Ympäristöministeriön ohjekirja jokamiehenoikeuksista

perspuoli

Ohjekirja ei ole lain mukainen. Kodin lakikirja, käytännön oikeustietoa (Valitut Palat)
sanoo, että jokamiehenoikeus on suomen kansalaisella ja suomessa asuvalla.
Ei siis ulkomailla asuvalla tai yhtiöillä.
Ohjekirjassa annetaan oikeus jokaiselle toisten nurkissa liikkumiseen tarkoituksesta piittaamatta, siis oiva tuki tirkistelijöille ja rikollisille.
Ohjekirja on laadittu yksisilmäisesti Helsingin näkövinkkelistä,
jossa ei ole otettu ollenkaan huomioon haja-asutusalueiden elämää.
Mitä jos kaupungissa tulisi outo kuljeskelija tontillesi touhuilemaan ? Kokisit varmaan samoja tuntoja kuin maaseudun asukas.
Ei mitään matkoja asuntoihin tai muutakaan yksityisyyden suojaksi, päinvastoin kerrotaan, ettei matkoja ole määritelty.
Minulta ei plus-pisteitä ohjekirjalle heru.
Miinukset menee ainakin Niinistölle ja vihreille. Kelle muille ?

12

217

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Mitä mitä mitä

      Hei et muuten tuu mun mestoille heilumaan ilman lupaa vaikka Helsingin seudulla talon omistankin ja tontti on oma!

      kyllä se niin on että ilman lupaa ei toisen kiinteistön alueelle ole mitään asiaa, toisaalta maaseudullahan pellot ja metsät ovat ihan eri asia kuin pihapiiri jos olen ymmärtänyt asian oikein?!?!?!

      • piha alue määritettävä

        Maaseudulla piha alue 150m talon /mökin ympärillä. Montako metriä sinulla on oman tontin rajaan talon seinästä (5m?) 300m ympyrä on aika laaja alue . Mitenkä paljo tontillasi kasvaa mustikkaa tai puolukkaa? En usko että kerättäväksi asti.


      • Mitä mitä mitä
        piha alue määritettävä kirjoitti:

        Maaseudulla piha alue 150m talon /mökin ympärillä. Montako metriä sinulla on oman tontin rajaan talon seinästä (5m?) 300m ympyrä on aika laaja alue . Mitenkä paljo tontillasi kasvaa mustikkaa tai puolukkaa? En usko että kerättäväksi asti.

        Niin meillä päin koko tontti on käytännössä se alue mihin ei tulla tallustelemaan ilman lupaa ja kurkkimaan ikkunoista, tässä nyt aloittaja ei puhunut mustikoista vaan nimenomaan näistä hiiviskelijöistä ja itsehän ilmoitat 150m olevan sen suoja-alueen joka luetaan pihapiiriksi, niin eikö se jo riitä maaseudullakin? vai kuinka yleistä on tämä stalkkerointi haja-asutus alueilla?
        Se jos joku sitten möyrii siellä mettässä mustikoita keräämässä on aivan eri asia kuin pihalla pyörivät hampuusit!!!


    • Herra Helsingin

      "Ohjekirja on laadittu yksisilmäisesti Helsingin näkövinkkelistä,
      jossa ei ole otettu ollenkaan huomioon haja-asutusalueiden elämää.
      Mitä jos kaupungissa tulisi outo kuljeskelija tontillesi touhuilemaan ? Kokisit varmaan samoja tuntoja kuin maaseudun asukas."

      Helsingin seudulla on ihmisiä sen verran paljon, että ihmisiä vaan sattuu kävelemään tontin ohi joka päivä ja jotkut voivat jopa pysähtyäkkin siihen hetkeksi, mutta se ei pelkotiloja herätä, tontille taas ei ole mitään asiaa kenelläkään ilman lupaa, mutta ihan vapaasti tieltä saa stalkata ja varmasti pääsee lähemmäksi ikkunoita kuin teillä siellä maseudulla!
      Ihme jännitäjiä nää maalaiset kun ihmisiä liikkuu niin iskee pelko persiisiin! :D

    • perspuoli

      Keskustelun avaaja ei ole maininnut 150 m:n suoja-alueesta, maininta oli vastaajan. Tällainen matka olisi hyvä olla myös ympäristöministeriön laatimassa ohjekirjasessa, jolloin kiinteistöllä liikkujat tietäisivät sen.
      Kiitos vain vastaajille ja varsinkin teille kaupungissa tontin omistaville mielipiteistänne, että "minun tontille ei astuta". Tätä juuri tarkoitin kirjoittaessani oppaan tekijöiden katsovan asioita kaupungin vinkkelistä.
      Tiedostan hyvin kaupungissa asumisen, tontin rajat ja yleisten alueiden rajat.
      Tietenkin kadulla ja kujilla liikkuu porukkaa, sitä vartenhan ne on tehty.
      "Piha-alue määriteltävä"-vastaajan kanssa olen ihan samaa mieltä, että piha-alue olisi pitänyt määritellä ym:n ohjeessa. Minun kohdallani on tällä 150 m:n etäisyydellä rakennuksista alueella kyllä tarvitsemani mustikat ja puolukat.

    • Suppe

      Aloittaja voisi syventyä oikeasti niihin kotirauhan häirintä ym. juttuihin jokamiehenoikeuksien suhteen, sinä voit maaseudulla jopa itsevaltaisesti pystytellä kylttejä ja vetää piuhapiirisi mihin huvittaa kun sitä keran ei ole määrätty ja se on tapauskohtainen! Eli jos ilmoitat jollakin tavalla että läpikulku kielletty tai oleskelu kielletty ja pistelet niitä sopiviin paikkoihin ympäri pihapiiriäsi vaikka 300m päähän niin silloin sinne ei saa kukaan ilman lupaa tulla, paitsi jehovat, virpojat...

    • ymmärrys asiaan

      Saahan noita kylttejä pistellä mihin ketä huvittaa, mutta ei niillä tuossakaan tapauksessa ole mitään lainvoimaa. 300m pihapiiri pitää pystyä osoittamaan muulla lailla, kuin kyltillä. Jos on esim. pihaistutuksia, roskalaatikko tms. niin voidaan tulkita pihapiiriksi. Tosin jos viet roskalaatikon keskelle metsää, niin se ei siinä tapauksessa tarkoita pihapiiriä. Maalaisjärki on kai maalaisilta saatu käsite, joka näyttää jo sieltäkin hävinneen, joissain tapauksissa.
      Eräs tuttavani laittoi metsiinsä kylttejä vesakkomyrkytyksistä, päästääkseen marjastajista, mitään myrkytyksiä ei tosin metsissä ollut ja kaveri sai lopulta sakot asiasta.

      • Hei nyt rotia

        Nimenomaan jos sen rakennuksen ympärille, vaikka nyt sitten 100-200m etäisyydelle laittaa niitä kylttejä se on yhtä pätevä kuin aita jonka yli tai ohi ei saamennä jos ei ole oikeasti talon asukkaille asiaa, se että niitä viskellään kauas asuin- tai talousrakennuksista alkaa varmasti jo olemaan muualla kuin pihapiirissä....
        Jos on niin maalainen että ei ossa maalaisjärkeä käyttää siihen pihapiirin merkkaamiseen realistisest vaan rupeaa niitä jokamiehenoikeuksia polkemaan sitten ihme myrkytys lappusilla metsässä niin saa ihan katsoa peiliin miksi se on niin vaikeaa alunperinkin koko määritelmä!


    • Kyllä varmaan maalaisjärjen pitäisi sanoa jokaiselle, mikä on pihapiiriä ja millä etäisyydellä pitäisi liikkua. Kirjoitukseni tarkoituksena oli herättää keskustelua ja arvostelua uusiin ympäristöministeriön antamiin ohjeisiin.
      Esimerkkinä Kodin lakirjan määrittelemä jokamiehenoikeudet suomalaisille ja suomassa asuville, ei siis ulkomailla asuville. Samoin ohjekirja ikäänkuin antaa oikeuden liikkua toisten nurkissa kurkkimassa. Myös määritelmä kohtuuton haitta on selvittämättä. Toivoisin, että kaikenlainan haitanteko on luvatonta. Voitaisiin sanoa että ohjekirja antaa luvan tehdä haittaa kunhan se ei ole kohtuutonta.
      Mielestäni maaseudun ihmiset ovat ilman ohjekirjaa osanneet paremmin käyttää jokamiehenoikeutta kuin ohjekirjan ohjeiden mukaan toimittaessa.
      Siksi ei myöskään ole kirjantekijöiden valittelemaa oikeustapausten määrää, johon pohjata. Kirjasen myötä veikkaisin oikeustapausten määrän kyllä kasvavan.
      Turha kirja...

      • Fiskaalisti

        Ja tämä koko hässäkkä piti postata... YLLÄTYS, YLLÄTYS
        Aseet / Lait ja luvat OSASTOON!
        Metsästys Aselaki ovat jo olemassa jotka määrittelevät aseen kanssa liikkumisen ja ampumisen asuttujen rakennusten ja toisten mailla tapahtuvan metsästyksen, niillä ei ole mitään tekemistä jokamiehenoikeuksien kanssa, joten kysynkin, miksi postasit tänne alunperin?


    • lokkikirja

      Kodin lakikirjassa voi aikan hyvin noinkin lukea, mutta lakikirjassa ei edes ole sellaista kuin jokamiehen oikeus.

      Se on ainoastaan lista asioista mitä ei ole erikseen laissa kielletty. Toisin sanoen se ei koske pelkästään suomen kansalaisia suomessa, vaan aivan kaikkien maiden kansalaisia suomessa.

    • Eräilijä minäkin

      Suomen laki ei tunne jokamiehen oikeutta. Se on maantapa. Lailla ja asetuksilla laitetaan kieltoja luonnon käytölle. Rikoslaki, pelastuslaki, jätelaki, maastoliikennelaki, luonnonsuojelulaki, vesilaki, vesiliikennelaki.... kannattaa opetelle ennekuin lähtee maastoon.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. 112
      2274
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      62
      2127
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      16
      1971
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1707
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      21
      1628
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      13
      1422
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      12
      1364
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      27
      1363
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      16
      1347
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      6
      1272
    Aihe