin aukolle varaa jättää 10senttiä tai enemmän jos mahdollista, seinässä kiinni ni ei mitää hyötyä, voi kumista, aukon parhaus ei mielestäni ihmiseen päin vaan takana irti seinästä kuitenkin.


    • Etäisyys on aina kajarista suoraan lyhintä tietä korvaan mitattuna.

      Tarkistitko kajarijohtojen oikean kytkennän, ettei jokin kajarielementti pumppaa päinvastaiseen tahtiin = vaihevirhe?

      Ja ota pois käytöstä keinotekoiset 5.1 efektit. Eli telkkulähetys aina pelkkä stereo! Vain dvd/BD -levyt 5.1 -äänillä.

      Subbarisi High cut pitäisi todennäköisesti olla keskiasennossa. Takana olevaa Phase -kytkintä kokeilemalla pitäisi kuunnella kummassa Basso kuuluu kovemppaa ja jättää siihen. (Jos levyltä löytyy 80 - 120 HZ siniaalto, niin sitä voi käyttää tätä säätäessä.)

      Subbari pitäisi sijoittaa aina paikkaan, jossa bassot kuuluvat tasaisimmalta, sinipyyhkäisyllä 10 - 200 Hz tms.

    • Tuskastun

      Johdot oli kunnossa. Tarkistin.

      Ostin uuden 1.4 HDMI liittimen ARC tuella ja laitoin sen 3D Panasonic Blueray soittimen ja vahvarin väliin vanhan HDMI:n tilalle... Arvaapa vain. Äänet oikein tärähti todella kirkkaasti elokuvissa. Taisi olla kaapelivika... toivottavasti. Nyt pääsee nauttimaan äänimaailmasta.

      • Siistii et tuli kuntoon.

        (ARC-tuki on kyllä hyödyksi vain vahvarin ja telkun välissä. Silloin äänet saa samaa HDMI-kaapelia pitkin kulkemaan myös "vastavirtaan", telkusta vahvarille päin.)


      • Tuskastun
        kasafi kirjoitti:

        Siistii et tuli kuntoon.

        (ARC-tuki on kyllä hyödyksi vain vahvarin ja telkun välissä. Silloin äänet saa samaa HDMI-kaapelia pitkin kulkemaan myös "vastavirtaan", telkusta vahvarille päin.)

        Voipi olla, että vanhassa johdossa oli vain jotain vikaa??? Nyt kyllä toimii ja äänimaailma kirkastui ja parani.


    • lähetetyssä äänessä!

      > Toisinaan joku muu ohjelma, niin ei meinaa saada puheesta selvää.

      Olen huomannut, että toisinaan joissakin ohjelmissa äänet tulevat väärin. Niin kuin ääni olisi "väärässä vaiheessa" mitä se tarkoittaneekaan, mutta silloin on paras ottaa dolby-dekoodaus vahvistimesta pois päältä, että saisi jotain selvää.

      Kun vaihdan tv-kanavaa, niin kaikilla muilla kanavilla ääni kuuluu oikein oli se sitten stereota tai monoa, ja kun palaan tälle kanavalle, ääni taas on epämääräinen. Niin kuin ennen vanhaan vuosikymmeniä sitten radiossa lähetetty stereoäänitesti, jossa jollain vaihe-erolla ääni kuului epämääräisestä suunnasta.

      Tuo kertomani on selkesti ollut vika lähetetyn äänen koodauksessa. Viimeksi oli noin viikko sitten (sorry, en muista tv-kanavaa enkä ohjelmaa, sillä ei ollut ohjelma, jota olisin tarkoituksella seurannut), sitä edellisen kerran huomasin ehkä vuosi sitten. Tuota ei huomaa, jos äänen kuuntelee vain tv:stä. Vain, jos ääni menee 5.1-vahvarin Dolby ProLogic-dekoodauksen kautta, joten tuota voi tapahtua useamminkin.

      Seuraavalla kerralla aion ottaa talteen pätkän tuota tallentavalla digiboksilla.

      • lähetetyssä äänessä!

        "...joten tuota voi tapahtua useamminkin."

        siis "joten tuota äänen koodauksen virhettä on voinut tapahtua paljon useamminkin".


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      134
      10022
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      53
      2914
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      183
      2715
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      24
      2087
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      16
      1852
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      17
      1669
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      17
      1570
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      17
      1530
    9. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      13
      1528
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1348
    Aihe